Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
17
Resedatum
Pris
22 500 kr (vuxen) 17 900 kr (barn)
2024
6 juli
- 22 juli
Börjar:2024-07-06 i Kilimanjaro.
Avslutas:2024-07-22 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 16
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:22 500 kr
Barnpris (tom 11 år):17 900 kr
2024
21 december
- 6 januari
Börjar:2024-12-21 i Kilimanjaro.
Avslutas:2025-01-06 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 16
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:22 500 kr
Barnpris (tom 11 år):17 900 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
5 juli
- 21 juli
Börjar:2025-07-05 i Kilimanjaro.
Avslutas:2025-07-21 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 16
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
20 december
- 5 januari
Börjar:2025-12-20 i Kilimanjaro.
Avslutas:2026-01-05 i Dar es Salaam.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 16
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Denna familjeresa är ett riktigt afrikanskt äventyr! Ni får se vilda djur (förhoppningsvis alla i "the big five"), möta lokala stamfolk, bo med familjer i en by, vandra i orörd regnskog samt uppleva Stone town och stränderna på legendariska Ugunja (Zanzibar).

Resedetaljer

DagProgram
1 Arusha
2-3 Safari i Tarangire & Ngorongoro
4 Besök hos lokala folkgrupper
5-7 Same och byvistelse i Chome
8-10 Vandring i bergsregnskog
11 Buss till Dar Es Salaam
12-13 Stone town, Zanzibar
14-16 Sydöstra Zanzibar
17 Dar es-Salaam
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byvistelse ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i Chome och Parebergen. Lunchlåda i Tarangire och Ngorongoro samt på bussen till Dar es-Salaam. Frukost ingår samtliga dagar.
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till Tarangire och Ngorongoro
 • Lokala guider och bärare enligt resplanen (Tarangire, Ngorongoro och Parebergen)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen (obs, dricks till reseledaren ingår ej)
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (erhålls vid ankomst för ca 50 USD)
Resplan dag för dag
Expedition Meru

Dag 1 Arusha

Samling på vårt hotell i Arusha, norra Tanzanias "safari-huvudstad" vackert belägen vid foten av Mt Meru och i närheten av Mt Kilimanjaro. Arusha är en av de viktigaste städerna i Tanzania och här finns bland annat huvudkvarteret för den Östafrikanska gemenskapen (EAC).

Marknad i Arusha

Dag 2-3 Safari i Tarangire & Ngorongoro

Resan fortsätter från Arusha genom vackert landskap. Ni passerar flera massajbyar innan ni anländer till nationalparken Tarangire. Det här är en av de parker i Afrika som har högst koncentration av vilda djur. Här ser ni de flesta av de mest välkända östafrikanska djuren såsom giraffer, zebror, bufflar, antiloper, elefanter, gnuer och lejon. Har ni tur får ni också en skymt av en leopard. Här finns även en rikt fågelliv för de som är intresserade av fågelskådning. Glöm för allt i världen inte att ta med kikare och kamera. Efter en heldag bland djuren på savannen väntar en lugn kväll.

Nästa morgon går färden vidare till Ngorongorokratern, ett av landets åtta världsarv, och ett av världens mest berömda naturområden. Redan på vägen in i kratern får ni fantastiska vyer över regnskogen på kraterns utsida. Väl inne omges ni av höga kraterväggar. Här finns savann, skog, kärr och en saltvattensjö med flamingos. Kratern är ungefär 18 km i diameter och har ett överväldigande rikt djurliv året om. Förutom flamingos ser ni elefanter, flodhästar, lejon, geparder och om ni har tur, den sällsynta svarta noshörningen. Finns det tid över besöker ni även en av flera massajbyar som ligger i Ngorongoro.

Flamingos vid Ngorongoro
Du besöker den fantastiska Ngorongoro-kratern

Dag 4 Besök hos lokala folkgrupper

Idag får ni följa med till byar som tillhör lokala folkgrupper. Besöken sker hos Hadzabe/Datoga eller hos massajer. Ni lär er mer om hur deras liv ser ut och tar del av deras vardag. Förhoppningsvis blir det både dans, sång och många skratt.

Hadzabe är ett jägar- och samlarfolk som lever i norra Tanzania. De äger vanligtvis ingen boskap och odlar inte mat. Istället överlever de med hjälp av traditionell jakt och att söka efter ätbara växter.

