En resa till Sri Lanka är en resa in i framtidstro och lugn. Landet har rest sig efter sina svåra år och är en fantastisk plats att besöka för dig som gillar naturupplevelser, lugnt tempo, härliga matupplevelser och buddhisttempel. Missa inte den fantastiska maten, eller teet för den delen! Följ med på en resa till Sri Lanka med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Resa Sri lanka tåg
Läs mer om resan
Sri Lanka

Sri Lanka

Februari, november

Ett fascinerande land med en rik historia

16 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Colombo

Nederbörd Colombo (mm)

Sri Lanka, tidigare kallad Ceylon, är en östat belägen sydost om Indien. Landet har ett tropiskt klimat Sri Lanka med sydväst-monsunen som når landets södra delar under maj – augusti samt nordost-monsunen som når landets norra delar under oktober – januari. Medeltemperaturen ligger på cirka 25 grader året med dagstemperaturer upp mot 30 grader. På höglandet i de centrala delarna är det något svalare med temperaturer runt 20 grader. Sri Lanka får besökare året om men bästa tiden att besöka ön är under månaderna november – mars. Det är också då vi har våra resor till ön. Sri Lanka är en varm och grön ö, så ta med solhatten men också regnjackan.

Valuta och priser

Valutan på Sri Lanka heter lankesisk rupie och förkortas LKR. Uttagsautomater finns överallt på Sri Lanka så det går utmärkt att ta ut pengar i automaterna när du är på plats på ön. Om du vill kan du också ta med en liten kontantkassa av USD eller euro hemifrån.

Pengarna räcker långt på Sri Lanka. Räkna med ungefär 150 kr per dag för måltider, givetvis lite beroende på var du väljer att äta.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa. Vilka vaccinationer som behövs för din resa till Sri Lanka beror på vilken del av landet du besöker samt vilken tid på året resan går. Du bör ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du tar Twinrix som skyddar dig mot hepatit A och B. Det är också många som väljer att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré. Sri Lanka blev förklarat fritt från malaria 2016, så du behöver inte bekymra dig om detta. Se dock till att skydda dig mot mygg då denguefeber förekommer (om än väldigt liten risk att bli smittad).

Om du följer din reseledares råd under resan är det ganska liten risk att drabbas av magproblem. Däremot kan du känna av att det är en annan bakteriekultur i Sri Lanka samt att maten ofta är mer kryddstark än i Sverige.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Ta med ett reseapotek under resan. Följande produkter kan vara bra att ha med sig: vätskeersättning (ex resorb), huvudvärkstabletter, antiseptisk salva, myggmedel, nässpray (avgaserna i storstäderna täpper till näsan) och sårrengöring.

Pass och visum

E-visum, eller så kallat ETA, krävs vid resa till Sri Lanka. Du ansöker själv om detta. Information om hur det går till skickar vi ut två månader innan resans start. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Sri Lanka har två språk med officiell status; singalesiska och tamil. Dessa språk är nära besläktade med språken i södra Indien. Engelska används brett på ön så räkna med att kunna göra dig förstådd på de flesta platser.

Lär dig gärna några ord och fraser på singalesiska och tamil innan resans start. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Ungefär 70 % av Sri Lankas befolkning utövar theravada buddhism. Det är också landets officiella religion. Runt 13 % av befolkningen är hinduer, främst den tamilska befolkningen som befolkar norra delarna av ön. Det finns också en betydande grupp muslimer på ön samt kristna, som är ett arv från den koloniala perioden.

Singaleser utgör 75 % av landets population och tamilerna ungefär 12 %. Dessutom finns det ungefär 10 % morer, en muslimsk folkgrupp som har arabiska rötter. De ökända motsättningarna mellan singaleser och tamiler ledde till ett inbördeskrig som varade mellan 1983 – 2009. Även om läget idag är stabilt finns det många motsättningar kvar under ytan.

Mat och dryck

Maten på Sri Lanka är tydligt inspirerad av det indiska köket. Curryrätter med ris och grönsaker dominerar matkulturen. Räkna också med att stöta på maträtter med potatis, ananas, aubergine, kyckling, fisk eller skaldjur. Maten är ofta smaksatt med chili, vitlök, lime, ingefära eller koriander. Te är vanligt förekommande dryck precis som toddy, en alkoholhaltig dryck som görs på sav från palmträdet.

Tid

Sri Lanka ligger (precis som Indien) fyra och en halv timme före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden tre och en halv timme.

El och internet

Sri Lanka använder precis som Sverige 220 volt. På de flesta platser kommer du kunna använda de svenska kontakterna. Om adapter skulle behövas brukar det gå att låna på hotellen.

Det är dyrt att ringa hem till Sverige med din mobiltelefon. Kolla med din mobiloperatör angående priser för samtal från Sri Lanka. Internetuppkoppling finns på de flesta hotell, kaféer och restauranger på ön.

Ta seden dit du kommer

Är det första gången du besöker Sri Lanka så får du räkna med små kulturkrockar under resans gång. Reseledaren kommer givetvis informera om de viktigaste sakerna att tänka på.

När det gäller klädsel så är det bra att tänka på att täcka ben och armar vid besök av religiösa platser som tempel, moskéer, kloster mm. Det är mer regel än undantag att ta av sig skorna utanför helgedomar och tempel av olika slag. Detsamma gäller vid besök av någons hem men även vid en del butiksbesök.

Sri Lanka domineras av buddhismen så läs på om hur du ska uppträda respektfullt. Rör exempelvis inte vid munkarna. Och när du går runt stupor och andra religiösa platser ska det göras medsols.

Vänster hand används vid toalettbesök och anses därför vara oren. Använd därför höger hand när du äter mat eller överlämnar gåvor till folk.

Kulturella tips

Om du åker på en resa till Sri Lanka med oss så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Kvinnor på Sri Lanka, Ingrid Sandin
  • Tehandlarens hustru, Dinah Jefferies
  • När de dödar journalister, Johan Mikaelsson