Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
19
Resedatum
Pris
26 500 kr
2024
22 oktober
- 9 november
Bekräftad
Börjar:2024-10-22 i Antananarivo.
Avslutas:2024-11-09 i Antananarivo.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:6 - 13
Lediga platser:Fullbokad
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:26 500 kr

En ambitiös naturresa som tar dig till platser och upplevelser som vi annars bara ser i TV-dokumentärer med Sir David Attenborough! Madagaskar skildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan, därför är många djur och växter endemiska och artrikedomen fantastisk. I orörd regnskog letar vi efter den mytiska indrin, den stora lemuren vars skrik hörs på långa avstånd. Förunderliga kameleonter träffar vi på lite varstans.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Antananarivo
3-4 Lemurer i Analamazaotra
5 Kameleonter i Mantadia
6-7 Grodor i Vohibola forest
8-9 Båt på kanaler och floder
10 Båt till Toamasina
11-12 Båtfärd längs Vaniljkusten
13 Campa på paradisö
14-16 Landets största nationalpark
17-19 Kungaborg och Tana
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i Nosy Mangabe och Masoala
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Entréavgifter till nationalparker och naturreservat i Analamazaotra, Mantadia och Masoala
 • Lokala naturguider och tolkar enligt resplanen (nationalparker)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (erhålls vid ankomst för ca 35 EUR)
Resplan dag för dag
Madagaskars Regnskogar

Resplan

OBS! Den här resan är lite knepig att arrangera eftersom båten och inrikesflyget endast går en gång i veckan. Därför måste du vara öppen för förändringar i resplanen.

Du gör vandringar i flera nationalparker. Upplägget är ofta flexibelt där du kan välja mellan att gå på längre eller kortare turer.

Dag 1-2 Antananarivo

Samling på vårt hotell i huvudstaden Antananarivo, lokalt kallad Tana. Andra dagen gör du en stadsvandring. Tana ligger på 1400 m höjd och är en mycket kuperad och vacker huvudstad med botanisk trädgård och många restauranger och caféer. Madagaskar har en historia av flera kungadömen som avbröts i och med franskt kolonialt styre. Landet blev självständigt 1960 och har sen 90-talet flerpartisystem. Befolkningen består av 18 folkgrupper och även indiska och arabiska inslag. Madagaskar är ett av världens fattigaste länder och turismen är en viktig näring för landet, inte minst ekoturism. Madagaskar är världens fjärde största ö. Ön avskildes för 160 miljoner år sedan från de afrikanska och asiatiska kontinenterna och har en mängd djurarter som inte finns någon annanstans i världen. Många områden klassas som världsarv.

Dag 3-4 Lemurer i Analamazaotra

Med buss österut till nationalparken Analamazaotra. På stigar tar du dig in i regnskogen till världens största lemurart, indrin. De blir cirka en meter höga, saknar nästan helt svans och hörs på flera kilometers avstånd när de markerar sitt territorium. Du gör vandringar på morgonen, på eftermiddagen och särskilda nattvandringar.

Dag 5 Kameleonter i Mantadia

Nationalparken Mantadia är täckt av regnskog. Här får du se den osannolika bladsvansade geckon samt häpnadsväckande kameleontarter som Parsons kameleont - världens största! Kameleonter är lättfotograferade - de sitter still och rör sig ytterst långsamt. Gillar du grodor? Här finns över 100 arter!

Dag 6-7 Grodor i Vohibola forest

Med buss vidare till Vohibola forest där du om du har tur har möjlighet att se världens minsta groda.

Dag 8-9 Båt på kanaler och floder

Båt längs vattenvägen Pangalanes, ett system av floder, sjöar och grävda kanaler. Här finns ett spännande fågelliv. Pangalanes-kanalen är 65 mil lång och går jämte östkusten. Kanalsystemet byggdes i slutet av 1800-talet och används idag för transporter såväl som fiske. Många har även bosatt sig längs kanalen och färdas mellan platser i kanoter. Senare kör båten längs floden Rianila och kommer slutligen fram till sjön Ampitabe. Här bor vi i eleganta bungalows i ett privat naturreservat med många halvtama lemurer.

Dag 10 Båt till Toamasina

Båt till Toamasina. Staden har en livlig atmosfär och en bedagad charm från kolonialtiden.

Dag 11-12 Båtfärd längs Vaniljkusten

Med buss på dåliga vägar längs vaniljkusten till den lilla staden Soanierana Ivongo. Tidigt dagen efter reser du med en reguljär båt norrut längs kusten till Maroansetra (båtfärden tar cirka 15 timmar och går delvis över natten).

