Födelsedag i Chitwan

March 8, 2013 Cecilia

På en riktig resa händer det alltid oväntade saker; komiska, märkliga. Nästan alltid positivt. Här har du en!

När vi befann oss i Chitwan fyllde Minna år. 19 år. Naturligtvis uppvaktning från pappa och farmor, men även jag som reseledare vill komma med något. Kanske en snidad noshörning? Nää -ganska fantasilöst! Funderade och funderade. Hon hade ju blivit förälskad i de nyfödda killingarna vi sett tidigare på dagen

- Ja, naturligtvis skulle Minna ha en get! Men var hittar jag någon som har en ung get till salu? Inte i souveniraffärerna. Tog hjälp av en man jag kände sedan tidigare som kände någon i en by i närheten. Jo där fanns en farbror som var villig att sälja en fyra månaders hona för 4500 Rupees. Vi hämtade den per bil. Jag med geten i knät, bölande av skräck. Drog den med ett rep genom basaren och tjudrade den bakom hotellet.

På kvällen överlämnade jag geten under högtidliga former till födelsedagsbarnet i restaurangen. Getter i restaurangen är nog ganska ok i Nepal. Minna tog den i sin famn, förtjust och överraskad förstås, men också lite undrande. Den döptes omgående till Minna. Jag hävdade bestämt att hon borde ta med den hem, men Minna var tvekande och tittade undrande på sin pappa. Stor tystnad.

- Kanske kan det finnas någon jag kan ge den till? Någon som skulle bli väldigt glad att få en get.

Naturligtvis hade jag redan ordnat denna sak. Nästa morgon kom ett ungt par med buss, uppenbart fattiga och mottog under nya högtidliga former geten Minna. Det fattiga paret var lyckliga, Minna var synbarligen nöjd och geten hade fått ett nytt hem som hon förhoppningsvis skall glädja med nya små killingar. Och jag fick själv en bra historia.