Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
16
Resedatum
Pris
22 500 kr
2024
9 november - 24 november Bekräftad
Börjar:2024-11-09 i Negombo.
Avslutas:2024-11-24 i Negombo.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 11
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:22 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
1 februari - 16 februari
Börjar:2025-02-01 i Negombo.
Avslutas:2025-02-16 i Negombo.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
8 november - 23 november
Börjar:2025-11-08 i Negombo.
Avslutas:2025-11-23 i Negombo.
Reslängd:16 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Resan går genom vacker natur till gamla huvudstäder, artrika nationalparker, teplantager och inbjudande stränder. I Jaffna, tamilernas huvudstad, får du en föreläsning om hur inbördeskriget har påverkat den lilla ö-nationen. Under resan får du kunskap om hur man arbetar för försoning och varaktig fred i Sri Lanka.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Negombo
2 Tältövernattning i nationalpark
3 Jeepsafari och tåg till Jaffna
4-5 Jaffna, tamilernas huvudstad
6-7 Trincomalee stränder och fort
8 Polonnaruwas forna glans
9 Besök i Kaudulla nationalpark
10 Världsarv vid Dambulla
11-12 Kandy - ett verkligt smycke
13 Nuwra Eliya- teets Mecka
14 Världens ände - vandring i Horton
15-16 Negombo - en kolonial historia
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (en natt bor du i tält med säng i Wilpathu Nationalpark)
 • Frukost ingår under resan. Mat ingår vid boende i nationalparkerna
 • Inträde till nationalparkerna Wilpathu och Kaudulla
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter enligt resplan (Polonnaruwa, varma källor, Dambulla grottorna, Botaniska trädgården, tandtemplet, Horton Plains mm)
 • Föreläsning av Tamilsk rektor i Jaffna
 • Dansuppvisning i Kandy
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • E-visum ordnar du själv innan resan
Resplan dag för dag
Sri Lanka map

Dag 1 Samling i Negombo

Samling på vårt hotell i Negombo. Den internationella flygplatsen heter Bandaranaike International Airport (CMB) och ligger bara ett par kilometer från Negombo. Trots att Negombo är den fjärde största staden i Sri Lanka efter Colombo, Kandy och Jaffna känns den inte stor. Tempot här är betydligt lugnare här än i huvudstaden Colombo. Staden är känd för sina vackra stränder och för sin fiskeindustri.

Under resan besöker du flera fantastiska stränder och ser fiskare med dagens fångst

Dag 2 Tältövernattning i nationalpark

Med buss norrut längs kusten till Sri Lankas största och mest kända nationalpark, Wilpathu. Resan tar ca 4 timmar. Väl framme gör du en kort vandring till din lägerplats, här kommer du att övernatta i tält. Wilpathu blev nationalpark redan 1938 men stängdes under inbördeskriget på grund av det dåliga säkerhetsläget. Den öppnades igen efter krigsslutet 2009. Under kriget pågick det mycket illegal jakt i parken men djurlivet håller på att återhämta sig. Wilpathu betyder "landet med sjöarna". Sjöarna är egentligen inte regelrätta sjöar utan grävda fördjupningar som bildat regnvattenreservoarer som varierar i storlek beroende på säsong. Det är en väl vald plats för en nationalpark i de övrigt mycket torra omgivningarna. Parken är känd för sitt rika fågelliv och här finns även ett 30-tal arter av däggdjur, bland annat vilda elefanter och leoparder. Eftersom parken inte får så många besökare blir upplevelsen mycket fridfull.

Närkontakt med en elefant
Nyfångad ål i Kaudulla, Vitbukig havsörn

Dag 3 Jeepsafari och tåg till Jaffna

Efter en tidig frukost gör du en väldigt intressant jeepsafari genom nationalparken. Därefter fortsätter du med tåg cirka 3 timmar till tamilernas huvudstad Jaffna.

