Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
19
Pris
29 500 kr
Resedatum
2020
7 maj - 25 maj
Börjar:2020-05-07 i Baku.
Avslutas:2020-05-25 i Jerevan.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:5 - 14
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:29 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2020
24 september - 12 oktober
Börjar:2020-09-24 i Baku.
Avslutas:2020-10-12 i Jerevan.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:5 - 16
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:30 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
22 april - 10 maj
Börjar:2021-04-22 i Baku.
Avslutas:2021-05-10 i Jerevan.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:30 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr
2021
23 september - 11 oktober
Börjar:2021-09-23 i Baku.
Avslutas:2021-10-11 i Jerevan.
Reslängd:19 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:30 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr


Besök denna kulturrika region som har mycket att erbjuda. Under resan upplever du kontrasterna mellan stadens moderna livsstil och den levande landsbygden. Världens äldsta vintradition finner du här och den flerstämmiga manskörssången i Georgien lämnar ingen oberörd. Dessutom känner du historiens vingslag under din vistelse på en karavanseraj (forntida gästhus), lär dig om det armeniska folkets svåra historia och upptäcker kaukasiernas okonstlade gästvänlighet.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Baku - huvudstaden i Azerbajdzjan
3-4 Första mötet med Stora Kaukasus
5 Vakna på en karavanseraj
6-8 Kakheti och dess antika vintraditioner
9 Dagsvandring i norra Stora Kaukasus
10-11 Gamarjoba Tbilisi!
12-14 Socialt företagande i Armenien
15-16 Vintillverkning i Areni
17-19 Avslut i Jerevan
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan
 • Frukost alla dagar, 4 luncher och 2 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, slott, grottor, kloster, m.m.)
 • Rundturer i Baku, Tbilisi och Jerevan
 • Vin- och ostprovningar som anges i resplanen
 • Matlagning med familjer och andra workshops i de tre länderna
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Visum till Azerbajdzjan
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Resa Kaukasus

Dag 1-2 Baku - huvudstaden i Azerbajdzjan

Samling på vårt hotell i Baku - Azerbajdzjans huvudstad och en av Kaukasiens största städer. Upplev stadens mångsidiga karaktär. Den gamla stadskärnan med dess smala slingriga gator och historiska hus står i stark kontrast mot den ultramoderna futuristiska arkitekturen, som gör oss ständigt påminda om det olje- och gasrika Bakus välstånd.

Bakus gamla stadskärna

Dag 3-4 Första mötet med Stora Kaukasus

Idag begär vi oss västerut mot Ismayıllı-distriktet som ligger vid foten av den sydliga sluttningen av Stora Kaukasus. Ismayıllı med sina mäktiga bergsfloder och vattenfall, vidsträckta dalar och monumentala klippor är ett av de mest pittoreska områdena i Azerbajdzjan. Distriktet har en lång historia och utgjorde en del av det antika kungadömet Kaukasiska Albanien. Vi gör ett stopp i Şamaxı, som en gång i tiden var huvudstaden i kungariket Shirvan och besöker den berömda Jumamoskén, byggd under 700-talet. Resan fortsätter genom det vackra Ismayıllıdistriktet till bergsbyn Lahıc, som är belägen 1 200 meter över havet och är känd för bland annat sin UNESCO-listade forna tradition av kopparsmide. Byn är befolkad av etniska tats, ett ursprungsfolk som härstammar från perser. Du bor i ett familjeägt gästhus och får lära dig laga vinbladsdolmar.

Försäljning av örtte i byn Lahic

Dag 5 Vakna på en karavanseraj

Du inleder dagen med att vakna på en karavanseraj (forntida värdshus för karavaner av köpmän) i staden Şəki. Karavanserajerna var viktiga centra för utbyte av varor och information längs Sidenvägen. Staden huserar en av de mest enastående byggnaderna i Şəki och kanske till och med i hela Azerbajdzjan: Sjäkikhanernas palats. Den är rikt utsmyckad med färgstarka målningar och så kallade shebeke-fönster, ett konsthantverk som uppfunnits i Azerbajdzjan mellan 900- och 1200-talet. Du kommer att få träffa en shebeke-mästare som demonstrerar hur, utan lim och spikar, små bitar av mycket tunt färgat glas sätts in i en speciell träkonstruktion för att skapa dessa hissnande konstverk.

Resan går sedan vidare till Georgien. Vid gränsen möts vi upp av vår georgiska reseledare för att fortsätta vidare till Kakheti - Georgiens största vinregion. Redan under resan till vår bas i Telavi känner du av den stora rollen som vintillverkning spelar i Kakhetiregionen. I den lilla byn Akhalsopeli besöker du en lokal familj som berättar om sin småskaliga vinproduktion och om livet i stort. Räkna med att du blir bjuden på ett glas eller ett dryckeshorn med egentillverkat vin. Det kommer att finnas tid över för att själv ta en tur genom byn och lära känna dess liv.

