En resa till Tibet ger alltid unika upplevelser. Få andra platser på jorden har historiskt varit lika isolerade som "Världens tak" vilket under århundradena har skapat en unik kultur insvept i mystik. Här väntar världens högsta berg, vacker stäpp där endast jakar och nomader syns till och tusenåriga kloster som får dig att häpna. Du möter leende pilgrimer, färgglada munkar och nunnor och du får också ta del av en politisk situation som märks av när man skrapar på ytan. Följ med på en resa till Tibet med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Det magiska Potalapalatset besöker du i Lhasa
Läs mer om resan
Vandra i Tibet

Vandra i Tibet

Genom Tibet och över Himalaya

Full fart under hästfestivalen i Litang
Läs mer om resan
Östra Tibet - med Litang hästfestival

Östra Tibet - med Litang hästfestival

Juli

En resa i Yunnan och Sichuan

20 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Lhasa

Nederbörd Lhasa (mm)

Tibet, som ofta brukar kallas "världens tak, är världens största och högsta platå med en medelhöjd på cirka 4500 meter över havet. Området, som är ungefär sex gånger så stort som Sverige, består av höga berg, turkosa sjöar, stora floder, skogar och högaltitudsöken. Stora delar av Tibet ligger i regnskugga vilket innebär att området får ytterst lite nederbörd under större delen av året. Bästa perioden för att besöka Tibet är mellan maj - oktober. Det är också under den perioden som vi har våra resor till Tibet. Resten av året är temperaturerna låga och klimatet relativt ogästvänligt.

Tibet brukar ibland kallas för "Asiens vattentorn", eftersom många av Asiens största floder har sitt ursprung på den tibetanska högplatån. Floder som Indus, Ganges, Mekong, Brahmaputra och Irrawaddy har sitt ursprung i Tibet och försörjer 1,4 miljarder människor med vatten i länder som Indien, Pakistan, Bangladesh och Myanmar.

Valuta och priser

Den lokala valutan i Kina och i Tibet är kinesiska yuan (RMB). Det går utmärkt att köpa valutan i Sverige innan avresa till Tibet. Uttagsautomater är vanligt förekommande i Tibet. Du hittar de på flygplatserna i städer osv. Utländska kreditkort som Mastercard, Visa, American Express och Diners accepteras. Du kan genomföra kortbetalningar på de flesta restauranger, butiker och köpcentrum.

Vill du hålla nere kostnaderna för mat under resan så finns det fantastisk mat för runt 20 kr. Då handlar det om nudelrestauranger eller "street food" i form av momos eller liknande. Men räkna med att göra av med 200 kr per dag om du besöker medelklassrestauranger.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa. Vilka vaccinationer som behövs för din resa till Tibet beror på vilken del av landet du besöker samt vilken tid på året resan går. Men du bör ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fyllt på. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix. Det är även många som väljer att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Följ din reseledares råd under resan. Då är det ganska liten risk att drabbas av magproblem. Däremot kan du känna av att det är en annan bakteriekultur i Tibet än den vi har i Sverige.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor. Visum krävs för inresa i Tibet. Vi skickar ut utförlig information runt två-tre månader innan resans start.

Språk

I Tibet talar man tibetanska. Olika dialekter finns på olika delar av den tibetanska högplatån. När man skriver så använder man ett tibetanskt alfabet. Mandarin är det officiella språket i Kina och Tibet men endast 15% av tibetanerna talar mandarin. En relativt stor del av den yngre generationen tibetaner som bor i större städer som Lhasa och Shigatse talar engelska.

Lär dig gärna några ord och fraser på tibetanska innan resans start. Detta kommer garanterat att uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Sedan 700-talet har buddhismen dominerat som religion i Tibet. Innan dess var den en schamanistisk religion (bön) som var mest utbredd. Den tibetanska buddhismen har tydliga schamanistiska drag som vittnar om att tibetanerna tog med sig mycket från bön till buddhismen. Den tibetanska buddhismen, även kallad lamaism, har fura huvudsakliga skolor; nyingma, kagyu, gelug och sakya. Sedan 1500-talet har gelug haft mest makt och dess högsta lama, Dalai Lama, har varit dess religiösa ledare i olika reinkarnationer.

Uppskattningsvis finns det idag cirka 6,5 miljoner tibetaner på den tibetanska högplatån, uppdelade i olika kinesiska provinser. Därutöver finns det 150 000 tibetaner i exil, i länder som Indien, Nepal, Bhutan, Europa och USA. Den tibetanska exilregeringen har sitt säte i Dharamsala i norra Indien där även Dalai Lama har sin residens. I exil finns ett helt demokratiskt organ uppbyggt med premiärminister, utrikesminister, parlament osv.

Mat och dryck

Traditionell tibetansk mat består av korn, kött och mejeriprodukter. Kornet användas när man gör tsampa, Tibets nationalrätt. Det är rostat kornmjöl som blandas med härsket jaksmör till små runda bollar. Tsampa är populärt till frukost eller som mellanmål och nödproviant. Jaken är väldigt viktig i tibetansk matkultur. Den har i alla tider gett nomaderna mjölk, ost, kött, yoghurt och smör. Momos, ångkokta degknyten, är också en tibetanska specialitet. Fyllningen kan bestå av kött, grönsaker eller ost och degen består av bara mjöl och vatten. Det klurigaste är att få till själva formen. Har du tur får du lära dig detta under din resa till Tibet.

Se till att dricka mycket vatten när du är på den höga höjden i Tibet. Tibetaner själva dricker gärna smörte, som till skillnad från det söta chai-teet i Indien, är salt. Det är inte alla som gillar smaken, men prova gärna!

Tid

Tibet ligger sju timmar före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden sex timmar. Hela Kina använder sig av samma tid oavsett vart i landet man befinner sig.

El och internet

Tibet (Kina) har precis som Sverige 220 volt växelström. Det finns ett antal olika uttag i Tibet, men det går generellt bra att använda svenska kontakter. Vill man dock gardera sig så ska man ta med en reseadapter.

Svenska mobilabonnemang fungerar bra i Tibet (Kina), men ha i åtanke att det kan vara dyrt att ringa samt ta emot sms. Kontakta din mobiloperatör för information om kostnader. Tillgång till internet finns på de allra flesta hotell, restauranger och kaféer.

Ta seden dit du kommer

På en resa till Tibet är det viktigt att komma ihåg att du är gäst på besök. Det gäller att vara väl påläst och att visa respekt för kultur, religion och seder.

Ta alltid av dig hatten och skorna när du besöker tempel eller kloster. Se till att inte visa axlar eller ben vid dessa tillfällen.

När du går runt ett kloster, tempel, stupa eller manistenar, gå alltid medurs, alltså med det du passerar på höger sida. Det är också viktigt att inte röra böneflaggor, manistenar osv.

Ta emot och ge gåvor med båda händerna.

Var försiktig när du vill diskutera politik och annat med din reseledare eller med tibetaner du möter. Du kan utsätta dem för fara i värsta fall.

Vill du vara riktigt respektfull ska du lära dig några fraser på tibetanska. Tashi delek, är en bra start! Lägg också till -la efter namn för att visa respekt. Alltså om du bor hos en tibetan som heter Lobsang bör du säga Lobsang-la.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Tibet så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Tibet fredsstaten, Katrin Goldstein-Kyaga
  • Historien om Tibet - Samtal med Dalai Lama, Thomas Laird
  • Kundun (film), Martin Scorsese