Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Dagar
17
Resedatum
Pris
23 600 kr
2024
7 november
- 23 november
Bekräftad
Börjar:2024-11-07 i Kairo.
Avslutas:2024-11-23 i Kairo.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser:Fåtal platser
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:23 600 kr
2025
11 februari
- 27 februari
Bekräftad
Börjar:2025-02-11 i Kairo.
Avslutas:2025-02-27 i Kairo.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:23 600 kr
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr
2025
6 november
- 22 november
Börjar:2025-11-06 i Kairo.
Avslutas:2025-11-22 i Kairo.
Reslängd:17 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:Ring för pris
Boka-tidigt-rabatt:- 700 kr

Denna resa genom faraonernas land är en upptäcktsresa i ordets rätta bemärkelse. Du får utforska de mytomspunna templen och skatterna i en av världens äldsta civilisationer. I Kairo och Luxor besöker du de UNESCO skyddade pyramiderna och konungarnas dal och i Assuan bor du hemma hos nubiska familjer. Under två dagar seglar du med en traditionell felucca i sakta mak nedströms Nilen och gör strandhugg vid byar och sevärdheter. Du utforskar hamnstaden Alexandria, beundrar koptiska kloster, besöker kamelmarknaden i Daraw och går vilse i Kairos gamla marknadskvarter. Men framförallt möter du Egyptens befolkning, får lära känna olika kulturer och omfamnas av den generösa gästfriheten. Resan avlutas med lugna dagar vid Rödahavskusten.

Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Kairo
2 Pyramiderna vid Giza
3 Från Kairo till Alexandria
4 Utforska Alexandria
5 Fiskebyar, mattillverkning och duvhus
6 Familjeboende på ön Elefantine
7 Tempel och statyer vid Abu Simbel
8-9 Segla i lugn takt nedför Nilen
10 Kamelmarknad, tempel och Luxor
11 Konungarnas dal och Hatshepsuts gravtempel
12 Tempelstaden Karnak
13-14 Lugna dagar vid Rödahavskusten
15 Historiska El Quseir
16 Hurghada
17 Resan avslutas i Kairo
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (två nätter i familjeboende samt en natt på båten)
 • Mat under seglingen nedför Nilen samt under familjeboendet på Elefantine Island och vid boendet i Marsa Alam. Frukost ingår samtliga dagar.
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgift till Wadi el Gemal National Park
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (erhålls enkelt vid ankomst för ca 25 USD)
Resplan dag för dag
Egypten

Dag 1 Samling i Kairo

Samling på vårt hotell i centrala Kairo. Här träffar du gruppen och reseledaren.

Kairo, med sina 22 miljoner innevånare, är Egyptens huvudstad och utgör ett av Afrikas mest befolkade storstadsområden. Staden ligger vid Nilen, cirka 150 kilometer in i landet från Medelhavskusten, ungefär där Nildeltat övergår i den smalare Nildalen. Kairo grundades för ungefär 2000 år sedan och har styrts av en mängd olika folkgrupper och dynastier fram till landets självständighet 1922. År 1979 blev stadens historiska kvarter uppsatt på Unescos världsarvslista. Här finns bland annat över 500 moskéer vilket gett Kairo smeknamnet "minareternas stad".

Reseledaren tar dig med på en kvällspromenad i genom stadens gamla kvarter.

Kairos utkanter med de stora pyramiderna vid Giza i bakgrunden
Besök en av stadens många moskéer

Dag 2 Pyramiderna vid Giza

Efter frukost tar du dig till Grand Egyptian Museum, som går under namnet GEM. Detta efterlängtade museum har planerats och byggts sedan 2002 och är nu äntligen öppet för allmänheten. Museet påstår sig vara det största arkeologiska museikomplexet i världen, med över 100 000 olika artefakter utställda, och är en fantastisk introduktion din resa. Här finns bland annat en Tutankhamon-samling där många delar visas upp för första gången.

