Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
18
Resedatum
Inga planerade datum

Estland, Lettland och Litauen är så mycket mer än bara Riga och Tallinn. Upptäck Baltikums levande landsbygd med sina många sjöar, bevarade skogar och byar där tiden stått stilla. Du besöker Aiboland, det svenskestniska kustområdet där estlandssvensk kultur fortfarande lever kvar. Längs med gränsen mot Ryssland och Belarus har unika kulturer vuxit fram och i Setomaa och Lettgallen bjuds du på sång, matupplevelser, bastutraditioner och vinprovning. Vid ett besök hos skogsbröderna får du lära dig om motståndsrörelsen under sovjettiden och vid den spektakulära korskullen får du ta del av en mörk historia och en orubblig framtidstro. Du bor omväxlande på bevarade gårdar på landsbygden samt på herrgårdar och charmiga hotell i städerna. Efter den här resan kommer förhoppningsvis din kunskap om våra grannar på andra sidan Östersjön ha fördjupats rejält.

Resedetaljer

DagProgram
1 Medeltidsstaden Tallin
2 Tallinns gamla stad och svensk historia
3 Lahemaa nationalpark och "kaptenernas by"
4 Nunnekloster, lökvägen och gammaltroende
5 Unik kultur i Setomaa
6 Bastukultur och ekologisk vinprovning
7 Skogsbröderna och "Lettlands Schweiz"
8 Konst och kultur i Lettgallen
9 Biodlingsmuseum och Litauens orörda natur
10 Vilnius – en vacker stad med en mörk historia
11 Slottet Trakai och kultur i Dzūkija
12 Utforska Kaunas
13 Korskullen och slottet Rundale
14 Riga – Nordens Paris
15 Längs Östersjön till ön Kihnu
16 Upptäck Kihnu på cykel
17 Aiboland och Ormsö
18 Avslutning i Tallinn
Vad ingår i resan?
  • Kvalificerad reseledning
  • Informationspaket med utvald litteratur och karta
  • Samtliga transporter under resan.
  • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
  • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan
  • 17 frukostar, 7 luncher och 5 middagar
  • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kyrkor, nationalparker, KGB bunker mm )
  • Rundturer i Tallinn, Puhtitsa, Vilnius, Riga, Pärnu mm.
  • Två matlagningstillfällen samt en keramikworkshop
  • Vinprovning och bastuworkshop
  • Lokala guider och tolkar enligt resplan
  • Samtliga formella tillstånd
  • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
  • Tåg eller flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Baltikum

Dag 1 Medeltidsstaden Tallin

Du möter gruppen och reseledaren på vårt mysiga hotell i Estlands huvudstad Tallinn. Efter en välkomstmiddag får du följa med på en kortare rundvandring i skymningen.

Tallinn är förmodligen Europas bäst bevarade medeltidsstad. Det är en speciell känsla att promenera fram på kullerstensgränderna i stadens gamla kvarter och beundra gamla torn, murar och färglada byggnader. Det finns gott om utsiktsplatser med fina vyer över staden och Finska viken.

Tallinn växte fram på 1200-talet och har under århundradena varit danska, tyska, ryska och svenska händer. Staden var i svensk besittning 1561-1721, kallades då Reval och var Sveriges tredje största stad. Under 1600-talet var hela Estland svenskt och den perioden går under benämningen "den goda svenska tiden". Gustav II Adolf, som hedras än idag, såg till så att de estniska småbönderna fick betydande förmåner. Skolor byggdes och en stor satsning på folkundervisning ledde till att de flesta estniska ungdomar kunde läsa i slutet av 1600-talet. Sverige har haft en betydande påverkan på den estländska kulturen, och under resan kommer du få se många exempel på hur detta. Höjdpunkten blir nog besöket i Aiboland (estlandssvenskarnas benämning på svenskbygderna i Estland) i slutet av resan.

