Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Dagar
20
Pris
23 700 kr (vuxen) 16 800 kr (barn)
Resedatum
2020
14 juli - 2 augusti Bekräftad
Börjar:2020-07-14 i Kilimanjaro.
Avslutas:2020-08-02 i Dar es Salaam.
Reslängd:20 dagar
Deltagare:5 - 15
Lediga platser:Fler än fem
Bekräftad:Ja, du kan boka ditt flyg
Pris:23 700 kr
Barnpris (tom 11 år):16 800 kr

Familjeresa.

Denna familjeresa är ett riktigt afrikanskt äventyr! Du vandrar upp på Mt Meru - Afrikas femte högsta berg. Du bör vara lite äventyrlig för att klara vandringen, men du behöver inte gå hela vägen upp för att känna pirret! Dessutom får du se vilda djur, vandra i orörd regnskog, bo i en by och snorkla över korallreven på Ugunja (Zanzibar).

Resedetaljer

DagProgram
1 Arusha
2-3 Safari i Tarangire & Ngorongoro
4 Förberedelser för Mount Meru
5-9 Vandring och bestigning av Mount Meru
10-11 Byvistelse
12-14 Vandring i bergsregnskog
15 Buss till Dar es-Salaam
16-17 Södra Zanzibar
18-19 Norra Zanzibar
20 Dar es-Salaam
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (övernattning i tält och byvistelse ingår i resan)
 • Mat under vistelsen i Chome och Parebergen och under bestigningen av Mt Meru. Lunchlåda i Tarangire och Ngorongoro samt på bussen till Dar es-Salaam. Frukost ingår samtliga dagar
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Nationalparksavgifter till Tarangire, Ngorongoro och Mt Meru
 • Lokala guider och bärare enligt resplanen (Tarangire, Ngorongoro, Parebergen och Mt Meru)
 • Samtliga formella tillstånd
 • Utrustning (tält och liggunderlag)
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplanen
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
 • Visum (ca 50 USD)
Resplan dag för dag
Expedition Meru

Dag 1 Arusha

Samling på vårt hotell i Arusha.

Dag 2-3 Safari i Tarangire & Ngorongoro

Tarangire nationalpark är en av de parker som har högst koncentration av vilda djur. Här ser du de flesta av de mest välkända östafrikanska djuren såsom giraffer, zebror, bufflar,antiloper, elefanter och lejon. Kanske även leopard. En hel dag är du inne i parken och letar efter djur på savannen. Nästa morgon vidare till Ngorongorokratern som är ett av världens mest berömda naturområden. Djurlivet är överväldigande rikt året om och har du tur ser du även noshörning. Ngorongorokratern är ett av landets åtta UNESCO världsarv.

Dag 4 Förberedelser för Mount Meru

Tillbaka till Arusha för att förbereda bestigningen av MountMeru.

Dag 5-9 Vandring och bestigning av Mount Meru

Vandring uppför den slocknade vulkanen Meru. En lätt vandring uppåt, först till Miriakamba hut (2500 m), nästa dag till Saddle hut (3500 m). Bärare tar din packning, mat och köksutrustning. Du kan helt ägna dig åt att njuta av förändringarna i naturen, från savann, genom dimmig molnskog upp till platåer med jätteljung. Ni bor i fina men enkla fyrbäddsrum. Dag sju kan du välja - antingen går du upp på stora Meru (4562 m) vilket är en mer krävande vandring, eller så gör du en lättare vandring upp på lilla Meru (3801 m). Vad du än väljer så får du fantastiska vyer översavannerna och Kilimanjaro. Dag åtta vandrar du nedför berget.Efter att ha sagt farväl till bärare, kockar och bergsguide åker du vidare med buss till Same.

Dag 10-11 Byvistelse

Med Landcruiser längs en slingrande bergsväg till byn Chome i Parebergen. Inkvartering hos utvalda familjer i denna ganska välmående by där flertalet försörjer sig på att odla grönsaker,korn, bananer och kassava. Här får du delta i din familjs sysslor,besöka skolan, kliniken och kyrkan.

Dag 12-14 Vandring i bergsregnskog

Vandring under några dagar i bergsregnskogen i Chome Forest Reserve. Lokala guider visar vägen och bärare tar er packning upp genom en vidunderlig trollskog. Våra kockar håller er mätta.

Dag 15 Buss till Dar es-Salaam

Till Dar es-Salaam med lokalbuss.

Dag 16-17 Södra Zanzibar

Båt till Stone town på Zanzibar eller Unguja som själva ön heter. Ströva genom gränderna i denna historiska stad som en gång var centrum i denna del av världen. Här finns möjligheten att göra en kryddsafari; peppar,kryddnejlika, kardemumma, vanilj, kanel mm. Ni kan även besöka Jozaniskogen, den enda ursprungliga skog som finns kvar på Ugunja. Både själva ön och Stonetown specifikt är bägge världsarv. Ön har även en tragisk historia då det under 1800-talet såldes 100.000-tals slavar på öns slavmarknader. Ta del av den rika och mångbottnade historian såväl som den slående vackra naturen på ön.

