Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
16
Resedatum
Pris
23 700 kr
2021
16 oktober - 31 oktober
Börjar:2021-10-16 i Manaus.
Avslutas:2021-10-31 i Recife.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 16
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:23 700 kr
2022
15 oktober - 30 oktober
Börjar:2022-10-15 i Manaus.
Avslutas:2022-10-30 i Recife.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 16
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Amazonas förknippas vanligtvis med naturlandskap och vilda djur men genom årtusenden har även människor lärt sig att leva i harmoni med floderna och den stora skogen. Än idag lever de traditionella lärdomarna vidare tillsammans med initiativ för att stärka dem och på denna resa får du en unik inblick i människans samklang med naturen. Du besöker projekt där man försöker utvinna skogens rikedomar på ett hållbart och socialt rättvist sätt, möter människorna som för dem vidare och lär dig vad de har att berätta om sina utmaningar och förhoppningar på denna magiska plats. Resan tar dig från de vindlande floderna kring Manaus till urskogen i Amapá vid Amazonflodens mynning. Du reser med en traditionell flodbåt från Macapá till den gamla portugisiska hamnstaden Belém. Resan avslutas sedan vid Atlantkusten, med sina vackra stränder och kulturella rikedom.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Manaus – Amazonas huvudstad
3-4 Nationalparken Anavilhanas
5-6 Bylivet i Amazonas
7-9 Macapá vid Amazonflodens mynning
10-11 Expedition i Amapás urskog
12 Med flodbåt till Belém
13 Belém - porten till Amazonfloden
14-16 Vackra Atlantkusten
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (3 nätter i by i Amazonas samt 1 natt i hängmatta på båt)
 • Mat under vistelsen i nationalparken Anavilhanas och under expeditionen i Amapá
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (utflykter i nationalparken Anavilhanas, utflykt till comunidades ribeirinhas i Amazonas, expedition i Amapá, utflykt till Vila Curiaú)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Norra Brasilien.png

Dag 1-2 Manaus – Amazonas huvudstad

Samling på hotellet i Manaus, det brasilianska Amazonas största stad. Manaus ligger vid Amazonflodens viktigaste vattenmöte, där floderna Rio Negro och Rio Madeira enas och bildar världens största sötvattenström. Här har du fria dagar att promenera runt i stadens äldre delar, byggda under 1800-talet, då gummiplantager gav enorma rikedomar åt traktens elit. Besök det berömda Operahuset, som byggdes storslaget i europeisk stil och som på sin tid attraherade världsberömda artister, såsom den italienska tenoren Enrico Caruso. Operahuset har guidade turer under dagen och vanligtvis konserter eller andra föreställningar på kvällarna. Om det inte är någon föreställning tillgänglig kan man avsluta dagen på något närbeläget kafé eller restaurang, och prova på den lokala gastronomin, som är en blandning av europeiska och inhemska traditioner.

Manaus vackra operahus

Dag 3-4 Nationalparken Anavilhanas

Nu väntar det första mötet med Amazonas natur och dess samhällen. Du gör en utflykt till den närbelägna nationalparken Anavilhanas, som är en flodlabyrint, eller ”skärgård” längs Rio Negro, ungefär 2-3 timmars färd från Manaus. Här väntar två spännande dagar mitt ute i skogen. Du möts av de erfarna "caboclos" (som de lokala invånarna kallas). De berättar om flodens flora och fauna, och speciellt om de så kallade ”botos”, floddelfinerna, som snart dyker upp. Du gör olika turer för att spana på djuren i området, en av kvällarna åker du ut med båt för att uppleva natten i skogen. Vi spanar på krokodiler med lykta och lyssnar på skogens nattliga ljud. En av dagarna besöker du en statlig stiftelse för naturskydd och bevarande av Amazonas biologiska mångfald. Här lär du dig om utmaningarna och de projekt som man stöder i området. Självklart finns det även tid för avkoppling och för att se solnedgången över Amazonfloden. Vi inrättar oss i enkla men bekväma boenden med utsikt över floden.

