Gradering
Aktiv
Resa med fysiskt krävande inslag
Resedatum
Inga planerade datum
Besökare har under lång tid lockats av Nepals mäktiga natur med jordens högsta berg. Vill du uppleva Nepal bör du vandra. I nio dagar går du mellan byar, genom terrasslandskap och skogar dit få andra turister kommer. På 4000 m har du en strålande utsikt över de högsta topparna i östra Himalaya. Du bor på enkla gästhus och hos familjer där tolkar hjälper dig att kommunicera med lokalbefolkningen. Resan avslutas med ett besök i Chitwan, en av Sydasiens bästa nationalparker.

Resedetaljer

DagProgram
1 Du bor i världsarvet Bhaktapur
2 Pashupatinath, Boudhanath och Swayambhunath
3 Bhaktapur (1350 m) till Shivalaya (1750 m)
4 Shivalaya till Bhandar (1900 m)
5 Bhandar och Sete (2600 m)
6 Sete till Jase Bhanjyang (3520 m)
7 Vandring till Pikey Peak (4068 m)
8 Jase Bhanjyang till Japre (3400 m)
9 Japre till Kerung (2400 m)
10 En dag i Kerung
11 Kerung till Thade (2,832 m)
12 Thade till Rumjatar (1370 m)
13 Flyg till Chitwan nationalpark
14-15 Två dagar i djungeln
16-17 Bhaktapur och Kathmandu
18 Resan avslutas
Vad ingår i resan?
Särskilt för resan Vandring i östra Nepal
 • Entré till museum, sevärdheter och världsarv (inkl. Bhaktapur)
 • En bärare för två deltagare under vandringen. Max 13 kg bagage per person.
 • All personal är försäkrade i enlighet med landets gällande regler
 • Mat ingår under vandringen, förutom i Jiri / Shivalaya och Rumjatar där det finns restauranter
 • Entréavgift till Chitwan
 • Följande aktiviteter i Chitwan; vandring till fots i djungeln, kanot nedför floden, safari, fågelskådning och kulturprogram
 • Som alternativ till rum på hotellet i Chitwan kan du under en natt bo i en machan strax utanför nationalparken i en "community forest". Info nedan.
Det är inte tillåtet att tillbringa natten inne i nationalparken. Däremot kan du bo i intilliggande skog som förvaltas av en by. Här bor du i en machan: en hydda på pålar med veranda, ca sex meter över marken. Du har då en guide med dig. Han ser, luktar, lyssnar, känner när det kommer djur. Det är ett riktigt äventyr! Det finns enbart 3 sådana machans och du måste tidigt tala om för reseledaren att du vill bo där så att han kan avboka ditt hotell. Vi kan således inte garantera att du får plats. I hyddan finns några dubbelrum med sängar.

Vandringen
Du går på bra stigar mellan byar där du också äter och bor hemma hos familjer eller i "family lodges", familjer som hyr ut ett eller några rum. På det här sättet får du en naturlig kontakt med lokalbefolkningen och kommer lätt in i deras liv. Reseledaren och en tolk hjälper dig ställa frågor och att besvara alla frågor som ställs till dig.

Bärare bär den packning du inte behöver under dagen. Vi räknar med att en bärare tar två personers packning, tillsammans max 25 kg. Han bär oftast i en traditionell korg med en bärrem runt pannan.

Vandringen är ganska flexibel där ni kan dela upp er på mindre grupper som leds av reseledaren eller en tolk.
Vad ingår inte i resan?
Särskilt för resan Vandring i östra Nepal
 • Visumavgift för Nepal (40$), som betalas på flygplatsen vid ankomst
Resplan dag för dag
Vandra i östra Nepal

Dag 1 Du bor i världsarvet Bhaktapur

Ankomst Kathmandu. Ta taxi ca 8 km till Bhaktapur, en avvärldens mest fascinerande städer. Staden, som är ett världsarv,känns som ett levande museum med alla sina gamla hus och tempel. Dubor mittemot gamla kungapalatset och från hotellfönstret ser dustadens invånare förrätta morgonritualerna i templet nedanför.

Dag 2 Pashupatinath, Boudhanath och Swayambhunath

Dagen ägnas åt att se de mest berömda sevärdheterna iKathmandudalen; Det stora hinduiska tempelområdet Pashupatinath fårbesök av pilgrimer från hela Sydasien, Boudhanath är en enormbuddhistisk stupa och Swayambhunath (även kallat Monkey Temple) ären vacker stupa belägen högst upp på en brant kulle.

Dag 3 Bhaktapur (1350 m) till Shivalaya (1750 m)

Resan går till Shivalaya som är startpunkt för vandringen. Räkna med att vandra ca 5-7 timmar varje dag. Tanken är att det ska vara en lugn, långsam vandring med många pauser. Du går helt i din egen takt och bär enbart en dagsryggsäck. Sherpas bär din packning.