Dag 18-19 Norra Zanzibar

Med dalla dalla tar du dig norrut på Ugunja. Lukten av kryddnejlika ligger tung när du far genom byarna. Dagar med bad,snorkling och god mat. Med en dhow seglar ni under en dag till Mnembaatollen och snorklar vid korallrev.

Dag 20 Dar es-Salaam

På förmiddagen med supersnabb båt till Dar es-Salaam där resan avslutas. Det går även att flyga hem från Zanzibar.

Reseledare
reseledarehamisi.JPG
Hamisi Gyori

Född 1964. Arbetat för oss sedan 1999. Bor till vardags i Dodoma där han arbetar med det nationella skogsprogrammet. Allmänt mycket kunnig och välinformerad om sitt land.


Övrig information om resan

Flyg

Det är enkelt och prisvärt att flyga till Tanzania. Med exempelvis Ethiopian Airlines går det att flyga på utmärkta flygtider med priser från ca 5000 kr och uppåt. Flygplatsen utanför Arusha heter Kilimanjaro International Airport (flygplatskoden är JRO). Det går utmärkt att flyga hem från Dar es-Salaam där resan avslutas. Många väljer dock att stanna några extra dagar på Zanzibar och flyga hem därifrån (flygplatskoden är ZNZ). Att flyga till en destination och hem från en annan kallas för "Open-Jaw". Det är enkelt att boka en "Open Jaw"-biljett på exempelvis www.flygresor.se. Du kan även kontakta oss för att få tips inför din flygbokning eller för att bli hänvisad till vår samarbetspartner för flygbokningar.

Boende

Hotell / Gästhus

Under bestigningen av Meru bor ni i något som liknar fjällstugorna i Skandinavien. Fyra personer i ett rum. Rent och välordnat.

Byboende

I byn Chome inkvarteras din familj hos en lokal familj. Chome är en utspridd by med relativt hög levnadsstandard. De flesta familjer har tillgång till utedass, rinnande vatten och en enkel dusch.. Till byn åker ni i hyrda bilar.

Tält

Under byvistelsen är ni ute och vandrar ett par dagar. Då bor ni i tält som Läs & Res har på plats. Vi håller också med liggunderlag.

Utrustning


Särskilt för Expedition Meru

Följande är ett förslag på vad som kan vara bra att ta med på resan "Expedition Meru", utöver ovanstående generella lista (för samtliga våra resor). Syftet med listorna är att du inte ska glömma bort något väsentligt. Urvalet gör du sen själv med ditt sunda förnuft. Allt är inte nödvändigt och det är en stor fördel att resa med lite bagage. Mycket finns att köpa i Tanzania, men inte speciell friluftsutrustning.
Vi föreslår att du packar i en stor ryggsäck samt tar med en liten ryggsäck som handbagage och för dagsbruk under vandringarna. Tänk på att det blir kallt på kvällarna och på den sista vandringen upp till toppen. Det gäller därför att gardera sig med varma kläder för ombyte efter en svettig dag.

Under bestigningen av Meru bär du själv enbart vad du behöver under dagen. Övrig packningen bärs av bärare.

All packning som inte behövs under respektive vandring lämnas på ett hotell. Endast nödvändig packning bör tas med. Bagaget bör inte väga mer än 10 kg - helst mindre!

 • Tunn sovsäck som klarar + 5.
 • Du behöver INTE ta med liggunderlag (såvida du inte vill ha ditt eget)
 • Reselakan (vid vandringen i regnskogen i Pare bergen)
 • Stadiga och stabila skor att vandra i
 • Risken för regn är liten (om du vill ta med dig med dig regnkläder så bör de vara lätta).
 • Underställ (räkna med temperaturer kring noll på natten vid högsta lägret på Meru)
 • Slitstarka strumpor, flera ombyten
 • Vindavvisande långbyxor
 • Vindtät jacka med kapuschong
 • Vantar (gärna vindtäta)
 • Mössa som går över öronen
 • Långärmad skjorta
 • Kikare om du vill för safariturerna

Hälsa

Särskilt för resan "Expedition Meru"

Besök vaccinationscentralen i god tid, helst en dryg månad före avresa eftersom vissa malariaprofylax bör påbörjas tre veckor innan avresa. Rådgör med din vaccinationsläkare - omständigheter kan förändras snabbt. Men det är alltid du som avgör vilka vaccinationer du skall ta (förutom sådant som är obligatoriskt).

Om du har stämpel i ditt pass från ett annat land med gula febern, då måste du ta med bevis för att du tagit vaccination mot gula febern.