Massajerna är ett delvis nomadiserat folkslag som lever i gränstrakterna av Kenya och norra Tanzania. De anses härstamma från nordvästra Kenya och hamnade i sitt nuvarande område på 1400-talet när de letade efter gröna betesmarker för sina boskap. Och just boskapsskötseln är stommen i massajernas kultur och ekonomi. Relationen till boskapen är helig för massajerna och boskapen förser de med nästan alla nödvändiga råvaror som mjölk, kött, blod, skinn och avföring (byggmaterial till husen). De flesta förknippar massajerna med deras klädsel. De flesta klär sig i det välkända tyget ”shuka”, ett rött tyg som de sveper runt kroppen. Dessutom är de handgjorda pärlsmyckena en viktig del av massajernas identitet. De placeras runt nacke och armar och i öronen har de ofta töjningar.

En annan viktig del av massajernas kultur är deras dans och sång. De använder inga instrument utan förlitar sig helt på sina tonsäkra röster. Oftast sjunger kvinnorna först en del av sången och männen svarar sedan med nästa del. Den mesta kända dansen är hoppdansen "adumu". Här står männen i en ring och i takt med att de sjunger högre blir även hoppen högre.

Fulla med intryck åker ni tillbaka till Arusha på eftermiddagen för lite välbehövlig vila.

Besök i massajbyar är en av många höjdpunkter under resan
Resan bjuder på många fina möten
Dans med massajer

Dag 5-7 Same och byvistelse i Chome

På förmiddagen går resan vidare med buss till staden Same där ni även övernattar. Dagen efter åker ni vidare längs en slingrande bergsväg till byn Chome i de vidsträckta Parebergen. Här sker inkvartering hos utvalda familjer i denna ganska välmående by där flertalet försörjer sig på att odla grönsaker, spannmål, bananer och kassava. Här har ni möjlighet delta i din familjs sysslor, besöka skolan, kliniken och kyrkan. Ni får garanterat delta i arbetet med olika grödor som familjen ansvarar för. Har ni tur sammanfaller besöket med marknaden i byn som hålls två gånger i veckan.

Det är en speciell känsla att vakna upp i Chome och blicka ut över det grönskande bergslandskapet. Under vistelsen i Chome finns det möjlighet att vandra i Parebergen. Det finns flera lättare vandringar som bjuder på vacker natur och makalös utsikt. Då och då passerar ni gårdar med lerhus och möts av glada tillrop och leenden.

Vi hjälper till med kaffet i Chome
Utsikt i byn Chome

Dag 8-10 Vandring i bergsregnskog

Vandring under ett par dagar i bergsregnskogen i Chome Forest Reserve. Lokala guider visar vägen och bärare tar er packning upp genom en vidunderlig trollskog och våra kockar håller er mätta. Naturreservatet sträcker sig ungefär 7 mil längs med bergskedjan och klassas som ett väldigt viktigt område för djur och växter. Här unika växtarter samt ovanliga fågelarter som Kilimanjarocistikola och Roststjärtad skräddarfågel. Under vandringen ser ni massor av fjärilar och har ni tur får ni syn på näbbmöss, dykarantiloper eller markattor.

För de som vill och orkar finns möjlighet att bestiga toppen av berget Shengena (2463 möh) med en vacker utsikt som belöning. Dag 10 kommer ni tillbaka till Chome för att ta farväl av era värdfamiljer innan färden går vidare mot Same.

Molnskogen
Markatta i Chome naturreservat

Dag 11 Buss till Dar Es Salaam

Idag går resan vidare med buss till miljonstaden Dar Es Salaam. Staden vars namn betyder "fridens boning" på arabiska är inte Tanzanias huvudstad, men väl landets viktigaste stad i de flesta avseenden. I Dar Es Salaam blandas afrikansk kultur med indisk och arabisk. Befolkningen är till lika stora delar kristen som muslimsk.

Passa på att besöka Tanzanias enda shoppinggata (Samora Avenue), den indiska stadsdelen eller någon av stadens marknader.

Vackra transporter under resan i Tanzania

Dag 12-13 Stone town, Zanzibar

Efter frukost går ni på båten till Stone Town på Zanzibar eller Unguja som själva ön heter. Zanzibar är en riktig pärla i Indiska Oceanen med kritvita stränder, intressant kultur och en rik historia. Zanzibar är delvis självstyrande och tillhör en ögrupp där flera mindre öar ingår. Ögruppen var ett viktigt stopp under den förkoloniala perioden då kryddhandelsvägen mellan Indien och Afrika utgjorde en av världens viktigaste handelsvägar. Slavhandeln var också utbredd på Zanzibar fram till slutet av 1800-talet och hundratusentals slavar har sålts på öns slavmarknader.

Strosa genom gränderna i historiska Stone Town som en gång var centrum i denna del av världen. Här finns möjligheten att göra en kryddsafari; peppar, kryddnejlika, kardemumma, vanilj, kanel mm. Ni kan även besöka Jozaniskogen, den enda ursprungliga skog som finns kvar på Ugunja. Både själva ön och Stone Town specifikt är bägge världsarv.