Dag 4 Shivalaya till Bhandar (1900 m)

Stigen går uppåt från Shivalaya på den klassiska vägen till Everestregionen. Du går över ett pass med buddhistiska stupor och passerar en intressant sherpaby. Från passet (2705 m) har du utsikt över Gauri Shankar 7135 m som man tidigare trodde var det högsta berget i landet. Vidare ned till sherpabyn Bhandar 2150 m, där ett buddhistiskloster är byns landmärke.

Dag 5 Bhandar och Sete (2600 m)

Vandring ner till floden genom terrasserade fält via några fina hängbroar till Kinja 1570 m, en trevlig by belägen vid floden med en grundskola. Flera olika etniska grupper lever här; Sherpas, Magars, Brahminer och Chhettris. Från floden går stigen brant uppåt till byn Sete. Vid horisonten dyker fler och fler snöklädda toppar upp.

Dag 6 Sete till Jase Bhanjyang (3520 m)

Du viker av från stigen mot Lukla. Genom skog med tall, rhododendron, ek och enbärsskog kommer du till Goyam en liten Sherpaby med utmärkt utsikt över Everestregionen. Här äter du i en av de eleganta Sherpaköken. Dagen erbjuder en spektakulär vandring genom rhododendronskog där du knappast stöter på andra utlänningar. Efter Kanre 3320 m tar all bebyggelse slut. Du ser örnar, falkar och daphne fasaner (Nepals nationalfågel med sju olika färger). Därefter en lätt promenad ner längs åsen till Jase Bhanjyang. Här är vildsvin, barking deer, svartbjörn och leopard vanliga. Byn har två enkla lodger som drivs av jakherdar. Du får se ägaren mjölka sina jakar på morgonen och kvällen och du blir erbjuden färsk välkokt mjölk. Gå ut på natten och titta på stjärnhimlen!

Dag 7 Vandring till Pikey Peak (4068 m)

Tidig på morgonen, efter en kopp te eller kaffe, börjar färden upp mot Pikeys topp genom kraftig rhododendronskog. Vandringen tar ca 3 timmar och väl på toppen väntar en spektakulär panoramautsikt över Himalaya, från Annapurna i väster till Kanchenjunga i öster. Den övre delen av Pikey är gräsbevuxen och krönt med stupor och böneflaggor.

Dag 8 Jase Bhanjyang till Japre (3400 m)

Lätt vandring nedför genom skog med rhododendron, enbär och gran. En trevlig promenad till en by där de tillverkar smör av jakmjölk. Gå förbi vackra, långa manimurar och betande jakar. Du ser mycket rovfågel. Vandringen fortsätter ned till Jhapre, en fin Sherpaby med ett kloster. Från din lodge har du en härlig vy över de höga bergen.

Dag 9 Japre till Kerung (2400 m)

På morgonen, vid soluppgången, har du en utmärkt utsikt över Everest, Lotse, Thamserku och Kanchenjunga. Du går en bit på den nya vägen till Sigane, därefter på en smal stig ner till floden och brant uppför till Kerung, en stor, vacker Sherpaby. Här finns förutom det sedvanliga klostret även en trevlig byskola. Du bor i det stora och rymliga klostret, med en vacker matsal på bottenvåningen.

Dag 10 En dag i Kerung

Kerung domineras av Sherpas, men här finns även andra etniska minoriteter. Du kan gå runt i byn och besöka skolan och klostret och där ta del av undervisningen av munknoviser. Dessa unga pojkar, som tränas för att bli framtida lamor, lägger mycket tid på religiösa studier. Vid skolbesök lämnar man normalt en en donation till skolan.

Dag 11 Kerung till Thade (2,832 m)

Vandringen går uppåt igen genom tallskog och du når den mycket vackra byn Thade. Här stod 2015 en ny skola klar som byggts med stöd från Volvos U-landsförening.

Dag 12 Thade till Rumjatar (1370 m)

Thade är en intressant tamangby med familjeägda lodger. Besök utsiktspunkten i närheten av byn för fantastiska vyer över Everest. Sista biten till Rumjatar är nekel vandring. Här ligger traktens flygplats.

Dag 13 Flyg till Chitwan nationalpark

Flyget till Kathmandu går tidigt på morgonen och tar bara 45min. Därefter flyg till Bharatpur och vidare till Chitwannationalpark. Övernattning på hotell invid Raptifloden.

Dag 14-15 Två dagar i djungeln

Chitwan är en av de mest intressanta nationalparkerna i södraAsien. Här kan du gå till fots, vilket inte är fallet i indiskanationalparker, där man måste sitta i jeep. Du ser garanteratnoshörningar, krokodiler och olika hjortdjur. Det finns ävenläppbjörn, leopard och elefant. Med lite tur kan du få en glimt aven tiger, som här är ofarlig för människor. Antalet tigrar har ökatstarkt och uppgick 2013 till 120 st. Ca 350 fågelarter harregistrerats. Du kan också göra kortare promenader i skogen och åkakanot längs floden för att leta efter krokodiler. För detta betalardu inget extra. Vi rekommenderar starkt att du ägnar en hel dag åtatt göra en lång vandring i parken i en liten grupp med en lokalnaturguide.

