Sverker vandrar i Atlasbergen

Sverker

Har inte hittat något internetcafé som inte har nednötta tangenter, så jag får skriva på telefonen istället:

Det var kväll när planet började sin inflygning mot Marrakesh. Jag skuttade av planet men det gjorde inte min ryggsäck som nästa morgon kom från Zürich. Själv kom jag från Barcelona...

Efter en taxifärd med trevliga Ali "very very very welcome" blev jag avsläppt i Marrakesh Medina. Det betyder den gamla, muromgärdade delen av staden. Min arabiska är minst sagt knackig och ligger på ungefär samma nivå som min skolfranska (tres chaud har jag börjat komma ihåg betydelsen av) men efter ett tag hittade jag fram till Läs & Res hotell med hjälp av några lokala förmågor.

Anledningen till att jag följer med på resan är att vi har en ny reseledare i form av Khaled. Han är auktoriserad bergsguide och kommer från en by i centrala Atlasbergen, men bor numera i Marrakesh. Läs & Res reser med en filosofi som skiljer sig från vanliga researrangörer, och vi försöker ge mer flexibilitet till individen. Reseledaren förväntas berätta om sitt lands kultur, historia, samhälle, geografi och allt som man stöter på under en resas gång. Därtill kommer man till platser som i vissa fall aldrig besöks av utlänningar. Allt detta ställer större krav på våra reseledare än vad som är brukligt. Därför försöker vi säkerställa att alla reseledare känner till vår filosofi då de är vår största resurs. Khaled verkar vara ett fullblodsproffs som kan navigera i alla miljöer. Efter den här turen kommer han vara en välslipad diamant!

Hotellet jag bor på ligger i hjärtat av Marrakesh, med utsikt över Djemaa el-Fna, Marrakesh epicentrum. Om kvällarna fylls torget med ett osande skådespel. Här trängs ormtjusare, turister, juiceförsäljare, åsnor, växtförsäljare och mycket, mycket mer. Då slår även matställena upp, när dagens obarmhärtiga värme har lagt sig. Man kan då välja bland sjuttioelva sorters kebab, fårhuvuden, calamares, torkad fisk, mängder av sallader, raderna av tangines och mer därtill. Bra ställe för den som råkar gilla god mat! Mina egna cirka tio grillspett (visste inte innan) försatte mig i ett tillstånd som bäst kan liknas vid en anaconda som ska smälta ett smärre hjortdjur.

De heta timmarna mitt på dagen kan man med fördel spendera inne i den täckta basaren. De små gränderna sprudlar av liv och kommers. Här säljs hantverk från Marockos alla delar och försäljare kommer för att sälja sin bys egentillverkade hantverk. Mycket produceras även på plats i färgerier och slagerier. Det är en upplevelse att tappa bort sig i de milslånga, snirklande gränderna, vilket man oundvikligen gör. Ibland kommer man in i andra specialiserade delar av "souqen" där försäljarna specialiserat sig på något annat. Marknaden används av turist som lokalbo samt rik och fattig. Ofta blir man erbjuden te för att de vill få en att stanna och alla verkar - som av en slump - ha en kusin i Sverige eller Norge. Du får då tillfälle att använda dig av prutandets ädla konst där många trick är tillåtna: besvikenhet, bedjande blickar och mycket humor.

Marrakesh är en spännande stad med mycket folkliv och intressanta platser att besöka. En gång var det en oerhört rik stad och har en synnerligen rik historia som på sina ställen visar sig. Marockos växande popularitet bland turister gör att den tidigare nedgångna medinan fått sig en ansiktslyftning. Staden i sig har idag en internationell prägel över sig då den även lockar till sig ekonomiska flyktingar från de omkringliggande länderna. Några av dessa är på väg till Europa men många ser även möjligheterna i ett land som ännu inte berörts nämnvärt av den arabiska våren.

Imorgon går trippen till Imi-n-Ifri där den första vandringen sker. Då får gruppen se delar av Marocko som turister sällan ser! Området är nämligen väldigt bördigt och här växer vindruvor, olivträd, granatäpplen, majs, squash och mycket mer.

På återseende snart!

/Sverker