Våra bästa boktips för hösten

28 augusti 2021 Per Engström

Nu är hösten på ingående och vi kan äntligen resa igen. Här kommer en handfull tips på litteratur som förhoppningsvis kan förgylla din höst och inspirera till nya resor. Trevlig läsning!


Kvinnor jag tänker på om natten

Av: Mia Kankimäki

Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb, hyr ut lägenheten och flyttar in på vinden hos sina föräldrar. När hon vaknar på nätterna börjar hon tänka på sina historiska kvinnliga förebilder. Detta leder till att hon tar rygg på tio kvinnliga pionjärer. Hon reser i Karen Blixens fotspår i Kenya och Tanzania, lär känna poeten Ema Saikos Japan och följer journalisten Nellie Bly jorden runt. De är alla kvinnor som rest ut i världen och trotsat den tidens normer kring vad en kvinna bör och kan göra.

Boken är en fantastisk hybrid av reseberättelse, självbiografi, hejdlös kvinnohistoria och en bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst och drömt om.

Kvinnor om natten.jpg


Kartornas historia

Av: Thomas Reinertsen Berg

Vad är egentligen en karta? Hur har människor föreställt sig världen genom historien och vad säger kartorna om oss själva? Författaren tar med oss på en resa från stenåldersmänniskornas mystiska symboler fram till dagens Google Earth. Det är en underhållande och rikt illustrerad berättelse om vetenskap, världsbilder, teknologi, makt och drömmar om det främmande.

Vi får möta visionära geografer, heroiska upptäcktsresanden och karthistoriens okända hjältar. Utvecklingen i Norden - under lång tid en vit fläck på kartorna - löper som en röd tråd genom boken.

Boken har ett stort läsvärde för den som är intresserad av historia och geografi, samt för alla kartnördar så klart.

Kartornas historia.JPG


Vända hem

Av: Yaa Gyasi

Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Hon närmar sig det förflutna genom att göra nedslag i varje generation.

Genom att skildra livet på två kontinenter och genom flera århundraden lyckas Gyasi beskriva Ghanas komplexa koloniala och postkoloniala historia men också det amerikanska slaveriets övergång i det amerikanska fängelsesystemet. Läsaren får ta del av historien från en sida som sällan skildras och uppleva den grymhet som drabbar de som inte gjort annat än att födas i fel kropp eller på fel plats.

Vända hem två bilder.jpg


Around the World in 80 Trains

Av: Rajesh Monisha

Around the World in 80 Trains är en prisbelönt och hyllad bok som snarast kan beskrivas som en fascinerande hyllning till tågresandet som resform. Tillsammans med sin sambo ger sig Monisha Rajesh ut på ett oförglömligt äventyr som tar henne från London till de stora vidderna i Ryssland och Mongoliet, Nordkorea, Kanada och Kazakstan.

Hon berättar om de historier de utbyter med de roliga, jobbiga och förtjusande resenärer de möter ombord, samtidigt som de tar in några av jordens mest hisnande vyer.

Around the world två.jpg


När bergen sjunger

Av: Nguyen Phan Que Mai

Boken handlar om Huong som lever med sin mormor i Hanoi. Medan Houng väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet.

När bergen sjunger är en spännande och drabbande familjeskildring där läsaren får ta del av både mormodern och barnbarnets perspektiv. Båda går igenom svåra tider, men de kan finna styrka i varandra. Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras beslutsamhet och trots, av deras hopp och oväntade glädje.

Sista boken.jpg