July 28, 2013, 1:21 p.m.

Hej igen!

Nam Tso är en av Tibets heliga sjöar och vi alla såg fram emot att besöka den. Det tar ca fem timmar från Lhasa och vägen följer järnvägen. Med jämna mellanrum är soldater utposterade längs rälsen. Måste vara en ohyggligt trist placering. Vi noterade också mycket militärtransporter med långa konvojer. Ankomsten till sjön blev lite av ett antiklimax. Sjön och omgivningen - höga snöklädda toppar är mycket vacker men vid platsen där vi skulle stanna hade det smällts upp en ohyggligt ful barackbebyggelse med enkla gästboenden, restauranger och butiker, alla med stora skrikiga skyltar. I mitten låg en stor öppen plats där alla slängde sina sopor. Detta blev vår utsikt när vi åt middag.

Och så var det toan, eller rättare sagt dasset. Det var ett utedass med halva väggar, två hål i golvet, två meters fallhöjd och inget tak. Inte så kul när regnet öste ner. Men kom man bara bort från bebyggelsen var det en vacker plats.

På färden mot Gyantse där jag nu befinner mig har vi passerat två pass på över 5000 m. Fantastiskt vackra vägar upp över de gröna bergen. När vi kommit över det första passet väntade en syn jag aldrig kommer att glömma! Nedanför oss låg en annan av Tibets heliga sjöar, Yamdrok Tzo. Den skiftade i olika turkosfärgade nyanser och runt den små byar med gula rapsodlingar. Otroligt vackert! Det sägs att Yamdrok är resten av ett hav och den dagen sjön inte finns längre finns inte Tibet. Tyvärr har kineserna anlagt kraftverk vid sjön och vattennivån sjunker för varje år. Vid rastplatserna är det också mycket kommers. Bl a har de stora hundar, typ Berner Sennen, som ägaren satt nån slags lurvkrage på så att de ska se ut som lejon eller nåt. Man erbjuds posera för foto med dem, något kinesiska turister glatt betalar för.

Nästa pass vi körde över, Karo La, ligger alldeles nära en topp på 7191 m med stor glaciär. Tyvärr var det molnigt och regnigt däruppe så vi såg inte så mycket. Men på väg ner mot Gyantsedalen klarnade vädret och vi kunde njuta av de vita topparna på avstånd. Omgivningarna är så mäktiga att de är svåra att fånga på bild än mindre försöka beskriva. I morgon tillbringar vi dagen här i Gyantse, därefter far vi vidare till Shigatse och Everest.

Hälsning Andrea