Tågresa genom magiskt landskap
Resan bjuder på vackra tågresor

Dag 4-5 Jaffna, tamilernas huvudstad

I Jaffna gör du gör en stadsrundtur med tuk tuk och besöker det gamla holländska fortet samt det välkända hindutemplet Kandaswamy Kovil. Jaffna skiljer sig från resten av Sri Lanka och det var här som den långa konflikten mellan tamiler och lankeser urartade till ett inbördeskrig 1983. Huvudaktör i kriget på den tamilska sidan blev de Tamilska Tigrarna som bildades redan 1975. Upptakten till kriget är en lång och komplicerad historia med rötter i kolonialtiden. Konflikten var mycket blodig och mer än 100 000 människor dödades mellan 1983 fram till freden 2009. Det var ett mycket grymt krig och brotten mot krigets lagar och de mänskliga rättigheterna var talrika på bägge sidor i konflikten. Såren från kriget är djupa och håller långsamt på att läka men det kommer att ta tid. Av förståeliga skäl är konflikten mellan folkgrupperna och inbördeskriget fortfarande mycket politiskt känsligt. Under din vistelse i Jaffna och kommer du att lära dig mer om konflikten och förstå vad som hände då och hur situationen ser ut idag. Dag 4 ägnar du förmiddagen åt att på egen hand upptäcka staden till fots eller på cykel. På eftermiddagen bjuds du på en mycket uppskattad föreläsning om Sri Lankas moderna historia ur ett tamilskt perspektiv. Föreläsare är en tamilsk rektor på en kristen skola i Jaffna. Här kommer du att få fördjupad kunskap om konflikten på Sri Lanka mellan tamiler och lankeser. Dag 5 gör du en rundtur runt Jaffnahalvön med buss och besöker staden Point Pedro som ligger på Sri Lankas nordligaste spets. Hela halvön är märkt av inbördeskriget och den östra delen av halvön är dessutom fortfarande märkt av tsunamin 2004. Jämfört med andra delar av Sri Lanka så är den här delen av landet fortfarande relativt outvecklad. Här finns en potential för utveckling av turism med bland annat fantastiska långa sandstränder. Under eftermiddagen återvänder du till Jaffna och kvällen är fri för egna upptåg.

Tempel i Jaffna
Många minnesvärda möten under resan

Dag 6-7 Trincomalee stränder och fort

Efter frukost åker du buss fyra timmar till staden Trincomalee på Sri Lankas ostkust. Trincomalee är mest känd för att ha en av världens bästa naturliga hamnar och för sina fantastiska stränder. Under andra världskriget var det en mycket viktig hamn för de allierade. Staden har en lång historia och var huvudstad i ett tamilskt kungadöme på Sri Lanka. Under kolonialtiden avlöste portugiser, holländare och britter varandra. Du besöker Fort Fredrick som ursprungligen byggdes som en försvarsanläggning av portugiserna och det närliggande Koneswaramtemplet med anor från 300 talet. Under inbördeskriget var staden hårt drabbad och interna strider inom de tamilska tigrarna utkämpades här. Civilbefolkningen drabbades hårt. Tsunamin 2004 bidrog till att försvaga de Tamilska Tigrarna och regeringsstyrkor drev ut dem från hela nordöstra provinsen 2006. Dag 7 är till eget förfogande. Du kan utforska staden till fots eller hyra en cykel och ta dig till de fantastiska stränderna vid Uppuveli som ligger ca 6 kilometer norrut. Du kan ta dig ut till Pigeon Island som är en nationalpark på en ö ute i havet. Här kan du se ett rikt djurliv och naturligtvis bada vid fina stränder. Trincomalee är en intressant plats där det finns mycket att se. Främst vad det gäller folkliv och marknader. Stannar du kvar i staden kommer du inte att ha problem att fylla din dag med spännande upplevelser.

En av många härliga stränder på Sri Lanka
Utanför Trincomalee har du möjlighet att spana efter delfiner
Aktiviteter på en strand vid Trincomalee

Dag 8 Polonnaruwas forna glans

Buss till Pollonaruwa som blev huvudstad under medeltiden efter att Anuradhapura blev för svår att försvara. Du gör en heldagsutflykt i resterna av staden. Mycket är fortfarande bevarat och du får en bra bild av Pollonaruwas forna glans. Hela staden ligger inbäddad i grönska mycket tack vare det imponerande bevattningssystem som konstruerades när staden anlades. Tack vare bevattningssystemet så blomstrar jordbruket och risfälten är skimrande gröna.

Den gamla huvudstaden Polonnaruwa med sina ruiner
Vacker landsbygd på öns norra del
Den mäktiga liggande buddhan vid Polonnaruwa

Dag 9 Besök i Kaudulla nationalpark

Du startar tidigt från hotellet och åker till Kaudulla nationalpark. Djurlivet är storslaget och på en liten yta kan du se mängder av vilda elefanter, hjortar och ett otal mängder fåglar. Har du riktigt tur kan du se både leopard och läppbjörn. Efter några timmar återvänder du till Pollonaruwa och resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

Nybadade i Kaudulla
Du besöker två nationalparker

Dag 10 Världsarv vid Dambulla

Resan går vidare till Dambulla som är belägen mitt i landet. Du besöker den makalösa Lejonklippan samt det Gyllene grottemplet. Båda två är erkända som världsarv av UNESCO.

