July 12, 2013, 1:21 p.m.
Hej!
Igår besökte vi Jokhang, ett kloster som ligger i Lhasas gamla stadsdel Barkhor, som ännu inte förstörts av kineserna som många andra delar. Jokhang började byggas ca 640 vt. Det är ett mycket vackert kloster och vår eminente reseledare Wangchen berättade att det ganska stora torg som ligger framför klostret tidigare var en park med massor av gamla träd. Dem högg kineserna ner på 90-talet eftersom de gillar stora öppna platser man kan paradera på. Tänk Himmelska Friden...

Pilgrimena går en sk kora runt Jokhang och det är fascinerade att vandra med. Folk kommer från olika delar av Tibet vilket syns på kläder och hårstilar. T ex män från Kham bär långa hårflätor virade runt huvudet och med tjock röd garnsnodd runt.
Väl inne i templet stod vi tillsammans med Wangchen som berättade för oss när plötsligt en man kom fram och började skrika åt oss att vi skulle gå vidare. Några äldre pilgrimer försökte lugna ner honom men det blev en ganska obehaglig stämning. Vi gick lite framåt och Wangchen förklarade att det finns massor med vakter, en del tibetaner som betalas av regeringen, och som schasar på folk och är allmänt otrevliga. Vi märke också att vi hela tiden följdes av olika personer som övervakade vad vi gjorde. Hela Lhasa är fyllt med övervakningskameror och runt Jokhang-torget sitter det poliser på taken dygnet runt. Ja, det finns mycket att skriva om det.

Idag var vi i Potala-palatset och det var en helt overklig känsla. Att stå nedanför den 130 meter höga klippan som heter Marpo Ri och skåda upp mot den vackra byggnaden och sedan vandra de 270 stegen upp (i hällregn) saknar ord... Besöken är strikt tidsbestämda, vi hade 1 tim o 20 min på oss, så tyvärr inte så mycket tid att verkligen titta ordentligt. Man störs också av av kineserna är så högljudda och skriker o pratar i mobil och är allmänt buffliga. Anar ni en viss antipati? Framför Potala finns också ett jättetorg där massorna kan samlas. Tidigare låg där en gammal bebyggelse som jämnats med marken och kvarteren runt är helt kinesiska med massor av shoppingcenter.

Vi har några dagar till i Lhasa innan vi beger oss ut på vandring och vi ska besöka Norbulingka, Dalai Lamas sommapalats, och några andra kloster. Jag återkommer med nya äventyr efter vandringen som vi börjar vid Gandenklostret och tar oss över två bergspass på 5000 meter och sedan ner genom Yamalung-dalen och till Samyeklostret.

Hälsningar Andrea