Mäktiga nationalparken Anavilhanas

Dag 5-6 Bylivet i Amazonas

Du lämnar Anavilhanas och åker båt längs Rio Negro cirka 3-4 timmar till ett av de små samhällen som kallas ”comunidades ribeirinhas”. Här får du uppleva vardagslivet i Amazonas. Du lär dig om dessa samhällens historia och säregna kulturblandning. Här har större delen av invånarna sina rötter bland ursprungsfolk. Idag lever de under moderna omständigheter, men bara sedan en eller två generationer tillbaka. I deras liv blandas svårigheter och orättvisor med hopp och strävan om en bättre framtid. I möten med invånarna diskuteras nutida utmaningar, hur byborna ser på framtiden, hur teknologin har påverkat även människor på så avlägsna platser, om generationsfrågor och nya värderingar och om kvinnans roll i samhället. Vi stannar två nätter och bor i hemmen, som är enkla men garanterat välkomnande och trevliga. Det är viktigt att ha en flexibel attityd vad gäller eventuella språkhinder och dålig internetuppkoppling, men vi kommer med all säkerhet få varma och unika mänskliga möten.

Byar längs Rio Negro

Dag 7-9 Macapá vid Amazonflodens mynning

Du beger dig med båt tillbaka till Manaus och flyger sedan till Macapá, huvudstad för delstaten Amapá, som ligger vid vänstra flodbanken för Amazonflodens mynning. Här kommer du att uppleva en annan atmosfär än i Manaus, då Macapá har en mer typisk småstadsmiljö. Delstatens Amapá har för övrigt 90 procent av sin totala yta klädd av regnskog och 70 procent av den ligger i bevarade marker. Här finns Hållbara Utvecklingsmuséet, vars syfte är att främja forskning, bevara de traditionella kulturerna och sprida information både om dem samt nya vetenskapliga kunskaper om Amazonas. Man kan även besöka monumentet ”Marco Zero”, som är beläget längst jordens exakta ekvatorlinje. Man kan alltså stå med en fot på norra halvklotet och en på det södra.

En av dagarna åker du ungefär en mil från Macapá till samhället Vila Curiaú som består av cirka 500 familjer vilka är ättlingar till en ”Quilombo”, det vill säga en grupp förrymda och frigjorda afrikanska slavar. Idag lever de under moderna omständigheter men behåller fortfarande sina förfäders historia och seder. Dessa hålls vid liv genom muntliga berättelser, religiösa fester, musik och dans. Efter besöket återvänder du till Macapá.

På söndagskvällen kan du passa på att gå och se en föreställning med traditionell musik och dans, typisk för Amapá. Stilen heter ”Marabaixo”, och bildades i blandningen av traditionerna från Afrika, Iberiska halvön och de inhemska ursprungsfolken.

Dag 10-11 Expedition i Amapás urskog

Dessa dagar gör du en expedition till Amapás nationalskog, en djupdykning in i kärnan av Amazonas natur i dess orörda skick.

Tidig avfärd från Macapá med bil cirka 10 mil. Den första biten är asfalterad, sedan blir det grusväg. Därefter väntar 2 timmars båttur längs Araguarifloden, med stopp vid olika badställen och utsiktsplatser. Sen förmiddag beräknar vi anlända till lägret som är rustikt byggt, enligt strikta miljöregler. Det är ett bevakningscenter för själva nationalparken, beläget mitt i naturen och inte ett turistställe. Vi presenteras för personalen och visas runt i omgivningarna.

Sedan går du på en vandring in i Amazonas urskog och lär dig om dess biologiska mångfald i direktkontakt med de enorma träden, lianerna och lägre plantorna. Därefter beger du dig vidare längs Araguarifloden och besöker mer av dess olika sevärdheter, flodstränder, klippor och vikar tills du anländer till det lilla samhälle där du ska övernatta. Invånarna i samhället driver ett kooperativ för att på ett hållbart sätt ta vara på skogens olika rikedomar, såsom nötter, frukter och naturligt gummi. Du spenderar resten av dagen här och övernattar hos familjer.

Du spenderar hela nästa dag i samhället och tar del av olika aktiviteter för att lära dig om levnadssättet här och hur man på lokal nivå arbetar för ekologisk hållbarhet. Sent på eftermiddagen tar vi farväl av våra vänner och påbörjar resan tillbaka till Macapá, som görs på samma sätt som ditresan. Först med båt längs floden, sedan bil. Vi anländer till staden på kvällen.

