En resa till Kina är en resa till det gamla och det nya. Här får du uppleva gamla bevarade traditioner och skärvor från mäktiga civilisationer, samtidigt som du ser framväxandet av en ny högteknologisk stormakt. Du uppleva Tibets mäktiga landskap, södra Kinas floder och risfält samt de historiska städerna Xian och Beijing. Följ med på en resa till Kina med Läs & Res, med oss kommer du närmare!

Månpaviljongen nära Dunhuang
Läs mer om resan
Sidenvägen i Kina

Sidenvägen i Kina

Mars, april

Sidenvägen, tibetanska områden och Taklamakanöknen

22 dagar
Fakta och restips

Pass och visum

Visum krävs för Kina. Detta ordnar vi kostnadsfritt och pass och handlingar ska skickas till oss. För visum till Kina behövs följande:

  • Komplett ifylld ansökningsblankett
  • ett fotografi i färg (ej kopia)
  • passet

Mer information om när vi behöver dina handlingar får du när du bokar resan.
Om du av någon anledning ordnar ditt visum till Kina på egen hand behöver vi få dina visumuppgifter. Detta behöver vi få tillsänt oss senast en månad innan resan börjar.

Passet får du tillbaka cirka 7-10 dagar före avresa. Kan du inte lämna in passet till oss på detta datum får du själv ordna visum. Alternativt kan vi göra det, men då till en extra kostnad av 500 kr + kostnader för ev porto, expressavgifter etc. Om du bor i ett annat land än Sverige, tex. Norge eller Finland, skall du själv söka visum i ditt hemland.

Passets giltighet

Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter inresan i Kina. Det måste innehålla minst två tomma sidor. Kontrollera detta noga! Det är viktigt att du fyller i ansökan om visum till Kina enligt bifogade anvisningar. Om du är journalist eller präst, så är det bättre att uppge ett annat yrke för att slippa onödiga frågor. Fotografiet klistrar du fast på visumansökan. Är du utländsk medborgare kan det innebära att du får betala extra för ditt visum alternativt ordna visum själv i ditt hemland. För de allra flesta nationaliteter och definitivt för andra skandinaver är dock priset detsamma.

Personuppgifter

Kontrollera att dina pass- och personuppgifter på bifogad deltagarlista stämmer. Meddela oss snarast eventuella felaktigheter. Det är viktigt att vi har korrekta uppgifter för att kunna boka biljetter (flyg, tåg m.fl.) och hotellrum. Cirka 10 dagar innan avresa skickar vi tillbaka ditt pass hem till dig med rekommenderad post. Det går även bra att hämta pass i vår butik. Meddela i sådana fall mig innan om du vill göra det.

Ekonomi på resan

Valuta

Valutan heter Renmembi (rmb) men även yuan (uttalas yuen) används som begrepp. Uttagsautomater finns i alla städer och på stora flygplatser. Det är ibland svårt att få betala med 100 rmb sedlar varför det är bra att alltid se till att ha växel i mindre valörer.

Bankomater

Du behöver inte ta med dig någon valuta till Kina. Bankomater finns på flygplatsen. Bankomater som accepterar Visa och Mastercard finns överallt i städerna, numera även i mindre städer. Rådfråga reseledaren hur situationen är på nästa ort du kommer till. Yuan är en konvertibel valuta som går bra att växla tillbaka till dollar eller Euro. Tänk dock på att varje växling kostar 2-4%.

Kostnader för mat

Överallt du kommer hittar du mat. Billigast äter du nudlar i små skålar på gatan eller på enkla serveringar. Dessa måltider behöver inte kosta mer än ca 15 kronor. Därefter finns hela skalan av restauranger i alla prislägen. Räkna med ca 150 kr om dagen om du vill en ordentlig middag med flera rätter utan att lyxa till det alltför ofta.

Övriga personliga utgifter

För småutflykter, taxi med mera, bör du nog räkna med i genomsnitt ytterligare 100 kr/dag. I de större städerna är inträdena generellt dyrare och kan kosta en hel del totalt sett om du besöker många populära sevärdheter.

Boende

Hotel/ Standard

I de större städerna i Kina bor du på hotell i dubbelrum. Ett standardrum har två enkelsängar, en sittmöbel, tex två fåtöljer eller liknande, ofta TV och badrum med toalett och dusch eller bad. Det vanligaste är att hotellrummen har heltäckningsmatta. Det finns nästan alltid tillgång till kokt vatten på hotellrummen samt temuggar. Kvaliteten på badrummens tekniska standard kan variera. Vid allvarliga fel skall du naturligtvis påpeka det för hotellpersonalen, eller reseledaren. I mindre städer är standarden generellt enklare.