Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Vägen till Indiens mångbottnade själ går via magen. Det frodiga södra Indien är det perfekta avstampet för en kulinarisk upptäcktsfärd. Du besöker risodlingarna i Keralas Backwaters, de böljande kullarna med tebuskar i Munnar och de gigantiska matsalarna i det heliga Tirupati. Du lär dig laga indiska läckerheter och upptäcker vad ingredienser som kokos och senapsfrön kan göra med smaklökarna. Samtidigt får du en unik inblick i kulturen.

Resedetaljer

DagProgram
1-2 Historiska kryddstaden Kochi
3-4 Backwaters och Coconut Palms
5-6 Bland böljande teberg och kryddor
7-8 Malabarkustens muslimska kök
9 Spana på det exotiska djurlivet
10-11 Kaffe och unik matkultur
12 Kokboksförfattare och Mysore-yoga
13-14 Laga mat från fältet till bordet
15 Världens största pilgrimsort
16-17 Personliga matupplevelser i Mahabalipuram
18 Resan avslutas
Vad ingår i resan?
Särskilt för resan Sydindiens smaker:

  • Visum ordnar man själv. Det ingår inte i resans pris.
  • Tre matlagningskurser
  • Maten i Coconut Palms
  • Maten i Wayanad
  • Inträde och jeeptur i Wayanad NP
  • Maten i Nandi Hills
  • Jordbrukspresentation i Nandi Hills
  • Måltid i Bangalore
  • Inträde till templet i Tirupati
  • Matlagningen vid barnhemmet i Chennai
Vad ingår inte i resan?
Resplan dag för dag
Sydindiens smaker

Resplan

Vägen till Indiens hjärta går via magen. Lär dig laga indiskaläckerheter på en matresa genom landets fyra sydligaste delstater.Du upptäcker inte bara vad ingredienser som kokosnötter, currybladoch senapsfrön kan göra för smaklökarna och maträtterna. Du fårsamtidigt en unik inblick i den sydindiska kulturen.

Dag 1-2 Historiska kryddstaden Kochi

Resan börjar i Kerala i hamnstaden Kochi, som redan underantiken blev centrum för kryddhandel. Staden var en livligknutpunkt för portugiser, judar och araber. Här botaniserar du ikryddstånden och lagar mat hos en välkänd kristen matkreatör ochkokboksförfattare.

Dag 3-4 Backwaters och Coconut Palms

Mellan Backwaters natursköna kanaler och havet finns CoconutPalms som ligger i en fiskeby. Här får du möjlighet att tillsammansmed bykvinnorna utforska det lokala hinduiska köket. Du kan ävenpröva fiskelyckan med lokala fiskare eller upptäcka kanalsystemet ien kanot.

Dag 5-6 Bland böljande teberg och kryddor

Uppe i bergen vid staden Munnar, britternas tillflyktsort, finnslandets högst belägna teplantager. De böljande gröna bergen ärtäckta av tebuskar. Här ser du hur te plockas, hur svart te blirtill och dricker förstås själv Keralas berömda chai. I byarna runtMunnar odlas massor med kryddor! Se ingefära, kardemumma, kanel,vanilj och många fler kryddor när de fortfarande är i jorden.

Dag 7-8 Malabarkustens muslimska kök

Färden fortsätter till staden Kannur vid den vackraMalabarkusten. Här i norra Kerala är det muslimska inslagettydligt, vilket märks i köket som har influenser både frånMellanöstern och Malaysia. Du bor i ett tidigare väveri där du ävenkommer att tillaga havets läckerheter. Du gör en utflykt tillTellicherry där du bjuds in till en middag hos en lokal kulinariskauktoritet.

Dag 9 Spana på det exotiska djurlivet

Du lämnar grytorna för att under en dag besöka nationalparkenWayanad. Parken har flest tigrar i hela Kerala. Du bor precis vidskogens kant och utforskar terrängen i jeep och spanar efterleopard, elefant, gaur och inte minst tiger.

Dag 10-11 Kaffe och unik matkultur

Delstaten Karnataka är känd för sitt kaffe. I Coorg bor du påett kaffeplantage. Området är också känt för sin särprägladematkultur. Här är kött vanligare än i det i övrigt så vegetariskasödra Indien. Här får du lära dig laga rätter med framförallt fläskoch matlagningen avslutas naturligtvis med en god kopp egenbryggtkaffe.

Dag 12 Kokboksförfattare och Mysore-yoga

I staden Mysore får du chansen att träffa en lokalkokboksförfattare som avslöjar hemligheter kring det sydindiskaköket. Testa gärna Mysore-yoga och besök den lokalamarknaden.

Dag 13-14 Laga mat från fältet till bordet

Vidare österut till Nandi Hills. Du bor vid foten av denmytomspunne maharajan Tipu Sultans jaktslott på en gård. Du plockarsjälv alla ekologiska ingredienser ute på fälten för att sedan iköket tillaga det gården har att erbjuda. Du får också lära digkonsten att göra äkta indisk chutney.

Dag 15 Världens största pilgrimsort

Tirupati i delstaten Andhra Pradesh, är världens störstapilgrimsort. Mycket större än Mecka. Här flockas årligen 40miljoner människor i religiös hysteri. Pilgrimer äter gratis itemplet och har du tur får du delta i deras måltid. En välkändladdu, sötsak, görs bara här i Tirupati. Den äts av tillbedjarnasom en offergåva.

Dag 16-17 Personliga matupplevelser i Mahabalipuram

Resan avslutas i Indiens sydligaste delstat Tamil Nadu, i stadenMahabalipuram. Köket är främst vegetariskt och består av ris,linser och grönsaker. Här testar du dina nyvunna färdigheter,handlar på den lokala marknaden och lagar mat för ett barnhem. Påavslutningsmiddagen i reseledaren Sanjoos föräldrahem riktasblickarna bortom det sydindiska köket för att ge mersmak av vadövriga Indien har att erbjuda.

Dag 18 Resan avslutas

Reseledare
Sanjoo Malhotra
Sanjoo Malhotra
Född 1970. Sanjoo kom till Sverige 1997 för studier och har stannat kvar efter det. Brinner för mat och anordnar bl.a. uppskattade matlagningskurser runt om i Sverige.
Övrig information om resan