En resa till Burma (Myanmar) har aldrig varit mer intressant. Landet är synnerligen traditionellt och skiljer sig därmed från de flesta av sina grannar. Den buddistiska traditionen står sig fortsatt stark men utmanas av omvärldens moderniserande krafter i och med att landet inte längre är lika isolerat. Du ser oxar som vadar upp till knäna på på risfälten, munkar i saffransfärgade kåpor samt glänsande tempel och pagoder. Politiskt står Burma inför ett vägskäl – ökad demokratisering eller enbart en fernissa av folkstyre. Följ med på en resa till Burma med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Inle Lake
Läs mer om resan
Burma

Burma

Januari, november, december

Möten, byar och pagoder

21 dagar
Burma
Läs mer om resan
Med tåg och båt genom Burma

Med tåg och båt genom Burma

Februari, oktober

Färdas långsamt i gästfria Burma

20 dagar
Vacker cykling på landsbygden
Läs mer om resan
Cykla i Burma

Cykla i Burma

Januari

Upptäck ett mångfacetterat land

16 dagar
Fakta och restips

Pass och visum

E-VISUM

Vi ordnar E-visum och denna kostnad ingår i resans pris.
Två månader före avresa kommer du få ett brev med närmre information. 4 veckor före avresa ansöker vi om ditt E-visum. Då skall vi ha fått:

  • ett färgfoto (taget senast 3 månader sedan) i passkortsstorlek (4,8 cm x 3,8 cm)
  • En kopia på ditt pass

Vi skall alltså INTE ha ditt pass!

Fotot och passkopian ska helst scannas in och mailas till oss men det går också bra att skicka in det postalt.
Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresa för att visum ska beviljas. Kontrollera att ditt pass är helt, det vill säga att det ej är sprickor eller dylikt på fotosidan, så att det inte blir krångel under resan. Det måste innehålla minst två tomma sidor. Kontrollera detta noga!

MAX 28 DAGAR

Resan är på ca 3 veckor. E-visum medges endast för 28 dagar och kan INTE förlängas. Planerar du stanna längre tid måste du själv söka visum vid Burmas ambassad i Berlin. E-visumet gäller en inresa.

Ekonomi på resan

Valuta
På den här resan använder du Myanmar Kyat (MMT). Det finns numera bankomater i Yangon, Mandalay, Bagan, Inle och Kalaw. De accepterar Visa och Mastercard. Max uttag är 300 000 Kyat och avgiften är 5000 Kyat. Under en dag är tre uttag tillåtna. Ta med dig lite US dollar i reserv. Gärna 100 dollars sedlar så får du bättre växelkurs. Skadade, smutsiga eller vikta sedlar är omöjliga att växla

Kostnader för mat
Hur mycket du gör av med på mat beror naturligtvis på var du väljer att äta. I städerna går det att hitta allt från enkla hål i väggen till lyxrestauranger. Om du väljer enkla restauranger som lokalbefolkningen går till kan du räkna med att spendera under 100 kr om dagen.

Boende

Boendestandarden på resan kommer att variera från bra medelklasshotell till enkelt familjeboende eller klosterboende under vandringen i Kalaw.

Hotell/ standard

I de större städerna bor du på hotell i dubbelrum med dusch och toalett på rummet.

Byboende/ standard

Under byvistelsen bör du räkna med mycket enkel standard. Räkna med torr-toalett och inga möjligheter till dusch. Tvättmöjligheterna kommer troligen att begränsa sig till ett tvättfat i bästa fall. Du kan tvätta av smutsen och dammet i närliggande forsar eller bäckar under vandringen i bergen. Dessa spartanska förhållanden gäller dock endast under vandringen. Du bör ha med dig någon form av reselakan, gärna ett i siden som inte väger så mycket.

Tvättmöjligheter

På hotellen kan du lämna in kläder för tvätt.