Dag 13 Campa på paradisö

Ön Nosy Mangabe, en paradisö med mycket rikt djurliv och fina korallrev. Redan i början av 1600-talet bodde européer här. Senare blev dock ön ett fäste för pirater.

Dag 14-16 Landets största nationalpark

Landets största nationalpark är klassat som världsarv av UNESCO och är ett av jordens "nature hotspots". Här gör du vandringar, antingen som dagsutflykter eller en längre vandring med lunch i skogen. Parken har även en marin del med korallrev.

Dag 17-19 Kungaborg och Tana

Båt tillbaka till Maroantsetra och sedan vidare mot Tana. Delar av tillbakavägen kan göras med flyg beroende på flygtider och om inte flyg så kör vi delar av sträckan på väg tillbaka mot huvudstaden. Om det finns tid när vi är tillbaka i Tana så åker vi på en utflykt till Ambohimanga, den gamla kungaborgen som nu är ett kulturellt centrum. Resan avslutas dag 19.

Reseledare
Rarivosoa Rivo Rivomahefa
Rivomahefa Rarivosoa (Rivo)

Rivo är sedan 2006 reseledare för våra resor till Madagaskar. Han bor med sin familj i huvudstaden Antananarivo där han även driver sitt eget reseföretag. Rivo är mycket uppskattad för sin stora kunskap och sitt starka intresse för Madagaskars natur- och djurliv samt talar utöver engelska och franska även japanska.


Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Antananarivo (TNR). Flyg kostar från cirka 6500 kr tur och retur.

Det finns flera bra alternativ för att flyga till huvudstaden Antananarivo (TNR). Ett av de bättre alternativen är att flyga med Ethiopian Airlines via Addis Abeba. Priset är ofta fördelaktigt och flygtider inklusive mellanlandning är bra. Andra alternativ är Turkish Airlines, Air France och Kenya Airways. Välj det flyg som ger dig bra pris och bra flygtider.

Utrustning

Reselakan samt varma kläder (t.ex. varm tröja och underställ i tunt material) kan vara bra att ha men behövs oftast ej. Har du lätt för att frysa bör du ta med dig en lätt sovsäck (+5 grader).

Tält och liggunderlag finns på plats men vill du ha ett tjockare liggunderlag bör du ta med dig det hemifrån. Bagage kan ofta lämnas på hotell och transporteras i medföljande fordon. Det går därför lika bra att använda en resväska som ryggsäck. Liten ryggsäck för dagsutflykter och vandringar är dock nödvändigt.

Vi tillbringar merparten av tiden i regnskogsbältet. Vi rekommenderar stabila träningsskor eller sandaler som är okänsliga för vatten. Tunn regn- och vindtät jacka fungerar bra. Det finns alltid en liten risk för regn och du bör ta med ett lätt regnskydd. I synnerhet är det viktigt att ryggsäcken skyddas för väta.

På de flesta hotell ingår handdukar. Vi rekommenderar dock att du tar med dig en liten handduk.

Många saker kan du köpa billigt och enkelt i Antananarivo, såsom batterier, toalettpapper, tvättmedel m.m. Det kan ta lite tid att hitta myggnät om ni vill köpa det på plats. Det är därför bättre att köpa det i Sverige innan avresa. Myggnät kan behövas på vissa boenden, även om de flesta har myggnät.

Tag gärna med en kikare då många djur är skygga för människor.

Viktigt att känna till specifikt för denna resa::

Försök att inte ha mer än 15 kg packning, gärna mindre. En lätt packning kommer att göra resan mer angenäm!

OBS!! På inrikesflyget får du normalt checka in max 20 kg/person och den tillåtna vikten för handbagage är 5 kg/person.

På den här resan har vi vanligtvis en del gemensamt bagage (tält etc.) som måste tas med så du kan räkna med att hjälpa till med detta.

Allmänt om resor till Madagaskar

Madagaskar är inget lätt land att arrangera resor i. Kommunikationer och vägar är generellt i mycket dåligt skick. Osäkerheten kring vägarnas beskaffenhet kan under vissa delar av året vara stor. Inrikesflyg ändrar ofta tidtabell och typ av plan, vilket kan kräva att resplanen ändras. Eventuellt kan transporter ske med andra färdmedel än planerat. Du behöver med anledning av detta vara flexibel och öppen för ändringar i resplan och oförutsedda händelser. Men spännande blir det!

Läs mer om hur det är att resa på Madagaskar på vår landsida:

Fakta inför resor till Madagaskar (www.lasochres.se/Resor/Afrika/Madagaskar)