Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
8
Pris
18 900 kr
Resedatum
2021
10 augusti - 17 augusti
Börjar:2021-08-10 i Åmål.
Avslutas:2021-08-17 i Mellerud.
Reslängd:8 dagar
Deltagare:8 - 14
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:18 900 kr
2021
20 augusti - 27 augusti
Börjar:2021-08-20 i Åmål.
Avslutas:2021-08-27 i Mellerud.
Reslängd:8 dagar
Deltagare:8 - 14
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:18 900 kr

Följ med på en på en resa genom Dalsland och upplev de många sjöarna, de djupa skogarna och det rika kulturutbudet. Du färdas i kanot på sjön Svärdlången, cyklar längs med Dalslands kanal och vandrar på den urgamla Pilgrimsleden genom orörd vildmark. Dessutom får du uppleva Dalsland på dressin samt blicka ut över spegelblanka sjöar och pittoreska slussmiljöer från den 125 år gamla kanalbåten M/S Storholmen. Resan bjuder även på en hel del kulturinslag som örtvandring i Dals Rostock, workshop med halm i Bengtsfors, täljning vid Upperud, matlagning vid Kroppefjäll samt ölprovning vid ett lokalt bryggeri. Konst bjuds det på vid konstmeckat Not Quite i Fengersfors samt vid Dalslands konstmuseum. Dalsland brukar kallas för "Ett Sverige i miniatyr" och "Sveriges sydligaste vildmark". Efter den här resan kommer du att förstå varför.

Resedetaljer

DagProgram
1 Konst i bruksorten Fengersfors
2 Dressin och magisk paddling
3 Gammelgården, halm och cykling längs kanalen
4 Med M/S Storholmen på Dalslands kanal
5 Vandring på Pilgrimsleden och Dalslands konstmuseum
6 Med cykel till Kroppefjäll
7 Örtavandring, kvarn samt ölprovning
8 Kort promenad till Mellerud
Vad ingår i resan?
 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan. Du färdas med buss, kanalbåt, cykel, dressin och kanot.
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (3 personer delar rum vid Upperud)
 • 7 frukostar, 5 luncher och 3 middagar
 • Samtliga utflykter, inträden och aktiviteter som anges i resplanen (museum, kyrkor, nationalparker mm )
 • Rundvisningar vid Not Quite, Gammelgården, Konstmuseet och Dals Rostock.
 • Båttur längs Dalslands kanal
 • Ölprovning i Bäckefors
 • Matlagning i Kroppefjäll
 • Workshop i halm vid Halmens hus samt täljning vid Upperud
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?
 • Tåg eller flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Dalsland

Dag 1 Konst i bruksorten Fengersfors

Möt gruppen i Åmål kl 13 för genomgång av resan. Därefter avfärd till Fengersfors och konstmeckat Not Quite. Du bjuds först på en guidad rundvisning innan du har tid att utforska området och utställningarna på egen hand. Varför inte ta en kaffe i områdets charmiga kafé.

I den gamla charmiga bruksorten Fengersfors har konstnärer, hantverkare och formgivare intagit ett gammalt pappersbruk och skapat ett levande kulturcentrum med gallerier, konsthallar, butik och cafe. Startskottet gick 2002 och blev snabbt en succé. Här skapas nu utställningar, evenemang, kurser och workshops. Framgången med Not Quite har starkt bidragit till att Fengersfors har visat upp en positiv befolkningsutveckling. Detta kan förhoppningsvis inspirera fler brukssamhällen runt om i Sverige till liknande utvecklingsprojekt.

Räkna med ett flertal olika utställningar vid ditt besök. Det brukar vara en blandning av fotoutställningar, textilutställningar, skulpturer mm.

Vid middagstid går resan vidare till Bengtsfors där du övernattar två nätter.

Fengersfors med sitt kulturcenter Not Quite
Not Quite bjuder alltid på flera helt olika utställningar

Dag 2 Dressin och magisk paddling

Idag väntar en heldag med fantastiska naturupplevelser. Efter en tidig frukost är det dags för en härlig dressintur längs med den vackra Lelången. Du trampar norrut (15 km) i lugn takt och njuter av omgivningarna. Att cykla dressin är roligt och lätt. Dressinen rullar på rätt bra när stålhjul möter rälsen. Och du kan ju omöjligt cykla fel då det bara är att följa spåret.

