Obs! PÅ grund av rådande läge så har vi för tillfället pausat våra resor i Burma (Myanmar). Vi hoppas kunna anordna resor till landet igen i framtiden.

En resa till Burma (Myanmar) är både spännande och intressant. Landet är synnerligen traditionellt och skiljer sig därmed från de flesta av sina grannar. Den buddistiska traditionen står sig fortsatt stark men utmanas av omvärldens moderniserande krafter i och med att landet inte längre är lika isolerat. Du ser oxar som vadar upp till knäna på på risfälten, munkar i saffransfärgade kåpor samt glänsande tempel och pagoder. Politiskt står Burma återigen inför ett stort vägskäl – ökad demokratisering eller enbart en fernissa av folkstyre. Följ med på en resa till Burma med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Yangon

Nederbörd Yangon (mm)

Burma, eller Myanmar som landet numera heter, är det största landet på det sydostasiatiska fastlandet. Landet har en lång kust mot Andamansjön och Bengaliska viken, och gränsar mot Kina, Bangladesh, Indien, Laos och Thailand. Klimatet är subtropiskt/tropiskt och har därför varmt väder året runt. Landet tre säsonger; en sval vinter från november till februari, en varm sommarsäsong i mars och april och en regnperiod från maj till oktober, som domineras av den sydvästra monsunen. Temperaturen är något svalare uppe i norra delen av landet där temperaturer kring 20-25 grader är normalt. I södra delarna av landet kan temperaturen under perioder nå över 30 grader.
Bästa tiden att besöka Burma är under perioden september till april då temperaturen är behaglig och nederbörden är måttlig. Det är också då vi har våra resor till landet. De flesta turister väljer att undvika resor till landet under den värsta regnperioden under juni - augusti.

Valuta och priser

Valutan i Burma heter kyat och förkortas MMK. Vi rekommenderar att du tar med US-dollar eller euro som valuta och växlar till dig kyat på plats. Se till att inte växla till dig för mycket kyat eftersom du inte får föra ut valutan ur landet. Det tillkommer fler och fler bankomater i landet, framförallt i städer som Yangon, Bagan och Mandalay. Även om du ska kunna ta ut pengar på plats samt betala med kreditkort på flertalet hotell, butiker och restauranger så rekommenderar vi att man ändå tar en betydande mängd US-dollar i kontanter.

Prisnivån i Burma är tydligt lägre än i Sverige. Räkna med cirka 150 kr för mat per dag. Glöm inte att lämna dricks vid restaurangbesök.

Vaccination och hälsa

Officiellt krävs inga vaccinationer för inresa till Burma, men var noga med att se över ditt grundskydd; polio, stelkramp och difteri. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix. Det är också många som väljer att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré. Malaria existerar i Burma, men främst i djungeln samt under regnperioden på sommaren. Myggmedel, heltäckande klädsel (på kvällarna) samt rum med luftkonditionering och myggnät minskar risken att bli stucken.Kontakta alltid en vaccinationscentral och stäm av inför resan.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Ta med ett reseapotek under resan. Följande produkter kan vara bra att ha med sig: vätskeersättning (ex resorb), huvudvärkstabletter, antiseptisk salva, myggmedel, nässpray och sårrengöring.

Pass och visum

Visum krävs för inresa till Burma. Du söker själv E-visum och betalar för detta. Två månader innan resans start skickar vi ut utförlig information kring hur detta går till. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Det finns ett hundratal språk som talas av landets många minoritetsfolk i Burma. Burmesiska, som talas av två tredjedelar av befolkningen, är det officiella språket och är modersmål för över 30 miljoner människor. Språk som talas av etniska minoriteter representerar flera olika språkfamiljer; kinesisk-tibetanska, austroasiatiska, indoeuropeisk, austronesiska och hmong.

Lär dig gärna några ord och fraser på burmesiska innan resans start. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Burma är ett multireligiöst land utan en officiell statsreligion. Men theravadabuddhismen dominerar kraftigt och är i alla fall en inofficiell statsreligion. Ungefär 88% av befolkningen säger sig utöva theravadabuddhismen. Ungefär 6% är kristna och 4% är muslimer (främst rohingya). Under din resa till Burma blir du ständigt påmind om buddhismens roll i landet. Du ser munkar, tempel och mängder av pagoder. Munkarna har ofta varit aktiva i olika typer av protester mot myndigheterna. En av de mest kända händelserna var saffransrevolutionen år 2007.

Burma har en enorm etnisk mångfaldig med 135 distinkta etniska grupper som officiellt erkänns av den burmesiska regeringen. Utöver dessa finns det många grupper som ännu inte blivit erkända. 70% av befolkningen tillhör bamarfolket (burmaner). På senare år har mycket handlat om den etniska minoriteten rohingya som utsatts för ett folkmord med en våldsam förföljelse som lett till att över 700 000 rohingyer flytt landet till Bangladesh och Indien. Läget har förbättrats men Burma har en lång väg att gå innan tillräckliga åtgärder vidtagits för att skydda den muslimska minoriteten.

Mat och dryck

Eftersom Burma är ett väldigt mångkulturellt land så finns det också mängder av olika matlagningstraditioner. Givetvis har grannländerna Kina, Indien och Thailand haft ett stort inflytande på det burmesiska köket. Den traditionella burmesiska frukosten heter Mon Hin Khar; en fisksoppa med nudlar med havskatt och den lokala fisken Nga gyee. Friterad mat är vanligt förekommande liksom stekt eller grillat kött. Folk äter gärna tofu, krabba, vårrullar, soppor och wokade grönsaker. Curry är också vanligt förekommande. Burmesernas curry är relativt mild. Man använder chili, ingefära, lök och vitlök som grund. Juicer, lassi, kaffe, te och öl är vanliga drycker.

Tid

Burma ligger fem och en halv timme före Sverige när vi har vintertid. Under vår sommartid är skillnaden fyra och en halv timme.

El och internet

Burma har 220-230 volts strömstyrka. Eluttagen kan vara av olika slag men ofta används de uttag som är identiska med uttagen i Sverige. Vill du vara på den säkra sidan kan du ta med en adapter, men de flesta väljer att inte göra det. Det är ganska vanligt med strömavbrott så ta med en pannlampa eller liten ficklampa.

Det kan vara dyrt att ringa hem, så kontakta din mobiloperatör angående täckning och priser för samtal från Burma. Internetuppkopplingen är långsam och begränsas kraftigt av Burmas regim. De övervakar sms och epostmeddelanden. Tillgången på internet på hotell och restauranger varierar en hel del.

Ta seden dit du kommer

Burma har under lång tid varit ett stängt land. Var därför noga med att respektera de seder och den kultur som finns i landet. Räkna inte med att folk kommer att tala om för dig vad som är rätt eller fel, Det är upp till dig att ha koll på detta. Om du är osäker kan du alltid fråga din reseledare.

Ta av dig skorna innan du går in i ett tempel. Fötterna betraktas som orena. Fotsulorna ska vända ner i marken. 

Undvik att vidröra heliga saker eller platser som buddhastatyer eller pagoder.

Klä dig respektabelt vid besök av religiösa platser. Rör inte vid munkarna och stör inte böner eller meditation.

Ge och ta emot saker med båda händerna.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Burma så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Burmas historia, Bertil Lintner
  • Burmese days, George Orwell
  • The Glass palace, Amitav Ghosh