En resa till Bhutan är en unik upplevelse. Det lilla isolerade kungadömet mitt i Himalaya liknar inget annat. Här känns det ofta som att tiden stått stilla då stort fokus lagts på att bevara den säregna och mytomspunna kulturen istället för att öppna upp och släppa in omvärlden. Kulturellt påminner landet mycket om Tibet med den skillnaden att landet sluppit påverkan utifrån vilket gjort att språk, arkitektur och traditioner bevarats intakt. Bhutan mäter graden av utveckling i bruttonationallycka istället för BNP och låter naturen vara i stort sett helt orörd. Får du någon gång i livet chansen att besöka Bhutans berg, kloster och dalar kommer du garanterat inte ångra dig. Följ med på en resa till Bhutan med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Tigers nest
Läs mer om resan
Sikkim, Bhutan och Nepal

Sikkim, Bhutan och Nepal

Mars, oktober

En resa genom tre länder i Himalaya

19 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Maxtemperatur Thimpu

Nederbörd Thimpu (mm)

Det lilla kungariket Bhutan är beläget vid Himalayas östra del inklämt mellan jättarna Kina och Indien. Landet, som är lika stort som Jämtland, har en medelhöjd på 3200 meter och är uppdelat i tre klimatzoner; en tropisk, en tempererad och en alpin. I den låglänta södra delen av landet är det varmt och fuktigt året om. I de övriga höglänta delarna av landet är sommaren relativt varm men vintern väldigt kall med 7000-meters toppar som har snö året runt. Större delen av befolkningen bor i bördiga dalar som har utmejslats av floder som slingrar sig fram mellan bergskedjorna. Under monsunperioden (juni-september) har större delen av landet kraftig nederbörd. Bäst tid att besöka Bhutan är på hösten (okt-dec) samt våren (mars-april) då temperaturen är behaglig. Det är också då vi har våra resor till Bhutan.

Du kommer inte påverkas nämnvärt av höjden under resan. Som högst når du 3000 meter (Tigers Nest) och då kommer du att uppleva att du blir något mer andfådd än normal. Se däremot till att skydda dig mot solen, som är kraftig i Himalaya.

Valuta och priser

Bhutans valuta heter Ngultrum (BTN). I dagsläget går det inte att köpa Ngultrum i Sverige, så ta med USD eller Euro och växla till Ngultrum när du anländer till Bhutan. Det finns numera relativt många uttagsautomater, framförallt i städer som Thimphu och Paro. Dessutom accepteras de flesta kredit- och betalkort på de allra flesta hotell och restauranger. Men lita inte helt på att ta ut pengar med kort på plats. Det kan vara bra att ha med lite USD i reserv.

Vaccination och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa. Vilka vaccinationer som behövs för din resa till Bhutan beror på vilken del av landet du besöker samt vilken tid på året resan går. Men du bör ha grundskyddet mot polio, stelkram och difteri som de flesta svenskar har fyllt på. Vi rekommenderar också att du skyddar dig mot hepatit A och B med vaccinet Twinrix. Det är även många som väljer att ta det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Följ din reseledares råd under resan. Då är det ganska liten risk att drabbas av magproblem. Däremot kan du känna av att det är en annan bakteriekultur i Bhutan än den vi har i Sverige.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Det krävs visum för inresa till Bhutan, men detta ingår i resans pris och ordnas av Läs & Res. Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Språk

I Bhutan heter det officiella språket dzongkha och skrivs med tibetansk skrift. Men i mer avlägsna dalar talas olika dialekter som skiljer sig en hel del. En stor språkgrupp är också nepali som talas av de många nepalesiska gästarbetarna och flyktingarna som befinner sig i landet. Man klarar sig långt med engelska, framförallt i städerna. Men se till att lära dig lite enklare ord och meningar på dzongkha innan di resa till Bhutan börjar. Det kommer garanterat uppskattas och du får lättare kontakt med lokalbefolkningen.

Religion och folkgrupper

Buddhismen är en viktig del av kulturen och genomsyrar vardagen i Bhutan. Det är drugpagrenen som är vanligast. Den tillhör kagyü, en av fyra skolorna inom den tibetanska buddhismen. Ungefär 75% utövar buddhism och övriga 25% är hinduer (främst indier och nepaleser). Eftersom det är den tibetanska buddhismen som utövas i Bhutan så är följaktligen kulturen väldigt lik den tibetanska.

Det finns mängder av olika folkgrupper i Bhutan. Men man kan utgå ifrån fyra huvudgrupper; Ngalop, Sharchop, Lhotshampa och tribala grupper. Ngalop är folkgruppen som kom från Tibet med den tibetanska buddhismen och det numera officiella språket dzongkha. Lhotshampa, som främst är hinduer, blev förföljda under 1990-talet och många bor fortfarande i flyktingläger i Nepal.

Mat och dryck

Matkulturen har en hel del indiska influenser; curryrätter, linser, chili osv. Du kommer också upptäcka de många tibetanska rätterna som momos och thenthuk. Men sen finns det mer traditionell bhutanesisk mat där deras röda ris och bovete utgör grundstommen. All mat in går under våra resor till Bhutan.

Tid

Bhutan ligger 5 timmar före Sverige under vår vintertid. Under vår sommartid är skillnaden 4 timmar.

El och internet

Bhutan har 230-240 volts strömstyrka. För det mesta går det att använda svenska kontakter i Bhutan, men eftersom eluttagen inte är standardiserade kan det förekomma olika sorters uttag. En adapter kan därför komma till nytta. Det blir regelbundna strömavbrott så ta med en ficklampa.

Tänk på att det kan vara väldigt dyrt att ringa och ta emot sms med din mobiltelefon. Kolla med din mobiloperatör vilka kostnader som gäller. Internet finns ofta att tillgå på hotell samt på restauranger, men hastigheten varierar.

Ta seden dit du kommer

Bhutan är ett av de mest slutna samhällena i världen, och har så varit under lång tid. Eftersom den utländska turismen är reglerad är en stor del av befolkningen inte van vid långväga besök. Vi måste komma ihåg att de flesta lever ett enkelt liv på landsbygden som generationer har gjort före dem. Den första TVn kom till Bhutan så sent som 1999. Se därför till att visa respekt när du besöker detta unika land. Ha en respektfull klädsel, framförallt vid besök av kloster och tempel. Här gäller det att ha långa ben på byxor och att täcka axlarna. Ta av dig hatt och skor. Var nyfiken, ställ frågor och se till att respektera och uppmuntra den kulturen som råder i Bhutan. Då kommer du garanterat belönas på ett bra sätt.

När du går runt ett kloster, tempel, stupa eller manistenar, gå alltid medurs, alltså med det du passerar på höger sida.

Ta emot och ge gåvor med båda händerna eller med höger hand

Rör inte munkar och nunnor, och ta aldrig en bhutanes på huvudet.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Bhutan så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Buttertea at Sunrise: A Year in the Bhutan Himalaya, Britta Das
  • Beyond the Sky and the Earth: A Journey into Bhutan, Jamie Zeppa
  • Travellers and Magicians (film), Khyentse Norbu