Under din resa till Sri Lanka besöker du den mytomspunna lejonklippan
Grottkomplexet vid Dambulla är en av höjdpunkterna på din resa till Sri Lanka

Dag 11-12 Kandy - ett verkligt smycke

Buss till den vackra staden Kandy som är Sri Lankas näst största stad. Innan européernas ankomst var staden en av de sista utposterna för de lankesiska kungarna innan koloniseringen inleddes på 1500-talet. Vid ankomst gör du en kortare stadsrundtur för att enklare kunna orientera dig i staden. Dag 12 besöker du Dalada Maligawa som vi på svenska kallar för "Tandtemplet". Templet är uppbyggt kring en helig ask som sägs innehålla en av Buddhas tänder. Det är ett viktigt pilgrimsmål för troende buddhister. Du besöker även Kandys berömda Kungliga Botaniska Trädgård, en av de artrikaste i hela Asien. Här sägs det finnas mer än 5000 olika växter och träd.

Uppträdande i Kandy
Den kungliga botaniska trädgården i Kandy

Dag 13 Nuwra Eliya- teets Mecka

Idag bär det av med tåg till Nuwra Eliya som utgör centrum för landets teproduktion. Tågresan går genom ett vackert bergslandskap där stora arealer består av gröna tebuskar. Staden ligger på 1800 meters höjd och i bergen runt omkring skördas det kvalitativt bästa teet. Det sägs att de bästa teerna växer på högre höjder; från 1100 meter upp till cirka 2300 meter. Så kallade högväxande teer växer långsammare och håller högre kvalitet med bättre smak och vackrare färg. Du besöker en tefabrik och får en liten introduktion i teproduktionens ädla konst. Resten av dagen är fri för egna strövtåg i den lilla pittoreska staden.

Vackra vyer under de härliga tågresirna
Du ser mängder av teplantage i bergen

Dag 14 Världens ände - vandring i Horton

Tidig bussresa till nationalparken Horton. Det är bra att anlända tidigt så att du kan vara säker på att få se den vackra utsikten innan den nästan obligatoriska dimman kommer vältrande och skymmer sikten. Här gör du en kortare vandring med utsikt över två av landets tre högsta toppar, Kirigalpotta och Totapola. Du vandrar på en gräsbevuxen högplatå som genomkorsas av små områden med tät skog, hällmarker och fantastiska vattenfall. Du kommer till den världskända utsiktspunkten "Världens ände", på 2000 meters höjd. Härifrån har du en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet.

Horton Plains, World´s end

Dag 15-16 Negombo - en kolonial historia

Buss till Negombo genom ett vackert kuperat landskap. Du kommer fram till Negombo under eftermiddagen. Passa på att ta dig ett uppfriskande dopp i havet. Gör en rundtur i staden och se den livliga fiskmarknaden. Från 700-talet blev Sri Lanka en del av världsekonomin då kanel blev en eftertraktad krydda som började exporteras till bland annat Europa. Araberna dominerade handeln med de eftertraktade kryddorna. Idag märks arabernas inflytande till viss del i lankesisk matlagning och deras ättlingar utgör cirka 7 procent av Sri Lankas befolkning. Portugiserna som var duktiga sjöfarare ville vara med och dela vinsterna från kryddhandeln och kom till Sri Lanka på 1500-talet och tog omedelbart kommando över kryddhandeln. Negombo blev en av deras viktigaste hamnar i landet och här har de lämnat tydliga avtryck. Holländarna tog över som kolonialmakt från portugiserna under mitten av 1600-talet och spåren av dem syns också i Negombo. De anlade ett 120 kilometer långt kanalsystem som delvis löper genom staden. Kanalerna byggdes för att underlätta transporterna av främst kryddor som skulle exporteras till Europa för att betala det ganska kostsamma koloniala äventyret. Det är verkligen att rekommendera att hyra en cykel och följa kanalerna ut från staden. Här avslutas resan dag 16.

Du möts av en fantastisk växtlighet på ön
Vackra stränder i Negombo
Reseledare
Rajiv Udayabhanu
Rajiv Udayabhanu

Född 1961 och har arbetat med oss sedan 1989. Bor i Thiruvananthapuram, driver egen resebyrå och undervisar i turism. Skrattar för det mesta. Gift med Sarita och har ett barn. Kommer från en känd skådespelarfamilj.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du tur och retur till Colombo och flyget kostar från 5 500 kr tur och retur. Flygplatsen heter Bandaranaike International Airport (CMB), men när du söker efter flyg så skriver du in Colombo (flygplatskod CMB). Det är den huvudsakliga internationella flygplatsen på Sri Lanka. Den ligger 30 kilometer norr om huvudstaden Colombo, och bara någon kilometer ifrån staden Negombo där resan börjar.