Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
16
Resedatum
Pris
20 600 kr (vuxen) 16 400 kr (barn)
2022
9 juli - 24 juli
Börjar:2022-07-09 i Kilimanjaro.
Avslutas:2022-07-24 i Dar es Salaam.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 16
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:20 600 kr
Barnpris (tom 11 år):16 400 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2022
22 december - 6 januari
Börjar:2022-12-22 i Kilimanjaro.
Avslutas:2023-01-06 i Dar es Salaam.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 16
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:21 500 kr
Barnpris (tom 11 år):16 900 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Denna familjeresa är ett riktigt afrikanskt äventyr! Du får se vilda djur (förhoppningsvis alla i "the big five"), möta massajer, bo med familjer i en by, vandra i orörd regnskog samt uppleva Stone town och snorkla över korallreven på legendariska Ugunja (Zanzibar).

Resedetaljer

DagProgram
1 Arusha
2-3 Safari i Tarangire & Ngorongoro
4 Besök massajbyarna Hadzabe och Datoga
5-6 Byvistelse i Chome vid foten av Parebergen
7-9 Vandring i bergsregnskog
10 Buss till Dar es-Salaam
11-12 Södra Zanzibar
13-15 Norra Zanzibar
16 Dar es-Salaam
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byvistelse ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i Chome och Parebergen. Lunchlåda i Tarangire och Ngorongoro samt på bussen till Dar es-Salaam. Frukost ingår samtliga dagar.
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till Tarangire och Ngorongoro
 • Lokala guider och bärare enligt resplanen (Tarangire, Ngorongoro och Parebergen)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (erhålls vid ankomst för ca 50 USD)
Resplan dag för dag
Expedition Meru

Dag 1 Arusha

Samling på vårt hotell i Arusha, norra Tanzanias "safari-huvudstad" vackert belägen vid foten av Mt Meru och i närheten av Mt Kilimanjaro.

Dag 2-3 Safari i Tarangire & Ngorongoro

Tarangire nationalpark är en av de parker som har högst koncentration av vilda djur. Här ser du de flesta av de mest välkända östafrikanska djuren såsom giraffer, zebror, bufflar, antiloper, elefanter och lejon. Kanske även leopard. En hel dag är du inne i parken och letar efter djur på savannen. Nästa morgon vidare till Ngorongorokratern som är ett av världens mest berömda naturområden. Djurlivet är överväldigande rikt året om och har du tur ser du även noshörning. Ngorongorokratern är ett av landets åtta UNESCO världsarv.

Dag 4 Besök massajbyarna Hadzabe och Datoga

Denna dag lär du dig mer om livet som massaj i byarna Hadzabe och Datoga. Senare på dagen åker du tillbaka till Arusha och smälter de senaste dagarnas intryck.

Dag 5-6 Byvistelse i Chome vid foten av Parebergen

Efter frukost kliver ni på bussen och åter vidare Same. Efter en välsmakande lunch åker ni vidare med längs en slingrande bergsväg till byn Chome i Parebergen. Här sker inkvartering hos utvalda familjer i denna ganska välmående by där flertalet försörjer sig på att odla grönsaker, spannmål, bananer och kassava. Här har du möjlighet delta i din familjs sysslor, besöka skolan, kliniken och kyrkan.

Dag 7-9 Vandring i bergsregnskog

Vandring under ett par dagar i bergsregnskogen i Chome Forest Reserve. Lokala guider visar vägen och bärare tar er packning upp genom en vidunderlig trollskog. Våra kockar håller er mätta. För de som vill och orkar finns möjlighet att bestiga toppen av berget Shengena med en vacker utsikt som belöning. Dag 9 kommer ni tillbaka till byn för att säga farväl till era värdfamiljer innan färden går vidare mot Same.

Dag 10 Buss till Dar es-Salaam

Denna dag åker ni med buss till Dar es-Salaam.