Tallinn med sina medeltida murar och torn
Resan avslutas i Tallinn

Dag 2 Tallinns gamla stad och svensk historia

Efter frukost är det dags för en rundtur i Tallinns gamla kvarter. Du passerar operan, rådhuset, parlamentsslottet och Tallinns domkyrka där bland annat fältherren Pontus De la Gardie ligger begravd. Från den enorma stadsmuren (2 km lång och med 26 torn) blickar du ut över den vackra stadskärnan. Rundvandringen avslutas med ett besök i S:t Mikaelskyrkan, en dold estlandssvensk pärla. Kyrkan, som under sovjettiden användes som idrottssal, har återinvigts och gudstjänster på svenska hålls varje söndag. Den svenska kyrkoherden berättar om kyrkans historia och du besöker det intressanta estlandssvenska museet i samma byggnader.

Efter lunch går resan vidare österut längs den nordliga kusten till Lahemaa, landets största och äldsta nationalpark. Det är ett enormt område som anses vara ett av norra Europas viktigaste naturområden. Här finns mäktiga tallskogar, vackra myrar, flyttblock från istiden, gamla gårdar djupt inne i skogen och bevarade fiskelägen vid den vackra kusten. I skogarna lever bland annat älg, vildsvin, brunbjörn, lodjur och räv.

På eftermiddagen besöker du en kvinna i området som föder upp ursprungliga estniska fårraser från olika delar av landet. Du bor två nätter i närheten av Lahemaa.

Härliga gränder i Tallinn
S:t Mikaelskyrkan i Tallinn
Resa Estland Toomarahva farm

Dag 3 Lahemaa nationalpark och "kaptenernas by"

Idag får du följa med på en lättare vandring i Lahemaa nationalpark som tar dig ut på myrområdet Viru bog. Det är en mycket speciell upplevelse. Du når fram till ett utsiktstorn med härliga vyer över området. En universitetslärare berättar om nationalparken samt om miljö- och jordbruksfrågor kopplade till regionen.

Det blir också ett besök i en av nationalparkens många gamla herrgårdar för en inblick i hur den estländska adeln levde under 1700-talet. Just den här herrgården är från 1400-talet och är en av de bäst bevarade herrgårdarna i landet.

Dagen avslutas med ett besök vid den vackra halvön Käsmu vid Finska viken. Det vackra fiskeläget som är omnämnt i skrift redan 1453 kallar "kaptenernas by". Det var nämligen här som majoriteten av landets sjökaptener utbildades, och samtliga familjer i bygden hade minst en kapten i släkten. Runt 1920 var en tredjedel av landets fartyg registrerade just i Käsmu. Du utforskar byns fyr helt i trä från 1800-talet, besöker det lilla sjöfartsmuséet samt promerar genom den lilla byn Altja.

Våtmarken Viru Bog med sina slingrande gångbroar
Gott om räv i Lahemaa nationalpark
"Kaptenernas by" vid Finska viken

Dag 4 Nunnekloster, lökvägen och gammaltroende

Du lämnar Lahemaa bakom dig för en fördjupande dag i de östra delarna av Estland där det ryskortodoxa arvet fortfarande är starkt. Dagens första stopp är Pühtitsaklostret, eller Gudsmoders Insomnadets nunnekloster som det egentligen heter. Det rysk-ortodoxa klostret ligger i byn Kuremäe och är landets enda aktiva ortodoxa nunnekloster. Platsen där klostret nu ligger har historiskt varit en viktig offerplats för ester. Vattenkällan som det offrades till är idag känd för sina helande krafter. Här kan du bada eller fylla på din vattenflaska. När du passerar in i klosterområdet är det som att kliva in i en annan värld. En nunna visar dig runt och berättar om klostrets trädgårdar, odlingar och religiösa platser.

Resan fortsätter söderut längs med sjön Peipus strand, Europas femte största sjö. Nu färdas du på den så kallade "lökvägen" och här kallas befolkningen för "gammaltroende". De tillhör en religiös minoritet som utövar en gammal form av av rysk-ortodox kristendom med ritualer som existerade innan kyrkan genomförde reformer på 1600-talet. Efter reformerna vägrade en grupp troende att underkasta sig den nya kyrkoordningen vilket ledde till att de förföljdes. Runt 30 000 gammaltroende ryssar flydde och fick tillstånd att slå sig ner vid Peipus västra stränder. Befolkningen anses som hårt arbetande, duktiga fiskare och sen så odlar de väldigt mycket lök. Därav namnet lökvägen.

