Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
17
Pris
20 800 kr
Resedatum
2020
19 november - 5 december Bekräftad
Börjar:2020-11-19 i Dakar.
Avslutas:2020-12-05 i Dakar.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:20 800 kr

Senegal bjuder på vacker kust, gripande slavhistoria, koloniala byggnader, baobabträd, fiskesamhällen och frodiga våtmarker. Här blir du en del av färgstarka möten på marknader och du njuter av avkoppling vid havet. Framtidstron är stark i landet och tar sig uttryck inom företagande, universitetsvärlden, mode, musik och film. Var med när dagens fångst av fisk dras upp på land, upplev spänningen under en match med nationalidrotten brottning, åk träbåt genom mangroveträdens grönska och besök en katolsk mässa där musiken spelas på traditionella instrument som djembe och kora.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Dakars marknader
3 Keur Mousse-mässa
4 Slavön Gorée
5 Byboende Kayar och Lac Rose
6-8 Världsarven Saint-Louis och Djoudj
9-10 Religiösa Touba
11 Banjul i Gamiba
12-14 Flodtur i Casamance
15 Båt till Dakar
16-17 Kust och Saloum-deltat
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i byar ingår i resan)
 • Frukost alla dagar, middag och lunch vid familjeboende i Kayar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Avgift till Djoudj fågelreservat
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
 • Visum krävs inte till Senegal
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg/transport till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Senegal

Dag 1-2 Dakars marknader

På kvällen dag 1 möter du reseledaren Aziz och gruppen på boendet i pulserande Dakar. Huvudstaden är full av liv och bebyggelse med allt från höghus till moskéer och ligger vackert vid havet. Här talas franska som är landets officiella språk men även flera andra språk som wolof som också är namnet på landets största folkgrupp. Dag 2 visar Aziz dig runt i Dakar så att du får lära känna staden. Du får bland annat se ett stort monument över den afrikanska renässansen och du besöker en eller två marknader antingen en med fisk eller/och marknad där det säljs vackra tyger. Senegal har en rik tradition av sömnad och mode och här finns möjlighet att införskaffa vackra tyger under resans gång. Du får även besöka ett fint museum som ger en överblick över slaveriet, kolonialismen och självständigheten som kom 1960. Senegal är en demokrati och är Västafrikas ekonomiska centrum.

Vy över Dakar

Dag 3 Keur Mousse-mässa

Idag får du vara med om en unik upplevelse när vi åker till ett kloster där gudstjänsten består av mycket musik och alla instrument är traditionella senegalesiska instrument, som djembe-trumman och koran som är ett instrument som liknar lutan. På eftermiddagen tar vi båt över till den närliggande ön Gorée.

Möten på den senegalesiska landsbygden

Dag 4 Slavön Gorée

Dagens besök är känslosamt då vi besöker slavön Gorée. För att komma dit åker du en kort båtfärd till en liten ö utanför Dakar. Från Gorée skeppades slavar över Atlanten. Gorée är ett av UNESCOs världskulturarv. Du får under dagen besöka såväl slavfortet som en utställning som lyfter kvinnors erfarenheter under slaveriet. Kvinnors rättigheter är även fokus för ett besök till en lokal organisation under resan. På ön finns flera konstnärsgallerier och husen bär en fransk kolonial prägel och är vackert färggranna. Du sover även denna kväll på denna ö.

Slavfortet på Goree besöker du

Dag 5 Byboende Kayar och Lac Rose

På förmiddagen tar du båt tillbaka till fastlandet och du beger dig mot Lac Rose, den rosa sjön, som fått sin rosa färg från att sjön innehåller rika mängder mineraler. Lac Rose är en hänförande och unik vy och du får åka en tur på den lilla sjön. Nära Lac Rose ligger fiskebyn Kayar där du sover över hos en familj och du får lära känna fiskarna och deras vardag. Detta blir en unik vistelse att minnas och kanske får du chansen att hjälpa till med att bland annat att dra upp fiskenäten och andra sysslor längs stranden. I fiskebyn Kayar bor du hemma hos familjer.

