Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
16
Resedatum
Inga planerade datum

Japan är ett land av kontraster - det moderna vid sidan av det traditionella, livliga megastäder och inte långt ifrån dem små fridfulla byar. Här finns en rik och spännande historia och kultur att upptäcka! Du reser med tåg som tar dig till storstäder som Tokyo, Osaka, Kyoto och Hiroshima men du kommer dessutom bortom dem, till de små byarna som utgör Japans hjärta. Här bor du hos familjer, besöker en lokal Kagura-teaterföreställning, heliga platser, heta källor, en vulkankrater och hör lokalborna själva berätta sin historia.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Huvudstaden Tokyo
3-4 Kyoto & Nara - Historiska huvudstäder
5-6 Hiroshima & Itsukushimaön
7-10 Shimane - Japans mytologiska hjärta
11 Hagi - en stad från Edoperioden
12-14 Aso - att bo i skuggan av en vulkan
15-16 Osaka - hjärtat av Kansai
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (3 nätter hos familjer och 1 natt i stuga)
 • Frukost 6 dagar, lunch 2 dagar samt middag 6 dagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (dagstur till Nara, Hiroshima Peace Memorial Park, båttur till ön Miyajima, Kagura teaterföreställning, två-tre onsenbesök (heta källor), besök av tegård, besök i sakebryggeri, dagstur i Hagi, keramikmålning, besök i en sojasåsfabrik)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Japan.png

Dag 1-2 Huvudstaden Tokyo

Samling på hotellet i Tokyo, där du träffar reseledaren och gruppen. Tokyo är en stad med en mängd olika stadsdelar, alla med sin egen charm och unika egenskaper. Besök Kejsarpalatset mitt i centrala Tokyo, shoppingområdet Ginza, trendiga Harajuku, Uenos parker och museer och traditionella Asakusa med sina tempel. Tokyo är känt för att vara världens gourmethuvudstad - utforska de många sidogatorna där du hittar små gömda restauranger och ät som lokalbefolkningen gör!

Utforska sidogatorna där du hittar små gömda restauranger

Dag 3-4 Kyoto & Nara - Historiska huvudstäder

Med tåg till den historiska huvudstaden Kyoto. Här råder en helt annan atmosfär än i Tokyo. Du upptäcker snart att livet i Kyoto har en långsammare och mer avslappnad takt. Kyoto är känt för sina hundratals tempel och helgedomar och är den perfekta platsen att lära sig mer om landets historia. Följ stigen, som under våren kantas av körsbärsblommor, upp till Ginkaku-ji-templet och vidare till Kiyomizu-dera-templet, med utsikt över staden, som under hösten är omgiven av gyllene blad. Kyoto är en oförglömlig stad, genomsyrad av kultur och hantverk. Du kan vidare välja att prova på en teceremoni, ta en avkopplande promenad längs Kamogawafloden eller besöka Nijo-jo-slottet. En kort tågresa från Kyoto ligger Nara, huvudstad i Japan på 800-talet. Todai-ji-templet och dess jättebuddha är höjdpunkter i den lilla staden, liksom parken där hjortar strosar fritt runt templet.

Guldpaviljongen i Kyoto
Nara på kvällen

Dag 5-6 Hiroshima & Itsukushimaön

Du färdas med ett shinkansentåg ner till Hiroshima på morgonen. Hiroshima är en kuststad känd för sina färska ostron och okonomiyaki (en maträtt som påminner om en pannkaka, fylld med olika grönsaker, kött eller skaldjur). Hiroshima är platsen där en atombomb släpptes under sommaren 1945 och på Hiroshima Peace Memorial Museum & Park, kan du lära dig om atombombens inverkan på staden och hur samhället långsamt återhämtade sig med en beslutsamhet för fred. En kort båttur från Hiroshima ligger ön Itsukushima, även känd som Miyajima. På väg till ön syns en stor röd port, antingen flytande i vattnet, eller vid lågvatten på gångavstånd från ön. Detta är ingången till Itsukushima-helgedomen. Ön själv är känd för sin park, historiska platser och museer - det är en mycket trevlig dagstur från Hiroshima. Om du vill kan du välja att gå upp för öns högsta berg, Mount Misen, strax över femhundra meter över havet för en magisk och rogivande utsikt. Det finns även en linbana som går till cirka fyrahundra meters höjd.

Du besöker flera tempel under resan
På väg till Miyajima

Dag 7-10 Shimane - Japans mytologiska hjärta

Från Hiroshima åker du till Izumo på Japans andra kust. Izumo anses vara det mytologiska hjärtat av Japan, hem till Izumo Taisha Shrine - den äldsta helgedomen i Japan. Det tros att denna region är födelseplatsen för många av Japans mytologiska legender och den är rik på historia. Varje år i månkalenderns tionde månad (mitten av oktober) tror man att alla gudar över hela landet samlas i Izumo för att diskutera människornas öden och lycka. I resten av Japan kallas den här månaden för "Kanna zuki" - månaden utan gudar, men i Izumo kallas den istället "Kamiari zuki" - gudarnas månad.

