Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Burma är ett förtrollande vackert land med stor etnisk mångfald, gyllene pagoder och otroligt god mat. Burma var tills nyligen ett av världens mest isolerade länder. Cykla bland uråldriga pagoder, åk båt på Irrawaddyfloden, beundra fiskarna på Inle Lake och strosa bland Yangons koloniala byggnader. Du får dessutom vandra i vackra Shanbergen samt besöka den berömda bron U Bein, byggd helt i teak. Res till Burma och upplev förändringen på plats.

Resedetaljer

DagProgram
1-3 Gamla huvudstaden Mandalay
4 På cykel mellan gamla huvudstäder
5 Besök i by på landsbygden
6 Sagaing med gyllene pagoder
7 Cykla runt i Shwebo
8 På cykel längs Irrawaddy. Båt till Mingun
9-10 Båt på Irrawaddy till Bagan
11-12 Cykla bland tusentals pagoder
13 Mt Popa och upp i bergen
14-15 Vandring i Shanbergen
16 Tåg till Inle Lake
17-18 Kors och tvärs på Inle lake
19 Tåg till Yangon
20-21 Yangon med Swedagon pagoden
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter på båt samt 1 natt hos familj alternativt i ett kloster)
 • Frukost majoriteten av resans dagar, mat 2 dagar på båt samt 2 dagar under vandring
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (stadstur i Mandalay och båttur på Inle Lake)
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
 • Ett års medlemskap i Svenska Burmakommittén
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Visum
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen

Resplan dag för dag
Burma - resa Burma.png

Dag 1-3 Gamla huvudstaden Mandalay

Samling på vårt hotell i Mandalay, Burmas kulturella centrum. Gör en mjukstart efter din långa resa, vandra runt på bakgator och insup atmosfären. Missa inte jademarknaden, de skråindelade hantverkskvarteren och Mandalay Hill. I Mandalay hyr du den cykel som följer med ända till Bagan. Den ger dig frihet när du kommer ut på landsbygden. En av dagarna gör ni en gemensam färd på cykel längs den mäktiga Irrawaddyfloden.

Glada leenden möter dig överallt

Dag 4 På cykel mellan gamla huvudstäder

Du cyklar till Sagaing, en av de charmigaste städerna i Burma. På vägen passerar du två gamla huvudstäder; Inwa och Amarapura. Naturligtvis stannar ni vid träbron U Bein, byggd i teak ca 1850. Härifrån tar du buss till Sagaing.

U Bein, en av landets mest fotograferade platser. Bron byggdes i teak vid mitten 1800-talet

Dag 5 Besök i by på landsbygden

Utflykt till Daung Ma, en by där tiden verkar ha stått still. Du får uppleva bylivet och lära dig hur de tillverkar papper av bambu. Med cykel tillbaka till Sagaing på eftermiddagen.

Landsbygdstransport

Dag 6 Sagaing med gyllene pagoder

I ett kuperat landskap ligger den vackra staden Sagaing med sina gyllene pagoder. Du ser Sagaing på cykel och fortsätter sedan med buss till Shwebo.

Den forna huvudstaden Sagaing är förtrollande

Dag 7 Cykla runt i Shwebo

Shwebo är en bra stad för cykling och det finns mycket att se och göra. Förutom folklivet och all budhism finns här en av Burmas allra bästa marknader. Du kan cykla ut på landsbygden, ensam eller i en mindre grupp. Överallt möter du vänliga leenden och nyfikna blickar.

Njut av den fantastiska landsbygden

Dag 8 På cykel längs Irrawaddy. Båt till Mingun

Du cyklar 30 kilometer på små vägar till krukmakarstaden Kyauk Myaung. Därifrån tar du båt till Mingun och ser ruinen av den pagod som skulle bli världens största.

Dag 9-10 Båt på Irrawaddy till Bagan

Sakta reser du nedför den stora floden. På hösten efter monsunen är det mer vatten i floden än på våren. Med lite tur ser du de sällsynta Irrawaddy-delfinerna. Här sover du på en madrass på däck.

Bagan är storslaget

Dag 11-12 Cykla bland tusentals pagoder

Bagan var huvudstad i ett mäktigt rike från år 900 fram till år 1300. Idag finns här ca 2200 pagoder. Du gör en utflykt och tittar på några av de bäst bevarade pagoderna. Sista dagen i Bagan har du helt till ditt eget förfogande.

