En resa till Japan är en mycket speciell upplevelse för den som är intresserad av historia och kultur. Du upptäcker spännande storstäder såsom Tokyo och Osaka och känner historiens vingslag i Kyoto, Hiroshima, Hagi och samurajstaden Iwami Ginzan. Du kommer till Japans mytologiska hjärta, Shimane, och här lär du dig om legenderna och traditionerna från lokalbefolkningen. Du besöker små byar, onsens (heta källor), tempel, ett sakebryggeri, vulkanen Aso och du bor några nätter hemma hos familjer. Följ med på en resa till Japan med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Streetfood
Läs mer om resan
Japan

Japan

En annorlunda resa till landets hjärta

Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Tokyo

Nederbörd Tokyo (mm)

Japan är en önation i Stilla havet som till ytan är något mindre än Sverige. Det går egentligen fint att besöka Japan året runt, eftersom klimatet varierar så mycket mellan norra och södra delen av landet. Men den bästa tiden för resor över större delen av landet är under våren (då körsbärsträden blommar) samt under hösten (när löven skiftar färg). Det är också då vi har våra resor till Japan.

Det centrala höglandet har inlandsklimat, vilket innebär stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter. I de sydligaste delarna av landet är klimatet subtropiskt med milda vintrar och heta, fuktiga somrar. På öarna i norra delen av landet blir vintrarna långa och kalla, och somrarna bjuder även de på relativt svalt väder.

Valuta och priser

Den japanska valutan heter yen och förkortas JPY. Det går utmärkt att ta ut pengar med bankomatkort under resans gång samt att betala med kort i butiker och på restauranger. Det går bra att växla till sig yen i kontanter om du vill ha med en mindre summa från Sverige.

Kostnadsläget i Japan är relativt högt jämfört med andra länder i Asien. Kostnaden för en lunch eller middag ligger ungefär på samma nivå som i Sverige. Räkna med 100-150 SEK för en lunch och lite mer för en middag.

Vaccinationer och hälsa

Det krävs inga speciella vaccinationer när du reser till Japan. Men se till så att grundskyddet med polio, difteri och stelkramp är påfyllt. Dessutom rekommenderar vi alltid att man som resenär har vaccinerat sig mot hepatit A och B.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Kontrollera att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste även vara helt samt ha minst två tomma sidor. Svenska medborgare behöver inget visum för att besöka Japan. Planerar du att stanna längre än 90 dagar behövs visum.

Språk

I Japan har nästan hela befolkningen japanska som modersmål. Landet är ett av de mest homogena i världen. Det finns dock gott om olika dialekter runtom i landet som varierar rätt så kraftigt. Trots att Japan är ett väldigt modernt land är det relativt få som behärskar engelska.

Lär dig gärna några ord och fraser på japanska innan resans start. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Shintoism och buddhism är de två vanligaste religionerna i Japan. Ungefär 65% av befolkningen säger sig utöva shintoism och siffran för buddhism är densamma. Vilket innebär att många utövar båda religionerna. Historiskt har både shintoismen och buddhismen utvecklats nära varandra i Japan och på flera sätt vävts ihop.

Ungefär 98% av landets befolkning är japaner. Det finns några små grupper av etniska minoriteter (Ainu, Bonin och Yamatu) samt en del som invandrat från Kina, Koreahalvön samt Vietnam.

Mat och dryck

Att upptäcka det japanska köket är en höjdpunkt på din resa. Det finns en stor variation men ofta innehåller en måltid ris, soppa och rå fisk. Basingredienser är ris, fisk, alger, sojabönor (tofu och miso), ingefära, soja och wasabi. Men eftersom det läggs en stor vikt vid att ingredienserna ska vara färska kan därför ingredienserna variera beroende på årstid. På restauranger ingår ofta te och vatten. Men utöver det finns det mängder av högklassig öl och sake.

Tid

Japan ligger åtta timmar före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden sju timmer.

El och internet

I Japan är strömstyrkan 100 volt, vilket är unikt för Japan. Uttagen har hål för platta stift vilket innebär att adapter är ett måste att ta med på resan. Går att köpa i Sverige eller på plats i Japan.

Du har tillgång till wifi på de allra flesta hotell och restauranger under din resa. Stäm av med din mobiloperatör angående priser för samtal och sms från Japan.

Ta seden dit du kommer

Japan har mängder av olika ritualer. Men som turist förväntas du inte ha koll på mer än ett par stycken. Här kommer några exempel på saker som du bör ha koll på.

Det är få som hälsar genom att ta i hand i Japan. Istället bugar man sig när man hälsar. Bugningen kan vara allt från en djup bugning till en liten nick men huvudet.
Du behöver ta av dig skorna vid besök av traditionella ryokan (pensionat/gästgiverier) men även vid besök av en del restauranger och tempel.

Vid restaurangbesök får du ofta välja mellan att sitta på stol eller på golvet. Du betalar oftast vid kassan och dricks förekommer inte i Japan.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Japan så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Norwegian wood, Haruki Murakami
  • Japans historia, Thomas Ekholm, Ingemar Ottosson
  • Spirited Away (film), Hayao Miyazaki