Fascineras av den rosa sjön Lac Rose

Dag 6-8 Världsarven Saint-Louis och Djoudj

Morgonen börjar tidigt i fiskebyn Kayar och du erbjuds att få vara med fiskarna under deras morgonsysslor när de kommer tillbaka efter nattens fisketurer. Efter din tid i Kayar åker du några timmar norrut och du får du erfara hur landskapet skiftar och övergår i öken. Dagens färd tar dig till den koloniala staden Saint-Louis som ligger precis vid gränsen till Mauretanien. Staden ligger på en liten ö i Atlanten alldeles nära utanför fastlandet. Här samsas koloniala byggnader med livet längs stränderna, där pirogue-båtarna går ut tidigt om morgnarna för att sedan komma tillbaka med dagens fångst som sedan läggs på tork. Saint-Louis var tidigare huvudstad under tiden landet var en fransk koloni fram till början av förra seklet och staden är idag ett UNESCO-världsarv. Dag 7 besöker vi Djoudj fågelreservat - ett av världens viktigaste fågelreservat som är hem åt flera miljoner fåglar och är även detta ett UNESCO-världsarv. Dag 8 är en fri dag att lära promenera runt i staden och gå ner till stranden och prata med fiskarna som kommer med dagens fångst och andra som rensar nät eller rensar fisk.

De traditionella båtarna kallas pirogue

Dag 9-10 Religiösa Touba

Under två dagar visar Aziz sina hemtrakter och vi bor i boende som används under den religiösa pilgrimsfärden Grand Magal. Touba är ett religiöst centrum för mouridismen - en sufisk grupp inom islam som bara finns i Senegal. Här får du besöka landets största moské och lära dig mer om Cheikh Amadou Bamba som är en viktig historisk och religiös person inom mouridismen. Cheikh Amadou Bamba bodde här och varje år vallfärdar trogna följare hit. 2019 infaller vallfärden under oktober månad. Touba är Senegals näst största stad.

Toubas stora moské

Dag 11 Banjul i Gamiba

På väg söderut kommer du till Gambias huvudstad Banjul där du sover en natt. Lilla landet Gambia är omringat av Senegal norr, öst och söder. Här talas engelska.

Baobabträd i Senegal

Dag 12-14 Flodtur i Casamance

Från det torra norr fortsätter resan söderut mot gröna och frodiga Casamance där det råder tropiskt klimat. För att ta oss dit åker vi genom Gambia. Dagen erbjuder dig nya intryck längs vägarna och gränsövergångarna samt att få ta del av det lokala köket och att se skiftningarna i landskapet. I Casamance bor du i enkla traditionella hus, så kallade campements villageois, som ägs av byn där vi kommer att bo de närmsta dagarna. Campements villageois gynnar de som bor i olika byar och är en del av det som kallas byturism. Då ägandet är lokalt blir det naturligt för besökare att möta och samtala med de som bor i byn. En av höjdpunkterna är att åka i traditionella båtar som kallas pirogue nerför floden som kantas av mangroveträd och rikt fågelliv och har du tur får du även se krokodil.

Båtfärd längs med Casamance

Dag 15 Båt till Dakar

Idag får du åka längs kusten från Casamance i söder, förbi Gambia för att komma fram till Dakar igen nästa morgon. Båtturen är en viktig transport mellan Senegal söder om Gambia och landets norra delar. Har du tur kan du få se delfiner och du får njuta av en härlig resa på havet.

En vanlig syn i Senegal

Dag 16-17 Kust och Saloum-deltat

Din resa avslutas med att du får erfara bylivet längs kusten. På väg dit passerar du de mäktiga baobabträden. På programmet står bad och eventuellt besök till ytterligare en fascinerande skog av baobabträd. Vi bor vid havet längs den kust som kallas Petite Côte (lilla kusten). Det finns möjlighet att lägga till och göra en utflykt till deltaområdet Sine-Saloum som är en av landets nationalparker och även ett av UNESCO:s världsarv. Dakars nya och moderna flygplats ligger nära Petite Côte och den sista dagen tar du dig lätt och smidigt till flygplatsen efter en resa du sent kommer att glömma.

De vackra baobabträden finns på flera platser i Senegal
Reseledare
Aziz Diop
Aziz Diop

Aziz Diop är uppvuxen i Senegal och bor sedan 2012 i Sverige. Just nu bygger han ett hus i Touba, Senegal. Aziz är engagerad i flera ideella föreningar och jobbar till vardags som svetsare. Han är utåtriktad och älskar att jobba med människor. Aziz är även en duktig musiker och engagerad i en senegalesisk grupp i Stockholm. Aziz är 39 år.

Övrig information om resan

Flyg

Du flyger enkelt till Dakar från Arlanda/Landvetter/Kastrup med exempelvis Brussels Airlines. Tur och retur med en mellanlandning kostar från ca 5000 kr.