Dag 16-17 Bhaktapur och Kathmandu

Buss tillbaka till hotellet i Bhaktapur. Utforska världsarvetytterligare eller passa på att handla fint hantverk till otroligtlåga priser i Kathmandus turistkvarter.

Dag 18 Resan avslutas

Reseledare
Shekhar Singh Dangol2 Shekhar Singh Dangol
Född 1966. Började som tolk 1989, som reseledare 1995. Bor i Panga där han arbetar som lärare i engelska. Fru och två söner. Han har gjort otaliga vandringar. Väl insatt i politiska frågor. Bäst under resan "staying with families along the trek". Leder resan i Nepal.
Övrig information om resan

Utrustning

Särskilt för resan Vandring i östra Nepal


Nedan hittar du ett förslag på vad du bör ta med dig specifikt för denna resan:

 • Stor ryggsäck eller en mjukare väska av typen duffel bag. Under vandringen bör packningen som bärs av bärare ej överstiga 13 kg per person.
 • Liten ryggsäck under vandringen och som handbagage på flyget.
 • Sovsäck som klarar ned till noll grader i oktober och mars. I november behöver denna klara -5 grader.
 • Vattenflaska eller vätskesystem (camelbak). Du kommer kunna fylla på vatten på morgonen och vid lunch varje dag (samt ofta ännu fler gånger).
 • Vindjacka
 • Varm tröja
 • Underställ i merinoull
 • Lätt regnjacka
 • Ullsockor för vandring och kalla golv
 • Liner strumpa (tunn strumpa att ha under den tjockare sockan för att undvika skavsår)
 • Vandringskängor (helst vattentäta) - samt ett par sandaler. Det kan vara skönt att alternera mellan exempelvis sandaler och några stabilare vandringskängor
 • Skydd mot solen - hatt, sjal mm
 • Solglasögon
 • Solkräm (för hud och läppar)
 • Kläder - undvik bomull under vandringen. Merinoull och syntetmaterial är att föredra
 • Mössa och vantar
 • Myggstift
 • Mediciner - alvedon, skavsårsplåster, imodium, vätskeersättning
 • Toalettpapper
 • Resehandduk
 • Pannlampa med extra batterier
 • Extra batterier till kameran
 • Portabelt batteri för att ladda mobilen mm. Brukar kunna ladda moibilen 3-10 ggr.
 • Vandringsstavar - givetvis inget måste. Men föredrar dua tt vandra med stavar så ta med ett par.
 • 6 st passfoton (2 för visumansökan, 2 för inträdesbiljetten till Bhaktapur och 2 för vandringstillståndet)
 • fotografier på hur det ser ut i ditt land - mycket bra för att skapa kontakt med lokalbefolkningen!
 • eventuella presenter (något enkelt och inte så dyrt, men gärna personligt). Kan förstås också köpas lokalt. Uppskattas alltid!
Under vandringarna behöver du en liten ryggsäck där du bär sådant du behöver under dagen; dricksvatten, kamera, regnjacka och kanske en lätt tröja. Annat lär du inte behöva. Tänk på att det är skönt att inte bära alltför tungt under vandringen.

Mobilnätet är under snabb utbyggnad. Räkna med täckning på några platser under vandringen. I Kathmandudalen och i Chitwan är det inga problem. Räkna inte med att kunna ladda batterier under vandringen. För att lösa detta kan du ta med dig ett portabelt batteri.

Det är inga problem att lämna bagage på hotellet i Bhaktapur när du ger dig av för vandringen. Detta är garanterat säkert.

Hälsa

Särskilt för resan Vandring i östra Nepal

Förkylning och lite magproblem bör du räkna med. Några goda råd för att radikalt minska risken för svårare magåkommor är att alltid dricka kokt eller buteljerad vätska och aldrig äta okokta eller oskalade grönsaker. Undvik gärna de fina restaurangernas frestande turistmenyer. Försök också att undvika drag och luftkonditionering.
Du skall försöka skydda dig mot myggbett och vid misstanke om malaria snarast söka behandling. Det är viktigt att känna till malariasymptomen: huvudvärk, illamående, hög feber och svettningar, ledvärk, nack- och halsont. Malaria finns inte över 1600 m ö h.

Fysiska krav

Allmänt kan sägas att den här resan är relativt fysiskt krävande.

Om du känner dig osäker på om du kommer att klara av resan, eller har något speciellt problem, kan du kontakta oss. Konfrontationen med den nya kulturen och med fattigdomen är påfrestande - men nyttig.