En resa till Sri Lanka är en resa in i framtidstro och lugn. Landet har rest sig efter sina svåra år och är en fantastisk plats att besöka för dig som gillar naturupplevelser, lugnt tempo, härliga matupplevelser och buddhisttempel. Missa inte den fantastiska maten, eller teet för den delen! Följ med på en resa till Sri Lanka med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Tågresa genom magiskt landskap
Läs mer om resan
Sri Lanka

Sri Lanka

Februari, november

Ett fascinerande land med en rik historia

16 dagar
Fakta och restips

Ekonomi på resan

Valuta

Valutan i Sri Lanka heter rupee (LKR). Tänk på att titta på sedlar som du får tillbaka när du handlar, alltför smutsiga eller skrynkliga sedlar accepteras inte. Det finns gott om bankomater och växlingskontor i städerna samt på flygplatser.

Växling och bankkort

I städerna finns gott om bankomater där du lätt tar ut på ditt vanliga Visa- eller Mastercard. Ta gärna med ett extra kort om du skulle tappa eller råka förstöra ett. Det är bra att ha med sig en liten kontantkassa i US-dollar eller Euro som du kan växla in om korten krånglar eller om du behöver pengar och inte kan göra uttag.

Kostnader för mat

Hur mycket du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städerna går det att hitta allt från enkla gatukök till lyxrestauranger. Om du väljer bra restauranger som lokalbefolkningen går till kan du räkna med att spendera cirka 150 kronor om dagen.

Övriga personliga utgifter

För småutflykter, taxi, cykelrickshaw med mera, bör du räkna med ytterligare 75 kr/dag. Förutom dessa beräknade kostnader bör du ha med dig en ordentlig reserv om något oförutsett skulle inträffa.

Dricks

I Asien är dricks ett vanligt sätt att visa uppskattning för den service man får av till exempel servitörer och guider. Därför förväntar sig många inom turistbranschen detta även av utländska besökare. När man ger dricks är 10 procent av totalbeloppet en bra riktlinje. Det är naturligtvis frivilligt att ge dricks. Men tänk på att dricks är en viktig inkomstkälla för många människor du möter under resan och därigenom ett sätt att dryga ut låga löner.