Gradering
Varierande
Resa med viss fysisk aktivitet
Resedatum
Inga planerade datum

Resan tar dig över Java, från väst till öst, och resan avslutas på Bali. Java är extremt bördigt, jorden är gödd av aska från 45 vulkaner. Spåren av mäktiga riken syns överallt. Gamla traditioner är starka vilket märks i musik, dans, teater och en mängd konsthantverk.

Resedetaljer

DagProgram
1 Jakarta
2 Vi ser oss omkring i jättestaden
3 Jakarta - Carita
4 Båt till Krakatau
5-7 Nationalparken Ujung Kulon
8 Dagtåg genom västra Java till Solo
9 Vulkaner
10 Vandring upp på Gunung Merbabu.
11-12 Åter till Solo
13-14 Wayang och gamelan i byn Kenteng
15-16 Yogyakarta
17 Mot Bromo
18 Vulkanen Bromo
19-20 Till Bali
Vad ingår i resan?
Vad ingår inte i resan?

  • Internationellt flyg till/från resmålet
  • Måltider som ej nämns ovan
  • Utflykter och aktiviteter utanför resplanen
Resplan dag för dag
Jalan Java

Dag 1 Jakarta

Vi samlas på vårt hotell nära järnvägsstationen.

Dag 2 Vi ser oss omkring i jättestaden

Jakarta är en jättestad och här finns massor att se och göra Du åker stadsbuss till Gamla Jakarta, holländarnas Batavia. Här ser vi Sunda Kelapa med de stora havsgående segelfartygen som går i frakttrafik mellan öarna, Wayang Kulit muséet. Allt inom gångavstånd. Kring hotellet finns massor med restauranger med mat från det stora landets alla delar. Härifrån kan du promenera till nationalmonumentet, nationalmuséet och den stora moskén.

Dag 3 Jakarta - Carita

Buss till Carita som ligger på Javas västkust. Carita är utgångspunkten för de som ska besöka Krakatau och på helgerna kan det bli ganska trångt här. Fågelskådare från hela söker sig hit eftersom det här är en av de få platser där man kan se den endemiska Javajuveltrasten.

Dag 4 Båt till Krakatau

Här skedde 1883 det största vulkanutbrottet i modern tid. Ljudet av explosionent hördes 4 800 km bort i Hongkong och den efterföljande tsunamin nådde en våghöjd på 40 meter. Vulkanen slungade upp klippblock 50 km upp i luften. Mängden stoft i atmosfären var så stor att jordens medeltemperatur sjönk de följande åren. Efter några år av ny vulkanisk aktivitet, reste sig 1930 en ny ö, Anak Krakatau ("Krakataus barn") över havsytan. Sedan 1950-talet har dess höjd vuxit med ungefär en halv meter per månad. Ön är fortfarande aktiv med regelbundna utbrott. Läsa mer.

Dag 5-7 Nationalparken Ujung Kulon

Idag bär det av till Ujung Kulon som är en synnerligen spännande nationalpark på Javas västligaste halvö som dessutom innefattar några öar ute till havs. Området är mycket vackert och inramas av hav och berg. Området har blivit en fristad för många djurarter på det tätbefolkade Java. Det här är den sista platsen där du fortfarande har chansen att se Java-noshörningar. Det är mycket ovanligt att man ser dem men övervakningskameror fångar dem regelbundet på film. I juli 2015 filmades flera kalvar inne i parken så det finns hopp om att arten skall överleva. I dagsläget finns det ca 60 exemplar kvar av Javanoshörningen och alla i den här parken. Dag 7 åter till Jakarta via Carita. Läs mer

Dag 8 Dagtåg genom västra Java till Solo

På morgonen express-tåg genom ett omväxlande odlingslandskap. Resan tar ca 8 timmar. Järnvägen byggdes ut under 1800-talet när allt fler plantager för kaffe, gummi, kakao, bomull etc. anlades. Järnvägen blev en nödvändighet för att kunna frakta produkterna till en hamn för vidare export ut i världen. Vid ankomst tar du en becak, rickshaw, till ditt hotell. Resten av dagen är fri och du kan upptäcka staden till fot. Här finns ett otal bra restauranger så passa på att njuta av det indonesiska köket. Läs mer.

