Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Dagar
12
Resedatum
Inga planerade datum

Under denna cykelresa kommer du till vackra naturområden både längs kusten och inne i landet i provinserna Pinar del Rio och Artemisa i landets västra delar. Du besöker bland annat Kubas första eko-by, upptäcker Viñales säregna bergsformationer och cyklar genom charmiga Havanna. Naturligtvis finns tid för avkoppling och bad i Karibiska havet.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Havanna
3-4 Las Terrazas
5 Soroa
6-7 Palma Rubia
8-10 Viñales
11-12 Havanna
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Visum (turistkort)
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (casas particulares)
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (cykelutflykt i Havanna, cykelutflykt till Las Terrazas, cykelutflykt i Viñales, vandring med guide i Viñales)
 • Inträde till grottan Santo Tomas
 • Entré till orkidéträdgårdarna i Soroa
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Cykel och följebil som transporterar bagage under cyklingen
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Hjälm och cykelväska som vi rekommenderar att du tar med från Sverige
Resplan dag för dag
Cykla på västra Kuba

Dag 1-2 Havanna

Du får en första chans att lära känna Kubas fascinerande huvudstad. Det finns mycket att göra i Havanna! Gör som lokalbefolkningen och promenera längs El Malecón i solnedgången eller strosa runt i Habana Viejas historiska gränder. Havanna erbjuder ett brett spektrum av konsertlokaler och musikklubbar att utforska, passa på att besöka den trevliga jazzklubben "La zorra y el cuervo". Staden har också flera museer, såsom Revolutionsmuseet och Rommuseet. Dag 2 lär du känna Havanna genom en cykeltur med din reseledare.

Taxichaufför i Havanna

Dag 3-4 Las Terrazas

Med buss till Playa Baracoa, ca 2 mil väster om Havanna. Denna kustby grundades 1872 vid platsen för en sockerrörskvarn. Du fortsätter sedan söderut med cykel ca 60 km till La Moka och Las Terrazas, där du övernattar. Kubas första eko-by, Las Terrazas, byggdes 1968, en tid då mer och mer skog på ön skövlades. Tanken var att rädda skog genom ett återplanteringsprojekt och det har varit så lyckat att det 1985 blev ett UNESCO biosfärområde. Här bosatte sig konstnärer och musiker och idag är det ett vackert naturområde, utmärkt för att vandra, cykla, titta på fåglar och bada i de naturliga poolerna.

Tocororo - Kubas nationalfågel

Dag 5 Soroa

Med cykel ca 15 km och sedan buss sista biten till Soroa, känt som "Kubas regnbåge". Detta vackra och frodiga landskap, med vattenfall och höga träd är utmärkt att upptäcka på cykel. du gör även ett besök till den kända orkidéeträdgården som stolt kan visa upp ca 700 olika sorters orkidéer.

Soroa är känt för sina orkidéer

Dag 6-7 Palma Rubia

Du lämnar nu Soroa och beger dig med buss till den lilla kuststaden Bahia Honda. Härifrån fortsätter du sedan med cykel ca 40 km till fiskebyn Palma Rubia. Här har du en ledig dag att bara slappa i byn, göra en cykelutflykt eller ta dig till ön Cayo Jutias, med sitt kristallklara vatten och fantastiska vita sandstrand. Enligt många en av Kubas absolut bästa stränder.

Vackra stränder finns över hela ön

Dag 8-10 Viñales

Med cykel 56 km till Viñales, en liten landsbygdsstad i provinsen Pinar del Rio. Här odlas den bästa tobaken och de berömda kubanska cigarrerna rullas för hand. Du vandrar i en nationalpark i den vackra dalen som är ett UNESCO världsarv och domineras av mogotes - 160 miljoner år gamla säregna bergsformationer. Detta är ett naturskönt område med gröna kullar, röd jord, bondgårdar och fruktodlingar och en av dagarna gör du en cykelutflykt. Du besöker även grottan Cueva de Santo Tomas som är en del av det största nätverket av grottor i Kuba, 46 km långt. I grottan finns en gammal väggmålning gjord av ursprungsfolk som för länge sedan levde i området och grottan var senare ett viktigt gömställe för slavar som rymt från sockerplantage i området.

Äkta kubanska cigarrer rullar man för hand
Du besöker fantastiska Viñales på din resa till Kuba

Dag 11-12 Havanna

Med buss tillbaka till Havanna dag 11. Här avslutas resan dag 12.

Charmiga kvarter i Havanna
Reseledare
Reseledaren Eva vid Valle de Los Ingenios.
Eva Garcia

Född 1979. Mångsysslare som de flesta kubaner. Utbildad inom kommunikationsvetenskap och arbetar med olika filmprojekt. Bor med sin dotter utanför Havanna. Började arbeta för oss 2008.

Övrig information om resan

Flyg

Visum (turistkort) till Kuba ingår i priset för denna resa men om du väljer att flyga via USA kan vi inte ordna visum åt dig utan då behöver du själv ordna visum i USA.

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum till USA men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

Vi använder oss i första hand av Casas Particulares, som kan liknas vid små privata Bed and Breakfasts. I dessa bor du i en familjs hus. Familjerna är ofta väldigt vänliga och hjälpsamma men de pratar sällan engelska. Enkelrum kan erbjudas samtliga av resans nätter.