Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Dagar
14
Pris
16 500 kr
Resedatum
2020
14 september - 27 september
Börjar:2020-09-14 i Hanoi.
Avslutas:2020-09-27 i Hanoi.
Reslängd:14 dagar
Deltagare:5 - 16
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:16 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

En vandringsresa i vackra bergstrakter nära den kinesiska gränsen. Under sex dagar vandrar du genom byar befolkade av några av Vietnams alla minoritetsfolk. Du övernattar i byar på helt lokala villkor. Det här är en resa för dig som gillar att vandra men samtidigt vill lära dig mer om Vietnams moderna historia och samhällsutvecklingen i detta fascinerande land.

Resedetaljer

DagProgram
1 Hanoi
2 Buss till Viet Quang
3 Vinh Quang-vandringsförberedelser
4-9 Vandring genom byar
10 Buss till Tuyen Quang
11 Upptäck Tuyen Quang
12 Buss till Hanoi via pappersbruket Bai Bang
13-14 Hanoi
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter hos familjer)
 • Frukost, lunch och middag under vandringsdagarna när du sover över hos familjerna
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (besök och tolk i Bai Bang)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Vandring i norra Vietnam

Dag 1 Hanoi

Samling på vårt hotell i Ha Noi. Med sina trädkantade gator är Ha Noi en av de trevligaste asiatiska huvudstäderna. Det är en stad i ständig utveckling, som trots detta bevarat lite småstadskänsla. Ett tips är att besöka Etnografiska museet för att få en liten introduktion till de olika minoritetsgrupper du kommer att möta under vandringen. Museet är mycket intressant, speciellt för dig som ska på en vandringsresa i bergen nära gränsen mot Kina. Vietnams befolkning är sammansatt av 55 olika etniska grupper. Den största gruppen kallas Kinh eller Viet och består av cirka 76,5 miljoner människor vilka utgör cirka 85 procent av landets befolkning. De övriga 54 etniska grupperna består av totalt cirka 14 miljoner människor. Här i bergen längs gränsen till Kina finns flera av dessa etniska grupper och under vandringen kommer du att passera genom och övernatta i byar som befolkas av några av dessa minoriteter. De grupper du kommer att möta är främst H´mong, Nung, La Chi, Tay och Röda Dao. I turistbroschyrer och liknande visar vietnamesiska myndigheter gärna upp minoriteterna som ett pittoreskt inslag. I verkligheten är de i olika grad marginaliserade och ju längre bort från det omgivande vietnamesiska samhället en minoritetsgrupp bor desto fattigare är den.

Vid etnografiska museet i Hanoi

Dag 2 Buss till Viet Quang

Buss till Viet Quang där du övernattar. Bussresan tar ca sex timmar och bjuder på mycket vackra vyer. Det blir flera stopp för mat, kaffe och fotografering.

Dag 3 Vinh Quang-vandringsförberedelser

Efter frukost fortsätter du till Vinh Quang i distriktet Hoang Su Phi i provinsen Ha Giang. Det här är utgångspunkten för vandringen och nu har du gott om tid för förberedelser. Vill du köpa hantverk rekommenderar vi att du gör det här eller under vandringen. Det du köper i byarna är av mycket bra kvalitet och handbroderat men du får räkna med ett högre pris. Ett stort plus är att pengarna du betalar absolut kommer fram till tillverkaren utan mellanhänder.

Möten med minoritetsfolk

Dag 4-9 Vandring genom byar

Under sex dagar vandrar du i en liten grupp med guide mellan byar och övernattar under enkla förhållanden hemma hos familjer och på vandrarhem. Byarna du vandrar igenom heter Chien Pho, Ban Phung, Ban Don, San Xa Ho och Ban Luoc. Dagsetapperna är på 6-7 timmar per dag och sträckorna varierar mellan 20-30 km. Terrängen är kuperad så vandringen är ganska tuff. Huvudsakligen kommer du att vandra på buffelstigar, enkla motorcykelvägar och balansera fram mellan terrasserade risfält. Landskapet är dramatiskt och vackert. Bergen genomkorsas av risterrasser. I de flesta byar som du passerar längs vägen kommer du att bli mött med stor nyfikenhet. Samtidigt kommer många människor att verka lite reserverade. Det beror på att de inte är vana att möta västerlänningar och helt enkelt är en aning blyga. Du lär dig mycket om livsvillkoren för de människor du möter under dina vandringsdagar. Den sista vandringsdagen för dig åter till den lilla staden Vinh Quang och du tar in på samma hotell som förut. Unna dig en varm dusch och rena kläder. Följ sedan med ut och ät ett skrovmål på någon av de lokala restaurangerna. Denna natt kommer du garanterat att sova gott.

Under resan vandrar du mellan byar med olika minoritetsfolk
Branta sluttningar

Dag 10 Buss till Tuyen Quang

Efter frukost startar bussresan mot den trevliga staden Tuyen Quang. Här bedrev SIDA ett landsbygdsutvecklingsprojekt som var knutet till pappersbruket till Bai Bang under 1990-talet.

Dag 11 Upptäck Tuyen Quang

En helt ledig dag i Tuyen Quang. Njut av staden. Passa på att se den fina marknaden, strandpromenaden längs floden och resterna av det gamla citadellet. Förundras även över de överdådiga byggnaderna som utgör högkvarteret för partiet och den statliga administrationen. Det finns en mängd små restauranger och en hel del caféer att utforska inne i staden. Vill du komma utanför staden så kan din reseledare ordna så att du kan hyra en cykel för att komma fram lite snabbare.

Mat under vandringen

Dag 12 Buss till Hanoi via pappersbruket Bai Bang

På morgonen bär det av med buss till Hanoi. Den totala sträckan är 150 kilometer och vi stannar för en lunchrast i den lilla orten där pappersbruket Bai Bang ligger. Bai Bang byggdes med svenskt bistånd och här har många svenskar arbetat. Pappersbruket har blivit en framgångssaga och fungerar utmärkt. Nu är fabriken utbyggd till dubbel kapacitet. Håll utkik efter svenska flakmopeder och svensktillverkade lastbilar av äldre modeller. Efter lunch blir det fortsatt färd till Hanoi och du kommer fram sen eftermiddag.

Dag 13-14 Hanoi

Under din lediga dag i Hanoi finns det mycket att se och göra. Besök Armémuseet, Ho Chi Minhs mausoleum eller vandra bara runt i staden och insup atmosfären. Det finns mycket att se och förundras över. En rekommendation utanför de gängse stråken är den fantastiska tygmarknaden Hom Market (Cho Hôm) som ligger på den lilla gatan Trần Xuân Soạn precis där den korsar gatan Hué. Vill du köpa med dig sidentyg hem så måste du besöka Hom Market. Resan avslutas här dag 14.

Reseledare
Nguyen Van Nang
Nguyen Van Nang
Född 1964 och arbetat för oss sedan 1999. Bor i Hanoi med fru och två barn. Utbildad lärare i engelska. Samlar antikt porslin och keramik. Inbjuden till Sverige sommaren 2014.
Övrig information om resan

Boende

Under resan Vandring i norra Vietnam kan enkelrum erbjudas 8 av resans 13 nätter. Boendet under vandringen är helt på lokal nivå. 2 nätter övernattar du hemma hos familjer och 3 nätter på vandrarhem. Under de fem nätterna går det inte få enkelrum.