En resa till Tibet ger alltid unika upplevelser. Få andra platser på jorden har historiskt varit lika isolerade som "Världens tak" vilket under århundradena har skapat en unik kultur insvept i mystik. Här väntar världens högsta berg, vacker stäpp där endast jakar och nomader syns till och tusenåriga kloster som får dig att häpna. Du möter leende pilgrimer, färgglada munkar och nunnor och du får också ta del av en politisk situation som märks av när man skrapar på ytan. Följ med på en resa till Tibet med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Det magiska Potalapalatset besöker du i Lhasa
Läs mer om resan
Vandra i Tibet

Vandra i Tibet

Juli

Genom Tibet och över Himalaya

22 dagar
Full fart under hästfestivalen i Litang
Läs mer om resan
Östra Tibet

Östra Tibet

Juli

En resa i Yunnan och Sichuan

20 dagar
Fakta och restips

Pass och visum

Visum krävs för Kina. Detta ordnar vi kostnadsfritt, och vår reseledare i Tibet ordnar ett tillstånd för gruppen för att färdas i den autonoma regionen Tibet. Skicka in ditt pass och handlingar till oss:

  • Komplett ifylld ansökningsblankett
  • ett fotografi i färg (ej kopia)
  • passet

Om du av någon anledning ordnar ditt visum till Kina på egen hand behöver vi få en kopia på ditt pass framsida (personuppgifterna) samt kopia på ditt kinesiska visum. Detta behöver vi få tillsänt oss senast en månad innan resan börjar.

Passet får du tillbaka senast en vecka före avresa. Kan du inte lämna in passet till oss på rätt datum får du själv ordna visum. Ring oss om du har problem, vi brukar alltid hitta lösningar. Alternativt kan vi göra det, men då till en extra kostnad av 500 kr + kostnader för porto, expressavgifter etc. Om du bor i ett annat land än Sverige, tex. Norge eller Finland, måste du själv söka visum i ditt hemland.

Passets giltighet

Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter inresan i Kina. Det måste innehålla minst två tomma sidor. Kontrollera detta noga! Det är viktigt att du fyller i ansökan om visum till Kina enligt bifogade anvisningar. Om du är journalist eller präst, så är det bättre att uppge ett annat yrke för att slippa onödiga frågor. Fotografiet klistrar du fast på visumansökan. Är du utländsk medborgare kan det innebära att du får betala extra för ditt visum alternativt ordna visum själv i ditt hemland. För de allra flesta nationaliteter och definitivt för andra skandinaver är dock priset detsamma.

Personuppgifter

Kontrollera att dina pass- och personuppgifter på bifogad deltagarlista stämmer. Meddela oss snarast eventuella felaktigheter. Det är viktigt att vi har korrekta uppgifter för att kunna boka biljetter (flyg, tåg m.fl.) och hotellrum. Cirka 10 dagar innan avresa skickar vi tillbaka ditt pass hem till dig med rekommenderad post. Det går även bra att hämta pass i vår butik. Meddela i sådana fall mig innan om du vill göra det.

Efterrsom reseledaren i Tibet måste ordna tillstånd till Tibet för hela gruppen måste visumen vara klara en månad innan resan påbörjas. Om du ordnar visumet på egen hand måste skannade kopior på både passet och visumet. Du kan skicka dessa kopior till info@lasochres.se eller till ansvarig reseproducent.

Boende

Hotell

I de större städerna i Kina bor du på hotell i dubbelrum. Ett standardrum har två enkelsängar, en sittmöbel, tex två fåtöljer eller liknande, ofta TV och badrum med toalett och dusch eller bad. Det vanligaste är att hotellrummen har heltäckningsmatta. Det finns nästan alltid tillgång till kokt vatten på hotellrummen samt temuggar. Kvaliteten på badrummens tekniska standard kan variera. Vid allvarliga fel skall du naturligtvis påpeka det för hotellets personal, eller reseledaren, och om möjligt be att få byta rum. Inom en viss gräns får vi acceptera den standardnivå som förekommer. Det är inte ovanligt att täcket består av en filt varför ett tunt reselakan är att föredra närmast kroppen.

I mindre städer i Tibet är standarden generellt enklare. Toalett och dusch kan på mindre hotell ligga utanför rummet.

Hälsoråd och fysiska krav

Hög höjd

Under större delen av resan i Tibet kommer du att vistas på hög höjd. Det är vanligt att man under början av höghöjdsvistelsen lätt blir andfådd, känner sig trött, lätt illamående, får huvudvärk och har lite svårt att sova. Det är viktigt att ta det lugnt och lyssna på kroppens signaler under de första dagarna på hög höjd. Oftast försvinner dessa symptom efter några dagar. Det finns en rad saker du kan göra för att underlätta kroppens anpassning:

  • Undvik tung mat och ät lite och ofta istället för mycket och sällan.
  • Drick rikligt med vatten men undvik alkohol.
  • Överansträng dig inte och se till att vila när du känner dig trött. Om du är ute på vandring - gå inte för snabbt uppför och se till att snabbt komma ner på lägre höjd om du får allvarliga symptom.
  • Värktabletter kan hjälpa mot lindriga symptom

I sällsynta fall kan höjdsjukan förvärras och du kan få allvarligare problem som till exempel kräkningar, kraftigt försämrad balans, förvirring och andningsbesvär. I så fall bör du omgående meddela reseledaren och kontakta en läkare.

Benägenheten att utveckla höjdsjuka är mycket individuell och har inget samband med fysisk förmåga, kondition eller ålder hos i övrigt friska personer. Personer med avancerad blodbrist, kärlkramp, hjärtbesvär, nedsatt lungfunktion samt vissa ärftliga blodsjukdomar bör kontakta en läkare innan de utsätter sig för de risker som höga höjder kan medföra. De som dock har störst risk att råka illa ut i samband med höga höjder är de personer som förnekar tidiga symptom av höjdsjuka och inte lyssnar på sin kropps signaler.