Stigen går genom apelsinlundar . . .

Berättelse från resan Nepal.

14 februari, kväll

Väl utsövda vaknar vi på Hotel Riverside i Galeshwar vid Kali-Gandaki floden på 1150 m. Frukosten för min del blev Tibetan bread och masala omelette. Natten kylig och jag frös i min löjligt lilla sovsäck. Väcktes av glatt kvitter från sex svalor på en tvättlina ovanför min säng. Efter lunch börjar vi gå mot första byn. Tuff uppstigning och den stora gruppen på 19 personer sprids ut. Bärare och tolkar ser till att ingen tappas bort eller går fel. Stigen går genom apelsinlundar tyngda av miljoner apelsiner. Snor några på vägen och köper två kg för att ge till mina vandringskamrater. Vi bor utspridda i olika hus i byn på 1500 m som domineras av den etniska gruppen Magar.

15 februari, kväll

Ännu hårdare uppför branta stup genom orörd skog. Fin stig med oändliga trappor. Rododendron har börjat blomma. Kanske var det spår av leopard vi såg. Börjar regna efter lunch innan vi når byn Nangdi på 2350 m. Regnet övergår i snö och min natt blir kall trots tjocka täcken.

Mer om våra resor i Nepal.

Äntligen i Nepal!

Berättelse från resan Nepal.

12 februari kl 21.00

Äntligen Kathmandu! När kvällsmörkret lagt sig och strömmen stängts av i hela Bhaktapur syns bara oljelamporna vid templet utanför restaurangens fönster. Alla har äntligen kommit, verkar förvånansvärt pigga och vår resa kan börja.

”Jag har sett hur det ser ut (i Nepal) på TV, bilder. Men det här är verkligheten! Helt annorlunda. Omöjligt att ta in” sa en av deltagarna i resan.

I morgon gör vi de obligatoriska besöken vid några av Kathmandudalens många sevärdheter och religiösa kultplatser. Här ligger några av både hinduismens och buddismens heligaste platser.

13 februari kl 15.30

Vi sitter i en hopplöst skakig buss på väg västerut för att vandra i åtta dagar. I solnedgången visar sig det riktigt höga bergen. Vi stannar och njuter av Nepals vackraste berg, Machapuchhare, som färgas eldröd av den nedåtgående solen. Området vi skall gå i ligger söder om Annapurnas 8000-meters toppar och finns inte ännu på turistkartan. Lär vara den andra gruppen som går där. Spännande!

Mer om våra resor i Nepal.

Christian leder en resa i Nepal

Berättelse från resan Nepal.

Sitter på tåget till Malmö. Ska leda en resa för 20 skåningar och flyger från Köpenhamn med gruppen f v b Kathmandu. Tåget går fort. Sannolikt fortare än att flyga. Lite nervöst, hur ska jag funka som reseledare? Förra gången var 1981, men då gick det väl bra. Vinterlandskapet stormar förbi fönstret. Läser, mailar, löser sudoku, äter i den fartfyllda restaurangen och berusar mig med en stor lättöl. Nog är det lite korkat att flya. Inget jobbande, ingen läcker restaurang och vem njuter av incheckningar?

Christian

Mer om våra resor i Nepal.