Väl framme i Kråkviken bjuds du på en lättare lunch och lite vila. Sen är det dags att dra på sig flytvästen och göra sig redo för en av resans många höjdpunkter. Du paddlar i en stadig kanot tillsammans med någon i gruppen. Färden tillbaka till Bengtsfors går på den väldigt vackra sjön Svärdlången och bjuder på en enastående naturupplevelse. Du behöver inte ha någon direkt erfarenhet av att paddla kanot tidigare, det är så pass enkelt att lära sig. Du paddlar i din egen takt och tar små pauser där det passar för att sträcka på benen och vila lite. Räkna med att paddlingen tar 3-4 timmar inklusive pauser på vägen.

Ankomst till Bengtsfors sen eftermiddag.

Dressinfärd l
Under resan paddlar du på ett av Sveriges finaste paddelvatten

Dag 3 Gammelgården, halm och cykling längs kanalen

På förmiddagen besöker du Gammelgården, västra Sveriges största friluftsmuseum. Här finns en gedigen samling stugor som visar hur människorna i Dalsland levde och arbetade förr i tiden. Du får följa med på en intressant rundvisning.

Det blir också ett besök vid museet Halmens hus där en guidad visning väntar. Här får du också delta i en workshop där du får prova på att fläta ett bokmärke. Halmen har betytt oerhört mycket för befolkningen i Dalsland. Materialet har använts till tak, isolering, dukar och mattor. Dessutom har vi de omåttligt populära halmhattarna som slog igenom under andra halvan av 1800-talet. Märta-Stina Gottman från Ärtemark utanför Bengtsfors tog sig till Norge år 1851 som 19-åring och lärde sig där att fläta halmhattar. Tillbaka i Dalsland skapade hon snart en trend kring halmhattarna som växte till en hel industri vilket i förlängningen bidrog till att många dalslänningar kunde försörja sig under nödåren på 1800-talets andra hälft.

Efter lunch väntar en härlig cykeltur längs med Dalslands kanal (15 km) till Dals Långed. Större delen av färden går längs med kanalen och du passerar bland annat den vackra sluss nr 18 som ligger strax norr om Billingsfors. Här bor du vackert precis vid kanalen. För den som vill går det att besöka Baldersnäs herrgård, med sina parker och hantverksbodar, på eftermiddagen. På kvällen bjuds det på grillad mat med härlig utsikt över Laxsjön och Dalslands kanal.

Dals Långed är precis som namnet antyder en långsträckt tätort i hjärtat av Dalsland. Orten är känd för sin tradition inom hantverk och konst som går långt tillbaka i tiden. Här bor många av traktens konstnärer och konsthantverkare och finns även Stenebyskolan med sina hantverksutbildningar med konstnärlig inriktning.

Gammelgårdens friluftsmuseum
halmens hus.jpg
Du cyklar på vackra vägar längs med Dalslands kanal

Dag 4 Med M/S Storholmen på Dalslands kanal

På förmiddagen har du egentid vid ditt boende vid Dalslands kanal. Vid 12 åker du vidare längs kanalsystemet med den ståtliga kanalbåten M/S Storholmen. Båten hade sin jungfrufärd den 3 juni 1896 mellan Oskarshamn och Köpenhamn och har sedan 1938 trafikerat Dalslands kanal. Det blir tre härliga timmar ombord på kanalbåten. Du färdas förbi 14 slussar, över glittrande sjöar och genom idylliska kanalavsnitt. Lunch äter du på båten.

År 1868 invigdes Dalslands kanal, en 250 km lång vattenled som slingrar sig från Vänern upp till Värmland och norska gränsen. Labyrinten av sjöar, älvar och idylliska kanalbitar skapar tillsammans en av Europas vackraste vattenvägar. Nivåskillnaden är 67 meter och kanalen har sammanlagt 31 slussar. Redan på 1600-talet fraktades järnmalm från Bergslagen till de växande bruken i Dalsland. I och med kanalens invigning revolutionerades transporterna och kommunikationen. Att färdas på Dalslands kanal skapar en stillhet och ett lugn, men du känner också en respekt för forna tiders hantverksskicklighet i och med att mycket du passerar är originalverk från 1860-talet. Beundra järnet i portmekanismen, de stora stenarna i slussbassängerna, de 33 0000 nitarna i Håverudakvedukten och den handdrivna slussen i Buterud.

