En resa till Jordanien är en upplevelse präglad av vidsträckt öken, gammal kultur och mytomspunna städer. Landet är väldigt tryggt och gästvänligt och brukar ibland kallas för det lilla landet med det stora hjärtat. Givetvis så lockat den gamla klippstaden Petra, men Jordanien har så mycket mer att erbjuda. Landet ligger mitt i den arabiska kulturen och det är aldrig långt till myllrande basarer. De historiska vingslagen är ständigt närvarande och det finns gott om välbevarade städer och tempel från exempelvis romartiden. Dessutom lockar givetvis Röda havet och Wadi rum – ett spektakulärt ökenlandskap som saknar motstycke i världen. Följ med på en resa till Jordanien med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Vacker vy över Petra från närbelägna klippor
Läs mer om resan
Jordanien

Jordanien

Vandra till Petra och prova livet som beduin

Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Amman

Nederbörd Amman

Jordanien ligger centralt i Mellanöstern och gränsar till Syrien, Irak, Saudiarabien, Israel och Palestina. Landet består till 90% av öken eller ökenplatåer. Här är stora delar helt obebodda, med en och annan oas där liv spirar. I de västra delarna av landet dominerar ett höglandsområde. Här finns också floden Jordan samt de större städerna.

Klimatet i Jordanien är för det mesta torrt och varmt, på grund ökenområdena som dominerar i landet. Mellan november och april får man dock räkna med en del nederbörd i landets västra delar. Våra resor till Jordanien går på våren och hösten när temperaturen ligger på en lagom nivå.

Valuta och priser

Den jordanska valutan heter jordansk dinar och förkortas (JOD).

Det finns gott om uttagsautomater runt om i Jordanien. De vanligaste betalkorten fungerar utmärkt även i många butiker och restauranger. Besöker du byar på landsbygden bör du inte förlita dig på kontokort utan se till att ha med dig kontanter. Det kan vara bra att ha med dig lite USD som reservvaluta.

Kostnaden för en lunch eller middag varierar så klart beroende på matställets standard. Men räkna med att lägga mellan 50-150 SEK på en måltid.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa. Du bör ha grundskyddet mot polio, stelkramp och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix. Många väljder också att ta vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré .

Om du följer din reseledares råd under resan är det ganska liten risk att drabbas av magproblem. Däremot kan du känna av att det är en annan bakteriekultur i Jordanien.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Ta gärna med ett reseapotek under resan. Följande produkter kan vara bra att ha med sig: vätskeersättning (ex resorb), huvudvärkstabletter, antiseptisk salva, myggmedel och sårrengöring.

Pass och visum

Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Visum krävs vid besök av Jordanien. Detta köps vid ankost till flygplatsen, kostar 40 JOD (ca 500 SEK) och kan betalas med kreditkort. Vi skickar ut information om detta två månader innan din resa med oss.

Språk

I Jordanien talas nästan uteslutande arabiska. Även de få minoritetsfolken i landet behärskar språket. En stor del av befolkningen behärskar grundläggande engelska kunskaper då det är obligatoriskt att lära sig engelska i skolan.
Lär dig gärna några ord och fraser på arabiska innan resans start. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Ungefär 93% av befolkningen är muslimer. De flesta är sunnimuslimer men det finns även mindre grupper som tillhör sunni och ahmadi. Landet har också en av de äldsta kristna befolkningarna i världen, som samexisterar med resten av befolkningen. De utgör ungefär 6% av befolkningen.

Förutom araber finns det små grupper av beduiner, armenier samt flyktingar från Palestina, Syrien, Irak och Libanon.

Mat och dryck

Jordaniens nationalrätt är lammgrytan mansaf med rötter i traditionell beduinsk kokkonst. Mansaf serveras i stora tallrikar med tillsammans med beduinskt bröd (Shrak) och ris. I det jordanska köket ser man influenser från mellanöstern, Afrika och medelhavet. Bröd, oliver, lamm, yoghurt och mynta är vanligt förekommande. Flera rätter äter man traditionellt tillsammans med händerna. Blir du sötsugen bör du prova kanefe (gjord på ost, gryn, sirap och nötter) eller klassikern baklava (deg med honung och nötter). Nationaldrycken heter limonana och består av citron och mynta.

Tid

Jordanien ligger två timmar före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden en timme.

El och internet

Jordanien har precis som Sverige 220 volt. I de allra flesta fall behöver du ingen adapter, men det finns undantag. Vill du vara på säkra sidan bör du ta med en adapter. De flesta resenärer väljer dock att resa utan adapter.

I storstäderna och på de flesta boenden går det att nyttja internetuppkoppling. Stäm av med din mobiloperatör angående priser för samtal och sms från Jordanien.

Ta seden dit du kommer

I Jordanien har man över lag ett avslappnat förhållande till klädsel. Du kommer att möta en del kvinnor som bär slöja medan andra klär sig västerländskt. Som kvinna bör du inte klä dig för utmanande. Ha gärna med dig lite löst sittande kläder. I moskéer och på andra heliga platser ska man alltid visa respekt. Ta av dig skorna och se till att täcka ben och axlar.

Shorts bör enbart användas under vandringen samt i Akaba.

Undvik att prata illa om kungen eller Islam.

Tacka inte nej när du blir erbjuden kaffe eller mat.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Jordanien så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • A leap of faith, Queen Noor
  • Lawrence av arabien (film eller bok)