En resa till Marocko är en spännande upplevelse för den som är intresserad av stora kontraster. I landet finns fascinerande och historiska städer, spännande öken i Sahara, vackra berg i Atlasbergen samt genuina fiskebyar vid Atlanten. Följ med på en resa till Marocko med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

På kamelrygg i Erg Chebbi
Läs mer om resan
Marocko

Marocko

Oktober, december

Från hav till öken

19 dagar
Vandring bland berberbyar i Rose Valley
Läs mer om resan
Vandra i Atlasbergen

Vandra i Atlasbergen

April, september

Byar du endast når till fots

17 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Marocko är beläget i Afrikas nordvästra hörn, med kust både mot Atlanten och mot Medelhavet. De båda haven möts vid Gibraltar sund där avståndet till Europa enbart är 14 kilometer. Landskapet är mycket varierat med bördiga kuster, stora bergskedjor och torra öknar. Atlasbergen bildar en 800 km lång naturlig och kulturell gräns mellan Sahara och Medelhavszonen.

Marockos klimat är överlag måttligt och subtropiskt vid kusterna, kylt av vindar från Atlanten och Medelhavet. Inåt landet är temperaturen mer extrem med relativt kalla vintrar och mycket heta somrar. Den bästa tiden för besök är under våren och hösten, då vädret är varmt, skönt och torrt. Då kan du räkna med temperaturer runt 20-30 grader. I bergen något kyligare.

Överlag är det sommarkläder som gäller, men ska du ut i öknen eller upp i bergen får du räkna med att temperaturerna sjunker nattetid. Så ta med lite varma kläder.

Maxtemperatur Marrakech

Nederbörd Marrakech (mm)

Valuta och priser

Valutan i Marocko heter dirham (MAD). Det finns gott om bankomater som accepterar de flesta kreditkort i Marocko. Vill du ta med lite kontanter på resan går det fint att växla SEK, EURO och USD på banker och växlingskontor. De flesta restauranger och butiker tar kreditkort.

Priserna i Marocko är lägre än i Sverige. Det går att få en middag för cirka 40 - 100 kr. Kom ihåg att alltid lämna dricks (runt 5-10 procent) vid restaurangbesök då lönerna oftast är väldigt låga.

Vaccinationer och hälsa

Kontakta din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Inget vaccin krävs vid inresa till Marocko direkt från Sverige. Vi rekommenderar att du har grundskyddet mot stelkramp, polio och difteri som de flesta svenskar har fått. De flesta som reser till Marocko har skydd mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Marocko. Kontrollera även att passet är helt samt har två tomma sidor. Du behöver inte visum för din resa till Marocko om vistelsen är under 90 dagar i landet.

Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du undersöker vilka visumregler som gäller för just dig.

Språk

De flesta marockaner är av blandat arabiskt och berbiskt ursprung. Arabiska är det vanligaste språket, men ungefär en tredjedel av befolkningen talar någon form av berberdialekt. Berberspråket är mer vanligt förekommande i bergen samt i öknen. Vid kusten samt i storstäderna dominerar det arabiska språket helt.

Det franska språket har sedan kolonialtiden en stark ställning i landet. Engelska går att använda i storstäderna, då främst i möten med den yngre befolkningen.

Religion och folkgrupper

Islam är statsreligion i Marocko och en stor majoritet av befolkningen är sunnimuslimer (tillhör den så kallade malekitiska rättsskolan). Det finns även sufiska brödraskap som är aktiva i Marocko samt några tusen shiamuslimer. Första halvan av 1900-talet fanns det omrking 300 000 judar i Marocko, men efter landets självständighet 1956 emigrerade de flesta till Israel. Islam utgör en viktig grund för monarkins historiska och politiska legitimitet och kungafamiljen hävdar direkt släktskap med profeten Muhammed. Kungen ses som marockanska muslimernas andlige ledare – emir al-mouminin, ”de troendes anförare”.

En stor del av befolkningen är araber men runt 30 procent räknar sig fortfarande som berber i Marocko. Berberna är Nordafrikas ursprungsbefolkning och de är uppdelade i många olika etniska grupper i Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Sahara. Dessutom har vi befolkningen i Västsahara. Sedan 1975 ockuperas Västsahara av Marocko och varken EU eller FN har erkänt Västsahara som en del av Marocko.

Mat och dryck

Det marockanska köket är vida känt och anses som väldigt mångfacetterat. Granatäpplen, Lök, oliver, dadlar, russin, fikon, nötter, persilja, koriander och mynta är typiska ingredienser som i Marocko ofta smaksätter rätter med grönsaker, lamm och kyckling. Sen har vi så klart landets berömda couscous som finns i olika varianter över hela landet. Det är en mycket gammal rätt som förmodligen har sitt ursprung hos berberna. Tagine är egentligen det toppiga lerkärlet, men även rätten som tillagas i kärlet kallas tagine. Rätten innehållet oftast couscous, grönsaker, kikärtor och kött.

Du kommer garanterat bjudas på myntate oräkneliga gånger under ditt besök i Marocko. Typiskt marockanskt är myntate görs på grönt te, marockansk mynta och socker och serveras ur en tekanna med en långsmal pip. Ett gott te är en väldigt viktig del i det dagliga umgänget med vänner och familj.

Tid

Marocko ligger en timme efter Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden två timmar. Hela landet använder sig av samma tid oavsett var man befinner sig.

El och internet

Marocko har precis som Sverige 220 volt. Eluttagen är liknande de vi har i Sverige vilket innebär att du inte behöver ta med någon adapter.

Internetuppkoppling finns på de allra flesta hotell, restauranger och kaféer. Där kan du även passa på att ringa internetsamtal. Hör med din mobiloperatör angående priset för samtal och sms.

Ta seden dit du kommer

Vid besök av moské eller andra helgedomar ska man ta av sig skorna och placera dem så att sulorna pekar mot varandra. Kvinnor ska täcka armar, ben samt täcka håret.

Den vänstra handen anses som oren i Marocko så se till att hälsa och äta med höger hand. Kom ihåg att det detta med att göra tummen upp väcker anstöt i hela den arabiska världen.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • De andras land, Leila Slimani
  • Ett land att dö i, Abdellah Taïa
  • En hedersam kvinna, Jennie Silis