I den lilla byn Tiheda strax söder om Mustvee vid Peipus strand besöker du Pepsimaa museum. Du får lära dig om de gammaltroendes kultur och religion. Det finns gott om regler som lever kvar. Bland annat bör man be flera gånger om dagen och de flesta dagar på året har speciella matregler kring vad man får och inte får äta. Resan går vidare genom byar med kyrkor och trähus. Överallt ser du lök i alla dess former. Du besöker bönehus och museum i byarna Kolkja och Varnja och får träffa en lökodlare som berättar om den speciella kulturen.

På kvällen anländer du till staden Tartu, som utsetts till Europas kulturhuvudstad 2024.

Nunneklostret i Kuremäe är en riktig höjdpunkt
Du reser längs "lökvägen" vid Peipus strand
Du besöker staden Tartu under din resa i Baltikum

Dag 5 Unik kultur i Setomaa

Under förmiddagen utforskar du universitetsstaden Tartu på egen hand. Besök gärna universitetet som grundades av Gustaf II Adolf 1632. Universitetet var Sveriges andra i ordningen efter Uppsala. På den tiden kallades Tartu för Dorpat och var en del av svenska Livland.

Efter lunch går resan vidare mot området Setomaa som är beläget i landets sydostligaste del, på gränsen mot Ryssland. Här dominerar setofolket som har sina egna traditioner och talar en dialekt av sydestniska. En lokal guide visar dig runt och du får ta del av polyfoniska sångtraditioner och traditionella byar. Du besöker ett museum och får ta del av kapellet Sergas atmosfär och historia. Kapellet är från 1784 och tas om hand av en gammal kvinna som välkomnar dig.

Efter en traditionell middag på ett charmig restaurang i Setomaa så väntar en transport till en fantastisk gård där du bor två nätter i ett gammalt hus inrett i traditionell Setomaa-stil. Under vistelsen här får du ta del av den speciella kulturen och maten.

Området Setomaa på gränsen till Ryssland har en särpräglad kultur
Du besöker det vackra kapellet Serga från 1700-talet
Mysigt boende i Setomaa

Dag 6 Bastukultur och ekologisk vinprovning

Idag fortsätter du att fördjupar dina kunskaper om den unika kulturen i sydöstra Estland. Du besöker en traditionell rökbastu som numera räknas som immateriellt världsarv enligt UNESCO. Rökbastun har varit en viktig plats för estländare i minst 800 år. Här har folk kunnat samtala, tvätta sig och rökt sitt kött. Du får se hur man gör en traditionell basturuska och får så klart njuta av bastu och bad.

Senare på dagen besöker du en lokal ekologisk vingård som ägs av Maris och Mati. De är i grunden biologer, brinner för hållbarhet och deras produkter är flerfaldigt prisade. De tillverkar spännande viner tillverkade av havtorn, rabarber, svarta vinbär, kvitten och hallon. Här på Estlands högst belägna bärplantage får du en rundvandring på ägorna, tar del av vinframställning på gården och provsmakar olika typer av viner.

Sen eftermiddag återvänder du till gården.

Vinprovning på ekologisk vingård
Bastukulturen i södra Estland

Dag 7 Skogsbröderna och "Lettlands Schweiz"

Efter frukost går resan vidare mot en gård belägen vid den lettiska gränsen. Här får du lära dig om skogsbröderna, den motståndsrörelse som kämpade mot den sovjetiska ockupationen av de baltiska staterna. Eftersom de sovjetiska trupperna var numerärt överlägsna tog motståndet snart formen av gerillakrigföring. Rörelsens mål var att hålla stånd tills hjälp kom från väst. Gensvaret från Sovjetunionen var brutalt. Många skogsbröder dödades och lik placerades på gator och torg som avskräckande exempel.

Skogsbröderna har fått sitt namn från att de ofta höll till i underjordiska bunkrar i skogen. Och det är just en sån plats som du nu får utforska. Du träffar Meelis, vars far och farbror var skogsbröder. Han berättar historier från tiden då gerillarörelsen var aktiv. Du får se gömställen i bunkrar och på gårdar samt höra Meelis framföra kampsånger.

