Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
19
Resedatum
Pris
26 500 kr
2021
17 oktober - 4 november
Börjar:2021-10-17 i Antananarivo.
Avslutas:2021-11-04 i Antananarivo.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:5 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:26 500 kr

En ambitiös naturresa som tar dig till platser och upplevelser som vi annars bara ser i TV-dokumentärer med Sir David Attenborough! Madagaskar skildes från den afrikanska kontinenten för 90 miljoner år sedan, därför är många djur och växter endemiska och artrikedomen fantastisk. I orörd regnskog letar vi efter den mytiska indrin, den stora lemuren vars skrik hörs på långa avstånd. Förunderliga kameleonter träffar vi på lite varstans.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Antananarivo
3-4 Lemurer i Analamazaotra
5 Kameleonter i Mantadia
6-7 Grodor i Vohibola forest
8-9 Båt på kanaler och floder
10 Båt till Toamasina
11-12 Båtfärd längs Vaniljkusten
13 Campa på paradisö
14-16 Landets största nationalpark
17-19 Kungaborg och Tana
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i Nosy Mangabe, Masoala och Palanganes
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Entréavgifter till nationalparker och naturreservat i Analamazaotra, Mantadia och Masoala
 • Lokala naturguider och tolkar enligt resplanen (nationalparker)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (erhålls vid ankomst för ca 35 EUR)
Resplan dag för dag
Madagaskars Regnskogar

Resplan

OBS! Den här resan är lite knepig att arrangera eftersom båten och inrikesflyget endast går en gång i veckan. Därför måste du vara öppen för förändringar i resplanen.

Du gör vandringar i flera nationalparker. Upplägget är ofta flexibelt där du kan välja mellan att gå på längre eller kortare turer.

Dag 1-2 Antananarivo

Samling på vårt hotell i huvudstaden Antananarivo, lokalt kallad Tana. Andra dagen gör du en stadsvandring. Tana ligger på 1400 m höjd och är en mycket kuperad och vacker huvudstad med botanisk trädgård och många restauranger och caféer. Madagaskar har en historia av flera kungadömen som avbröts i och med franskt kolonialt styre. Landet blev självständigt 1960 och har sen 90-talet flerpartisystem. Befolkningen består av 18 folkgrupper och även indiska och arabiska inslag. Madagaskar är ett av världens fattigaste länder och turismen är en viktig näring för landet, inte minst ekoturism. Madagaskar är världens fjärde största ö. Ön avskildes för 160 miljoner år sedan från den afrikanska kontinenten. och har en mängd djurarter som inte finns någon annanstans i världen och många områden klassas som världsarv.

Dag 3-4 Lemurer i Analamazaotra

Med buss österut till nationalparken Analamazaotra.På stigar tar du dig in i regnskogen till världens störstalemurart, indrin. De blir cirka en meter höga, saknar nästan heltsvans och hörs på flera kilometers avstånd när de markerar sittterritorium. Du gör vandringar på morgonen, på eftermiddagen ochsärskilda nattvandringar.

Dag 5 Kameleonter i Mantadia

Nationalparken Mantadia är täckt av regnskog. Härfår du se den osannolika bladsvansade geckon samt häpnadsväckandekameleontarter som Parsons kameleont - världens största!Kameleonter är lättfotograferade - de sitter still och rör sigytterst långsamt. Gillar du grodor? Här finns över 100arter!

Dag 6-7 Grodor i Vohibola forest

Med buss vidare till Vohibola forest där du om du har tur har möjlighet att se världens minsta groda.

Dag 8-9 Båt på kanaler och floder

Båt längs vattenvägen Pangalanes, ett system avfloder, sjöar och grävda kanaler. Här finns ett spännande fågelliv. Pangalanes-kanalen är 65 mil lång och går jämte östkusten. Kanalsystemet byggdes i slutet av 1800-talet och används idag för transporter såväl som fiske. Många har även bosatt sig längs kanalen och färdas mellan platser i kanoter. Senare kör båten längs floden Rianila och kommer slutligen framtill sjön Ampitabe. Här bor vi i eleganta bungalows i ett privatnaturreservat med många halvtama lemurer.

Dag 10 Båt till Toamasina

Båt till Toamasina. Staden har en livlig atmosfär och en bedagad charm från kolonialtiden.

Dag 11-12 Båtfärd längs Vaniljkusten

Med buss på dåliga vägar längs vaniljkusten till den lilla staden Soanierana Ivongo. Tidigt dagen efter reser du med en reguljär båt norrut längs kusten till Maroansetra (båtfärden tar cirka 15 timmar och går delvis över natten).

