Gradering
Lugnare
Resa utan större fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Vandra uppför tempelberget i Palitana. Åk tåg till Girskogen för att se det asiatiska lejonet. Det är ett äventyr att åka med kamelvagn mellan byar och möta de gästfria, stolta människorna. Delstaten Gujarat är gammaldags och traditionell, maten vegetarisk och alkohol förbjuden. Avslutning med bad i Arabiska sjön. Räkna med intryck och upplevelser som varken du eller dina barn glömmer.


Resedetaljer

DagProgram
1 Samling i Mumbai
2-3 Vandra uppför trapporna på tempelberget
4-5 Diu - den portugisiska enklaven
6 Smalspårigt tåg
7 Gir - Lejonskogen
8-9 Junagadh - staden från Jesu tid
10-12 Skolor och nomader i Bhuj
13-14 Med dromedarvagn i Rann of Kutch
15-16 Bada och rid i hamnstaden Mandvi
17-18 Expresståg till Mumbai
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (två nätter i byboende i under Rann of Kutch)
 • Mat under vistelsen i byarna, under familjeboendet och under Rann of Kutch
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen (alla kostnader under Rann of Kutch, besök vid museum enligt resplan)
 • Inträde till Gir nationalpark
 • Lokala guider och tolkar vid byboende (2 dagar)
 • Rundturer med guide i Junaghadh och Mandvi
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • E-visum ordnar du själv innan resan
Resplan dag för dag
Stora kamelresan

Dag 1 Samling i Mumbai

Samling på vårt hotell i Mumbai.

Dag 2-3 Vandra uppför trapporna på tempelberget

Flyg till Bhavnagar i delstaten Gujarat, en delstat som är mycket traditionell med mestadels vegetarisk mat. Buss till Palitana, en av de heligaste platserna för jainer. I soluppgången går ni tillsammans med hundratals pilgrimer uppför trapporna till bergstoppen med 863 tempel i marmor. Ni bor i ett dharamsala (pilgrimshärbärge).

Dag 4-5 Diu - den portugisiska enklaven

Buss till den forna portugisiska enklaven Diu, som är en liten ö. Besök en skola och ta del av livet på landsbygden. Här väntar vackra stränder, bad och god mat direkt från havet.

Dag 6 Smalspårigt tåg

Ni åker med motorcykelrickshaw, en sixseater, tillbaka till fastlandet. Därefter med långsamt tåg på smalspårig järnväg, 40 km/tim som snabbast. Det är ett riktigt äventyr för de minsta. Ni passerar mangoodlingar och delar av Girskogen.

Dag 7 Gir - Lejonskogen

Besök i Girskogen, den enda platsen där det asiatiska lejonet finns kvar, ca 400 st. Under en dag gör ni en upptäcktsfärd med jeep i skogen och får se en hel del djur, med stor sannolikhet lejon.

Dag 8-9 Junagadh - staden från Jesu tid

Efter frukost åker ni buss till Junagadh, en stad som var bebodd 200 år före Kristi födelse. Att gå omkring i de smala, vindlande gränderna i den gamla delen av staden är en upplevelse. Ni får besöka Girnar Hill, ett tempelberg med 10 000 trappsteg. Ni passerar moskéer som ser ut som bakelser och tempel befolkade av heliga män, sadhus. Ni gör också en utflykt till Junagadhskogen och ett ashram inne i djungeln. I templet lever apor och halvtama påfåglar spatserar mellan husen.

Dag 10-12 Skolor och nomader i Bhuj

Buss till Bhuj. Här har ni möjlighet att besöka skolor samt träffa barnen och lärarna. Ni möter nomader från Rabarifolket med en särpräglad kultur. Det blir också besök i byar där de berömda lokala tygerna och broderierna står i fokus.

Dag 13-14 Med dromedarvagn i Rann of Kutch

Området är glest bebott av en mängd olika etniska grupper som lever av boskapsskötsel och har lite kontakt med omvärlden. Det lokala transportmedlet är dromedarvagn och detta färdmedel får ni nu prova på. Ni kan välja mellan att gå, sitta i en vagn eller rida. Nätterna tillbringar ni i byar. Varje familj inkvarteras hos en lokal familj och ni äter tillsammans med värdfamiljen. Landskapet är ödsligt, men har ändå ett rikt djurliv. Flamingor och pelikaner häckar här under vintern, dessutom gulärlor, härfågel och blåkråkor. Det finns varg som ni ibland hör på nätterna. Vargen är skygg, helt ofarlig för människan, men förtjust i får och getter.

Dag 15-16 Bada och rid i hamnstaden Mandvi

Buss till Mandvi vid havet, en mycket gammal hamnstad. Här byggs fortfarande stora, oceangående fartyg för hand i teak med enkla verktyg. Ni besöker maharajans sommarpalats beläget vid öde sandstränder. Ni kan bada och rida. Hur långt ni rider och vilket djur ni väljer, bestämmer ni själva. Välj mellan häst och kamel.

Dag 17-18 Expresståg till Mumbai

Åter till Bhuj för nattåg till Mumbai dag 17. Ta del av jättestaden och möt filmindustrin Bollywood. Här avslutas resan.Boka flyg hem tidigast på kvällen dag 18.

Reseledare
Hasmukh Gor
Hasmukh Gor

Född 1962. Har arbetat för oss sedan 1993. Bor i Bhuj som ligger i Kutch i delstaten Gujarat. Gift och har en son. Han har doktorerat i antropologi som han nu också undervisar i. Talar Gujarati, Hindi, Kutchi och engelska. Arbetat för svensk TV. Älskar att ...resa!

Övrig information om resan

Flyg

På den här resan flyger du tur och retur till Mumbai (Bombay). Flyg från 5000 kr. Boka flyg hem tidigast på kvällen dag 18.

Boende

Hotell

I större städer i Indien bor du på hotell i dubbelrum. Hotelrummens standard kan variera något men normalt är att du har två enkelsängar, egen dusch och toalett och en fläkt i taket. De flesta hotellen i städerna har västerländska toaletter. Kvaliteten på badrummens tekniska standard kan dock variera. Det är vanligt att täcket består av en filt varför ett tunt reselakan är att föredra när det är varmt eller att ha under filten närmast kroppen.

Gästhus

I Palitana övernattar vi på ett pilgrimshärbärge under enkla förhållanden.

Byboende

Under byvistelsen i Kutch råder ofta mycket enkla förhållanden både vad gäller sanitet/hygien och komfort. Du kommer att bli erbjuden att sova i säng eller på golvet. Räkna med utedass. Tvättmöjligheterna kommer troligen att begränsa sig till ett tvättfat. Då det blir kallt i öknen på vintern behöver du en sovsäck och ett tunnare liggunderlag.

Utrustning

Särskilt för Stora Kamelresan

Listan ovan är en generell utrustningslista. På den här resan behöver du dock inte regnkläder. I övrigt bör du ta med:
Ta gärna med foton (flera kopior som kan lämnas kvar) av din egen familj och din hemmiljö.

 • Reselakan i siden
 • Tunn sovsäck för kameltrekkingen. Det blir kallt i öknen nattetid.
 • Eventuellt liggunderlag om du är känslig för hårt underlag. Det kan hända att du får sova på enklare madrasser.
 • Hel baddräkt eller t-shirt att bada i för kvinnor.
 • I Gir National Park kan vara kallt under höst och vinter, varför varmare kläder behövs liksom tunnare vantar och en mössa.
 • Kikare - kommer väl till hands i Gir nationalpark samt på Great Runn of Kutch