Resan fortätter in i Lettland till den lilla staden Cesis, en mycket vacker medeltida stad i regionen känd som ”Lettlands Schweiz”. Staden anses som en av de bäst bevarade städerna i Baltikum. Promenera runt och insup atmosfären. Du passerar mängder av fascinerande byggnader och utforskar stadens slott från 1300-talet.

Sen eftermiddag anländer du till herrgården Marciena i centrala Lettland där du spenderar natten. Det är en pittoresk egendom belägen vid en sjö och omgiven av skogar. Njut av bastun, lugnet och den historiska byggnaden.

Att promenera genom staden Cesis i Lettland är en fantastisk upplevelse
Du bor i gamla vackra herrgårdar vid flertalet tillfällen under resan

Dag 8 Konst och kultur i Lettgallen

Idag går resan vidare genom Lettland till landets södra delar. Du är nu inne i regionen Lettgallen som betyder "de blå sjöarnas land". Det är ett historiskt område i sydöstra Lettland i gränsområdet mot Ryssland, Belarus och Litauen. Befolkningen har ett egen dialekt (lettgalliska) och kulturen är särpräglar. Området har en orörd natur med stora skogar och 1200 sjöar.

Det blir ett stopp i staden Aglona, ​​där du besöker den romersk-katolska kyrkan Aglona Basilica. Kyrkan är byggd på 1700-talet i barockstil och domineras av två 60 meter höga torn. Kyrkan är en mycket viktig pilgrimsplats inom den katolska världen och den 15 augusti varje år strömmar tiotusentals pilgrimer hit från olika delar av världen.

Efter ett besök i kyrkan väntar en workshop i en lokal keramikverkstad. Hantverket är en viktig del av den lettgalliska kulturen. Det blir också ett besök i ett brödmuseum där en väldigt entusiastisk kvinna välkomnar dig med lettgalliska folksånger. Förutom brödbak lär du dig mer om den lettgalliska matkulturen.

Resan fortsätter till Lettlands näst största stad, Daugavpils. Den historiska staden grundades av den livländska orden och har genom åren styrts av polacker, svenskar, ryssar och tyskar. Du besöker stadens historiska centrum med en fästning från 1800-talet innan det är dags för eftermiddagens höjdpunkt, besöket på fantastiska Mark Rothko Art Center. Mark Rothko, född i Daugavpils 1903, är en av världens mest berömda konstnärerna inom den abstrakta expressionismen, och detta är den enda platsen i Europa där man kan njuta av hans konst. Förutom Markh Rothkos verk finns alltid flera olika utställningar av samtida konst.

Strax utanför staden övernattar du på en vackert belägen 1800-tals herrgård.

Mäktiga Aglona Basilika i sydöstra Lettland
Brödmuseum i Aglona
Fantastiska Mark Rothko konstmuseum i Daugavpils

Dag 9 Biodlingsmuseum och Litauens orörda natur

Idag fortsätter du söderut till Litauen och på förmiddagen anländer du till Aukstaitija nationalpark med sina många sjöar, åar och vattendrag utspridda mellan skogar och kullar. Du utforskar parken och dess natursköna landskap och besök den vackra byn Paluse, känd för sina träkyrkor. En av dagens höjdpunkter är besöket på ett gammalt bimuseum. Här får du se en stor mångfald av gamla bikupor och odlingsredskap. Du får se hur bina jobbar i sina kolonier och du får också delta i provsmakning av olika typer av honung. Biodling har en lång och viktig historia i Litauen med start någon gång under 1500-talet. Det har funnits med myter och legender kopplade till biodlingen som levt kvar i the litauiska kulturen. Bland annat trodde man på en gud (Bulilas) och en gudinna (Austėja) som vakade över bina. Gamla träskulpturer vid museet påminner om dessa gamla legender.

Det blir också ett besök vid en gammal vattenkvarn innan resan fortsätter mot Litauens huvudstad Vilnius. Ankomst sen eftermiddag. Här övernattar du två nätter.

