En resa till Madagaskar är en oslagbar upplevelse för den som är intresserad av djur och natur. Eftersom många djurarter endast finns här brukar ön kallas för den åttonde kontinenten. Variationen i flora och fauna är oslagbar och här är verkliga äventyr alltid nära till hands. Följ med på en resa till Madagaskar med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Boulevard de Baubab
Läs mer om resan
Madagaskar

Madagaskar

Mars, juni, november

Som en egen världsdel

25 dagar
Kameleont på Madagaskar.jpeg
Läs mer om resan
Madagaskars Regnskogar

Madagaskars Regnskogar

Oktober

En dröm för naturälskare

19 dagar
Fakta och restips

Pass och visum

Visum får du vid ankomst på flygplatsen i Antananarivo och gäller i 30 dagar. Kostnaden är ca 35 EUR. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader från datum för hemresan. Kontrollera detta noga då det annars kan uppstå problem vid ankomst till Madagaskar. Ta även med 2 stycken passfoton.

Ekonomi på resan

Växling

På flygplatsen finns det ett bankkontor som är öppet vid ankomst av alla internationella flighter. Växla en mindre summa då du åtminstone bör ha pengar till taxiresan. I huvudstaden finns ATM, bankomater, där du får ut pengar från ditt kort. Tänk dock på att det inte är självklart att den bankomat som faktiskt finns också fungerar. VISA är antagligen säkrast men du får räkna med en uttagsavgift. Naturligtvis kan du även växla på banker och växlingskontor. Räkna dock med att kunna växla endast i de större städerna. Tag för säkerhets skull med dig kontanter i EUR.

Kostnader för mat / personliga utgifter

Det är alltid svårt att förutsäga hur mycket du kan tänkas spendera under resan. Det mesta är väldigt billigt på Madagaskar! Hur mycket pengar du gör av med på mat under resan beror på vilken typ av restauranger du besöker. Äter du på enklare restauranger, som frekventeras av lokalbefolkningen, så klarar du dig på ca 12 500 - 25 000 madagaskisk Ariary (MGA) vilket är 40-80 kronor (SEK) om dagen för de dagar då mat INTE ingår. Kostnaden är baserad på tre mål mat på restauranger som nyttjas av den inhemska medelklassen i städer.

Eftersom du inte vistas så mycket i städer, lär du inte göra av med så mycket pengar. Räkna med ca 150 kr per dag i fickpengar på denna resa, förutom de dagar när mat ingår och det är långt till närmaste affär.

I Madagaskar finns det en del saker att köpa med sig hem. Konsthantverk av allsköns slag, halvädelstenar och en utsökt honung. Eller varför inte en fantastisk stol (Ambositra)? Du bör även ha med dig en reserv utifall olyckan är framme eller du blir sjuk.

Utrustning

Pannlampa är bra och nödvändigt på alla våra resor. På resorna till Madagaskar är det särskilt viktigt med en bra och ljusstark pannlampa. Du behöver den på utflykter i skogen på kvällen, i grottor och i byar där el saknas.

Hälsoråd och fysiska krav

Mygg finns i vissa områden, framför allt på kvällarna. Malaria finns på Madagaskar och vi rekommenderar starkt ett besök på en vaccinationscentral. Gula Febern förekommer ej.