Efter att ha tillbringat förmiddagen på museet, fortsätter du vidare till de imponerande pyramiderna i Giza, en av de mest spektakulära platserna i världen. Detta är den kungliga begravningsplatsen för Memphis (gamla huvudstaden i Egypten), och här får du ta del av de tre pyramiderna som är uppkallade efter faraoerna Cheops, Chephren och Mycerinus. Här finns även den berömda sfinxen. Det finns möjlighet att gå in i en av pyramiderna innan färden går åter till centrala Kairo.

På kvällen kan de som vill följa med på sufidans. Sufismen är den islamska mystiken där dans är en viktig del.

På Egyptiska museet i Kairo beundrar du bland annat Tutankhamuns dödsmask
De mäktiga pyramiderna vid Giza

Dag 3 Från Kairo till Alexandria

På förmiddagen får du möjlighet att utforska Kairo på egen hand. Besök den magiska marknaden Khan El Khalili med sina slingrande gränder och sitt stora utbud av hantverk, smycken och souvenirer. Besök den Hängande kyrkan och det koptiska museet eller njut av utsikten från Citadellet, en fästning i korsfararstil med anor från Saladins tid och hem till Egyptens härskare i nästan 700 år.

Efter lunch går resan vidare mot Alexandria vid medelhavskusten. På vägen dit besöker vi de 1500 år gamla klostren Wadi El Natrun belägna mitt ute i öknen. Dessa kloster har spelat en nyckelroll i den koptiska kristna kyrkans historia. Här har munkar bott helt isolerade under århundraden och än idag finns här 400 munkar. Platsen kallas även för "saltdalen" och producerade en gång i tiden natrium som var en viktig ingrediens vid mumifieringen i det gamla Egypten.

Efter ett kortare stopp vid en organisk gård anländer vi till Alexandria vid middagstid. Här övernattar du två nätter.

Alexandria är med sina fem miljoner invånare Egyptens näst största stad och landets viktigaste hamn. Staden grundades år 332 f.Kr. av Alexander den store (som även gav sitt namn till staden), och var Egyptens huvudstad under nästan 1000 år. På 50-talet räknar man med att ungefär 200 000 av stadens innevånare identifierade sig som greker. Här fanns ett av världens sju underverk, Fyrtornet på Faros, samt den antika världens största och mest berömda bibliotek.

Kairos medeltida citadell är en av många höjdpunkter i staden
Munk vid det koptiska klostret St Bishoy
I Alexandria har du möjlighet att besöka det vackra citadellet

Dag 4 Utforska Alexandria

Är du morgonpigg kan du promenera till stadens fiskmarknad. Det är en upplevelse att ta del av den något kaotiska men vänliga atmosfären. Bästa tid för besök är mellan 6 och 8 på morgonen.

Efter frukost bär det av till biblioteket i Alexandria, en gång det största och viktigaste biblioteket i den antika världen. Den innehåller ett av den moderna världens mest ambitiösa bibliotek och en mängd museer och utställningar som utforskar Alexandrias historia och arv. Bland annat kan du ta del av en samling antika texter och papyrusrullar.

Du får även besöka katakomberna Kom el-Shoqafa, underjordiska gravar från 100-talet e.Kr. Här tar du dig via en spiraltrappa ner 35 meter under marken och beskådar den största romerska begravningsplatsen i Egypten, tillika ett beundransvärt exempel på den karakteristiska alexandrinska blandningen av egyptiska och grekisk-romerska stilar.

Under eftermiddagen och kvällen utforskar du Alexandria på egen hand. Njut av havsbrisen från Medelhavet när du promenerar längs med stadens livsnerv, den 20 km långa strandpromenaden (Cornichen). Vid promenadens slut hittar du citadellet Qaitbey som är uppfört på platsen där Fyrtornet på Faros en gång låg. Fyrtornet, som byggdes år 280 f.Kr., tros ha varit minst 120 meter högt och synligt på 55 kilometers håll. Passa även på att besöka ett kafé i staden. Alexandria har fler än både Rom och Aten.