Biodlingsmuseum i norr Litauen
Vattenkvarn i Litauen

Dag 10 Vilnius – en vacker stad med en mörk historia

Vilnius är en oerhört vacker stad belägen där floderna Vilnia och Neris möts. Staden grundades 1320 och den gamla stadsdelen är Europas största. Den är skyddad av UNESCO och anses vara Europas bäst bevarade barockstad. De många bevarade byggnaderna, kyrkorna och kullerstensgator gör Vilnius till en av Östeuropas riktiga pärlor.

På förmiddagen väntar en rundtur och du får stifta bekantskap med många olika epoker i Vilnius historia. Du promenerar genom gamla stan förbi Vilnius katedral, den gotiska kyrkan St Anna från 1400-talet, det gamla universitetet och Gryningsporten. Du besöker även stadsdelen Užupis, mest känd som "republiken Užupis". Det är en konstnärskoloni som konceptuellt utropade sin självständighet den 1 april 1997.

Rundvandringen avslutas med ett besök på KGB-museet. Här utforskar du Gestapos och KGB:s forna högkvarter och tar del av berättelser om de som dog under förintelsen samt under Sovjetockupationen. Här finns även med en avdelning om skogsbröderna som du redan fått stifta bekantskap med.

Före nazisternas belägring 1941 bodde det 250 000 judar i Litauen och Vilnius var en av de viktigaste städerna för judisk kultur i Östeuropa. Några år senare hade 195 000 förintats. Samma sak gäller för de romer som bodde i Baltikum. Ungefär 90% av den romska befolkningen dödades under dessa år.

Efter lunch utforskar du Vilnius på egen hand. Ett tips kan vara att ta del av stadens hyllade gatukonst.

Solnedgång i Vilnius
Fantastisk vy över Vilnius
Det finns gott om vacker gatukonst i Vilnius

Dag 11 Slottet Trakai och kultur i Dzūkija

Efter frukost lämnar du Vilnius för en kort färd till Trakai, en viktig historisk stad i Litauen. Idag har staden bara 5000 innevånare, men på 1300-talet var Trakai huvudstad i Litauen. Du får tid att besöka slottet som en gång i tiden var bostad för litauiska storhertigar. Staden är också känd som en av få platser i världen där minoritetsfolket karaimer bor. Karaimer är ett turkfolk med ett eget språk och särpräglad religion. Vytautas den store var en storfurste av Litauen på 1400-talet. Han strävade efter att erövra hela Ryssland, men den Gyllene hordens tatarer satte stopp för detta vid ett slag på Krim. Vytautas återvände till Litauen och Trakai men tog med sig 380 karaimska familjer. Deras ättlingar lever än idag i Trakai och har bevarat delar av sin kultur. En viktig del av kulturen är bakverket "kibinai" vars recept bevarats från generation till generation. Du får vara med och delta i bakningen av "kibinai" tillsammans med karaimer från Trakai. Avslutningsvis får du givetvis smaka på det färdiga resultatet.

Efter lunch fortsätter resan söderut till regionen Dzūkija sydöstra Litauen. Det här är den mest traditionella regionen i Litauen med olika traditioner och dialekter som vuxit fram i gränslandet mot Polen och Belarus. Här har en stor del av populationen varit bönder som odlat marken. Samtidigt har de stora, djupa skogarna varit viktiga för befolkningen. Exempelvis är svamp och vilda bär fortfarande en viktig del av kulturen och den lokala ekonomin. Här besöker du först den etnografiska byn Zervynos med bevarade bosättningar som är flera hundra år gamla. Det är en speciell känsla att gå ner för huvudgatan i byn och ta in atmosfären och de omgivande bostäderna.

Därefter väntar ett besök i nationalparken Čepkeliai, belägen i Litauens största myrlandskap. Nationalparken grundades 1975 för att skydda de unika myrarna, skogarna, sjöarna samt en värdefull och sällsynt flora och fauna. Du får följa med på en 1,5 km informativ vandring i Čepkeliai med en lokal parkguide som berättar om myrens unika och sällsynta växtarter. Du når fram till en utsiktsplattform och ett observationstorn varifrån utsikten över den dimmiga myren med sina skogbeklädda öar är magnifik.

