"Att se Everest avteckna sig mot en stigande sol, är svårslaget"

Per Engström

Mats Walinder har alltid varit fascinerad av Himalaya. Främst tack vare, tro det eller ej, Tintin, filmer om Nepal och inte minst spel som Lara Croft och Uncharted, som utspelat sig i regionen. Han har tidigare rest med Läs & Res till Nepal vid två tillfällen. Dessutom har han varit med och vandrat i Tibet.

– Jag har varit i Anderna, Pyrenéerna, Alperna och i Norges fjordlandskap, men inget slår Himalaya. I slutändan är det bergen och den storslagna naturen som får mig att komma tillbaka, förklarar Mats.

DSC_1595

Mats berättar att vandringen i kombination med många fina möten med människor högt upp i bergen var höjdpunkterna på resan. Det här är en resa som kombinerar fin vandring med möjligheter att möta folk från olika minoritetsgrupper som dominerar byarna i regionen. Även om vägar numera når till de flesta ställen så har många platser varit isolerade under lång tid.

DSC_1976

– Ett av resans finaste möten var med en kvinna som bodde ensam med sin boskap i en liten stuga högt uppe i bergen. Hon bjöd generöst in oss på te och reseledaren Shekhar hjälpte till att översätta och berätta lite om hennes liv. Finns ett foto på henne, när hon tittar snett upp mot ljuset, berättar Mats.

Mats förklarar vidare att klosterbesök och samtal med munkar alltid är en höjdpunkt under en vistelse i Himalaya. Under den här resan blev det flera intressanta besök.

– Vi mötte munkar som ägnade sig åt en lite mer öppen och modern form av buddhism där allt inte var så strikt och traditionellt. De lärde även ut lite allmänna ämnen, utöver de buddhistiska ämnena, till sina studenter.

DSC_1771

DSC_1914

En av resans absoluta höjdpunkter var, enligt Mats, vandringen upp till Pikey Peak. Tidigt innan soluppgången började de långsamt gå uppför en brant slingrande stig genom tät rhododendronskog. Väl uppe på toppen väntade en spektakulär panoramautsikt över Himalaya, från Annapurna i väster till Kanchenjunga i öster.

– Att gå upp där tidigt på morgonen och se Mount Everest börja avteckna sig mot en uppåtgående sol, är svårslaget. Det var mörkt och kallt och jobbigt, men så värt det.

DSC_1668

DSC_1701

En väldigt viktig del av resorna med Läs & Res är reseledarna. När en bra resa, med en väl utarbetad resplan, kombineras med en riktigt bra och kunnig reseledare brukar det bli succé. Shekhar som är reseledare för söder om Everest kan i stort sett varje meter av vandringen och känner många utefter vandringsleden.

– Shekhar är en av de bättre reseledarna jag haft att göra med, om inte den bästa. Han är vänlig, lugn och sansad. Tydlig, mångsidig, kunnig och med ett tålamod utöver det vanliga. Han ägnar tid åt alla i gruppen och ser till så det är ordning och reda, berättar Mats.

DSC_1612

DSC_1796

Trots att Mats nu besökt Himalaya fem gånger utesluter han inte att det kan bli fler besök.

– Kombinationen av människorna, naturen, bergen, arkitekturen, templen, munkarna, luften och buddhismen får mig att återvända. Åtminstone kan det nog, kanske, bli en gång till.

DSC_1697

DSC_1988