Strandpromenaden i Alexandria
Citadellet i Qaitbay är byggt på den plats där Fyrtornet på Faros en gång stod

Dag 5 Fiskebyar, mattillverkning och duvhus

Efter frukost lämnar du Alexandria och åker österut längs med Medelhavskusten till området kring lagunen Burullus, ett skyddat område där det finns runt 122 fågelarter och gott om fisk. Sjön Burullus och de omgivande byarna och små städerna är hem för fiskesamhällen och små varv som tillverkar fiskebåtar som är unika för just det här området. I den sömniga kuststaden Burj Al Burullus beundrar du otroliga väggmålningar som sträcker sig längs med stadens strandpromenad, tvärs över dussintals hus och i små gränder. Här har konstnärer från när och fjärran sammanstrålat årligen för att pryda staden med konst.

Du besöker den lilla fiskebyn El Shakhlouba och beundrar båtarna. Det blir även en liten tur på Burrullus bräckta vatten och till lunch blir det färsk fisk.

Färden går vidare söderut mot Kairo efter lunch. I den historiska staden Fuwwa besöker du en gammal kelimskola där gamla kunskaper kring mattillverkning förs vidare till den yngre generationen. Staden är väldigt välbevarad och det känns nästan som att promenera runt i ett museum. Besök någon av stadens 365 moskéer.

Innan du anländer till Kairo blir det ett sista stopp. I Nildeltat vid staden Mit Ghamr fascineras du av hundratals duvhus byggda i lertegel som står tätt i givakt så långt ögat kan nå. De egyptiska duvhusen är vanlig syn över hela landet och är särskilt utbredd i Mit Ghamr. Duvorna föds upp för att bli mat, men deras spillning anses också vara ett värdefullt gödningsmedel. I ett land med ytterst lite odlingsbar mark är de märkliga duvhusen en avgörande del i konsten att producera mat för en nation med 80 miljoner människor.

Du äter middag i Kairo innan du går på nattåget mot Assuan.

Sjön Burullus med sina öar och fiskare
Det vimlar av duvhus i Egypten
Du reser med tåg från Kairo till Assuan

Dag 6 Familjeboende på ön Elefantine

På morgonen anländer du till marknadsstaden Assuan. Staden är en av de torraste bebodda platserna i världen och här gick en gång den sydliga gränsen för faraoernas Egypten. Här bröts det mängder av granit som användes till de innersta kamrarna i de gamla pyramiderna.

Du tar färjan över Nilen till ön Elefantine där du bor två nätter hos familjer. Folkgruppen som dominerar på dessa öar heter nubier och en del är släkt med din reseledare. Njut av atmosfären i din by och passa på att ta del av nubiernas kultur och historia.

Ungefär 10 procent av Egyptens befolkning tillhör olika etniska minoriteter. De största grupperna är greker, turkar, berber, beduiner och nubier. Man räknar med att ungefär 300 000 personer identifierar som som nubier idag. De lever i södra Egypten, främst längs med Nilen runt Assuan. De har sitt eget språk och en lång historia. Under 1900-talet tvångsflyttades nubier i allt större utsträckning då fler och fler dammar byggdes. Värst blev det i samband med att Assuandammen uppfördes av Nasser på 1960-talet. Då tvingades 50 000 nubier bosätta sig i öknen, långt Nilens stränder. På senare tid har motståndet från nubiska aktivister ökat och fler och fler röster höjs för att nubierna ska få tillbaka delar av sin förlorade mark.

Under dagen besöker du just Assuandammen samt tempelkomplexet Philae. Dessa fantastiska tempel flyttades på grund av damprojektet och återfinns nu på ön Agilkia. Philae byggdes av den sista dynastin i det antika Egypten, Ptolemaicen. Den är tillägnad Isis, gudinnan för helande, födelse och magi, hennes man Osiris och deras son Horus. Templet är en av de sista platserna där forntida egyptisk religion överlevde efter att kristendomen spreds på 500-talet.

Landsbygd längs med Nilen
Du besöker en nubisk by på ön Elefantine vid Assuan
Resa Egypten Philea

Dag 7 Tempel och statyer vid Abu Simbel

Tidig morgon lämnar du Assuan för ett besök vid Abu Simbel. Väl framme bjuds på en rundtur i det imponerande Rameses II-templet och det tillhörande (men mer blygsamma) templet byggt för hans favoritfru, drottning Nefertari. Dessa enorma tempel var en gång skulpterade i klippväggen. Men i samband med Nassers regeringstid skars dessa enorma tempel i bitar och flyttades till högre mark där de rekonstruerades, för att förhindra att de gick förlorade när marken översvämmades i samband med bygget av Assuandammen.

