Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
14
Resedatum
Inga planerade datum

På denna spännande resa lär ni känna det unika landet Kuba. Ett land med en intressant historia, vacker natur, spännande djur och kulturell rikedom. Ni reser från landets pulserande hjärta Havanna till ett av Kubas mest magnifika naturområden, Viñales och vidare till charmiga kolonialstäder såsom Cienfuegos och Trinidad. Längs vägen väntar grottor, vattenfall och paradisstränder. Ni får även en inblick i vardagslivet i Kuba, genom besök i parker, ett lokalt utbildningsprojekt och en kubansk matlagningskurs.

Resedetaljer

DagProgram
1 Playas del Este
2 Dagstur i Havanna
3-4 Grottbesök i Viñales
5-6 Vattenfall och krokodiler
7 Bada med fiskar i Cienfuegos
8-10 Kolonialstaden Trinidad
11-12 Kolonial charm och fiskeby
13-14 Havanna
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Visum (turistkort)
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (casas particulares)
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (dagstur i Havanna, båttur i grottan "Cueva del Indio", vandring med guide i Viñales, besök i en taínoby, besök till grottan "Cueva los Peces" och matlagningskurs i Havanna)
 • Inträde till nationalparken El Cubano (Trinidad)
 • Inträden till museet i Playa Giron (Grisbukten), krokodilfarm i Cienaga de Zapata och orkidéträdgårdarna i Soroa
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Bidrag till utbildningsprojektet Educa a tu hijo

Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Familjeresa Kuba.png

Dag 1 Playas del Este

Ungefär 20 km öster om huvudstaden Havanna ligger dessa vackra sandstränder som tillsammans bär namnet Playas del Este. Här upplever du ett strandsamhälle som inte tagits över av turisterna utan där även kubaner njuter av sol, strand och Karibiska Havet. Som många andra platser på Kuba har orten du bor i en enkel men rustik charm. Möte med reseledaren på boendet.

Vackra stränder finns över hela ön

Dag 2 Dagstur i Havanna

Ni får nu en första glimt av fascinerande Havanna med sina gamla bilar och vackra arkitektur. Under en dagstur med er reseledare besöker ni spännande historiska platser, Havannas äldsta torg och en av Amerikas äldsta katedraler, där Christoffer Columbus var begravd under en period. Ni besöker även en plats som är populär bland barnen i Havanna. Efter stadsturen återvänder ni till ert boende vid kusten.

Gränd i Habana Vieja

Dag 3-4 Grottbesök i Viñales

Med buss cirka 180 km västerut till den lilla landsbygdsstaden Viñales i provinsen Pinar del Rio. Detta är ett naturskönt område med gröna kullar, röd jord, bondgårdar och fruktodlingar och en utmärkt plats för att uppleva livet på landsbygden i Kuba. Här väntar en spännande båttur i den mytomspunna grottan ”Cueva del Indio”. Grottan var en gång i tiden ett gömställe för Guanahatabey-folket som levde i området. Det finns många historier om denna grotta, som återupptäcktes på 1920-talet. En av dagarna gör ni en utflykt till en nationalpark och vandrar genom den vackra dalen som är ett UNESCO världsarv och full av mogotes – 160 miljoner år gamla säregna bergsformationer.

I det här landskapet vandrar du

Dag 5-6 Vattenfall och krokodiler

Med buss österut till Playa Larga. På vägen stannar ni i Soroa, känts som ”Kubas regnbåge” med sitt frodiga landskap, vattenfall och orkidéträdgården som stolt kan visa upp cirka 700 olika arter. Förutom ett besök i den färgglada trädgården så stannar ni även vid ett 22 meter högt vattenfall där ni kan svalka av er.

Ni anländer sedan till vackra Playa Larga, som ligger vid våtmarkerna Cienaga de Zapata. Från Playa Larga gör ni en utflykt en krokodilfarm. Den kubanska krokodilen har länge jagats för dess skinn och kött och när artens överlevnad hotades på 1970-talet så byggdes detta center för att skydda och föda upp dem. Med båt färdas ni sedan längs en flod till en by där man får lära sig hur ursprungsfolket ”Taínos” levde innan Christoffer Columbus och spanjorerna anlände till Kuba. Taínoledaren Hatuey kämpade mot spanjorerna men besegrades. Han hyllas än idag som Amerikas första kämpe mot kolonialismen.

Dag 7 Bada med fiskar i Cienfuegos

På väg till Cienfuegos besöker ni en ny grotta, ”Cueva los Peces” med en mängd olika fiskar. Passa på och ta ett dopp tillsammans med dem. Ni stannar även vid Grisbukten, platsen för det misslyckade USA-stödda invasionsförsöket 1961 innan ni når eleganta Cienfuegos med sin franska arkitektur.

Dag 8-10 Kolonialstaden Trinidad

Ni åker vidare till kolonialstaden Trinidad men passar på att göra ett badstopp vid Playa Yaguarama på vägen. Trinidad var en gång centrum för Kubas slavhandel men är idag landets bäst bevarade kolonialstad med kullerstensgator, färgstarka hus, vackra kyrkor och en spännande marknad. Här besöker du ett lokalt utbildningsprojekt och nationalparken El Cubano, där du vandrar genom grönskan till du når ett vattenfall, där du kan ta ett dopp i den naturliga poolen. En av dagarna i Trinidad är en fri dag och det finns många aktiviteter att välja mellan; hästridning, danslektion eller varför inte koppla av på någon av de vackra stränderna i närheten?

Trafiken i Trinidad.

Dag 11-12 Kolonial charm och fiskeby

Mellan Trinidad och Remedios gör ni ett stopp i Santa Clara, staden där revolutionens sista slag ägde rum och där Che Guevara begravdes. Ni besöker hans minnespark och stannar för att äta lunch. Turen fortsätter till den charmiga kolonialstaden Remedios, härifrån är det bara 10 km till kusten och den lilla fiskebyn Caibarién, långt bortom de vanliga turiststråken och känt för sina krabbor.

Dag 13-14 Havanna

Med buss tillbaka till Havanna. Denna gång bor ni i Habana Vieja (gamla stan), passa på att strosa runt i de historiska gränderna och lyssna på gatumusikanterna. På kvällen väntar en matlagningskurs där ni får lära er om det kubanska köket. Maten ni har lagat äter ni sedan under avskedsmiddagen. Resan avslutas i Havanna dag 14.

Taxichaufför i Havanna
Reseledare
Eva Garcia
Eva Garcia Född 1979 och bor utanför Havanna. Mångsysslare som de flesta kubaner. Utbildad inom kommunikationsvetenskap och arbetar med olika filmprojekt. Började arbeta för oss år 2008.
Övrig information om resan

Flyg

Visum (turistkort) till Kuba ingår i priset för denna resa men om du väljer att flyga via USA kan vi inte ordna visum åt dig utan då behöver du själv ordna visum i USA.

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum till USA men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Vi använder oss i första hand av Casas Particulares, som kan liknas vid små privata Bed and Breakfasts. I dessa bor du i en familjs hus. Familjerna är ofta väldigt vänliga och hjälpsamma men de pratar sällan engelska.