Tigern som kom på besök

March 13, 2013 Cecilia

6 - 8 mars

Tag i Indien ar ett aventyr eller en studieresa om man sa vill. Inte bara en transport. Jag reste Varanasi - Allahabad - Nagpur som ar Indiens medelpunkt. Malet var Tadoba National Park dar chansen att se tiger anses vara god, samtidigt som dar ar fa turister. Dit var jag pa vag nar nagot hande . . .

Jag var pa vag i bil fran Nagbur. Vi kom till en by dar nagot uppenbarligen hade hant. Fullt med poliser och officiella fordon och massor med upphetsade manniskor. En tiger hade kommit till byn Asta! Pa morgonen satt den dar uppe pa en hoskulle inne pa en muromgardad gard. Dorrar och fonster stangdes snabbt, hons och getter och till och med hundarna togs snabbt in. Porten stangdes utifran. Wildlife warden, Forest department och massor med poliser skyndade dit. Folk kom i tusental fran kringliggande byar och alla tak var packade med folk som forsokte fa en glimt av den sallsynte gasten. Sjalv forsokte jag komma fram till forsta parkett, men den har gangen rackte inte mina argument. Hade jag fatt filma sa skulle det legat pa forsta plats pa Youtube! Nagot liknande hade ingen hort talas om.

Det harliga var att alla tycktes gilla besoket, och nastan verkade kanna sig hedrade. Ingen som ansag att den skulle skjutas. Snart hordes ett forsta bedovningsskott, strax ett andra. Efter nagon timme oppnades porten och en tydligt drogad fullvuxen tigerhanne raglade langsamt ut. Tillbaka mot djungeln drevs han ivrigt pahejad av hundratals manniskor. Polisen forsokte halla undan de allra ivrigaste och gevaren var laddade ifall tigern skulle vanda om. Sa skedde inte och efter ett tag var den uppslukad i av den tata vegetationen. Vilken saga!

Tadoba har en vacker torr lovfallande skog med stort inslag av bambu och teak. Upp tidigt for sa kallad safari. I Indien far man inte ga till fots i tigerreservat. Lite trist tycker jag, men reglerna ar strikta. Faktiskt verkar djurlivet storas mindre av fordon an av en manniska till fots. Morgonsafari och eftermiddagssafari, men ingen tiger for mig. Dock fick jag fina bilder pa ett flertal hjortarter, den jattelika vildoxen gaur och inte minst av den den indiska bjornen, som ar det djur loklabefolkningen fruktar mest. Tigern daremot angriper nastan aldrig manniskor.

I morgon aker jag till nationalparken Pench. Undrar vad som hander dar?

Christian Jutvik