Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Dagar
23
Resedatum
Inga planerade datum

Patagonien är en av världens få bevarade vildmarker. Här är det den karga miljön som bestämmer livsvillkoren för djur och människor. Under tre längre vandringar får du chansen att uppleva det som gör Patagonien så speciellt - landskapet, vidderna, tystnaden. Den avslutande vandringen gör du på världens sydligaste vandringsled.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Buenos Aires
2-3 Buenos Aires
4 Flyg långt söderut till El Calafate
5-7 Nationalparken Los Glaciares
8 Perito Moreno
9 Till Puerto Natales i Chile
10-14 Vandring i Torres del Paine
15 Ushuaia
16-18 Vandring på ön Isla Navarino
19-21 Med båt tillbaka till Ushuaia
22-23 Buenos Aires
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (inkvartering i Refugios i Torres del Paine)
 • Frukost majoriteten av resans dagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (glaciären Perito Moreno, pingvinkoloni utanför Ushuaia, tangokväll i Buenos Aires)
 • Inträden till nationalparkerna Los Glaciares och Torres del Paine
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan (mat ingår inte under vandringarna)
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Patagonien

Dag 1 Samling i Buenos Aires

Samling på vårt hotell i Buenos Aires.

Dag 2-3 Buenos Aires

Buenos Aires är en världsstad med ett enormt myller av spännande butiker, mysiga kaféer, trevliga restauranger och ett dynamiskt kulturliv. Staden har många ansikten och stadsdelar som San Telmo, La Boca, Recoleta och Palermo har alla sin egen karaktär. På kvällen kan du besöka en tangobar eller gå på fotboll och se någon av de världsberömda klubbarna Boca Juniors eller River Plate spela.

Dag 4 Flyg långt söderut till El Calafate

Flyg till El Calafate i argentinska delen av Patagonien.

Dag 5-7 Nationalparken Los Glaciares

Med buss till den lilla byn El Chaltén som blir utgångspunkt för tre dagars vandring i nationalparken. Lederna går bland berg och dalar, genom skogar, förbi vattenfall och glaciärer. Hela tiden med svindlande utsikt mot karga, spetsiga granitberg. Parken är till 30 procent täckt av is.

Dag 8 Perito Moreno

Nu får du chansen att beundra en av de mest spektakulära vyerna i hela Sydamerika, den kritvita glaciären Perito Moreno som långsamt kalvar stora isblock ner i den iskalla sjön. Perito Moreno är en del av det patagonska ismassivet, världens tredje största sötvattensreserv. I genomsnitt är glaciären 60 meter hög.

Dag 9 Till Puerto Natales i Chile

Nu är det dags att åka över gränsen in i Chile. Första anhalten blir den lilla hamnstaden Puerto Natales.

Dag 10-14 Vandring i Torres del Paine

Under fyra-fem dagar vandrar du i ett av världens mest spektakulära bergsområden och Sydamerikas kanske mest berömda nationalpark Torres del Paine. Nationalparken är uppkallad efter tre mäktiga granittorn som mitt i parken reser sig 2600 meter rakt upp i luften. Runt omkring breder stora glaciärer, turkosa sjöar och orörd skog ut sig. Det kan vara både regn, snö och strålande solsken på en och samma dag.

Dag 15 Ushuaia

Med buss söderut över Eldslandet till argentinska Ushuaia, världens sydligaste stad, intill Beaglekanalen.

Dag 16-18 Vandring på ön Isla Navarino

Med båt över till världens sydligaste bosättning Puerto Williams på Isla Navarino i Chile. Ön Isla Navarino ligger söder om själva Eldslandet och var tidigare hemvist för Yamana-kulturen. Här finns 3000 år gamla fornlämningar. Du vandrar i ett kargt och vackert landskap med chanser att se djur som guanacos (vilda lamadjur) och kondorer. Hit når få besökare och du kan ostört njuta av öns bergstoppar, sjöar och bokskogar. Vädret på ön är alltid nyckfullt men en klar dag bjuder på fantastiska vyer. Välkommen till världens ände!

Dag 19-21 Med båt tillbaka till Ushuaia

Med båt korsar du Beaglekanalen tillbaka till Ushuaia. Nyckfullt väder försenar ibland överfarten. Stadens läge är dramatiskt och du kan göra flera spännande utflykter till naturområden runt staden.

Dag 22-23 Buenos Aires

Övrig information om resan

Flyg

Om du köper ditt flyg så att du mellanlandar i USA behöver du inget visum men ett intyg genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Ditt ESTA är giltigt under 2 år (om du inte byter pass). Det finns flera bluffsidor där man kan ansöka om ESTA, där priset är 89 USD. Det rätta priset är 14 USD och rätt sida kommer du till genom att klicka här!

OBS! Alla resenärer från länder som ingår i USAs Visa Waiver Programme (t ex Sverige) och som har besökt Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter den 1.3 2011 måste ansöka om vanligt visum till USA (inte ESTA). Se till att du har minst 3 timmar mellan dina flyg om du ska resa via USA då köerna till säkerhetskontrollerna kan vara väldigt långa. Du behöver även hämta ut och checka in ditt bagage.

Om du mellanlandar i Kanada behöver du ett eTA (Electronic Travel Authorization). Det kostar 7 kanadensiska dollar och du ansöker om det genom att klicka här!

Boende

I Patagonien kan enkelrum erbjudas samtliga av resans nätter på hotell. Under vandringarna sker övernattningarna i tält eller i s.k. refugios (i Torres del Paine)

Utrustning

 • På denna resa kommer det att vara ett skiftande klimat; i Buenos Aires är medelteperaturerna under mars och oktober mellan 20-30 grader. Tänk därför på att ta med både varma och tunna kläder.
 • I Patagonien är det betydligt svalare än i övriga delar av landet, mellan 5-16 grader. Här är lager på lager en bra idé, underställ, vantar, mössa och regnkläder rekommenderas. Tänk därför på att ta med både varma och tunna kläder.
 • Under vandringarna i Patagonien rekommenderar vi ett par vattentäta vandringskängor alternativt stabilare vandringsskor.
 • Vi rekommenderar att du reser med ryggsäck och inte med resväska. Tänk på att vädret i Patagonien är mycket ombytligt och att man kan uppleva fyra "årstider" under en och samma dag. Det är därför viktigt att ta med sig rejäla vandringsskor och kläder som klarar kyla, regn och blåst: Regntät jacka och regntäta byxor
 • Till vandringarna behövs även en varm sovsäck som klarar några minusgrader och liggunderlag.
  Detta innebär också att den dagryggsäck vi föreslår i den generella listan inte kan vara av det minsta slaget utan åtminstone runt 25 liter (för allt du behöver under 4-5 dagars vandring) inkl. sovsäck och liggunderlag.

Dessutom rekommenderar vi:

 • Värmande plagg av syntet (t ex fleece), ej bomull
 • Pannlampa/ficklampa rekommenderas att ha med sig samt ev. ett sidenlakan.