På kvällen väntar en traditionell middag och övernattning på en gammal gård i Dzūkija.

Du besöker det mäktiga slottet Trakai i södra Litauen
Du lär dig göra traditionella degknyten "kibinai" i Litauen
Dzukija i Litauen
Lahemaa nationalpark är berömd för sina rikliga svampmarker

Dag 12 Utforska Kaunas

Idag är siktet inställt på Kaunas. Men på vägen dit blir det ett kortare stopp vid ett utkikstorn vid staden Merkine.

Kaunas är Litauens näst största stad och utsedd till Europas kulturhuvudstad 2022. Staden är belägen centralt i landet vid sammanflödet av landets två största floder, Neris och Njemen. Kaunas är känd för sin modernistiska mellankrigsarkitektur, sitt rika kulturutbud och sin naturliga skönhet.

Vid ankomst till staden får du först tid att utforska delar av staden på egen hand. Kanske besöker du ett av stadens många museer eller studerar gatukonstverk som "den gamla vise mannen".På eftermiddag väntar sedan ett besök vid det etnografiska museet Rumšiškės. Det anses vara ett av de största museerna i Europa av sitt slag och berättar om hur befolkningen levde på 1800-talet.

Övernattning på ett charmigt hotell i Kaunas gamla stadsdel.

Kaunas i Litauen har bjuder på konstupplevelser för alla smaker
Litauen etnografisk by

Dag 13 Korskullen och slottet Rundale

Innan du lämnar Kaunas bakom dig får du chansen att utforska en bevarad bunker från kalla krigets dagar som nu huserar ett väldigt intressant KGB museum. Du får gott om tid på dig att utforska det gedigna museet.

Därefter fortsätter resan norrut mot Lettlands huvudstad Riga. Det första stoppet på vägen är Korskullen, en av de mest extraordinära platserna i Litauen. Ingen vet med säkerhet varför folk i området började sätta upp kors på platsen för hundratals år sedan. En legend berättar om att det hade skett ett mirakel på kullen och att den därmed blev helig. På 1800-talet vet man i alla fall att kors sattes upp för att hedra de som stupat i upproren mot Tsarryssland. När Litauen i samband med andra världskrigets slut införlivades i Sovjetunionen ökade antalet kors på kullen i snabb takt. Den ateistiska kommunistregimen gillad inte utvecklingen. Tre gånger avlägsnades korsen av Röda arméns bulldozers, men varje gång trotsade befolkningen de sovjetiska myndigheterna och satte upp nya kors nattetid.

Idag är Korskullen en viktig pilgrimsplats och är täckt av hundratusentals kors i varierande storlekar och material. Många kors hedrar avlidna personer medan andra kors är minnesmärken för folk som deporterats till Sibirien. Numera symboliserar Korskullen litauisk nationalism och tro. Det är en plats som får dig att bättre förstå litauernas mörka historia men samtidigt också en påminnelse om befolkningens orubbliga framtidstro.

Efter lunch fortsätter färden norrut till slottet Rundale, Lettlands mest storslagna barockslott. Den ryska kejsarinnan Anna Ivanova såg till att slottet uppfördes 1736 som en gåva till sin favorit Ernst Johann Biron, hertig av Kurland. Slottets italienska arkitekt ritade sedermera flera grandiosa slott, bland annat Vinterpalatset i Sankt Petersburg. Förutom slottsbyggnaderna besöker du även den fantastiska franska trädgården, uppförd efter en utarbetad arkitektonisk ram som skulle manifestera konstens triumf över naturen.

Ankomst till Riga sen eftermiddag.

Korskullen med hundratusentals kors
Ett av många kors på Korskullen
Slottet Rundale i  södra Lettland

Dag 14 Riga – Nordens Paris

Riga är belägen vid floden Daugava, nära dess utlopp i Östersjön. Staden har knappt en miljon innevånare vilket gör den till Baltikums största stad. Riga är en väldigt vacker stad med bländande art nouveau arkitektur samt den gamla medeltida stadsdelen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Staden kallas bland annat "Östersjöns pärla" och "Nordens Paris", och under vistelsen i staden kommer du förstå meningen bakom dessa ord.

