Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
21
Resedatum
Pris
28 500 kr
2024
9 november
- 29 november
Börjar:2024-11-09 i Johannesburg.
Avslutas:2024-11-29 i Cape Town.
Reslängd:21 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:28 500 kr
2025
8 november
- 28 november
Börjar:2025-11-08 i Johannesburg.
Avslutas:2025-11-28 i Cape Town.
Reslängd:21 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Med Läs & Res ser du Sydafrika med helt nya ögon och möter flera av landets folkgrupper och får spendera tid på landsbygden och i byar med dramatisk natur och spännande historia. Vår resa tar dig till det vackra bergsområdet Drakensberg med dess storslagna natur, till Nelson Mandelas hemby och sedan vidare mot den majestätiska och vilda kusten där du bor i en Xhosaby. I vindistriktet träffar vi vinarbetare och lär oss om deras arbetsvillkor och levnadsförhållanden. Du får även ta del av det rika djurlivet i Addo nationalpark och resan avslutas i färgstarka samt mångfacetterade Kapstaden.

Resedetaljer

DagProgram
1-3 Johannesburg och Soweto
4-6 Strövtåg i Drakensberg och besök i Zuluby
7 Mandela Capture site
8-10 Kusten och Xhosaby
11 Nelson Mandelas hemby
12-13 Elefanter i Addo nationalpark
14-16 Garden Route och Tsitsikamma
17-18 Vindistriktet och fackliga rättigheter
19-21 Kapstaden och Godahoppsudden
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan
 • Frukost ingår samtliga dagar förutom vid Garden Route och i Kapstaden
 • Middagar ingår i Drakensberg och familjeboenden
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (ex. safaritur i Addo nationalpark i luftkonditionerat fordon, vandring i Drakensberg och eventuell vinprovning)
 • Nationalparksavgifter till samtliga nationalparker ingåendes i resplanen (Royal Natal National Park, Tsitsikamma National Park, Addo National Park, Godahoppsudden)
 • Inträde till museum i Johannesburg
 • Lokala guider i Addo nationalpark, Peninsula tour, Soweto, och i kåkstad utanför Kapstaden
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
 • Visum krävs inte till Sydafrika
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen

Resplan dag för dag
Sydafrika

Dag 1-3 Johannesburg och Soweto

Samling i charmiga och trygga stadsdelen Melville i Johannesburg. Under de kommande dagarna får du ta del av ett levande område med kaféer, butiker och restauranger. Resan inleds i Johannesburg för att besöka kåkstaden Soweto, som är apartheidkampens vagga och den största av Sydafrikas många kåkstäder. Nelson Mandela bodde i Soweto under sina år i Johannesburg och vi ser bland annat huset där han och Winnie bodde. Namnet Soweto kommer från en förkortning av South Western Townships. Det svenska stödet var en viktig del av anti-apartheidkampen. Två andra viktiga besök i Johannesburg är det gripande Apartheidmuseet, såväl som ett besök till Afrikagruppernas regionkontor.

Johannesburgs skyline

Dag 4-6 Strövtåg i Drakensberg och besök i Zuluby

Du åker lokal långfärdsbuss dag 4 mot det majestätiska bergsområdet Drakensberg. På vägen får du byta till mindre transport och kommer fram till ett samhälle som ligger anslutning till nationalparken Royal Natal. Du befinner dig nu i Zulu-regionen KwaZulu-Natal och här bor du som gäst i byn och äter tillsammans med din värd som tillhör Zulufolket. Drakensbergen heter uKhahlamba på Zulu (vilket betyder "barriär av spetsiga spjut"). Värdarna talar engelska och du får se och uppleva deras vardag. Under din tid i Drakensberg kommer du att njuta av vackra vyer, det finns möjlighet att vandra längs leder genom mäktiga och frodiga dalgångar och längs bergväggar skymtas vattenfall. Dag 5 vandrar vi gemensamt längs med en av de vackra lederna med storslagen vy av den delen av bergen som kallas för Amphitheatre. Topparna i Drakensberg når över 3000 meter och sidorna är lodräta. Nere i dalarna dominerar ett böljande gräslandskap med öar av skogsdungar. Där samsas antiloper och babianer om födan. I tusentals år bodde Sanfolket (bushmen) i området, fram till slutet av 1800-talet när de blev bortkörda. Dag 6 är en fri dag för att antigen upptäcka byn, eller kanske vill du utforska ytterligare någon av lederna i området för att uppleva den fantastiska naturen.