Gå vilse i Stone Towns gränder och upptäck vackra dörrar och hus
Detta minnesmonument i Stone Town vittnar om Zanzibars roll i slavhandeln

Dag 14-16 Sydöstra Zanzibar

Med dalla dalla (minibussar som ni ser överallt) tar ni er sydost på Ugunja till byn Jambiani. Lukten av kryddnejlika ligger tung när ni färdas genom öns gemytliga byar. Nu väntar avslutande dagar med bad, snorkling och god mat. I Jambiani är tempot lugnt och ni har fina möjligheter att uppleva det lokala livet i den charmiga och levande fiskebyn.

En av dagarna har ni möjlighet att göra en utflykt till Blue Lagoon där ni kan snorkla. Det finns gott om fiskar av olika slag. Ni ser stim av dussintals färglada Zanklidae, röd snapper, clownfiskar och en mängd andra arter. På havsbottnen kan ni bland annat leta efter blå och röda sjöstjärnor.

Traditionell Dhow
Stränderna på Zanzibar

Dag 17 Dar es-Salaam

På förmiddagen med snabbåt till Dar es-Salaam där resan avslutas. Ni kan även välja att stanna några extra dagar på Zanzibar. Det går även att flyga hem direkt från Zanzibar utan att passera Dar es-Salaam.

Du besöker storstaden Dar Es Salaam
Reseledare
reseledarehamisi.JPG
Hamisi Gyori

Hamisi är född 1964 och har arbetat för oss sedan 1999. Han har under många år arbetat med det nationella skogsprogrammet. Hamisi är en mycket erfaren och omtyckt reseledare som är allmänt kunnig och välinformerad om sitt land.


Övrig information om resan

Flyg

Det är enkelt och prisvärt att flyga till Tanzania. Med exempelvis Ethiopian Airlines går det att flyga på utmärkta flygtider med priser från ca 5500 kr och uppåt.

På den här resan flyger ni till Arusha och hem från antingen Dar es-Salaam eller från Zanzibar. Flygplatsen utanför Arusha heter Kilimanjaro International Airport (flygplatskoden är JRO). Det går utmärkt att flyga hem från Dar es-Salaam där resan avslutas. Många väljer dock att stanna några extra dagar på Zanzibar och flyga hem därifrån (flygplatskoden är ZNZ). Att flyga till en destination och hem från en annan kallas för "Open-Jaw". Det är enkelt att boka en "Open Jaw"-biljett på exempelvis www.flygresor.se.

Ett av de bättre alternativen är att flyga med Ethiopian Airlines via Addis Abeba. Priset är ofta fördelaktigt och flygtider inklusive mellanlandning är bra.

Om ni inte vill boka ditt flyg själv via exempelvis flygresor.se så kan vi rekommendera att boka ert flyg med vår samarbetspartner. Läs mer på sidan Flyginformation.

Boende

Boendet under denna resa är mycket varierat. Ni kommer mestadels att bo på hotell som är rena och fräscha, men sällan eller aldrig lyxiga. Under resan ingår också två nätter i ett byboende samt två nätter i tält.

I byn Chome bor ni hemma hos lokala familjer. Chome är en utspridd by med relativt hög levnadsstandard. De flesta familjer har tillgång till utedass, rinnande vatten och en enkel dusch. Räkna med enkel standard. Det är en del av upplevelsen med resan och dagarna i Chome är enligt våra resenärer den mest givande delen av resan till Tanzania!

Under byvistelsen är ni även ute och vandrar ett par dagar i molnskogen i Parebergen. Då bor ni i tält som Läs & Res har på plats. Vi håller också med liggunderlag.

Läs mer om hur boendet på våra resor fungerar på sidan Att resa med oss - Praktisk information.

Utrustning

För vandringen i Parebergen bör du ta med dig en egen lätt sovsäck (+5 grader). Reselakan och/eller en fleecefilt samt varma kläder (t.ex. varm tröja och underställ i tunt material) kan räcka men en sovsäck är att föredra.

Tält och liggunderlag tillhandahålls av oss på plats men vill du ha ett tjockare liggunderlag bör du ta med dig det hemifrån.

Bagage kan ofta lämnas på hotell och transporteras i medföljande fordon. Det går därför lika bra att använda en resväska som ryggsäck. En mindre ryggsäck för dagsutflykter och vandringar är dock nödvändigt.

Under vandringen i Parebergen bär du själv enbart vad du behöver under dagen. Övrig packning bärs av bärare. All packning som inte behövs under vandringen lämnas i byn.

Läs mer om våra generella utrustningstips på sidan Att resa med oss - Praktisk information.