Med Bollywood-rikshaw pa Diu

Berättelse från resan Västra Indien.

Sa ar vi pa Diu, den lilla on i Arabiska havet som tidigare var portugisisk koloni och blev fritt fran kolonialvaldet forst 1961.

Gardagen bjod pa en skumpig fard fran Palitana till kusten – vagen fanns i princip inte langre eftersom man holl pa att bygga nytt. Men nar man aker med en reseledare som Hasmukh vantar alltid nagot spannande runt hornet! Vi hann bade med bomullsskord och besok i en by, dar ALLA ville bjuda oss pa te och sa kallad smormjolk (smormjolk gors pa buffelmjolk och smakar som vattnig yoghurt – for oss turister den basta medicinen for magen). Jag var mest glad att fa traffa en riktig mjolnare, som var precis sa vit i haret som jag trott att en mjolnare ar!

Det var skont att komma till hotellet pa Diu och ta en dusch, nagon i gruppen sa att ”nu kan man verkligen prata om att tvatta bort resdammet!” Aven om det var skumpigt sa var det spannande att aka jeep genom sydostra Gujarat, som ar valdigt bordigt och gront.

Diu ar en mycket liten o; 13 km lang och 3 km bred. Vi gjorde stan pa formiddagen och hann se fortet som borjade byggas pa 1400-talet av turkar och sedan fardigstalledes av portugiser. Darafter var det antligen dags for: BAD! Diu bjuder pa kilometerlanga strander med mycket gott om plats. On ar ett semesterparadis for indier, men eftersom de allra flesta inte kan simma sa bader de inte i nagon storre utstrackning. Jag som kan simma tyckte att det var underbart att slanga mig i de stora vagorna (iford nyinkopt knalang herrskjorta, eftersom man ska vara valkladd nar man badar i Indien). Om jag inte har helt fel sa var det nog 24 grader i vattnet. Jag fragade Hasmukh om inte hann skulle bada, men han svarade ”Jag ar inte galen unge!” 🙂 Just sa sa han, pa klingande svenska!

Hela gruppen har ocksa agerat fotomodeller pa Nagoa beach; ”Just one photo please, this is my son” och sa har man helt plotsligt tva ungar i famnen, som naturligtvis grater eftersom foraldrarna har slangt over dem till framlingar och fotar for glatta livet . . .

Cajsa och jag delade en rikshaw tillbaka till stan. Var chauffor visade sig vara Bollywood-fantast och spelade pa hogsta volym for oss under hela farden. Jag var mest imponerad av att han hade fjarrkontroll till cd-spelaren (en rikshaw ar egentligen en trehjulig moppe) och kunde gora bollywood-steg samtidigt som han korde!

Imorgon aker vi vidare till Sassan Gir National Park, sa vi far se nar jag skriver igen. Nu vantar middag med nygrillad fisk!

Cecilia

Mer om resan Västra Indien.