Majestätiska Drakensberg

Dag 7 Mandela Capture site

Idag lämnar du Drakensberg och påbörjar färden mot kusten. På vägen stannar vi till i Howick som är den plats där Mandela blev gripen 1962 och hamnade i fängelse för att tidigare ha lämnat landet. Under den fängelsetiden upptäcktes dokument som kopplade Mandela till kampen mot apartheid i form av planer om sabotage och våldsamma medel och som ledde till att Mandela fick sitt livstidsstraff som blev 27 år och som delvis avtjänades på Robben island utanför Kapstaden. I Howick finns en imponerande installation bestående av 50 järnpelare i höjderna sex till nio meter som gemensamt bildar en bild av Mandelas ansikte som du kan se om du står i rätt vinkel och med rätt avstånd. Du åker sen vidare och sover över i Midlands Meander, ett område i KwaZulu-Natal med många småbutiker som säljer keramik, konstverk, hantverk med mera. Övernattningen är ett vilostopp för att nå fram till kusten nästkommande dag.

Resa Sydafrika - Mandela Capture Site

Dag 8-10 Kusten och Xhosaby

Efter en förmiddag i Mandelas hemby reser du sen dag 8 vidare mot kusten genom Xhosabyar för att komma fram till ditt boende. Här bor du i en enkel rund byggnad som är den typ av byggnader Xhosafolket bor i i området. Området är kuperat och landskapet bördigt. Boendet ligger nära havet och kullarna ramar in vyn av havet på ett rogivande sätt som är typiskt för kusten i det som kallas för Wild Coast. Dag 9 upptäcker vi delar av omgivningen gemensamt och dag 10 får du tid att varva ner och låta saker ta tid utan att stressa. Intäkter från vistelsen går till personer som bor i byn. Under din tid i byn har du möjlighet att prata med människor och välja bland olika aktiviteter, såsom att besöka byn, vandra längs kusten, bada, fiska, med mera. Det finns gott om promenader och stranden där du kan bada är ett stenkast från ditt boende.

Xhosa-kvinnor i Niqileni by

Dag 11 Nelson Mandelas hemby

Dag 11 når du byn Qunu där Nelson Mandela spenderade sin barndom och gick i skola. Mandela beskriver barndomsåren i Qunu som de mest lyckliga åren i hans liv. Mandela ligger även begravd här. I närheten ligger byn Mvezo där Mandela föddes och M´bashe-floden där Mandela lekte som barn. Mandela tillhörde Xhosafolket och här bor du som gäst under enklare förhållanden hos en familj som också tillhör Xhosa. Landsbygden är böljande och vacker med många små byar med runda traditionella hyddor. Här fortlever den gamla kulturen. Många arbetar i städerna, men deras livsstil har överlevt. Området kallades under apartheidtiden för Transkei, ett av de f.d. hemländerna som regimen instiftade och där regimen de facto styrde, även om de utgav sig för att ge självstyre folken i hemländerna.

Mandelas hemtrakter med Xhosahus

Dag 12-13 Elefanter i Addo nationalpark

Halvvägs genom resan får du uppleva djurlivet i Addo Elephant nationalpark. Du kommer fram till ditt boende för vistelsen i Addo på eftermidagen, dag 12. Du bor i området under två nätter. Dag 13 spenderar du i nationalparken och åker på två game drives. Parken skapades för att skydda elefanterna i regionen och idag har antalet elefanter markant ökat i mängd. I Addo kan du även se buffel, zebror, spetsnoshörning, gnuer och en mängd andra djur. Har du tur kan du även se leopard och lejon. Du får följa med på en oförglömlig game drive in i parken och på eftermiddagen finns det tid för avkoppling.

