Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Dagar
15
Resedatum
Pris
21 600 kr
2024
22 november
- 6 december
Börjar:2024-11-22 i Denpasar.
Avslutas:2024-12-06 i Denpasar.
Reslängd:15 dagar
Deltagare:6 - 12
Lediga platser: Ja
Bekräftad:Nej, avvakta med att boka flyg
Pris:21 600 kr

Under fyra dagar färdas du med båt mellan öar i Komodo Nationalpark. Båten utgår från Labuan Bajo på ön Flores. Du gör strandhugg, snorklar bland korallrev och övernattar i byar. På ön Rinca letar du efter komodovaranen, världens största ödla. Ön Flores erbjuder vandringar i vidunderligt vacker natur med många vulkaner. Byarna har behållit sina traditioner och sitt hantverk.

Resedetaljer

DagProgram
1 Denpasar, Bali
2 Flyg till Maumere på Flores
3 Moni
4 Kelimutu, vulkanen med tre kratersjöar
5 Bajawa och Ngadafolkets byar
6-8 Lätt vandring till foten av vulkanen Inerie
9 Labuan Bajo
10-12 Kryssning i Komodo National Park
13 Labuan Bajo
14 Flyg till Denpasar på Bali
15 Resan avslutas på Bali
Vad ingår i resan?

 • Kvalificerad reseledning
 • Informationspaket med utvald litteratur och karta
 • Samtliga transporter under resan
 • Inrikes flygplatsskatt och samtliga obligatoriska avgifter
 • Del i dubbelrum eller annan inkvartering under resan (2 nätter på båt och 2 nätter hos familj)
 • Mat under båtfärden samt under byvistelsen
 • Samtliga utflykter och aktiviteter ingåendes i resplanen
 • Inträde till vulkanen Kelimutu
 • Nationalparksavgift till Komodo
 • Lokala guider och tolkar enligt resplan
 • Samtliga formella tillstånd
 • Dricks till lokala guider, tolkar och chaufförer vid aktiviteter enligt resplan
Vad ingår inte i resan?

 • Internationellt flyg till/från resmålet
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Öster om Bali

Dag 1 Denpasar, Bali

Samling på vårt hotell vid Sanur Beach i Denpasar.

Dag 2 Flyg till Maumere på Flores

Du flyger rakt österut till Maumere på nordöstra Flores. Ön är mycket bergig och har många vulkaner, vilket har gjort att folk levt isolerade från varandra och det har format olika kulturer och språk. I dag är de flesta kristna katoliker, vilket inte hindrar att gamla traditioner och trosföreställningar lever kvar.

Dag 3 Moni

Efter frukost tar du lokalbuss till Moni, 90 km (3 tim) längs en slingrig väg genom byar och odlingar. Moni är en liten stad vid foten av den berömda vulkanen Kelimutu. Detta är Lio-folkets område och de är berömda för sin textila tradition - ikat, som betyder knyta eller binda. Tekniken är tidskrävande och de traditionella motiven är välkända över hela Indonesien. Du kommer att få se hur det går till i byarna utanför Moni.

Dag 4 Kelimutu, vulkanen med tre kratersjöar

Kelimutu har tre vattenfyllda kratrar som har olika färger, en grön, en röd och en svart. Färgerna varierar beroende på halten av olika mineraler och solljuset. Du är på plats i soluppgången och utsikten är betagande. Innan värmen kommer vandrar du nedför vulkansluttningarna genom skogar, byar, plantager med nejlikor, macadamia, kaffe och natuirligtvis böljande risfält.

Dag 5 Bajawa och Ngadafolkets byar

Buss i cirka fem timmar till Bajawa. Bussen gör täta stopp för att folk och bagage skall av och på. Bli inte fundersam när du ser motorcyklar, getter, höns och stora grisar lastas på bussen. Bajawa är en liten stad i bergen på 1100 meters höjd och omgiven av vulkaner. Detta är Ngada-folkets område. De bor i traditionella byar som är mycket vackra och nu har du förmånen att se det med egna ögon.

Dag 6-8 Lätt vandring till foten av vulkanen Inerie

Du vandrar på småvägar och stigar till en by vid foten av vulkanen Inerie (2245 m). I byn bor du hos en familj i byn. Några ungdomar från Bajawa följer med och fungerar som tolkar i varje värdfamilj. Här kan du följa med ut på fälten och kanske hjälpa till med något i jordbruket. Dag 8 återvänder du till Bajawa där du på egen hand upptäcker staden.