Åter hos din familj på Elefantine sent på kvällen.

Mäktiga världsarvet Abu Simbel
Magiska Abu Simbel

Dag 8-9 Segla i lugn takt nedför Nilen

Efter mycket kultur- och historieupplevelser är det skönt att låta hjärnan koppla av. Under två bekväma dagar seglar du nedför floden i en felucca, Egyptens traditionella segelbåt. Du sover och äter på båten och gör strandhugg vid byar och sevärdheter på vägen.

I över ett årtusende har felucca varit intimt förknippad med Nilen och den egyptiska upplevelsen, för både lokalbefolkningen och för utlänningar. Denna odyssé av transporterade varor och sjömän, som först utvecklades i det antika Egypten, har förvandlats till en hållbar kultur av tålamod, nöje, hårt arbete och gästfrihet. Dessa små och lätta segelbåtar är ej lämpade för hav och turbulent väder, utan bör användas på floder för att röra sig långsamt framåt med vind och ström.

Nilen anses vara världens längsta flod och sträcker sig 6600 km från dess källa Victoriasjön. Nilen, som kallades för iteru i det antika Egypten, var en förutsättning för ett den egyptiska civilisationen skulle kunna uppstå. På samma sätt är Nilen själva livsnerven i dagens Egypten. Den gigantiska Assuandammen har dock medfört några tydliga förändringar. Flodens näringsämnen når inte längre fram till de odlingsområden som breder ut sig längs med Nilen, vilket resulterat i att de flest bönder numera använder konstgödsel. Dessutom har fiskpopulationen i östra Medelhavet minskat då flodens näringsämnen inte längre når dit. Grekerna kallade floden för Aigyptos, vilket senare gav landet Egypten dess namn.

Du seglar på Nilen i en klassisk feluccia
Möte på Nilen under båtfärden
Möte med en herde utefter Nilens strand

Dag 10 Kamelmarknad, tempel och Luxor

Tidigt på morgonen besöker du kamelmarknaden i Daraw som hålls en gång i veckan. Marknaden är känd som Souq Al-Gimaal och kamelerna kommer i första hand från Omdurman i Sudan. Tack vare landets stora betesområden har Sudan näst flest kameler i världen (Somalia har flest). Till en början tog denna resa fyrtio dagar och kallades därför Darb al-Arba’een. Det kunde handla om upp till 14000 kameler som då vandrade genom öknen i en lång karavan. På håll såg det ut som en jättelik armé. Nu för tiden transporteras kamelerna istället med lastbil. Väl framme i Daraw tillbringar kamelerna ett par dagar i karantän innan de säljs på marknaden. Omkring 2000 kameler säljs på marknaden en normal marknadsdag.

På marknaden ser du ett mindre kaos av människor och herdar som flyttar sina kameler medan dammet yr. Nubiska försäljare ropar ut sitt erbjudande om molokheya (egyptisk spenat) och mynta mot en mindre peng. Det är en speciell upplevelse att få ta del av en riktigt kamelmarknad där köparna granskar djuren från topp till tå innan de slår till.

Från Daraw med buss till de historiska templen Kom Ombo och Edfu. Båda viktiga och fascinerande platser. Kom Ombo är unikt då ena sidan av templet är tillägnat guden Sobek och andra sidan är tillägnat guden Horus.

Vidare till Luxor sen eftermiddag. Luxor hette under antiken Thebe och var det religiösa centret i dåvarande Egypten. I dag är staden världens största utomhusmuseum. På västra stranden ligger Konungarnas Dal med bland annat Tutankhamons grav och på östra stranden finns bland annat Luxortemplet.