Dag 13 Campa på paradisö

Ön Nosy Mangabe, en paradisö med mycket rikt djurlivoch fina korallrev. Redan i början av 1600-talet bodde européer här. Senare blev dock ön ett fäste för pirater.

Dag 14-16 Landets största nationalpark

Landets största nationalpark är klassat som världsarv av UNESCO och är ett av jordens "nature hotspots". Här gör du vandringar, antingen som dagsutflykter eller en längre vandring med lunch i skogen. Parken har även en marin del med korallrev.

Dag 17-19 Kungaborg och Tana

Båt tillbaka till Maroantsetra och sedan vidare mot Tana. Delar av tillbakavägen kan göras med flyg beroende på flygtider och om inte flyg så kör vi delar av sträckan på väg tillbaka mot huvudstaden. Om det finns tid när vi är tillbaka i Tana så åker vi på en utflykt till Ambohimanga, den gamla kungaborgen som nu är ett kulturellt centrum. Resan avslutas dag 19.

Reseledare
Rarivosoa Rivo Rivomahefa
Rivomahefa Rarivosoa (Rivo)

Ledare för våra resor sedan 2006. Bor i Antananarivo med fru och två barn. Driver eget reseföretag och talar utöver engelska och franska även japanska. Mycket kunnig och intresserad av natur.


Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Antananarivo (TNR). Flyg kostar från cirka 6500 kr tur och retur.

Det finns flera bra alternativ för att flyga till huvudstaden Antananarivo (TNR). Ett av de bättre alternativen är att flyga med Ethiopian Airlines via Addis Abeba. Priset är ofta fördelaktigt och flygtider inklusive mellanlandning är bra. Andra alternativ är Turkish Airlines, Air France och Kenya Airways. Välj det flyg som ger dig bra pris och bra flygtider.

Utrustning

Reselakan samt varma kläder (t.ex. varm tröja och underställ i tunt material) kan vara bra att ha men behövs oftast ej. Har du lätt för att frysa bör du ta med dig en lätt sovsäck (+5 grader).

Tält och liggunderlag finns på plats men vill du ha ett tjockare liggunderlag bör du ta med dig det hemifrån. Bagage kan ofta lämnas på hotell och transporteras i medföljande fordon. Det går därför lika bra att använda en resväska som ryggsäck. Liten ryggsäck för dagsutflykter och vandringar är dock nödvändigt.

Tag gärna med en kikare då många djur är skygga för människor.

Vi tillbringar merparten av tiden i regnskogsbältet. Vi rekommenderar stabila träningsskor eller sandaler som är helt okänsliga för vatten. Tunn regn- och vindtät jacka fungerar bra. Det finns alltid en liten risk för regn och du bör ta med ett lätt regnskydd. I synnerhet är det viktigt att ryggsäcken skyddas för väta.

De flesta hotell ingår handukar. Detta gäller förstås inte när du bor i byn. Glöm därför inte att ha med dig en liten handduk.

Om du vill, ta gärna med kikare.

Många saker kan du köpa billigt och enkelt i Antananarivo, såsom batterier, toalettpapper, tvättmedel m.m. Det kan ta lite tid att hitta myggnät om ni vill köpa det på plats. Bättre att köpa det i Sverige innan avresa. Myggnät kan behövas vid byvistelsen. Flera ställen har myggnät (inte alla).

BRA ATT KÄNNA TILL FÖR DENNA RESA:

Inrikesflyget ändrar ofta tidtabell och typ av plan, vilket kan kräva att resplanen ändras.

OBS!! På inrikesflyget får du checka in max 20 kg/person och den tillåtna vikten för handbagage är 5 kg/person.

Försök att inte ha mer än 15 kg packning, gärna mindre. En lätt packning kommer att göra resan mer angenäm!

På den här resan har vi en del gemensamt bagage (tält etc) som måste tas med så du kan räkna med att hjälpa till med detta. Räkna inte med att flygbolagen accepterar övervikt ens mot betalning.

Madagaskar är inget lätt land att resa i. Kommunikationerna; vägar och telefon är i mycket dåligt skick. Således är det relativt svårt att arrangera den här resan. Osäkerheten om vägarnas beskaffenhet just när du kommer dit, svårigheten med bokningar är stor. Du behöver med anledning av detta vara flexibel och öppen för ändringar i resplan och oförutsedda händelser. Men spännande blir det!