Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
21
Pris
23 500 kr
Resedatum
2020
16 november - 6 december
Börjar:2020-11-16 i Jakarta.
Avslutas:2020-12-06 i Denpasar.
Reslängd:21 dagar
Deltagare:5 - 14
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:23 500 kr
Boka-tidigt-rabatt:-1 000 kr

Denna innehållsrika och omväxlande resa tar dig över Java till Flores och Komodo. Du kommer att se spår av mäktiga riken, ett flertal vulkaner, bo hemma hos familjer och spana efter väldiga komodovaraner. Under två nätter bor du på båt som kryssar runt i arkipelagen kring Komodo, där du snorklar bland korallrev.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Jakarta
3 Tåg till Solo
4-6 Familjeboende i Pracimantoro
7 Dagsbesök i Yogya
8 Till Cemoro Lawang
9 Vandring till Bromo
10-11 Flyg till Bali
12 Vulkanbestigning
13 Buss Moni - Bajawa
14-15 Vandring till Ngadafolket
16-19 Båt kring Komodo
20-21 Flyg till Bali
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter på båt och 3 nätter hos familj)
 • Mat under båtfärden samt under byvistelsen
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Inträde till Borobudur, vulkanen Bromo samt vulkanen Kelimutu
 • Nationalparksavgift till Komodo
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Java-Flores-Komodo

Dag 1-2 Jakarta

Samling på hotellet i Jakarta. Du åker stadsbuss till Gamla Jakarta - holländarnas Batavia. Inom gångavstånd finns till exempel nationalmuseet och stora moskén.

Dag 3 Tåg till Solo

Solo har stora historiska likheter med staden Yogyakarta. Här finns det knappt några turister.

Dag 4-6 Familjeboende i Pracimantoro

Idag åker du till byn Pracimantoro där du under ett par dagar bor hemma hos en jordbrukarfamilj och får delta i de dagliga sysslorna. Dag 6 säger du adjö till familjen och återvänder till Solo.

Dag 7 Dagsbesök i Yogya

Efter frukost tar du tåget till Yogyakarta eller Yogya som den kallas. Resan tar en timme och här besöker du bland annat Borobudur som är ett enormt buddhistiskt tempelkomplex från 700-talet och kanske Indonesiens främsta sevärdhet.

Dag 8 Till Cemoro Lawang

Med ett lokaltåg kommer du till Probolinggo och fortsätter till byn Cemoro Lawang, med vulkanen Bromo inom synhåll.

Dag 9 Vandring till Bromo

Idag bestiger du Bromo och njuter av det vackra morgonljuset från 2300 meters höjd.

Dag 10-11 Flyg till Bali

Bussen tar dig till staden Surabaya, där du direkt flyger till Bali. Dag 11 fortsätter du med morgonflyg till nordöstra Flores. Du åker till den lilla staden Moni vid foten av vulkanen Kelimutu.

Dag 12 Vulkanbestigning

Kelimutu har tre vattenfyllda kratrar; en grön, en röd och en svart. Du är på plats i soluppgången. Innan solen står för högt på himlen vandrar du tillbaka genom skogar, byar och plantager med nejlikor, macadamia samt kaffe.

Vulkanen Kelimutu är en höjdpunkt på din resa

Dag 13 Buss Moni - Bajawa

Buss till den lilla staden Bajawa som ligger på 1100 meters höjd. Resan går längs slingrande bergsvägar i ett makligt tempo. Du anländer på eftermiddagen och har gott om tid att se staden.

Dag 14-15 Vandring till Ngadafolket

Vandring till en by befolkad av Ngadafolket. Du bor hos en familj. Här kan du följa med ut på fälten och hjälpa till med något i jordbruket. Dag 15 återvänder du till Bajawa.

Dag 16-19 Båt kring Komodo

Bussresa på serpentinvägar till Labuan Bajo. Dag 17 startar båtresan i den vackra arkipelagen kring Komodo. Du spanar bland annat efter världens största ödla, komodovaranen. Det är inte farligt men garanterat spännande. Du fortsätter till södra delen av ön Komodo och övernattar på båten. Det finns inga hytter utan du får välja mellan att sova på madrass på övre eller undre däck. Här kan du snorkla bland korallrev. Mat lagas på båten, räkna med färsk fisk varje dag. Dag 19 åter till Labuan Bajo.

Dag 20-21 Flyg till Bali

Flyg till Denpasar på Bali där du kan bada, fiska eller bara koppla av. Besök småstäder som Ubud och Klungkung. Här avslutas resan dag 21.

Reseledare
Polly
Polly

Född 1971. En mycket uppskattad reseledare som började hos oss som mycket ung tolk 1990. Uppväxt på Borneo, men bor numera i Jakarta. Engagerad i organisationer som arbetar för eko-turism. Rest mycket på olika uppdrag i landet. Gillar naturen och duktig på fåglar.

Övrig information om resan

Boende

Boendestandarden på resan kommer att variera från bra medelklasshotell till enkelt familjeboende i byarna.

Båten

På båten sover du på tunna madrasser på däck. Är du känslig för hårt underlag kan du själv komplettera med liggunderlag eller luftmadrass. Två nätter tillbringas på båten. På båten finns en enkel toalett men ingen dusch. Tvättmöjligheterna med sötvatten kommer att vara begränsade. I huvudsak hänvisas du till att tvätta dig i havet.

Byboende

Under två nätter kommer du att bo hemma hos familjer i byar. Du måste då räkna med mycket enkel standard. Du måste räkna med att få sova på golvet. Ett bekvämt liggunderlag är därför bra att ha. Det är också bra att ha någon form av reselakan eller sarong att sova i. Hygienmöjligheterna kommer att vara enkla i byarna. Enkla utedass och eventuellt en tvättplats med en hink vatten.

Utrustning

Under båtresan kommer du att ha möjlighet att snorkla. Det är inte säkert att det finns utrustning på båten. Ta för säkerhets skull med snorkel och cyklop för att undvika irritation. Du bör ha skor för vandringen som har en mönstrad sula.

Om det skall vara vandringskängor, joggingskor eller bra sandaler är en smaksak. Välj skor som du trivs att gå i. Tänk på att terrängen i högländerna är kraftigt kuperad och att det blir halt när det regnar. Vet du med dig att du är frusen kan det vara bra med en tunn sovsäck. I annat fall räcker det med att ha lite varmare kläder till kvällar och nätter. Ett bra tips är en fleecefilt som du kan dra över dig under natten. Säkerligen blir det en populär present som du kan lämna efter dig.