Addo nationalpark och dess mäktiga elefanter

Dag 14-16 Garden Route och Tsitsikamma

Efter att du fått uppleva Sydafrikas djurliv på nära håll tar du dig vidare längs en av världens mest berömda kuster, nämligen den som kallas för Garden Route. Här bor du i det natursköna området med det sagolika namnet Nature´s Valley dit du kommer fram dag 14. Nature´s Valley ligger i mitten av Garden Route-sträckan, på nära avstånd till Tsitsikamma nationalpark som du besöker dag 15. På vägen mellan Nature´s Valley och Tsitsikamma åker du över den 216 meter höga bron Bloukrans Brigde varifrån många hoppar bungyjump. Nästa bro du kommer att hänföras av finns inne i nationalparken. Här finns en oerhört vacker hängbro som du går över och njuter av utsikten av bergsväggar som är frodigt gröna och av havet som slår in sina vågor mot den dramatiska kusten. Tsitsikamma, som är ett namn på Khoisan-spårket, kan översättas som "platsen med mycket vatten" vilket är orsaken till den härliga grönska som du omges av här. Dag 16 är en fri dag för att njuta av naturen och lugnet i detta vackra område. Förslagsvis går du en promenad i Nature’s Valley.

Bloukrans River mellan Tsitsikamma och Natures Valley

Dag 17-18 Vindistriktet och fackliga rättigheter

Dag 17 reser du längs med Garden Route och passerar samhällen som Knysna som har en vacker lagun. Dagens slutdestination är Stellenbosch som är en av flera städer i ett större vindistrikt. Du får träffa personer som är och har varit aktiva inom fackliga rättigheter för vingårdsarbetare och som har eller fortfarande jobbar på vingårdar i området. En vinarbetare tjänar oftast långt under vad som skulle krävas för en skälig lön som går att leva på eller en lön som är tillräcklig för att kunna spara pengar. Dag 18 får du besöka en vingård som aktivt jobbar med att förbättra vinarbetarnas arbetsförhållanden och villkor. Senare på dagen får du gå på vinprovning på en annan av gårdarna och njuta av omgivningarna. Vindistriktet består av ett böljande landskap täckt av vinrankor som omges av olika bergskedjor vilket skapar spektakulära vyer i hela vindistriktet.

Vinrankor och bergen vid Stellenbosch

Dag 19-21 Kapstaden och Godahoppsudden

Resan från Stellenbosch och vindistrikten tar dig till kåkstäderna i Kapstadens utkant där du dag 19 får lära känna några av de som bor där och lära dig mer om vardagen i en kåkstad. På din väg mot Kapstaden stannar du även till i den muslimska stadsdelen Bo-Kaap med dess ikoniskt färgglada hus. Kapstaden, en betydelsefull stad i Sydafrikas historia, är vackert belägen i skuggan av Taffelberget. Utbudet i Kapstaden är rikt och varierat, vilket gör det till en stad som inte lämnar dig oberörd. Dag 20 spenderas en heldag med en oförglömlig resa till dramatiska Godahoppsudden och dess hisnande vyer ut över det vilda havet, för att sedan ta dig via stranden med pingviner (inträde tillkommer) samt till fiskesamhällen och överallt makalöst vacker natur. Dag 21 avslutas din resa i Kapstaden.

Stränderna utanför Kapstaden
Reseledare
Thobela Roloma
Thobela "Thobz" Roloma

Thobela "Thobz" Roloma kommer från Eastern Cape och har tio års erfarenhet inom resebranschen. Thobz driver sitt eget företag och 2020 leder han sin första resa med Läs & Res. Han är certifierad "nature guide " och 2018 vann han det prestigefyllda priset Lilizela tourism award samt var nominerad till bästa "cultural guide in South Africa".

Övrig information om resan

Flyg

Till Sydafrika flyger du enkelt. Ett flertal flygbolag flyger till/från Johannesburg och Kapstaden dagligen. Med lite framförhållning kan du flyga med exempelvis Turkish Airlines och Qatar Airways från 4 500 kr och uppåt. Med Ethiopian Airlines kan du flyga till Sydafrika från cirka 5 500 kr och uppåt.

På denna resa har vi valt bort inrikesflyg. Vi åker med lokala transporter, vilket möjliggör möten med människor längs resan och samtidigt är mer miljövänligt.

Hälsa

Vi vistas inte på någon plats där det finns malaria under denna resa.