Dag 9 Vulkaner

Efter frukost åker du buss till Kopeng som ligger mellan den fruktade vulkanen Merapi och den större Merbabu. Härifrån vandrar du upp till till byn Cuntel som ligger på 1720 meters höjd alldeles vid foten av Merabu. Du övernattar i Cuntel där det bor 120 familjer.

Dag 10 Vandring upp på Gunung Merbabu.

Om du har ork och lust vandrar upp på den lätt aktiva vulkanen på 3145 m. Vandringen tar hela dagen och du måste starta väldigt tidigt.. Vill du inte vandra kan du stanna i byn, besöka marknaden och ströva runt och titta på odlingarna i detta enormt bördiga område.

Dag 11-12 Åter till Solo

Solo eller Surakarta har stora historiska likheter med den mycket större staden Yogyakarta. Här finns det knappt några turister. Med svenska mått är det ändå en stor stad med 800 000 innevånare. En av dagarna cyklar vi i stadens utkanter och besöker småindustrier och hantverkare. Förmodligen kommer du att se batiktillverkning. Ordet batik är ett låneord från javanesiskan och här uppstod tekniken.

Dag 13-14 Wayang och gamelan i byn Kenteng

Tåg till näraliggande Yogyakarta och vidare till byn Kenteng. Du blir gäst hos en familj i byn och får njuta av atmosfären i en gammaldags javanesisk by där flertalet hus fortfarande är byggda i den traditionella stilen "Rumah Joglo". På kvällen blir det stort skådespel då byn ordnar med en traditionell föreställning med skuggspel "Wayang Kulit" och en gamelan orkester. I kvällens mörker förs du genom de gamla sagorna in i Gudarnas värld. Byborna kan dem utantill. Reseledaren berättar och förklarar dem för dig innan. Se fram emot en magisk kväll!

Dag 15-16 Yogyakarta

Före lunch buss till Yogyakarta. Du får se Borobudur som är ett enormt buddihstiskt tempelkomplex från 700-talet och en av Indonesiens främsta sevärdheter. Förutom detta storslagna byggnadsverk finns mycket annat att se. Bland annat Prambanan som är ett stort och mycket välkänt Hindu tempel. Du bor nära den berömda shoppinggatan Jalan Malioboro. Här säljs mängder med lokalt hantverk och mängder av souvenirer. Här finns det många matställen där du kan prova lokala specialiteter. Passa även på att besöka den väldiga marknaden Bering Harjo. Här kan du köpa allt från kryddor till de finaste textilier. Vill du ha det lite stillsammare så kan du besöka det gamla holländska fortet Vredeburg som sedan 1992 är ett museum. Läs mer.<br>

Dag 17 Mot Bromo

Du tar morgontåget till Probolinggo och resan kommer nästan att ta hela dagen. Tåget som är ett lokaltåg stannar vid en mängd stationer så resan blir ett bra tillfälle att praktisera den Bahasa som du har lärt dig hittills. Det omgivande landskapet är vackert med odlingar och byar i förgrunden och berg och vulkaner vid horisonten. Vid ankomsten till Probolinggo fortsätter du med buss till den lilla staden Cemoro Lawang där du kommer att ha vulkanen Bromo inom synhåll.

Dag 18 Vulkanen Bromo

Idag bestiger du vulkanen Bromo och startar tidigt på morgonen. Den första biten åker du jeep och fortsätter sedan mot toppen till fots. Innan soluppgången går du mot den berömda vulkanen och njuter av det vackra morgonljuset. Väl uppe på 2300 meters kan du äntligen titta ner i den rykande kratern. Lukten av svavel är påtaglig. Bromo är en aktiv vulkan och farliga delar är avspärrade. När du sedan vandrar du tillbaka till byn Cemero Lavang passa på att njuta av den betagande utsikten. Läs mer.

Dag 19-20 Till Bali

Reseledare
Polly
Polly

Född 1971. En mycket uppskattad reseledare som började hos oss som mycket ung tolk 1990. Uppväxt på Borneo, men bor numera i Jakarta. Engagerad i organisationer som arbetar för eko-turism. Rest mycket på olika uppdrag i landet. Gillar naturen och duktig på fåglar.

Övrig information om resan