En resa genom Uzbekistan är en resa genom tusenåriga karavanstäder och storslagna öknar. Uzbekistan är det mytomspunna landet där namn som Djinghis Khan, Alexander den store och Timur Lenk fortfarande ekar mellan uråldriga moskéer och myllrande basarer. Överallt gör sig landets långa och dramatiska historia påmind. Du möter även ett land som försöker skapa en egen identitet efter många år under sovjetiskt styre. Följ med på en resa till Uzbekistan med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Resa Kirgizistan Issyk Kul
Läs mer om resan
Uzbekistan & Kirgizistan

Uzbekistan & Kirgizistan

Maj, augusti

Nomadliv, himmelska berg och världsarv på Sidenvägen

17 dagar
Fakta och restips

Klimat och väder

Uzbekistan ligger mitt i Centralasien inklämt mellan Kazakstan, Turkmenistan, Afghanistan. Kirgizistan och Tadzjikistan. Man kan säga att landet är beläget i det område som avgränsas av floderna Syr-Darja och Amu-Darja. Uzbekistan, som nästan är exakt lika stort som Sverige, är nästan helt täckt av den flacka Kyzylkumöknen. I öster omger bergskedjor den fertila Ferganadalen där vin- och bomullsodlingar är vanlig förekommande.

Uzbekistan har ett tempererat, torrt fastlandsklimat med heta somrar och kalla vintrar. Nederbörden är blygsam vilket innebär att vatten istället hämtas från underjordiska vattendrag. Konstbevattningen av bomullsodlingar har skapat en katastrofal miljöproblematik vid Aralsjön. Bästa tid att besöka landet är under vår och höst då temperaturen är mer hanterbar än under de heta sommarmånaderna.

Maxtemperatur Samarkand

Nederbörd Samarkand (mm)

Valuta och priser

Valutan i Uzbekistan heter uzbekisk sum (UZS). Det finns numera gott om uttagsautomater i de större städerna så vi rekommenderar att du har med kreditkort (Visa, MasterCard mfl) på resan och på så sätt tar ut lokal valuta. Kort går även att använda på hotell, restauranger och de flesta butiker.

Om du hellre tar med kontanter för att växla till dig sum rekommenderar vi att använda Euro eller USD.

Det är betydligt billigare i Uzbekistan jämfört med i Sverige. En måltid kostar mellan 40-80 SEK ungefär. Räkna även in att det kan tillkomma små avgifter (5-20 SEK) för kamera och videokamera vid vissa sevärdheter. Dessa avgifter går till underhåll av byggnader mm.

Vaccinationer och hälsa

Tag kontakt med en vaccinationscentral innan din resa till Uzbekistan. Du bör ha grundskyddet mot polio, difteri och stelkram som de flesta svenskar har. Vi rekommenderar också vaccinet Twinrix mot hepatit A och B. Det är även relativt vanligt att resenärer tar det flytande vaccinet Dukoral mot kolera och turistdiarré.

Om du följer din reseledares råd under resan är det ganska liten risk att drabbas av magproblem.

Vill du ha oberoende information om vaccinationer samt hälsoråd inför din resa kan du klicka här!

Pass och visum

Se till att ditt pass är giltigt minst sex månader efter resans avslut. Passet måste vara helt samt ha minst två tomma sidor.

Det är visumfritt för svenska medborgare upp till 30 dagar. Är du inte svensk medborgare är det ditt ansvar att kolla upp vad som gäller för just dig.

Språk

De flesta i Uzbekistan pratar uzbekiska. Det är ett turkspråk som ligger när uighuriskan. Utöver uzbekiskan finns det många andra turkspråk i landet. Ett exempel på detta är karakalpakiska som talas i den autonoma regionen Karakalpakstan. Dessutom talas ryska, persiska.

Förutom uzbekiska är ryska det språk som är mest gångbart i landet. Men fler och fler i den yngre generationen lär sig engelska.

Religioner och folkgrupper

Runt 90 procent av befolkningen är muslimer (sunni dominerar). Resten tillhör kristna minoriteter och ateister.

Uzbeker utgör ungefär 80 procent av befolkningen. Övriga 20 procent utgörs av tadzjiker, ryssar, kazaker, tatarer och karakalpaker. Uzbeker är ett turkfolk som är besläktat, språkligt och kulturellt, med grannarna i de övriga länderna i Centralasien.

Mat och dryck

Det uzbekiska köket har givetvis gemensamma nämnare med övriga Centralasien. Bröd, nudlar och fårkött är centrala dela i köket. Nationalrätten i Uzbekistan är pilaff — en rätt med ris, lök och morötter som ofta tillagad över öppen eld. Ofta tillkommer kött, russin och kikärtor. Rätten tillagas till vardags såväl som till bröllop och fest.

Grönt te är vanligt förekommande över hela landet. I Tasjkent är dock svart te mer populärt. Ajran yoghurtdryck som är populär på sommaren. Det produceras en hel del vin i Uzbekistan vilket kan vara värt att prova på.

Tid

Uzbekistan ligger tre timmar före Sverige under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret ligger Uzbekistan fyra timmar före.

El och internet

Precis som Sverige har Uzbekistan 220 volt. Uzbekistan använder sig av eluttag som är kompatibla med de kontakter och apparater som vi använder Sverige. Du behöver inte ta med någon adapter under din resa.

Ta seden dit du kommer

Räkna med att möta vänliga och gästfria människor under resan i Uzbekistan. I gengäld bör du vara påläst kring seder och bruk så att du kan uppträda respektfullt i olika typer av situationer.

När du besöker moskéer och andra helgedomar rekommenderas det (ibland är det obligatoriskt) att kläderna täcker både axlar och ben. Man tar av sig skorna innan man går in i en moské eller privat hem. Fötterna betraktas som orena och fotsulorna ska vändas ner i marken.

Kulturella tips

Om du åker på en resa med oss till Uzbekistan så skickar vi ut ett informationspaket med bok, karta samt en litteraturlista med kulturella tips. Här kommer dock några smakprov:

  • Sovjetistan, Erika Fatland
  • Imperium, Ryszard Kapuscinski
  • Legenden om Aypi, Ak Welsapar