Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
20
Resedatum
Inga planerade datum

Vår resa går till Burmas kulturella centrum Mandalay, Bagan med tusentals pagoder, rubingruvorna i Mogok, den märkliga Inlesjön plus mycket annat. Du får besöka byar, göra otroliga tågresor och färdas med båt längs Irrawaddy. Du möter gästfrihet, glädje och ett spirande hopp om en ljusare framtid.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Mandalay
3 Kolonialstaden Pyin Ou Lwin
4-5 Tåg över spektakulär viadukt
6-8 Rubingruvorna i Mogok
9 Båt nedför Irrawaddy
10-11 Båt till Mingun och Sagaing
12 Byn Nat Sein
13-14 Bagan på cykel
15 Mt Popa och Kalaw i Shanbergen
16 Tåg genom södra Shanstaten
17-18 Inle Lake
19-20 Tåg till Yangon
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (1 natt på tåg och 1 natt på båt)
 • Frukost majoriteten av resans dagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (stadstur i Yangon, stadstur i Mandalay och båttur i Inle Lake)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Ett års medlemskap i Svenska Burmakommittén
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Visum
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Cykelhyra
Resplan dag för dag
Burma - resa med tåg.png

Dag 1-2 Mandalay

Samling på vårt hotell. i Mandalay. Dag 2 utforskar du staden tillsammans med din reseledare.

Dag 3 Kolonialstaden Pyin Ou Lwin

Buss till Pyin Ou Lwin, en bergsstation under den brittiska kolonialtiden. På gatorna rullar hästdroskor och många av husen är korsvirkeshus.

Dag 4-5 Tåg över spektakulär viadukt

Du tar tåget över den spektakulära Goitek-viadukten, 104 m hög och byggd 1901. På eftermiddagen kommer du fram till Hsipaw, en gång Shanstatens kungliga huvudstad, idag en genuin avkrok som få turister hittar till. Runt Hsipaw bor många minoritetsfolk. Du möter dem under en vandring eller i gryningen på marknaden vid floden. Du gör en båttur uppför floden och besöker shanbyn Sunlon.

Dag 6-8 Rubingruvorna i Mogok

Buss till Mogok. Här ligger de berömda, hemlighetsfulla rubingruvorna. Stängt för utlänningar sedan 1950, tills nu. Du kommer att se ett nutida Klondyke dit tusentals människor kommit i jakten på rikedom.

Dag 9 Båt nedför Irrawaddy

Egen båt nedför den mäktiga floden Irrawaddy till krukmakarbyn Kyauk Myaung. Du övernattar på madrass på däck.

Dag 10-11 Båt till Mingun och Sagaing

Båten gör stopp i Mingun. Här ligger den ofullbordade stupa som började byggas 1791 och skulle bli världens största. Här ser du också världens största klocka, 91 ton! Båten går till Mandalay och sedan vidare till de charmiga städerna Sagaing och Amarapura. Du kommer även att passera den spektakulära bron U Bein som är byggd i teak ca 1850.

Dag 12 Byn Nat Sein

Buss till reseledarens hemby Nat Sein där tiden i mångt och mycket har stått still. Du stannar några timmar och fortsätter sedan till Bagan där du övernattar.

Dag 13-14 Bagan på cykel

Bagan var centrum för ett mäktigt rike under åren 900-1300 och de ca 2200 pagoder och stupor som finns kvar här vittnar om den forna glansen. Här hyr du en cykel för utflykter bland de otaliga pagoderna.

Dag 15 Mt Popa och Kalaw i Shanbergen

Efter frukost åker du hyrd buss till Kalaw. Du tar vägen via Mt Popa som är centrum för dyrkan av andar som har stor betydelse i burmesisk folktro. Själva pagoden ligger spektakulärt placerad på en bergstopp.

Dag 16 Tåg genom södra Shanstaten

Tåg till Nyaung Shwe med täta stopp i småstäder och byar. Färden går långsamt och det finns mycket att titta på. Du kommer att fascineras av det färgglada folklivet på alla små stationer.

Dag 17-18 Inle Lake

Inle Lake, en stor, mycket grund sjö. Hela byar är byggda på pålar ute i sjön. Folklivet och vyerna är spektakulära. Här åker du runt på sjön och besöker byar och marknader.

Dag 19-20 Tåg till Yangon

Nattåg till Yangon. Det är en lätt bedagad stad med ett myllrande folkliv och mängder av gamla koloniala byggnader och med stor etnisk blandning. Den verkligt stora attraktionen är förstås Shwedagon Pagoda som du besöker i skymningen när hängivna troende förrättar andakt. Passa på att åka med tåget Yangon Circle line. Tåget är inte bekvämt men däremot är resan en intressant upplevelse. Här har du chansen att prova på hur kollektivtrafiken fungerar i Burma. Resan avslutas här.

Reseledare
Reseledaren Myo på utflykt till grottor utanför Hpa An
Nay Myo Ko

Myo är född 1980 och han började arbeta hos oss 2012. Han är gift och har två barn och familjen bor strax utanför Mandalay. Myo arbetar sedan många år som reseledare och har en universitetsexamen i turism. Han är mycket kunnig när det gäller allt som rör Burma, religion, historia och samhällsliv. Myo har alltid nära till skratt och han är en passionerad cyklist och vandrare.

Aung Zaw
Aung Zaw

Aung Zaw som kallas Zaw Zaw är född 1973 och bor i Mandalay. Han har arbetat som reseledare på sedan 1996. Zaw Zaw vill att du som resenär skall lära dig mycket om Burma, såväl om historien som nutid. Dessutom kommer han att dela med sig av talrika historier om hur vanligt folk lever i ett samhälle under snabb omvandling.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till Mandalay och hem från Yangon. Pris för flyg från 6500 kr.

Utrustning

Om du är frusen av dig kan det vara bra att ha med sig en tunnsovsäck på höstens och vinterns resor. Den har du även användning för om du sover på däcket på en båt, även av hygieniska skäl. Annars gärna ett reselakan.


Ett komplett underställ duger bra som extra värme och tar ingen plats.

Det kan vara bra med ett liggunderlag om man har känslig rygg.

Ta med dig ett lättare regnställ/vindjacka, då det kan regna.