Dag 11-12 Södra Zanzibar

Båt till Stone town på Zanzibar eller Unguja som själva ön heter. Ströva genom gränderna i denna historiska stad som en gång var centrum i denna del av världen. Här finns möjligheten att göra en kryddsafari; peppar,kryddnejlika, kardemumma, vanilj, kanel mm. Ni kan även besöka Jozaniskogen, den enda ursprungliga skog som finns kvar på Ugunja. Både själva ön och Stonetown specifikt är bägge världsarv. Ön har även en tragisk historia då det under 1800-talet såldes 100.000-tals slavar på öns slavmarknader. Ta del av den rika och mångbottnade historian såväl som den slående vackra naturen på ön.

Dag 13-15 Norra Zanzibar

Med dalla dalla tar du dig norrut på Ugunja. Lukten av kryddnejlika ligger tung när du far genom byarna. Dagar med bad,snorkling och god mat. Med en dhow seglar ni under en dag till Mnembaatollen och snorklar vid korallrev.

Dag 16 Dar es-Salaam

På förmiddagen med snabbbåt till Dar es-Salaam där resan avslutas. Ni kan även välja att stanna några extra dagar på Zanzibar. Det går även att flyga hem direkt från Zanzibar utan att passera Dar es-Salaam.

Reseledare
reseledarehamisi.JPG
Hamisi Gyori

Hamisi är född 1964 och har arbetat för oss sedan 1999. Han har under många år arbetat med det nationella skogsprogrammet. Hamisi är en mycket erfaren och omtyckt reseledare som är allmänt kunnig och välinformerad om sitt land.


Övrig information om resan

Flyg

Det är enkelt och prisvärt att flyga till Tanzania. Med exempelvis Ethiopian Airlines går det att flyga på utmärkta flygtider med priser från ca 5500 kr och uppåt.

På den här resan flyger ni till Arusha och hem från antingen Dar es-Salaam eller från Zanzibar. Flygplatsen utanför Arusha heter Kilimanjaro International Airport (flygplatskoden är JRO). Det går utmärkt att flyga hem från Dar es-Salaam där resan avslutas. Många väljer dock att stanna några extra dagar på Zanzibar och flyga hem därifrån (flygplatskoden är ZNZ). Att flyga till en destination och hem från en annan kallas för "Open-Jaw". Det är enkelt att boka en "Open Jaw"-biljett på exempelvis www.flygresor.se.

Ett av de bättre alternativen är att flyga med Ethiopian Airlines via Addis Abeba. Priset är ofta fördelaktigt och flygtider inklusive mellanlandning är bra.

Om ni inte vill boka ditt flyg själv via exempelvis flygresor.se så kan vi rekommendera att boka ert flyg med vår samarbetspartner. Läs mer på sidan Flyginformation.

Boende

Boendet under denna resa är mycket varierat. Ni kommer mestadels att bo på hotell som är rena och fräscha, men sällan eller aldrig lyxiga. Under resan ingår också två nätter i ett byboende samt två nätter i tält.

I byn Chome bor ni hemma hos lokala familjer. Chome är en utspridd by med relativt hög levnadsstandard. De flesta familjer har tillgång till utedass, rinnande vatten och en enkel dusch. Räkna med enkel standard. Det är en del av upplevelsen med resan och dagarna i Chome är enligt våra resenärer den mest givande delen av resan till Tanzania!

Under byvistelsen är ni även ute och vandrar ett par dagar i molnskogen i Parebergen. Då bor ni i tält som Läs & Res har på plats. Vi håller också med liggunderlag.

Läs mer om hur boendet på våra resor fungerar på sidan Praktisk information.

Utrustning

För vandringen i Parebergen bör du ta med dig en egen lätt sovsäck (+5 grader). Reselakan och/eller en fleecefilt samt varma kläder (t.ex. varm tröja och underställ i tunt material) kan räcka men en sovsäck är att föredra.

Tält och liggunderlag tillhandahålls av oss på plats men vill du ha ett tjockare liggunderlag bör du ta med dig det hemifrån.

Bagage kan ofta lämnas på hotell och transporteras i medföljande fordon. Det går därför lika bra att använda en resväska som ryggsäck. En mindre ryggsäck för dagsutflykter och vandringar är dock nödvändigt.

Under vandringen i Parebergen bär du själv enbart vad du behöver under dagen. Övrig packning bärs av bärare. All packning som inte behövs under vandringen lämnas i byn.

Läs mer om våra generella utrustningstips på sidan Praktisk information.