Sista biten in mot Håverud åker du genom den unika akvedukten i Håverud som en 33 meter lång plåtränna som hänger fritt ovanför forsen. Ovanför dig finns både en landsvägs- och järnvägsbro vilket bidrar ytterligare till den spektakulära stämningen. Väl framme i Håverud besöker du kanalmuseet. Därefter väntar en lugn eftermiddag och kväll vid ditt underbara boende vid Upperud, Åsensbruk. Här bor du två nätter i en 100 år gammal spannmålssilo som varsamt förvandlats till ett unikt hotell beläget precis vid vattnet. Cyklar finns till förfogande för utflykter.

Din resa med 125 år gamla M/S Storholmen är en av resans höjdpunkter
Den handdrivna slussen vid Buterud symboliserar det magiska med Dalslands kanal
Den berömda akvedukten vid Håverud anländer du till med båt
Du bor två nätter i Upperud

Dag 5 Vandring på Pilgrimsleden och Dalslands konstmuseum

Dagen inleds med en trevlig slöjdworkshop där traktens slöjdguru, Jerry, hjälper dig att slöjda en stilig vandringsstav. Den kommer väl till pass på den efterföljande vandringen i de dalsländska skogarna.

Dagens vandring går på den vackraste och vildaste delen av Pilgrimsleden. Från ditt boende vid Upperud går du rakt ut i vildmarken i Forsbo naturreservat. Området är välkänt för sin stora artrikedom med fler än 80 rödlistade växtarter. Har du tur ser eller hör du någon av de många ugglor som finns i området. Du vandrar i lugnt takt på små stigar, förbi sjöar och upp på utsiktsplatsen Skalåsknatten där du blickar ut över Dalsland. Vid fint väder kan du se ända till Kinnekulle. Det blir ett besök på en gård i den djupa skogen. Där äter du också din lunch. Pilgrimsleden i Dalsland är 100 km lång och ingår i ett nätverk av leder vars slutmål är S:t Olofs grav i Trondheim (Nidaros). Pilgrimsvandringar pågick i Sverige under 500 års tid tills Gustav Vasa förbjöd vandringarna under 1500-talet.

På eftermiddagen är du tillbaka vid ditt boende. Nu väntar en guidad visning på Dalslands konstmuseum vackert beläget vid sjön Spången. Här finns allt ifrån aktuella utställningar med modern konst till äldre dalslandsföremål samt en gedigen silversamling. Passa även på att beundra skulpturparken utanför museets lokaler.

Givetvis får du vandra i fantastisk natur under resan
Dalslands Konstmuseum vid Åsensbruk
Fantastiskt boende i Upperuds gamla silo

Dag 6 Med cykel till Kroppefjäll

Förmiddagen bjuder på en väldigt fin cykeltur (20 km) till den gamla kurorten Dals Rostock. Du cyklar på små vägar genom vacker och varierande natur. Du stannar till vid den gamla träkyrkan i Skållerud som ett par gånger har utsetts till "Sveriges vackraste kyrka". Byggnaden färdigställdes 1679 och är alltså helt byggd i trä med skiffertäckt sadeltak. Insidan är vackert dekorerad och en del av originalmålningarna från 1682 är bevarade. Dopstenen i täljsten är från 1200-talet.

Du cyklar vidare utmed ”Vackra byars väg”, genom byar som Årbol och Tegen och förbi gamla odlingsmarker. Njut av den omväxlande naturen med skog, små tjärnar och öppna landskap. Du passerar bland annat den lilla gården Stenbacken där Karl XIV Johan sägs ha stannat till på besök.

Strax utanför Dals Rostock stannar du till vid Ekholmens gård från 1700-talet. Här bjuds det på lunch samt en kortare rundtur. Du besöker "kungsrummet" där Karl XIV Johan övernattade vid sina resor mellan Stockholm och Oslo. Ekholmens huvudbyggnad är en av de mest säregna i landet då den inte bara har skiffertäckt tak utan även en skifferklädd fasad. Skiffer är en Dalsländsk specialitet då flera av Sveriges största skifferbrott fanns just i Dalsland. Landets äldsta brott hette Hällan och låg vid Kroppefjäll, och det är från detta brott som Ekholmen har fått sitt skiffer. Skiffertak har långt fram till idag varit vanliga i Dalsland – och nära brotten var skiffer rentav det allra vanligaste taktäckningsmaterialet.