Dag 12 Med flodbåt till Belém

Båtresa till Belém, som är det brasilianska Amazonas andra storstad och ligger vid Amazonflodens mynnings högra flodbank. Du åker på morgonen och anländer ett dygn senare. Du sover i en hängmatta, som du själv väljer ut och köper för cirka 100 kronor. En hytt kan bokas vid önskemål. Du färdas på en enkel, traditionell flodbåt, vilket är den mest typiska transportformen i Brasiliens Amazonas. Här får du en inblick i hur avstånden och tidsperspektivet upplevs i området. Båtturen är en intressant upplevelse med ett imponerande landskap utanför och ett intressant mänskligt mikrokosmos inuti.

Traditionell flodbåt

Dag 13 Belém - porten till Amazonfloden

Du anländer till Belém på morgonen och har en fri dag att upptäcka staden och det finns mycket att se. Belém är ett viktigt center för gastronomi, där ett flertal kökschefer utvecklar en dialog mellan internationella trender och inhemska produkter och mattraditioner från Amazonas. Här kan du besöka museet Emílio Goeldi som är ett av världens främsta forskningsinstitut för floran och faunan i Amazonas. Museet har även en djurpark och akvarium där man kan se levande exempel på de djurarter som lever i regnskogen och dess floder, samt ett antropologiskt center för studiet av Amazonaskulturerna.

Vi rekommenderar även ett besök till den traditionella marknaden ”Ver-o-Peso” som ända sedan koloniala tider har varit Beléms viktigaste handelsplats. Den grundades år 1625 och är idag en av Brasiliens äldsta och största fria marknader, och den främsta för varor från Amazonas. Den myllrar av alla möjliga matprodukter och har även vackert och äkta hantverk.

Fiskmarknad i Belém

Dag 14-16 Vackra Atlantkusten

Vi tar farväl av Belém och Amazonas och tar under juni/juliresan flyget till Fortaleza och under oktoberresan flyget till Recife.

Fortaleza och Recife är bland de större städerna längs nordöstra Brasiliens Atlantkust. Här väntar två fria dagar då du kan ta dig runt i städerna och deras omgivning. Vi rekommenderar Recifes gamla stadsdelar och den charmiga grannstaden Olinda, som är en av Brasiliens bäst bevarade kolonialstäder. Här finns många vackra barrockkyrkor, stenbelagda gränder och gamla byggnader. Ett par timmars bilfärd från Recife kommer man till några av Brasiliens vackraste stränder utmed Atlantkusten.

Fortaleza är populärt för sina stränder och närbelägna fiskebyar. Båda dessa städer är också kulturellt rika med folkmusik, dans och konst.

Resan avslutas här dag 16. För de som vill förlänga sin vistelse på egen hand har både Fortaleza och Recife utmärkta flygförbindelser till andra brasilianska städer.

Strand i Fortaleza
Recife
Reseledare
Leon Rabelo
Leon Rabelo

Född 1971 och har sina rötter i centrala Brasilien men levde en del av sin barndom i Sverige. Leon är utbildad inom musik, men har även studerat filosofi och antropologi. Han doktorerar nu i kommunikationsvetenskap på Brasílias Universitet. Han har jobbat med en rad utbyten mellan Brasilien och Sverige, bland annat inom musik och hållbar utveckling. Han vill bidra till att skapa kontakter och möten som går utöver klichéerna. Han älskar litteratur, film och teater men gillar även utomhusaktiviteter samt att utforska främmande matvanor och levnadskulturer. Leder sin första resa för Läs & Res 2019.

Övrig information om resan

Flyg

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Majoriteten av resans nätter bor du på hotell. Under resan till Norra Brasilien kan enkelrum erbjudas 11 av resans 15 nätter. Tre nätter sover du hos familjer i Amazonas och 1 natt sover du på en båt mellan Macapá och Belém. På båten sover du på traditionellt vis i en hängmatta men det går att ordna en hytt mot ett pristillägg.