Du besöker en fantastisk kamelmarknad i Daraw
Du studerar hieroglyfer vid det mäktiga templet vid Edfu
Vindlande gränder i Luxor

Dag 11 Konungarnas dal och Hatshepsuts gravtempel

Tidigt på morgonen beger du dig till Nilens västra strand. Färden går genom odlade områden på en slingrande väg fram till kanten av öknen där Konungarnas dal breder ut sig. Tidigare under resan har du besökt de klassiska pyramidgravarna. Här möts du istället av 65 klippgravar från en helt annan epok. Samtliga gravar har blivit plundrade utom Tutankhamuns grav, sannolikt världens mest kända grav. Här låg skatterna orörda under 3000 år fram tills dess att den upptäcktes 1922 av den brittiske egyptologen Howard Carter. Scenerna på väggarna visar kungens begravningsfölje och olika gudar. De övriga klippgravarna är dekorerade med solguden Ras färd på underjordens flod.

Alldeles intill ingången till Konungarnas Dal ligger drottning Hatshepsuts mäktiga gravtempel. Drottning Hatshepsut kom till makten genom en statskupp och var den tredje kvinnan som fick titeln farao. Hon satt vid makten i 22 år och lät uppföra magnifika tempel och byggnader. Under hennes regeringstid blomstrade den egyptiska ekonomin då handelsförbindelserna utvecklades.

Efter lunch fortsätter dagen med ett besök i Arbetarnas dal (Deir El Medina) där det finns mindre gravkammare för de arbetare som ansvarade utsmycka konungarnas gravar. Det blir även ett besök i Drottningarnas dal där Nefertitis grav anses vara den viktigaste. De olika gravområdena är utsågs till världsarv av UNESCO 1979. Sen eftermiddag återvänder du till vårt hotell.

Du utforskar Konungarnas dal vid Luxor
Tutankhamuns grav
Kolosserna vid Memnon

Dag 12 Tempelstaden Karnak

Innan frukost beger du dig till det största tempelkomplexet i Luxor; det magnifika tempelstaden Karnak tillägnat solguden Amun-Ra. Du får ta del av denna magiska plats vid soluppgången, innan de stora grupperna anländer. Karnaktemplet anses vara ett av världens största arkitektoniska mästerverk. Bygget började under Ramses I:s regeringstid, fortsatte under Seti I (1306 - 1290 f.Kr.) och fullbordades av Setis son, Ramses II. Tempelkomplexet var en gång en del av den antika huvudstaden Thebe och var under många århundraden det antika Egyptens huvudsakliga religiösa centrum.

Du hinner även med att besöka det magnifika Luxortemplet innan lunch. Templet kallades för Ipet resut, vilket betyder "det södra haremet", och var tillägnat gudarna Amon, Mut och Khonsu. Både Ramses II och Alexander den store ska ha byggt ut och renoverat templet.

Eftermiddagen är fri för att utforska staden Luxor och dess livliga souk.

Det mäktiga templet Karnak
Resa Egypten Karnak

Dag 13-14 Lugna dagar vid Rödahavskusten

Du lämnar Luxor bakom dig och följer Nildalen norrut mot det grekisk-romerska templet Dendera, ett av de bäst bevarade templen i Egypten. Komplexet är byggt under den ptolemaiska perioden (332 - 30 f.kr.) och domineras av Hathortemplet, tillägnat den egyptiska kärlekens och moderskapets gudinna. Hit kommer få turistbussar och du kan i lugn och ro beundra den vibrerande blå färgen som pryder takmålningar och pelare. Templets berömda zodiakkarta, som skapades för mer än 2000 år sedan, stals av Napoleons skattjägare och finns numera att beskåda på Louvren.

Därefter vidare med buss till Marsá Alàm vid Röda havet. Du anländer till ditt boende efter lunch dag 13. I Marsa Alám njuter du av livet vid Röda havet. Du bor precis vid stranden där det är lugnt och skönt. Kustområdet vid Marsa Alam har en hel del korallrev med runt 450 arter av koraller och över 1200 fiskarter. Det finns möjligheter att både bada och snorkla. Här finns också ett antal öar, inklusive Wadi El Gemal Island, som är grogrund för ett 15-tal fågelarter samt för den utrotningshotade dugongen (släkt med sjökon) och den gröna sköldpaddan.