Riga grundades 1201 och blev tidigt en viktig handelsstad som band ihop Ryssland med Västeuropa. Staden var en del av det svenska imperiet under 1600-talet och var då faktiskt Sveriges största och rikaste stad. Precis som i Estland anses "svensktiden" som en bra period i den lettiska historien. Från 1700-talets början fram till sin självständighet 1991 var Riga en del av det ryska imperiet samt Sovjetunionen, bortsett från en period av självständighet under mellankrigsåren.

På förmiddagen väntar en rundvandring i stadens gamla kvarter. Du passerar stadens slott, frihetsmonumentet, stadens äldsta hus från 1400-talet samt kyrkor och katedraler. Det tydligaste spåret från stadens svenska period är den vackra Svenskporten och Kruttornet, numera ett museum.

På eftermiddagen utforskar du Riga på egen hand. Det finns mängder av intressanta museum att besöka. Ett annat tips är att botanisera i de 100 år gamla saluhallarna – en gång i tiden luftskeppshangarer.

Svenskporten i Riga berättar om den historiska svenska närvaron
Besöket i Riga är en riktig höjdpunkt
De stora marknaderna i Riga

Dag 15 Längs Östersjön till ön Kihnu

Efter frukost går resan vidare norrut längs den vackra Östersjökusten. Du passerar vackra stränder, mindre byar och ett för det mesta odlat landskap. Efter att ha passerat gränsen till Estland anländer du till Pärnu, en semesterort i sydvästra Estland älskad som går under smeknamnet "Estlands sommarhuvudstad”. Områdets vackra stränder, den stora mängden soltimmar, de många spaanläggningarna och den bevarade stadskärnan är några saker som drar besökare. Staden utsågs nyligen till Östersjöns mest hållbara destination.

Du följer med på en kort rundtur i staden förbi färgglada trähus, byggnader från hansatiden och stans äldsta badhus. Du besöker även Tallinnporten, uppförd på 1690-talet, som ursprungligen hette Carl Gustavporten. En lokal sägen berättar att Karl XII en gång ska ha kommit till Pärnu, sårad och förföljd av fienden, och då bultat på porten med blodig näve. Kvar på porten blev kungens blodfläckar som pärnuborna långt in på 1900-talet årligen fyllde i med rödfärg.

På eftermiddagen väntar en timmeslång båttur till den lilla ön Kihnu (Kynö på svenska). Ön, med sina 700 öbor, är känd för sin säregna kultur. Öns kläder, dialekt, musik och hantverk som finns med på UNESCO: s lista över immateriella kulturarv. Ön har åtminstone varit befolkad sedan 1500-talet. Fiskare, sjömän och säljägare har bott relativt isolerade från omvärlden vilket bidragit till att hålla kulturen intakt. Kihnu är en idealisk plats för promenader, cykling och möten med vänliga öbor. Under århundradena har männen på Kihnu tillbringat större delen av sin tid till sjöss medan kvinnorna har varit djurhållare och kulturbärare för hantverk, dans, spel och musik. Än idag kan du se kvinnor från Kihnu fara fram på motorcyklar iklädda sina hemmagjorda randiga kjolar (kört). Övernattning sker i traditionella hus på ön.

Du reser längs med Lettlands Östersjökust
Strandhäng vid Pärnu
Fascinerande kultur på ön Kihnu

Dag 16 Upptäck Kihnu på cykel

Det bästa sättet att utforska den lilla ön och dess byar är på cykel. Du följer med på en lätt cykeltur på ungefär 20 km där du får besöka öns fyra byar (bland annat Rootsiküla, estniska för "Svenskbyn"), museum, hantverkare och musiker. Du får lära dig mer om öns kultur och hur befolkningen idag arbetar med att hålla traditioner vid liv. Passa på att införskaffa ett minne från ön i någon av de personliga hantverksbutiker som du passerar.

