Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum
Ecuador är ett mångfacetterat land där skillnaden mellan olika regioner är stor. Känn historiens vingslag i Quito, upplev vardagen tillsammans med din värdfamilj i Anderna och upptäck Galapagosöarna. Här ruvar fåglarna på ägg mitt på stigen, havsleguanerna sträcker slött ut sig på stenarna och sjölejonen leker bredvid dig i vattnet.

Resedetaljer

DagProgram
1 Guayaquil
2-5 Vandra, rid eller bada
6 Flyg till Galapagos
7-10 Närkontakt med djur
11 Buss till Otavalo
12-13 Marknaden i Otavalo
14-15 Byboende i Peguche
16-17 Quito - ett världsarv
Vad ingår i resan?

Dessutom ingår på Anderna och Galapagos-resan:

  • Entréavgiften till Galapagos och Machalilla Nationalparker.
  • Mat på båten och under familjevistelsen i Peguche.
Anmälningsavgiften till denna resa är 8000 kr. Skälet till den höga anmälningsavgiften är att vi har stora förutbetalda kostnader för inrikesflyg och båt i Galápagos.
Vad ingår inte i resan?
Det finns många olika aktiviteter som inte ingår i resans pris. Nedan är exempel på aktiviteter som ej ingår men som du kan fylla din egen resplan med:

* Du kan hyra snorkelutrustning på båten under dagarna i Galapagos.
* I Anderna norr om Quito kan man besöka hantverksbyar.
Resplan dag för dag
Anderna och Galapagos

Dag 1 Guayaquil

Samling på hotellet i hamnstaden Guayaquil där de flesta flyg till Quito mellanlandar.

Dag 2-5 Vandra, rid eller bada

Buss till byn Las Tunas vid Stilla havet intill Machalilla nationalpark.Du gör en utflykt till Isla de la Plata och vandrar i nationalparken från tropisk regnskog till molnskog, Eller hyr en häst och upplev naturen från hästryggen. I nationalparken finns också fina stränder. Vill du fiska? Ta kontakt med en fiskare och fråga om du får följa med ut på en fisketur. Sista dagen tillbaka till Guayaquil.

Dag 6 Flyg till Galapagos

Ca 1 000 km ut till havs ligger Ecuadors största turistattraktion Galapagos, som består av 19 öar och som finns på världsarvslistan sedan 2001. Du landar på ön Baltra och tar dig sedan till båten som kommer att vara ditt hotell under din Galapagosvistelse. Båten kommer att göra strandhugg på olika öar. Rutterna skiftar vilket innebär att resan i november bl a besöker Isla Isabela, Isla Rabida, Caleta Tortuga Negra och Daphne. Under resan i december besöks Playa Tortuga Bay, Isla Santa Cruz, Isla Santiago, Isolote Bartolome och Isla North Seymour.

Dag 7-10 Närkontakt med djur

Vulkanöarna formades för åtta miljoner år sedan. Flora och fauna är till stor del endemiskt tack vare öarnas isolerade läge. Studiet av de olika aterna av finkar var grunden när Charles Darwin utvecklade sin evolutionsteori. Ingen annanstans i världen kan man komma så nära djur utan att de flyger eller springer iväg. Du kan stå en halv meter ifrån ett sjölejon utan att det bryr sig eller varför inte simma med dem? Öarna är framförallt kända för jättesköldpaddorna. De finns bl a på öarna Santa Cruz, Isabela och Santiago. Landleguaner finns bl a på Santa Cruz, Isabela och Seymour.Galapagospingviner ser man på Isabela, Fernandina, Floreana och Santiago. Havsleguaner och sjölejon finns på alla öar. Den blåfotade sulan häckar i princip överallt. Dag 10 går flyget till Quito.

Dag 11 Buss till Otavalo

Från huvudstaden Quito åker du buss norrut mellan Andernas mäktiga bergsryggar till staden Otavalo.

Dag 12-13 Marknaden i Otavalo

I Otavalo besöker du Latinamerikas största marknad. Här möter du indianer, handlar fantastiskt vackert hantverk och får kanske även tid över för ett besök i den vackra Cotacachi nationalpark.

Dag 14-15 Byboende i Peguche

Några kilometer utanför Otavalo ligger byn Peguche som bebos av en quichua-talande ursprungsbefolkning. I många hem finns vävstolar. Byborna försörjer sig framförallt på att väva men också på att tillverka musikinstrument som rondadores, den equadorianska panflöjten. Du inkvarteras i en värdfamilj och får en inblick i byns vardagsliv.

Dag 16-17 Quito - ett världsarv

Reseledare
Samuel Cordova
Samuel Córdova
Född 1975 i Ambato och bor sedan år 2000 i Quito. Samuel har en utbildning som kommunikatör och har arbetat som nyhetsreporter på tv och med internationellt studentutbyte med Kanada. Samuel har arbetat som reseledare för Läs & Res sedan 2003. Han njuter av att resa, dela med sig av Ecuadors kultur och visa upp de fyra regioner som gör Ecuador till ett världens mest spännande länder; Anderna, Amazonas, Galápagos och Stilla Havskusten. Samuel är stolt över att visa upp sitt lands rikedomar, i form av dess varierande natur, olika etniska grupper och gastronomi.

"Jag har turen att arbeta samtidigt som jag känner mig som en del av gruppen under mina resor med Läs & Res resenärerna. Jag njuter av att vandra i bergen, beskåda solnedgången vid Stilla Havet, variationen av djur och mäktiga floder i Amazonas och självklart möjligheten att simma med sjölejonen i Galápagos!"
Övrig information om resan

Boende

I Ecuador finns det inte centralvärme i husen, därför kan det under höglandsvistelsen, bli rätt så kallt i hotellrummen. Ta med en del varma kläder som går att sova i så är du garderad. Under familjeboendet är standarden betydligt enklare än under resten av resan. På turen till Galapagos bor du på båten i tvåpersonershytter med badrum.

Utrustning

Särskilt för resan Anderna och Galápagos.

På denna resa behövs ingen särskild utrustning, varken sovsäck, liggunderlag eller myggnät. Varma kläder för höglandsvistelsen behövs dock. Se Boende.