Den omsorgsfullt dekorerade Sjäkikhanernas palats

Dag 6-8 Kakheti och dess antika vintraditioner

Under dessa tre dagar upptäcker du Kakhetiregionens rika kulturarv. Du besöker flera byar och vingårdar, samt lär dig hur man lagrar vin i qvevri, ett speciellt lerkärl som grävs ner i jorden. Det påstås vara världens äldsta sätt att tillverka vin. Om du reser på hösten deltar du i årets skörd rtveli, som är en av de största årliga händelserna i Georgien. Du deltar på riktigt och hjälper till med att skörda och förbereda vindruvorna, borsta rent qvevri och mycket mer. Många georgier från andra delar av Georgien tar ledigt från sina jobb bara för att delta i den stora folkfesten rtveli. Dag 8 går resan vidare norrut mot det mäktiga Kazbekberget. Vi har en lång resa framför oss som bjuder på vackra vyer över Kaukasusbergen.

Brödbakning i Kakheti

Dag 9 Dagsvandring i norra Stora Kaukasus

Dag 9 beger vi oss på en hel dagsutflykt i det pittoreska bergsområdet runt Kazbegi/Stepantsminda. Vi börjar dagen med att vandra cirka 1,5 timmar upp till den vackra 1300-talskyrkan Gergeti (Gergeti Trinity Church) som är belägen på en bergstopp, 2 170 m över havet. Njut av ett enastående panorama framför dina ögon: den vackra kyrkan med Kazbekberget (5 033 m) i bakgrunden och molnen nedanför dig. Vandringen fortsätter sedan längs med ravinen Darialis Kheoba till vattenfallet Gveleti. Idag njuter du av din lunch ute i naturen.

Gergeti-kyrkan med berget Kazbek i bakgrunden

Dag 10-11 Gamarjoba Tbilisi!

Vi tar oss vidare till Georgiens huvudstad Tbilisi. På vägen dit besöker vi ett ställe som ligger varje georgier mycket varmt om hjärtat - Mtscheta. "Har du inte varit i Mtscheta?" kommer de att fråga dig. "Då har du inte varit i Georgien." Den UNESCO-listade staden Mtscheta är en drygt 2 500 år gammal stad som påstås vara Georgiens vagga. Du når Tbilisi innan middag. Under en skön kvällsvandring ledd av vår reseledare undersöker du den charmiga huvudstaden med dess kryddiga dofter och varma atmosfär. Under dag 11 fortsätter du att utforska Tbilisi på egen hand.

Lekande barn i Gamla Tbilisi

Dag 12-14 Socialt företagande i Armenien

På morgonen bär det av mot den armeniska gränsen. Vår armeniska reseledare, som guidar dig under resten av resan, tar dig till landsbygden där du lär dig om de utmaningar som byar i Armenien står inför idag. I byn Haghpat träffar du en ung person från organisationen "Armeniska guider" vars mål är att ge unga människor en chans att få jobb och stanna kvar i sina hembyar. Det blir även ett besök på socialföretaget NURIK som arbetar med sysselsättning av kvinnor och personer med funktionsvariation. Under de här tre dagarna vävs nutid och dåtid samman. Du känner historiens vingslag under ditt besök på det medeltida klostret Haghpat och grottslottet Zarni Parni. Dag 14 bjuder på vackra vyer och avkoppling vid Sevansjön. På grund av sin rika natur kallas ofta området för "Armeniska Schweiz". Här övernattar du på ett familjeägt gästhus.

Många härliga möten med lokalbefolkningen

Dag 15-16 Vintillverkning i Areni

Resan fortsätter söderut till Areniregionen, känd för sina vingårdar. Det är just här en av Armeniens äldsta vindruvssorter växer. Du besöker den så kallade Fågelgrottan, som tar oss över 6000 år tillbaka i tiden och som anses vara världens äldsta vinfabrik. Bekantskapen med lokala vintraditioner fortsätter hemma hos en familj som arbetar med småskalig vintillverkning. Här erbjuds du att provsmaka egentillverkat fruktvin. Du beundrar också en av världens bäst bevarade karavanserajer, Selim karavanseraj, som var en mycket viktig hållplats längs Sidenvägen.

Arenis gamla vintraditioner

Dag 17-19 Avslut i Jerevan

Idag ankommer du till resans slutdestination - Armeniens huvudstad Jerevan. Du hör om det armeniska folkets svåra historia och besöker ett minnesmärke över folkmordet 1915-1920. Dag 18 njuter du av Jerevan på egen hand där du kanske besöker en lokal marknad och går till operahuset på kvällen. Här avslutas din resa i Kaukasien.

Resa_Kaukasus_Yerevan.jpg
Övrig information om resan

Flyg

Du flyger till Baku i Azerbajdzjan och hem från Jerevan i Armenien.