Sen eftermiddag tar du båten tillbaka till fastlandet och fortsätter vidare till staden Hapsal (betyder "Asplunden"). Staden anses vara ett viktigt kulturcentrum för "kustfolket", som estlandssvenskarna ibland kallas. Svenskarna etablerade sig i Estlands västra och norra kustregioner redan på 1300-talet men den stora inflyttningen skedde under 1500- och 1600-talet. Aiboland är benämningen för dessa svenskbygder och än idag används svenska namn för många orter, öar och gator, vid sidan om de estniska. Exempel på öar med svenska namn är Runö, Dagö, Ormsö, Nuckö och Ösel. Olika typer av gamla svenska dialekter talas fortfarande på några av öarna. I samband med andra världskriget flydde en majoritet av estlandssvenskarna till Sverige. Men efter Estlands självständighet har en del återvänt eller återupptagit kontakten med sin hembygd.

Dragspel op Kihnu
Rökt fisk på Kihnu
Från fyren på Kihnu har du strålande utsikt

Dag 17 Aiboland och Ormsö

Dagen inleds med en rundvandring i Hapsal. Du upptäcker snart att det är en underbar liten stad med smala gator och vackra gamla trähus. Om du tycker att det finns områden i staden som påminner om bilder från Astrid Lindgrens böcker så misstar du dig inte. Konstnären Ilon Wikland, den svenska konstnären med rötterna i Hapsal, inspirerades av stadens trähuskvarter när hon illustrerade Lotta på Bråkmakargatan och Bröderna Lejonhjärta. Och medeltidsborg i Hapsal ser exakt ut som Mattisbogen i Ronja Rövardotter.

Du besöker Aibolands museum som visar dig estlandssvenskarnas 1000 år långa historia och dess kulturarv. Här finns bland annat en 20 meter lång matta som skildrar estlandssvenskarnas liv och historia samt flera träbåtar som byggts i estlandssvensk stil. Museet invigdes av vår nuvarande kung år 2002.

Det blir även ett besök på Ilon Wiklands museum innan du tar båten till närliggande ön Ormsö (Vormsi). Detta var en gång estlandssvenskarnas kulturella högborg och befolkningen använde de estlandssvenska folkdräkterna till vardags ända in på 1930-talet. Svenskan som talas på Ormsö skiljer sig från den svenska som talas i Sverige och Finland. Men en del ord kommer du att förstå. Det blir en intressant rundtur på Ormsö med besök vid en svensk kyrkogård, en hantverksbod och ett litet museum, innan båten åter tar dig tillbaka till Hapsal. Här väntar en avslutningsmiddag med gruppen.

Vackra trähus i Hapsal
Estlandssvensk historia på Aiboland museum
Svenska gravar på Ormsö påminner om den svenska befolkningen på ön

Dag 18 Avslutning i Tallinn

Du anländer till Tallinn innan lunch. Här avslutas resan. Du avgör själv om du vill ta dig tillbaka till Sverige eller förlänga resan ytterligare.

Reseledare
Mindaugas Jucius.jpg
Mindaugas Jucius

Mindaugas är född 1983 och växtre upp i det sovjetockuperade Litauen. Han har en examen i turiststudier och har jobbat med turism sedan 2014. Mindaugas är en naturälskare av rang med stort intresse för flora och fauna. Han gillar vandring, cykling och klättring men varvar dessa aktiviteter med lugnare intressen inom kreativt skapande.

Tomas Dobrovolskis
Tomas Dobrovolskis

Tomas är född 1981 och bor i Vilnius. Han har en magisterexamen i geografi och är en utbildad naturguide. Han har en stor passion för djur, natur och kultur i de baltiska länderna. Han är väldigt dedikerad och älskar att visa upp sina favoritplatser för resenärer.

Övrig information om resan

Flyg

Resan börjar och avslutas i Tallinn. Det är lätt att ta sig med båt från Stockholm eller Helsingfors. Kostnad för färjan tur och retur går på cirka 1000 kr.

Flyg kostar från 600 kr tur och retur.

Boende

Under resan bor du omväxlande i personliga hotell, gamla herrgårdar och enklare gårdar på landsbygden. På ön Kihnu delas gruppen upp i flera personliga boenden.

Enkelrumstillägg är möjligt under 10 nätter på resan.