Vidare till ditt boende strax utanför Dals Rostock. Här bor du två nätter i en härlig miljö med gamla röda trähus, tät skog och bad vid en liten sjö. Huvudbyggnaden är ett sanatorium som byggts om till hotell. Här håller reseledaren i en matlagningsworkshop med närodlade råvaror från traktens gårdar.

Resa Dalsland Skålleruds kyrka.jpeg
Kungarummet vid Ekholmens säteri
Ekholmens gård med sin skifferfasad

Dag 7 Örtavandring, kvarn samt ölprovning

Dagen inleds med en promenad ner till Kerstin i Dals Rostock som tar emot och berättar om kurortens historia och utvecklingen till vad det är idag. Hon tar även med dig på en väldigt intressant vandring bland medicinalväxter i sin örtträdgård. Du får även tid att besöka ateljén, det intilliggande museet samt ortens återuppbyggda stationshus i miniatyr.

Dals Rostock ligger precis i brytpunkten mellan Dalboslätten och högplatån och naturreservatet Kroppefjäll. I början av 1700-talet hittades en järnhaltig källa i området vilket var startpunkten på Dals Rostock som kurort. Kurorten blomstrade på 1800-talet då ett 30 meter långt badhus byggdes. Efter andra världskriget tynade dock kurortskulturen bort.

På eftermiddagen går resan vidare till en 100 år gammal kvarn. Här sker brödbak på traditionellt vis med ekologiska råvaror och med mycket manuellt arbete. Kvarnen är byggd i två våningar och drivs av ett vattenkraftverk vid den intilliggande ån. Här får du en rundvisning medan Johanna berättar om livet som mjölnare och om vikten av att ta vara på kultur- och kunskapsbärare.

Därefter går resan vidare till Bäckefors för besök på det gamla järnbruket samt ölprovning, rundvisning och middag på mikrobryggeriet som ligger i järnbrukets gamla bryggeri och smedja. Det här är en riktigt trivsam plats och blir garanterat en fin sista kväll med gruppen.

Du bjuds på en väldigt intressant örtvandring i Dals Rostock
Du besöker en gammal traditionell kvarn utanför Mellerud
Du besöker ett lokalt bryggeri för ölprovning och mat

Dag 8 Kort promenad till Mellerud

Du lämnar Kroppefjäll bakom dig promenerar på en vacker väg längs en gammal järnväg in till Mellerud. Här avslutas resan.

Mellerud har järnvägsstation med avgångar norrut och söderut. Härifrån tar du dig med tåg till önskad destination i landet.

Mellerud järvägsstation
Reseledare
Patrick Allier
Patrick Allier

Patrick Allier är född 1978 och har både franskt och engelskt ursprung. Han flyttade till Sverige 2001 och sedan 2012 bor han i Dalsland där han, tillsammans med sin fru, driver Sandlycke Gård. På gården jobbar de med hållbar och ekologisk odling samt organiserar evenemang kring kultur, hantverk och naturupplevelse. Patrick är utbildad naturguide och under vinterhalvåret arbetar han även som bildkonstnär.

Övrig information om resan

Flyg

Resan börjar i Åmål och avslutas i Mellerud. Du kan utan problem ta dig till och från dessa orter med tåg. Har du några funderingar kring detta får du gärna kontakta oss på Läs & Res.

Utrustning

 • Flytvästar har vi åt dig vid paddlingen. Men det kan vara bra att ha med en vattentät påse där du har kamera, plånbok mm under paddlingen.
 • Cykelhjälmar finns. Men har du en egen hjälm som du gärna vill använda tar du givetvis med den.
 • För vandringen rekommenderas vandringsskor eller löparskor. Vandringskängor behövs inte.

Hälsa

Det här är en ganska aktiv resa så det är bra om du är i normal fysisk form och gillar att röra på dig. Sträckorna på cykel och vandring är enkla och paddling är lugn och behaglig.