Resa Egypten Dendera
Marsa Alam vid Röda Havet

Dag 15 Historiska El Quseir

Du reser norrut längs med Rödahavskusten till den lilla staden El Quseir. Till skillnad från andra små kuststäder har El Quseir en bevarad stadskärna med en historia som går tillbaka till faraonernas tid, då båtar seglade härifrån till landet Punt, (förmodligen Jemen eller Somalia). Romarna kände staden som Leukos Limen, (den vita hamnen), medan El Quseir under arabernas period blev den viktigaste hamnen i Röda havet fram till 900-talet och var en viktig transitpunkt för pilgrimerna på väg till de heliga städerna Mecka och Medina.

Du får följa med på en historisk promenad genom staden och ta del av byggnader, moskéer, kyrkor och fort från olika århundraden. Värt att nämna är även att El Qusier är en plats där muslimer och kristna bor och arbetar sida vid sida. Här bor ungefär tusen koptiska kristna.

På eftermiddagen anländer du till Hurghada där du övernattar två nätter.

Resa Egypten El Quseir
Hurghada hasmik-ghazaryan-olson-xsVqfVPPb7g-unsplash

Dag 16 Hurghada

Njut av stränderna eller utforska butikerna inne i staden. Precis som vid Marsa Alam finns det gott om bra områden för snorkling.

På kvällen har ni sista middagen med gruppen.

geoff-trodd-qCkX-fMGziE-unsplash

Dag 17 Resan avslutas i Kairo

Åter till Kairo där resan avslutas vid lunch dag 17. Du kan flyga hem eller stanna kvar för att ytterligare utforska Kairo. Det är väl värt att exempelvis besöka Egyptiska muséet en andra gång efter att under resan besökt de viktiga sevärdheterna i Luxor.

Kairos gamla medeltida stad med porten Bab Zuweila
Reseledare
Soliman Mousa
Soliman Mousa

Soliman är född 1962 i Assuan och tillhör minoritetsfolket nubier. Han har jobbat för Läs & Res sedan 2003 och har en enorm kunskap kring allt som rör Egypten. Soliman har en universitetsexamen i språk, är kunnig i historia och älskar öknen.

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du till och från Kairo (CAI). Flyg kostar från cirka 3500 kr tur och retur. Hemresan bokas tidigast kl 17 dag 17.

Det finns flera bra alternativ för att flyga till huvudstaden Kairo (CAI). Exempelvis finns det bra förbindelser med LOT, Lufthansa och Austrian. Priset är ofta fördelaktigt och flygtider inklusive mellanlandning är bra. Välj det flyg som ger dig bra pris och bra flygtider.

Om du inte vill boka ditt flyg själv via exempelvis flygresor.se så kan vi rekommendera att boka ditt flyg med vår samarbetspartner. Läs mer på sidan Flyginformation.

Boende

Boendet under denna resa är relativt varierat. Du kommer att bo på hotell som är rena och fräscha, men sällan eller aldrig lyxiga. Du kommer under två nätter att bo hemma hos familjer på ön Elefantine. Räkna med relativt enkel standard. Det är en del av upplevelsen med resan. Under seglingen bor du även två nätter på en felucca. Båten är bekväm och har toalett mm.

Du sover bekvämt i sovhytt på nattåget från Kairo.

Läs mer om hur boendet på våra resor fungerar på sidan Praktisk information.

Utrustning

Under de tidpunkter vi genomför våra resor till Egypten är det dagtid ett varmt och behagligt klimat. Under seglingen med felucca kan det vara bra att ha med ett reselakan och/eller en tunn sovsäck (+5 grader) samt heltäckande kläder (t.ex. tröja/byxa eller underställ i tunt material).

Bagage kan ofta lämnas på hotell eller andra boenden. Det går lika bra att använda en resväska som ryggsäck. En mindre ryggsäck för dagsutflykter och vandringar är dock nödvändigt.

Under utflykterna rekommenderar vi stabila och sköna träningsskor som du är van att promenera i.

Läs mer om våra generella utrustningstips på sidan Praktisk information.

Allmänt om resor till Egypten

Kommunikationer och vägar är generellt i förhållandevis bra skick. Tidtabellerna för allmänna kommunikationer fungerar under normala omständigheter relativt bra. Du behöver trots detta vara flexibel och öppen för ändringar i resplan på grund av oförutsedda händelser.