OBS! På grund av Rysslands invasion av Ukraina genomför vi för närvarande inga resor i Ryssland. Vi hoppas kunna genomföra resor till Ryssland i framtiden när situationen har förändrats.

En resa till Ryssland är en resa genom djupa skogar och över oändliga stäpper. Världens största land förnekar sig inte. Här finns det mesta man kan önska sig. Våra resor går till ryska Karelen, till Solovetskijöarna vid Vita havet och till Nentserna som lever nomadliv vid Norra Ishavet. Upplev kontrasterna mellan storstäder som Moskva och St Petersburg och de gamla byarna med trähus, kyrkor och härliga bastubad. Följ med på en resa till Ryssland med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Samiska kläder och renskin på tork
Läs mer om resan
Med tåg genom Sápmi

Med tåg genom Sápmi

Besök samiska områden i Sverige, Norge, Finland och Ryssland

Fakta och restips

Väder och klimat

Maxtemperatur St Petersburg

Nederbörd St Petersburg (mm)

Ryssland är världens till ytan största land, och är 38 gånger så stort som Sverige. Landet sträcker sig över elva tidszoner från Östersjön i väst till Stilla havet i öst. Ryssland består till stora delar av vidsträckta stäpper i söder och djupa barrskogar (taiga) i norr. Klimatet i Ryssland är mestadels kontinentalt, med mycket stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter. Inre Sibirien har ett extremt inlandsklimat med uppåt -30 grader på vintern och +25 grader på sommaren.

Bästa tiden att besöka norra Ryssland är främst på sommaren när det är sköna varma dagar. Det är också då de flesta av våra resor till Ryssland äger rum. Är man dock ute efter en riktgt kall vinter kan man besöka Sibirien i jan-feb. I övrigt varierar det så klart beroende på vilken del av landet man vill besöka.

Valuta och priser

Valutan i Ryssland är ryska rubel och förkortas RUB. Du kan använda dig av internationella kreditkort under din resa i Ryssland. Uttagsautomater finns överallt och du kan betala med kort på de flesta hotell, restauranger och butiker. Det går utmärkt att växla till sig en summa rubel redan i Sverige.

Kostnaderna i Ryssland är något lägre än i Sverige. Räkna med ungefär 50 kr per dag i fickpengar. Ett mål mat kostar mellan 50-150 kr beroende på var du väljer att äta.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa. När du besöker Ryssland bör du ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fått. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix. Det är också många som tar det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Visum krävs för inresa i Ryssland. Detta ordnas och betalas av Läs & Res. Vi skickar ut all nödvändig information två månader innan resans start. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

Det finns bara ett officiellt språk för hela Ryssland och det är ryska. Utöver ryska finns det 35 stycken språk som anses vara officiella språk i olika regioner i Ryssland, tillsammans med ryska. Det finns över 100 minoritetsspråk som är modersmål för folkgrupper runt om i det jättelika landet. En del av dessa är på väg att dö ut medan andra har fått ett uppsving. Det finns mer än 1350 tidningar och tidskrifter, 300 TV-kanaler och 250 radiostationer på över 50 minoritetsspråk.

I de större städerna finns gott om yngre människor som behärskar engelska. Men på landsbygden får du räkna med att lokalbefolkningen inte behärskar engelska. Lär dig gärna åtminstone ett par ord och några fraser på ryska. Detta kommer uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Den ryska ortodoxa kyrkan dominerar nästan totalt i Ryssland. Efter kommunismens fall har kyrkan upplevt en renässans och inofficiellt återfått statusen som rysk statskyrka. Detta har lett till att kyrkan lyckats få myndigheterna i Ryssland att på ett ganska brutalt sätt begränsa religionsfriheten för de grupper i samhället som tillhör andra religioner. Näst största religion i Ryssland är islam som cirka 10% av landets befolkning säger sig tillhöra. Men man kan stöta på alla världens stora religioner i Ryssland. I Sibirien finns gott exempelvis om schamanism och buddhism.

Ryssland är ett multikulturellt land utan dess like. Här finns enormt många olika folkgrupper och etniska minoriteter. Exempelvis finns det 21 stycken nationella republiker som är uppdelade efter specifika minoriteter. På våra resor får du bland annat möta nentserna, ett samojediskt folk som traditionellt är renskötare.

Mat och dryck

Precis som med språk och folkgrupper så finns det en oändlig variation av maträtter i Ryssland. Men om man ändå ska försöka prata om typisk rysk man så finns det väl åndå vissa maträtter som sticker ut. Soppor och grytor är väldigt vanlig rysk mat med säsongsbetonade produkter som grönsaker, fisk och kött. Fläsk, kaviar, svamp, bär och honung är vanligt förekommande. Grödor som råg, vete, korn och hirs ger ingredienserna för en mängd bröd, pannkakor, pajer, spannmål, öl och vodka.

Tid

Ryssland har hela elva tidszoner och samtliga ligger före Sverige. Moskva och St Petersburg ligger två timmar före Sverige på vintern och en timme före på sommaren.

El och internet

I Ryssland har man 220 volt, och uttagen är i de allra flesta fall identiska med svenska eluttag. Du behöver alltså inte ta med någon adapter.

Det är dyrt att använda din mobil i Ryssland. Stäm av med din mobiloperatör innan resan. De flesta hotell har internetanslutning och de flesta restauranger och kaféer har WiFi.

Transporter

Här finns det bara en sak som gäller och det är tåg, tåg och tåg. Ryssland har ett fantastisk nätverk av tåglinjer som sträcker sig över hela landet. På våra resor i Ryssland försöker vi använda oss av tåg så mycket det bara går. Standarden är hög och upplevelsen därefter. Oavsett om du vill ta dig till Vita Havet, Norra Ishavet, Centralasien, Mongoliet eller Sibirien så finns det tåg som tar dig dit. Den transsibiriska järnvägen är så klart den mest kända linjen, men det finns många andra sträckor att upptäcka.

Ta seden dit du kommer

Eftersom Ryssland ligger relativt nära Sverige kulturellt så finns det inte så mycket du behöver tänka på vad gäller klädsel osv. När du besöker kyrkor bör du täcka axlar och knän.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Ryssland så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Anna Karenina, Leo Tolstoj
  • Ryssland utan Putin, Stig Fredriksson
  • En dag i Ivan Denisovitjs liv, Alexandr Solzjenitsyn