Gradering
Utmanande
Resa som är mycket fysiskt krävande
Dagar
29
Resedatum
Inga planerade datum

Du vandrar i tre veckor i övre Dolpo i nordvästra Nepal. Vandringen är väldigt krävande och går genom några av Himalayas mest isolerade delar. Jakar bär din packning och du vandrar över flera pass på 5000 meter. Det svårtillgängliga området ligger norr om Dhaulagiris 8000-meters toppar nära tibetanska gränsen. Här finns blåfår, snöleopard och högalpin växtlighet. I byarna du passerar får du uppleva en levande tibetansk kultur. Ungefär som Tibet för 50 år sedan.

Resedetaljer

DagProgram
1 Världsarvet Bhaktapur
2 Sevärdheter i Kathmandudalen
3-4 Bardia Nationalpark
5 Dunai - vandringen inleds
6 Sakta upp längs floden till Chepka
7 Vidare till byn Samduwa
8-9 Ringmo och magiska Phoksundosjön
10 Med jakar längs "Devils Trail"
11 Blåfår och High Camp
12 Över Nangdalo La
13 Till Sheyklostret
14 Över Shey La till Namgung
15-16 Till byn Saldang
17 Byn Khoma och skolbesök
18 Byn Shimen
19 Vandring längs floden till Tinje
20 Vandring till Rakpa
23 Till Norbulung
24 Över höga pass till bosättningen Sangda
25 Sangda till Jomsom
26 Pokhara
27-28 Åter till Kathmandudalen
29 Resan avslutas
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (under vandringen sover du i tält)
 • Mat under vandringen (20 dagar) samt vid vistelsen i Bardia nationalpark
 • Entréavgifter till Bardia nationalpark och Pokshundo nationalpark
 • Vandringstillstånd för Dolpo
 • Jakar som bär din packning
 • Licensierad, erfaren bergsguide som talar bra engelska
 • Jakskötare och kock under vandringen
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter enligt resplan (Boudhanat, Swayambhunath, Bhaktapur, Pashupatinath mm)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning för första hjälpen
 • Tält och liggunderlag
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum köper du vid ankomsten till Kathmandu
 • Kostnader för räddning och evakuering (går på försäkring)
Resplan dag för dag
Great Himalayan Trail

Dag 1 Världsarvet Bhaktapur

Samling på vårt hotell i Bhaktapur i Kathmandudalen. Hela staden är ett världsarv och du bor med vackra tempel utanför fönstret.

Dag 2 Sevärdheter i Kathmandudalen

På morgonen går vi tillsammans med reseledaren genom de smalaste gränderna i Bhaktapur. Du ser folk förrätta sina morgonböner vid stans tempel och barn som går till skolan i välstrukna uniformer. Du besöker Pashupatinathtemplet och den enorma stupan Boudhanath.

Dag 3-4 Bardia Nationalpark

Flyg till Nepalganj. Buss till nationalparken Bardia vid indiska gränsen. Du gör en längre vandring och ser med all sannolikhet elefanter, noshörningar, hjortar, krokodiler och flockar med apor. Med lite tur även tiger, leopard och björn.

Dag 5 Dunai - vandringen inleds

Flyg till Juphal (2500 m) där du tas emot av personalen som ska vara med på vandringen. Första dagen bjuder på lätt vandring genom terrasserat landskap till provinshuvudstaden Dunai. Under eftermiddagen har du tid att utforska byn.

Dag 6 Sakta upp längs floden till Chepka

Packningen lastas på dzo, en korsning mellan jak och ko. Vandringen (ca 7 timmar) går längs en flod genom små byar med stenhus till den lilla tibetanska byn Chepka. Ännu är höjden under 3000 m.

Dag 7 Vidare till byn Samduwa

Du vandrar nära floden (Ca 6 timmar) till någon av byarna Renje (3010 m) eller Samduwa. Vandringen är något kuperad och går genom skog med gran och lärkträd.

Dag 8-9 Ringmo och magiska Phoksundosjön

Vandringen (ca 6 timmar) går vidare till den stora byn Ringmo (3660 m) över ett pass på 3800 m. Du ser först Nepals högsta vattenfall och något senare har du strålande utsikt över Phoksundosjön. Sjön är spektakulärt belägen och dess färg är den blåaste färg du kan tänka dig. Här byts lastdjuren ut mot jakar på grund av altituden. Dag två är en vilodag. Utforska Ringmo och besök något av områdets många kloster med sina buddhistiska målningar och statyer. Ett Bonpo kloster har vidunderlig utsikt över sjön.

