En resa till Madagaskar är en oslagbar upplevelse för den som är intresserad av djur och natur. Eftersom många djurarter endast finns här brukar ön kallas för den åttonde kontinenten. Variationen i flora och fauna är oslagbar och här är verkliga äventyr alltid nära till hands. Följ med på en resa till Madagaskar med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

De mäktiga baobabträden
Läs mer om resan
Madagaskar

Madagaskar

Mars, juni, november

Som en egen världsdel

25 dagar
Panterkameleonten är minst sagt mäktig
Läs mer om resan
Madagaskars Regnskogar

Madagaskars Regnskogar

Oktober

En dröm för naturälskare

19 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur i Antananarivo

Nederbörd Antananarivo (mm)

Madagaskar är världens fjärde största ö, efter Grönland, Nya Guinea och Borneo. I väster ligger Moçambique-kanalen och Moçambique. I öster sträcker sig den väldiga Indiska Oceanen ända fram till Australiens västkust. Madagaskars geografi skiftar enormt beroende på var man befinner sig. Madagaskars bergiga centralplatå skär rakt igenom landet och delar upp det i tre olika delar. Den bergiga centralplatån utgör 60 procent av landets yta. Den smala östsidan domineras av bördig regnskog medan västsidan domineras av ett slättlandskap med mycket jordbruk. Madagaskar har gott om flodsystem, höga vulkaner, bergsidor täckta av risterrasser, ananasodlingar, vaniljplantager och små byar med enkla lerhus.

Klimatet är nästan lika varierande som naturen. Det regnar exempelvis dubbelt så mycket på östkusten som på västkusten. Medeltemperaturen ligger för det mesta på 20-26 grader. I höglandets mitt är det något svalare och längst i söder råder ett torrt klimat.

Djur och natur

Fram till för 2000 år sedan dominerades Madagaskar helt av djur, natur och växter. De första människorna anlände för cirka 1500 år sedan. Den isolerade ön är alltjämt ett paradis och skattkammare för den djur och naturintresserade. Av landets 15000 växtarter är ungefär 80 procent endemiska, dvs de finns bara på Madagaskar. Exempelvis finns det fler arter av orkidéer här än på hela det Afrikanska fastlandet. På ön finns bland annat sju av världens åtta arter av baobabträd.

Vad gäller landets djurliv är siffrorna ännu mer enastående. Av Madagaskars 100 arter primater (lemurer) är 100 procent unika för just Madagaskar. Bland groddjur är siffran 99 procent och bland kräldjur 92 procent. Detta är ett land med en megabiodiversitet som givetvis måste skyddas till varje pris.

Valuta och priser

På Madagaskar är det valutan Ariary (MGA) som gäller. Det går bra att ta ut pengar vid bankomater i de stora städerna. Visa är det klart mest pålitliga kortet på Madagaskar. Vissa banker tar Mastercard, Diners och American Express. Bankomater kan dock vara ur funktion så se till att även ha med lite kontanter i Euro eller USD. Växlar du pengar ska du ha i åtanke att enbart växla in det du kommer att göra av med. Det går nämligen inte att växla tillbaka innan avresa. Kontokort, mestadels VISA fungerar bara på större hotell, restauranger och vissa affärer men bara in Antananarivo. Så utgå ifrån att det är kontanter som gäller vid besök på restaurang eller i butik.

Kostnaderna på Madagaskar är betydligt lägre än i Sverige. Räkna med att en måltid kostar mellan 20 - 100 kronor, beroende på vilken standard matstället har.

Vaccinationer och hälsa

Kontakta din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Inget vaccin krävs vid inresa till Madagaskar direkt från Sverige. Det finns alltså inte behov av vaccination mot gula febern vid resa till Madagaskar, men om du reser in i Madagaskar från ett land med risk för gula febern (exempelvis Kenya), ska du ha ett vaccinationskort för gula febern. Vi rekommenderar att du har grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. De flesta som reser till Madagaskar har också skydd mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.

Malaria finns i Madagaskar och det kan vara bra att se över om du bör införskaffa malariaprofylax innan resan. Malariamyggor är som mest aktiva när solen går ned vilket innebär att du bör använda myggmedel samt ha långbyxor och långärmad tröja efter solnedgången.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Madagaskar och ha minst två tomma sidor. Kontrollera även att passet är helt.