Efter Izumo besöker du Iwami Ginzan, som är med på UNESCO:s världsarvslista och är känt för sin silvergruva. Iwami Ginzan var en gång världens tredje största exportör av silver. Du upptäcker den välbevarade gamla samurajstaden. På kvällen, efter ett avslappnande dopp i ett lokalt onsen (varm källa), kommer du besöka en lokal Kaguraföreställning på en helig plats. Kagura är Japans äldsta form av teater och är ett livligt uppträdande inför gudarna, ursprungligen för att tacka för skörden och önska lycka inför det kommande året. Shimane är en av de regioner där Kaguratraditionen fortfarande är stark.

Under dessa dagar besöker du flera mindre orter i Shimane och får lära dig mer om regionens historia och kultur. Du besöker en barnklubb för ett kulturellt utbyte, slottsruiner, tempel, helgedomar och en tegård, där du kan prova olika sorters te. Sista natten spenderar du i kustbyn Susa där du kan njuta av en middag på en lokal restaurang som specialiserat sig på nyfångad fisk och skaldjur.

Kaguraföreställning i Shimane
Samurajstaden Iwami Ginzan
Du får testa att måla din egen Kaguramask
I Kagurastudion

Dag 11 Hagi - en stad från Edoperioden

Tåg till den närliggande gamla staden Hagi, med på UNESCO:s världsarvslista. Gatorna är fortfarande välbevarade från Edoperioden (cirka år 1600-1860), vilket ger dig en inblick i hur lokalbefolkningen bodde under den tiden. Efter rundturen i staden och fiskmarknaden besöker du en känd keramiker, där du själv kan prova på den lokala Hagistilen och skapa din egen keramik. Efter det åker du till din familj, där du kommer att sova under natten.

Staden Hagi från Edoperioden

Dag 12-14 Aso - att bo i skuggan av en vulkan

Nu går resan vidare hela vägen till Aso, i hjärtat av Kumamotoregionen på ön Kyushu. Vid ankomst till Aso åker du till en vacker utsiktsplats där du ser Mount Nakadake, en av vulkanen Asos fem toppar och den enda som fortfarande är aktiv. Efter du beskådat den vackra bergstoppen väntar ett avkopplande onsenbad. Du får höra från en av Asos invånare om återhämtningsprocessen efter jordbävningen 2016. Du bor två nätter i Aso. Kommande dagar lär du känna denna speciella plats, dess helgedomar, ett sakebryggeri, en sojasåsfabrik och staden Kumamoto, som erbjuder många lokala delikatesser.

Vulkanen Asos aktiva krater
Vackert landskap kring vulkanen Aso

Dag 15-16 Osaka - hjärtat av Kansai

Nu har du en fri dag att upptäcka den livliga staden Osaka i hjärtat av Kansairegionen. Även om Osaka är en mycket stor stad har den en helt annan känsla än Tokyo. Det kan bero på att Kansais invånare anses vara vänligare och mer avslappnade än sina Tokyomotsvarigheter. Njut av den lokala maten, prova kushiyaki i Shin-Sekai eller få lite frisk luft i Minnesparken Expo'70 - hem för det berömda tornet i solen av Taro Okamoto. Vi bor i Kyoto som ligger nära Osaka och Osaka internationella flygplats delas av de två städerna.

Slott i Osaka
Reseledare
Junko Yokoo copy.jpg
Junko Yokoo

Född i Tokyo men bor nu på Okinawas vackra öar. Hon älskar att resa och har bott i fyra olika länder. Det bästa med att resa är för henne mötet med nya människor och att prova på lokal mat från hela världen. Hennes motto är "no travel, no life!". Hon välkomnar våra resenärer i "Omotenashis" anda, den japanska seden för varm gästfrihet.

Hiroyoshi Kimura.png
Hiroyoshi Kimura

Född 1968 i Shimonoseki, där han bodde fram till 1987 då han flyttade till Tokyo. Hiroyoshi har besökt över 60 länder under sina 25 år som pilot. För närvarande flyger han Boeing 787. Han älskar att jogga runt Kejsarpalatset i centrala Tokyo. "It is my pleasure to be your tour leader and sharing wonderful moments in Japan."

Jun Tanida
Jun Tanida

Jun Tanida tycker om att vandra, cykla och besöka historiska platser. Han är utbildad guide och 2020 ledde han sin första resa för Läs & Res. Jun Tanida är född i Osaka och har bott fyra år i Tokyo. Idag bor han med sin fru i Kobe.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan bokar du ditt flyg till Tokyo och hem från Osaka. I Tokyo finns två internationella flygplatser; Narita (NRT) och Haneda (HND). Den internationella flygplatsen i Osaka heter Kansai (KIX) International Airport. Flyg från 5500 kr tur och retur.

Alternativ till flyg är färja till Helsingfors (Finland) eller Riga (Lettland), sedan tåg med olika byten till Vladivostok (Ryssland) följt av färja via Sydkorea till Sakaiminato (Japan) och slutligen Shinkansen-tåg till Tokyo.

Boende

Majoriteten av resans nätter bor du på hotell eller lokala pensionat. Tre nätter sover du hos familjer och en natt sover du i en stuga och på både familjeboendena och stugan så är det uppdelat ett hem/stuga för män och ett hem/stuga för kvinnor. Enkelrum kan erbjudas 7 av resans 15 nätter, under vistelsen i storstäderna.