Kvällen med värdfamiljen var den bästa upplevelsen

March 6, 2013 Cecilia

18 februari

De tre starkaste ger sig av på en krävande vandring till Mahare Danda tillsammans med en av våra guider. De lyckas trots att snön var djup och får nästa morgon sin belöning med en strålande utsikt över några av jordens högsta berg.

Vi andra stannar i dag i Tikot. Besök i skolan. På morgonen uppställning och gymnastik under militära former som avslutadas med nationalsången. Tittade på lektioner från klass 1 till 16-åringarna i klass 10. Minna 18 år fick ta över en stund under lektionen i engelska. Svårt med blyga flickor som inte var vana att prata. På kvällen middag hos respektive värdfamilj. Alla pratade om gästfriheten, den goda maten och det spännande mötet där de satt tillsammans med värdfamiljen kring den vedeldade spisen i det rökiga köket. Vi sov nog alla gott, en del inte helt nyktra efter att ha bjudits på den hemgjorda spriten - rakshi. Tror att många tyckte att kvällen med familjen var den bästa upplevelsen under vandringen. Viktigare än bergen till och med.

19 februari

Underbar soluppgång med nästan klar himmel. Måste luta huvudet bakåt för att titta på de höga topparna. Ganska lätt vandring till Khibang på 2000 m. Även denna by tätt byggd helt i sten.

20 februari

Sista dagen av vandringen. Nu brant nedför till den vilda Kali.Gandaki floden och byn Tatopani på 1200 m. Namnet betyder "varmt vatten". Där i den heta källan, omvälvda av svavelångor, tillbringade vi alla flera timmar nedsänkta i det heta vattnet. Vilken kontrast mot snön och kylan! Och över oss i den trånga klyftan reste sig den spetsiga Himalchuli 7500 hög.

Alla klarade vandringen. Ingen blev sjuk, ingen gjorde sig illa. Bra gjort!

21 februari

Buss på usel väg med stup nedåt på ena sidan och uppåt på den andra. Ett stort ras spärrade vägen. Vi fick gå över och ta en ny buss på andra sidan. Till sist nådde vi turistmetropolen Pokhara och hotellet med alla bekvämligheter vi nästan glömt bort.