Svenska medborgare får visum vid ankomsten till Madagaskar, så kallat Visa on Arrival. Visumet gäller i 90 dagar och kostar 35 euro. Du behöver inte ha med passfoto för viseringen. Du ska dock kunna visa upp en giltig hemresebiljett.

Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vilka visumregler som gäller för just dig. Det är ditt ansvar att ha rätt dokument vid ankomsten till Madagaskar.

Språk

De officiella språken på Madagaskar är malagassiska och franska. Malagassiska dominerar helt bland den vanliga befolkningen. Franska talas bland den utbildade eliten då landet är en före detta franska koloni. I städerna möter du en hel del som pratar engelska men på landsbygden är det svårare.

Se gärna till att lära dig några fraser på malagassiska och på franska innan avresa till Madagaskar.

Religion och folkgrupper

Idag är ungefär hälften av Madagaskars befolkningen kristen - ungefär lika många katoliker som protestanter. Befolkningen anses överlag vara mycket religiöst och i synnerhet söndagsmässan följs noga. Då tar familjemedlemmarna på sig sina finaste kläder och gå till kyrkan, männen i snygga kostymer och kvinnorna i vackra klänningar.

Malagasierna har dock inte helt glömt bort sin gamla tro och även om kristendomen skulle kunna ses som den dominerande religionen. En ganska stor del av befolkningen tillhör enbart den traditionella animistiska trosuppfattningar. Men vanligast är att den kristna religionen blandas med den animistiska trosuppfattningen. Till exempel hänvisar malagasierna alltid till en enda gud, världens skapare, kallad Zanahary. I denna gamla trosuppfattning har förfäderna en viktig roll som länken mellan de levande och guden Zanahary. Förfäderna vördas på ett speciellt sätt och att dyrkan kan ibland sker på oväntade sätt. Festivalen Famadihana, eller "vändningen av benen", är ett bra exempel på detta. Under en stor fest öppnas en förfaders grav och kroppen grävs upp. Syftet med detta är att byta ut de tyger som omsluter de döda, så att de inte känner sig bortglömda av de levande. De tillfrågas om råd och välsignelser, innan de placeras tillbaka i graven med nya tyger. Ett vanligt ordspråk lyder: "Tsy maty ny maty" ("de döda är inte döda").

Madagaskar har bara varit befolkad av människor under ungefär 1300 års tid. Förmodligen har befolkningen sina rötter i Indonesien. Ungefär 96 procent av befolkningen är malagasier. Men inom den folkgruppen finns det mängder av undergrupper med olika kulturer och språk. De folk som bor på högländerna har mer gemensamt med varandra och på samma sätt har kustfolken mycket gemensamt.

Mat och dryck

På Madagaskar äter man rejäla måltider lagade från grunden. Maten i Madagaskar har influenser från Afrika, Asien och Europa vilket innebär att vissa rätter är nya och vissa känner du igen.

Ravitoto, maträtten som verkligen representerar Madagaskar innehåller blad från maniok serverat med gris- eller nötkött. Voanjobory är också en vanlig maträtt där den lilla bönan bambara, som bara finns på Madagaskar, är huvudingrediensen. Dessutom består rätten av av gris- eller nötkött och ris. Koba är en populär kaka gjord på socker, vanilj och jordnötter som som rullas och sveps in i bananblad. Populära drycker bland annat ranonapango (bränt ris toppat med mineralvatten), betsa (syrad alkoholdryck) och ölen Three Horses.

Det finns gott om restauranger och mindre matstånd i städerna. Middagstid i Madagaskar är 18.30 - 21.30 och en måltid går loss på 10-50 kronor.

Tid

Madagaskar ligger en timme före Sverige under vår sommartid. Under vinterhalvåret skiljer det två timmar.

El och internet

Standardspänningen i Madagaskar är 230 V och standardfrekvensen är 50 Hz. Det går fint att ladda elektrisk utrustning med svenska stickkontakter. Du behöver alltså inte ta med någon adapter när du reser till Madagaskar.

På många boenden och på en del restauranger finns det internet. Dock får du räkna med långsam wi-fi. Kolla upp pris för sms och samtal med din mobiloperatör. Glöm inte att stänga av roaming för datatrafik om du inte är uppkopplad på wi-fi.

Kulturtips

Musik: Rossy (Paul Bert Rahasimanana) - Island of Ghosts

Film: Quand les Étoiles Rencontrent la Mer (När stjärnorna möter havet) av Raymond Rajaonarivelo

Litteratur: Muddling trhough Madagscar av Dervla Murphy