Dag 10 Med jakar längs "Devils Trail"

Det här är en av resans vackraste dagar med spektakulär vandring (ca 7 timmar) längs Phoksundosjön på en stig uthuggen i klippan kallad "Devil´s Trail". Du ser glaciärer vid berget Kanjeralwa (6612 m) och har vacker utsikt mot Sonam Kang (6019 m). Du passerar även genom skog med björkar och tibetanska blåtallar och campar vid Chunemba.

Dag 11 Blåfår och High Camp

Stigen går uppåt genom tallskog med inslag av björkar och du kan se blåfår på sluttningarna. Du campar vid "high camp", på vägen upp mot passet. Under vandringen är stigningen som mest 500 m mellan två tältplatser. Detta för en säker anpassning till högre höjd.

Dag 12 Över Nangdalo La

En krävande vandring (6 timmar) över Nangdalo La på 5350 meter. Du går långsamt sista biten och möts av böneflaggor vid passet. Därefter går det nedåt till en vacker campingplats. Du ser skockar av blåfår i omgivningen.

Dag 13 Till Sheyklostret

Lätt vandring (4 timmar) nedför genom den vackra Tardalen till det berömda Sheyklostret beläget på 4390 m. På eftermiddagen har du tid över att utforska omgivningen. Sheykloster är 800 år gammalt. Dessutom finns det ett annat kloster som är beläget högst upp på en klippa.

Dag 14 Över Shey La till Namgung

Du lämnar klostret bakom dig och vandrar österut över Shey La 5100 m. Camping vid Namgung (4430 m) i vildmarken.

Dag 15-16 Till byn Saldang

Fin vandring (6 timmar) till den vackert belägna byn Saldang (3800 m). Byn är en av de största byarna i Dolpo, med ett stort kloster, en skola och ett par hundra hushåll. Dag två i Saldang är en välförtjänt vilodag. Umgås med lokalbefolkningen, besök skolan och klostret och njut av den vackra omgivningen. Det är skördetid och full aktivitet på fälten.

Dag 17 Byn Khoma och skolbesök

Vandring ned till floden och sedan upp över Khoma La 4500 m till byn Khoma. Den Läs & Res grupp som kom hit 2014 har startat en stödförening för byns skola och betalar bland annat en lärarlön. Du är naturligtvis mycket välkomna att besöka skolan och bidra till stödföreningen. Kanske vill du ge en lektion i engelska.

Dag 18 Byn Shimen

Vandringen (7 timmar) fortsätter över Mushi La (5030 m) och sedan nedåt till den vackra byn Shimen (3900 m). Byn har stora terrasserade fält med bovete, korn och potatis. Den nya skolan och den 600 meter långa manimuren bör besökas. Efter ytterligare någon timmes vandring slår du läger i vildmarken högt ovanför floden.

Dag 19 Vandring längs floden till Tinje

Lätt vandring (8 timmar) längs med floden till byn Tinje. En vidsträckt, ganska rik by. Räkna med att nyfikna barn hälsar på vid tälten. Här finns en vacker bro vid en chorten som man går igenom och här finns Dolpos enda motorcyklar, alla med kinesiska registreringsskyltar. Här finns faktisk också en stor, tidigare hemlig, flygplats som dock inte trafikeras.

Dag 20 Vandring till Rakpa

Du lämnar Tinje och vandrar (7 timmar) förbi landningsbanan vid den mytomspunna flygplatsen. Fortsätt söderut till ett campingområde som ligger vackert vid floden Rakpa (4500 m).

21-22 Charkabhot - världens vackraste by?

Dagen inleds med en lång vandring över passet Chharka la (4920 m). Därefter går det nedför till den stora byn Charkabhot på 4120 m. Världens vackraste by, kanske. Vid den här tiden pågår skörden av korn och bovete. Här får du en vilodag.

Dag 23 Till Norbulung

Du vandrar (7 timmer) åter längs med floden och passerar flera dalar. Därefter uppåt till campingplatsen Norbulung (4750) där natten tillbringas.

Dag 24 Över höga pass till bosättningen Sangda

Vacker vandring (8 timmar) förbi Molum Sumna, ett betesområde för jakar. Därefter en lång och krävande vandring över passet Jungben la (5500 m). Det här är högsta punkten under vandringen. Vandringen fortsätter nedåt till floden Chalung Khola och vidare till den charmiga bosättningen Sangda (3700 m).

Dag 25 Sangda till Jomsom

En sista stigning (4200 m) där du kan beundra Annapurna massivet, sedan brant nedåt till Kali Gandaki floden på 2800 m. Vi försöker ordna jeepar för sista biten in till Jomsom. Här bor du på hotell, äter turistmat och får en varm dusch för första gången på tre veckor.

