En festival till moder Ganges ära

March 13, 2013 Cecilia

4 mars

Har kommit till Varanasi eller Banares som den fortfarande allmant kallas i Indien. Kanske den forsta staden. Aldre an historien, aldre an sagan skrev Mark Twain. Mitt hotell ligger grandiost vid Ganges strand. Hit kommer man bara genom vindlande smala grander packade med butiker, manniskor och kor. Knepigt med tungt bagage, men det finns manga villiga hander.

Morgonen vid Ganges strand nar tiotusentals manniskor i soluppgangen forrattar andakt nedsankta i floden ar mattat med starka kanslor. Att beskriva upplevelsen ar svart med de vanliga adjektiven. Fran gudomligt till vidrigt, fast nastan annu starkare ord, positivt och negativt. Pa kvallen nar morkret lagt sig en festival till Moder Ganges ara i sallskap med sakert hundra tusen hangivna askadare pa land och i batar pa floden. Ritualer med eld, rok och danande musik ( jamforbar med en popkonsert!).

I morgon reser jag med nattag till Nagpur i centrala Indien. Syftet ar att agna mig at naturdyrkan i nationalparkerna Pench och Tadoba. En och annan tiger skulle forstas vara trevligt, men bara att fa vistas ute i den Indiska skogen racker gott.

Val mott igen Christian