Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Dagar
17
Resedatum
Pris
21 500 kr
2024
18 september
- 4 oktober
Bekräftad
Börjar:2024-09-18 i Marrakech.
Avslutas:2024-10-04 i Marrakech.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 10
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:21 500 kr
2025
9 april
- 25 april
Börjar:2025-04-09 i Marrakech.
Avslutas:2025-04-25 i Marrakech.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
17 september
- 3 oktober
Börjar:2025-09-17 i Marrakech.
Avslutas:2025-10-03 i Marrakech.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

En spektakulär vandringsresa! Genom olivlundar och cederskogar, genom traditionella samhällen och högt upp i bergslandskapet. Under sammanlagt åtta vandringsdagar gör du två olika vandringar, en i Höga Atlas och en i Mellersta Atlas. Förutom vandring besöker du Marrakech, världsarvet Ait Benhaddou, övernattar i öknen och tar del av vardagen i en bergsby. Det mest bestående minnet från resan blir sannolikt dina möten med lokalbefolkningen i alla de byar du besöker.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Marrakech
3 Draadalen
4 Buss till Merzouga
5-6 Med dromedar ut i öknen
7 Todra
8-10 Vandring i Rose Valley
11 Världsarvet Ait Benhaddou
12-16 Vandring i Höga Atlas
17 Marrakech
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byar ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i bergsbyn, öknen samt vandringarna i Atlasbergen
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Lokala guider och tolkar enligt resplanen
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen (Obs, dricks till reseledaren ingår ej)
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Atlasbergen NY 2016-05-08

Dag 1-2 Marrakech

Samling första dagen på vårt hotell i Marrakech. Den andra dagen spenderas med fördel i den gamla delen av staden där du kan göra en stadsvandring. Besök gärna basarer runt Djemma el-Fna, det stora torget i den gamla medinan.

Vindlande gränder i Marrakech

Dag 3 Draadalen

Med buss till Draadalen som ligger i ett magiskt landskap. Här finns dadelpalmer, jordbruk och byar gjorda av lera, allt med en bakgrund av berg i ökenlandskap. Regionen har många kasbahs (medina eller ökenfort). Övernattning i Agdz.

En oas med palmer i Draadalen

Dag 4 Buss till Merzouga

Denna dag färdas du med buss till Merzouga, en utpost i öknen nära gränsen till Algeriet. Ett grönt bergslandskap med fläckar av snö övergår i ett ökenlandskap med hisnande bergsformationer och gröna oaser.

Kvällsljus i Sahara

Dag 5-6 Med dromedar ut i öknen

Du utgår från den kasbah du övernattat i och rider med dromedarer till ett läger i öknen. Där sover du i tält eller under bar himmel i tystnaden. Dagen efter rider du tillbaka och fortsätter sedan till Todra på vägen mellan öknen och Höga Atlas.

Henna tatuering i Sahara

Dag 7 Todra

Sandstensklipporna i Todraravinen anses vara en av Marockos mest spektakulära platser. Dagen spenderas här innan färden fortsätter mot Bou Tharar och vår utgångspunkt för vandringen i Rose Valley.

Dag 8-10 Vandring i Rose Valley

Vandring under tre dagar i ett mycket naturskönt område där Höga Atlas möter öknen. Området kännetecknas av traditionella samhällen där odling av rosor är den största inkomstkällan. Området har en unik blandning av fantastiska stenformationer, floder och gamla kasbahs. Under vandringen övernattar du i en gite eller hemma hos familjer.

Vandring bland berberbyar i Rose Valley

Dag 11 Världsarvet Ait Benhaddou

Vidare västerut till Ouarzazate och Ait Benhaddou där du hittar en kasbah som är ett UNESCO världsarv. Du bor i den lilla charmiga bergsbyn Tighza där du tar del av familjernas dagliga liv.

Världsarvet Ait Benhaddou.

Dag 12-16 Vandring i Höga Atlas

Buss och landrover till Tighremt n'Ouazdidene, vid foten av Atlasbergen där du påbörjar några dagars vandring över bergen. Slutmålet är byn Setti Fatma, i bergskedjan Höga Atlas. Du övernattar i tält och i byar längs vägen. Här finns inga vägar så du tar dig fram till fots eller rider på mulor. I Setti Fatma besöker du de sju vattenfallen. Sista dagen med buss till Marrakech.

Typisk berbisk by
Mulåsnor använda under vandringen i Atlasbergen

Dag 17 Marrakech

Den sista dagen spenderar du åter i Marrakech där resan avslutas.

Besök på marknaden i Marrakech
Reseledare
Khaled Lamlih
Khaled Lamlih Född 1982. Khalid är Amazigh Berber, uppvuxen i Atlasbergen. Arbetar som bergsguide. Älskar friluftsliv och att visa upp sin kultur för besökare. Talar tamazigh (Berber), arabiska, engelska, franska och spanska. Trivs bäst hemma i Atlasbergen.
Driss Hemmi
Hemmi Driss

Hemmi är äventyrsguide med snart 20 års erfarenhet. Våren 2020 leder han sin första resa för Läs & Res. Han talar berber, arabiska, engelska och franska. Hemmi är intresserad av arkeologi, ekologi, geologi såväl som kultur.

Jawad Ouali
Jawad Ouali
Övrig information om resan

Boende

Standarden på boendena är god. Dusch finns på rummet eller i korridoren. I öknen sover ni i sängar i tält, och där finns toalett. Under vandringarna bor ni i tält eller i gites/auberges. På vissa resor så övernattar ni med nomaderna i långhus på golvet, med toalett i naturen. Vid familjeboenden bor ni hos familjer två och två med en ganska enkel levnadsnivå.

Utrustning

Förutom det ni vill ha med från ovanstående generella lista så kommer ni att behöva:

 • En sovsäck för vandringarna i Atlasbergen samt i öknen (om ni vill sova ute under stjärnorna istället för i sängar i nomadtälten). Sovsäcken är även bra att ha vid övriga boenden i Atlasbergen.
 • Liggunderlag ingår och tillhandahålls på plats. Men det kan vara bra att ha med ett eget uppblåsbart liggunderlag, framförallt om ni har känslig rygg. När ni övernattar i byar i Höga Atlas får ni filtar att ligga på.
 • För vandringen i Höga Atlas, som bitvis kan vara ganska stenig, är kängor att rekommendera eller åtminstone vandringsskor med kraftigare sula och stöd för anklarna. Sandaler, som tål vatten, är trevligt att kunna byta med, särskilt om man vill svalka fötterna i floden.
 • Vattenavvisande kläder eller en regnponcho (gärna lätt) behöver medtagas. Uppe i bergen kan det plötsligt regna även när solen skiner som bäst.
 • Det kan vara ganska kyligt på höga höjder i bergen. Räkna med att det i höga Atlas kan vara runt +5 grader på kvällarna. Medtag varma kläder.
 • En liten ryggsäck för dagsbruk är ett måste. Under vandringarna packar ni det ni behöver under dagen i den lilla ryggsäcken, resten transporteras för sig. Packa gärna övrigt i en mjuk väska, exempelvis en större ryggsäck, så blir det lättare att lasta. En vanlig resväska är inte att föredra.