Dag 26 Pokhara

Hyrd jeep till Pokhara. Alternativt med en hyrd fyrhjulsdriven indisk Tata-minibuss, eftersom vägens skick kan vara dålig. Vi vill inte ta risken att boka flyg, eftersom dessa ofta blir inställda. Här får du vila ut på hotell och äta mat du kanske längtat efter.

Dag 27-28 Åter till Kathmandudalen

Buss till Bhaktapur ca 6 tim. En dag för att vila ut, strosa genom gränderna i Bhaktapur och tillsammans summera intrycken. Dessutom bra med en dag i reserv.

Dag 29 Resan avslutas

Resan avslutas i Kathmandu.

Reseledare
Sonam Sherpa
Sonam Sherpa

Sonam är född 1978 i byn Khoriya, i Solukhumbu området nära Everest. Han är utbildad guide, har lång erfarenhet av bergsklättring och vandring på hög höjd och har genomfört Great Himalayan Trail ett 15-tal gånger. Han är gift och har två barn. Har rest mycket både i Asien och Europa.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du tur och retur till Kathmandu. Flyg kostar från 5 500 kr tur och retur.

Utrustning

 • mjuk väska av typen duffel bag (brukar vara vattentäta)
 • liten dagsryggsäck (ca 30 liter) som du bär under vandringen.
 • sovsäck som klarar ned till ca -15 grader
 • Vätskesystem (camelbak mfl) eller vattenflaska som klarar 2-3 liter.
 • sidenlakan
 • liggunderlag (det ingår lite enklare liggunderlag under vandringen. Vill du ha det extra bekvämt bör du ta med ett litet uppblåsbart liggunderlag)
 • resehandduk
 • jacka som stoppar upp vind, gärna med kapuschong
 • vandringsbyxor, gärna med vindtäta delar
 • varm tröja
 • gärna dunjacka
 • underställ (gärna merinoull)
 • kläder - undvik bomull under vandringen. Merinoull och syntet material är att föredra. Du kan handtvätta under resans gång
 • lätt regnjacka/skaljacka
 • vandringskängor (tänk på att det under vandringen kan vara skönt att alternera mellan exempelvis sandaler och vandringskängor)
 • vandringsstrumpor/sockor (merinoull, undvik bomull). Använd gärna "liner" strumpor under den tjockare strumpan för att minska risk för skavsår
 • varm mössa
 • hatt eller keps som solskydd på dagen
 • solglasögon
 • varma vantar
 • vandringsstavar - inget måste, men ta med om du gillar att vandra med stavar
 • 8 st passfoton (2 för visumansökan, 2 för inträdesbiljetten till Bhaktapur och 4 för vandringstillståndet)
 • skavsårstejp, vitt vaselin finns att köpa på Apoteket
 • eventuellt en mindre kikare
 • pannlampa med extra batterier
 • mediciner - alvedon, imodium, vätskeersättning mm
 • fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!
 • eventuella presenter (något enkelt och inte så dyrt, men gärna personligt). Kan förstås också köpas lokalt. Uppskattas alltid!
 • powerbank - för att ladda din mobil under vandringen
 • Extrabatterier till kameran
 • Kopia på reseförsäkringen

Under vandringarna behöver du en liten ryggsäck där du bär sådant du behöver under dagen; dricksvatten, kamera, regnjacka och kanske en lätt tröja.

Friluftsutrustning av bra kvalitét går att köpa till låga priser i Kathmandu.

Kopia på din reseförsäkring, eller resemomentet i din hemförsäkring. Detta måste inkludera det värsta tänkbara scenariot; räddning med helikopter. Man kan bryta benet varsomhelst, men gör du det i Dolpo så måste du ha en dyr transport därifrån till sjukhus. Försäkringen måste täcka en sådan eventualitet.

I Bardia Nationalpark finns myggnät över sängarna.

Vi bor i två-mans tält med ganska enkla liggunderlag. Du kan också boka enmanstält.

Du bör dock inte ha för mycket packning. På det lilla planet till Juphal är maxvikten 15 kg + lite handbagage.

I Dunai kan du handla en hel del småsaker; godis, nötter, skrivmateriel, presenter och enklare kläder.

Hälsa

Resan är synnerligen fysiskt krävande. Du skall passera flera pass på över 5000 meter. Dock är anpassningen till höjden god. Vi vandrar långsamt uppåt i en vecka innan vi når 5000 meter. Du skall med andra ord vara i god fysisk kondition. Dock är detta inte nödvändigtvis relaterat till ålder. En 25-åring klarar inte höjdanpassningen bättre än en 65-åring. Ev är förhållandet det omvända.

Du bör inte följa med på resan:

 • om du har lätt att bli förkyld, känsliga luftrör
 • om du har hjärtproblem, inkl betablockerare
 • om du har glutenintolerans