Dag 9 Labuan Bajo

En hel dag på bussen. Till sist når du Labuhan Bajo på Flores västkust. Tid och tålamod nödvändigt när du färdas på Flores. Bussen gör många stopp så det finns utrymme både för mat och toalettstopp.

Dag 10-12 Kryssning i Komodo National Park

En större båt blir din bas under några dagars vidunderlig färd genom arkipelagen kring Komodo. Första natten bor du hos en familj på ön Rinca. Här får du höra berättelser om hur man klarar samlevnaden med Komodo-varanen, världens största ödla, som blir upp till 2,5 meter och kan väga 90 kg. Nästa dag tar båten dig till Loh Buaya på andra sidan Rinca. Här följer du parkvakter till varanernas favorittillhåll vid ett mindre vattendrag där vilda vattenbufflar och hästar, vildsvin och hjortar kommer för att dricka. Det är inte farligt men garanterat spännande. Nästa stopp blir ön Padar. Från öns högsta punkt får du en fantastisk utsikt över Komodo-arkipilagen. Du fortsätter till södra delen av ön Komodo och övernattar på båten. Det finns inga hytter utan du får välja mellan att sova på madrass på övre eller undre däck. Under kryssningen kan du snorkla bland korallrev. De tidvis starka strömmarna som omger Komodo gör havet särskilt näringsrikt med fina koraller och artrika fiskebestånd. Mat lagas på båten, räkna med färsk fisk varje dag. Om du vill kan du hjälpa till att fiska upp nästa måltid. Dag 12 åter till Labuan Bajo.

Dag 13 Labuan Bajo

Labuan Bajo är den största staden på Flores. Det är en trevlig stad att vandra runt i och här finns en stor mängd utmärkta restauranger. Stadens hamn är intressant och här ligger en del större fiskebåtar liksom traditionella utriggare.

Dag 14 Flyg till Denpasar på Bali

Flyg till Denpasar. Vid klart väder får du vackra vyer över Komodoarkipelagen och då kommer du att se vulkanen Tambora på Sumbawa som hade ett förödande utbrott år 1815. På Bali kan du pusta ut efter resan.

Dag 15 Resan avslutas på Bali

Resan avslutas. Om du inte har bråttom hem kan du stanna kvar några dagar och njuta av sol, bad och lokal kultur.

Reseledare
Polly
Polly

Född 1971. En mycket uppskattad reseledare som började hos oss som mycket ung tolk 1990. Uppväxt på Borneo, men bor numera i Jakarta. Engagerad i organisationer som arbetar för eko-turism. Rest mycket på olika uppdrag i landet. Gillar naturen och duktig på fåglar.

Övrig information om resan

Boende

Byboende

Under två nätter kommer du att bo hemma hos familjer i en by. Du måste då räkna med mycket enkel standard. Räkna med att få sova på golvet. Om du vet med dig att du kan få ont i ryggen kan du med fördel ta med ett eget bekvämt liggunderlag. Det är också bra att ha någon form av reselakan, sarong eller tunnare sovsäck att sova i.


Hygienmöjligheterna kommer att vara enkla under byvistelsen. Räkna med enkla utedass och eventuellt en tvättplats med en hink vatten.

Båten

På båten sover du under två nätter på tunna madrasser på däck. Är du känslig för hårt underlag kan du själv komplettera med ett liggunderlag eller en luftmadrass.


På båten finns en enkel toalett men ingen dusch. Tvättmöjligheterna med sötvatten kommer att vara begränsade. I huvudsak hänvisas du till att tvätta dig i havet.

Utrustning

Under båtresan kommer du att ha möjlighet att snorkla. Det är inte säkert att det finns utrustning för alla på båten. Ta med egen snorkel och cyklop om du vill vara helt säker på att få utrustning som passar och för att undvika irritation.


Det är bra att använda någon typ av badskor när du går i vattnet. Det är väldigt lätt att skrapa fötterna på hårda koraller. Dessutom skyddar de mot sjöborrar och den giftiga stenfisken. Sandaler eller liknande är en billig och bra försäkring.


Du bör ha skor för vandringen som har en mönstrad sula. Om det skall vara vandringskängor, joggingskor eller bra sandaler är en smaksak. Välj skor som du trivs att gå i. Tänk på att terrängen i högländerna är kraftigt kuperad och att det blir halt när det regnar.


Vet du med dig att du är frusen kan det vara bra med en tunn sovsäck eller en fleecefilt. I annat fall räcker det med att ha lite varmare kläder till kvällar och nätter.