Förtrollande Bagan

Dag 13 Mt Popa och upp i bergen

Hyrd buss till Kalaw via Mt Popa. Mt Popa är centrum för dyrkan av andar som har så stor betydelse i burmesisk folktro. Pagoden ligger spektakulärt placerad på en bergstopp. Färden går vidare mot Kalaw genom södra Shanbergens skogar.

Mt Popa med sin spektakulärt placerade pagod

Dag 14-15 Vandring i Shanbergen

På 1000 m höjd är klimatet perfekt för vandring. Du vandrar 4-6 timmar om dagen i ett lagom kuperat landskap. Vandringen sker i mindre grupper och du övernattar i byar eller kloster.

Morgonljus i Kalaw

Dag 16 Tåg till Inle Lake

Tåg till Nyaung Shwe vid Inle lake. De burmesiska tågen på smalspåriga järnvägar är en dröm för tågälskare. Folklivet i vagnarna och på perrongerna är färgrikt och minst sagt myllrande. Om tåget är mycket försenat så hyr vi en buss.

Att åka tåg i Burma är en njutning

Dag 17-18 Kors och tvärs på Inle lake

Inle Lake är en stor, mycket grund sjö. Hela byar är byggda på pålar ute i sjön. De som bor här fiskar och odlar tomater på flytande öar. Du åker runt på sjön och besöker byar och marknader. Folklivet och vyerna är spektakulära.

Inle Lakes fiskare har en unik roddteknik. De ror med ena benet

Dag 19 Tåg till Yangon

Tåg från Thar zi till Yangon. Yangon är en stad med ett myllrande folkliv och mängder av gamla koloniala byggnader.

Dag 20-21 Yangon med Swedagon pagoden

I Yangon kan du på egen hand till exempel besöka Shwedagon pagoden som är ett underverk i skönhet och rikedom. Förslagsvis besöker du den i skymningen när stadens invånare förrättar andakt. Utbudet av mat är stort, så passa på att avnjuta god burmesisk mat i något av de otaliga gatustånden. Åk gärna med Yangon Circle Line. Tåget är inte bekvämt, men mycket intressant och du får känna på hur kollektivtrafiken fungerar i Burma. Här avslutas resan.

Shwedagon Pagoda. I skymningen kommer 1000-tals troende
Reseledare
Reseledaren Myo på utflykt till grottor utanför Hpa An
Nay Myo Ko

Myo är född 1980 och han började arbeta hos oss 2012. Han är gift och har två barn och familjen bor strax utanför Mandalay. Myo arbetar sedan många år som reseledare och har en universitetsexamen i turism. Han är mycket kunnig när det gäller allt som rör Burma, religion, historia och samhällsliv. Myo har alltid nära till skratt och han är en passionerad cyklist och vandrare.

Aung Zaw
Aung Zaw

Aung Zaw som kallas Zaw Zaw är född 1973 och bor i Mandalay. Han har arbetat som reseledare på sedan 1996. Zaw Zaw vill att du som resenär skall lära dig mycket om Burma, såväl om historien som nutid. Dessutom kommer han att dela med sig av talrika historier om hur vanligt folk lever i ett samhälle under snabb omvandling.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till Mandalay och hem från Yangon. Pris för flyg från 6500 kr.

Utrustning

Du bör använda cykelhjälm under cyklingen. Vill du vara säker på att få en bra hjälm rekommenderas att du tar med en egen från Sverige.

En dagryggsäck rekommenderas, där du bär med dig vad du behöver för dagen. Landskapet är flackt där du cyklar, bitvis färdas du längs Irrawaddyfloden. Det är mestadels asfalterade vägar men det förekommer även vägar utan beläggning. Du avverkar cykelsträckor som är maximalt 20-35 kilometer per dag. Ditt övriga bagage transporteras med bil. Under vandringen bär du det du behöver under två dagar medan övrigt bagage lämnas kvar på hotellet i Kalaw.

Om du är frusen av dig kan det vara bra att ha med sig en tunn sovsäck på höstens och vinterns resor. Den har du även användning för om du sover på däcket på en båt. Annars gärna ett reselakan. Ett komplett underställ duger bra som extra värme och tar ingen plats. Alla nätter utom 3 sover du på hotell. Det kan vara bra med ett liggunderlag om man har känslig rygg. Ta med dig ett lättare regnställ/vindjacka, då det kan regna.