Sandslottet vid öknens kant

Cecilia

Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE

Som alltid var det en befrielse att lämna storstaden. En dag i Tashkent räcker alldeles utmärkt enligt min mening! Den Uzbekiska huvudstaden totalförstördes i en jordbävning 1966 och består idag av breda avenyer kantade av postsovjetiska skrytbyggen. Mitt i allt detta finner man oaser, som till exempel Chorsu Bazaar. Om det växer och om det går att äta, så finns det till försäljning på den här bazaren!

Vi flög till Urgench i sydvästra Uzbekistan igår kväll och fortsatte därefter till Khiva. Att komma till Khiva på kvällen, då staden vilar under en stjärnklar himmel med flödande månljus, är en upplevelse jag önskar alla! Stadsmuren ser ut som ett gigantiskt sandslott, och därinnanför väntar dussintals antika, heliga byggnader med blå kupoler och imponerande minareter. Det visade sig att vi skulle bo i den antika medrassan, det vill säga den tidigare muslimska skolan. Mycket lite har ändrats i byggnaden när den gjordes om till hotell - tur nog är det inte tillåtet att modifiera eller överdrivet restaurera byggnaden. Man har helt enkelt ställt in två sängar i varje rum som tidigare var inackordering för medrassans elever. De pengar som man tjänar på hotellrörelsen används för att bevara byggnaden så att den kan hållas öppen för alla som vill besöka den.

Idag har vi vandrat runt bland alla stadens fantastiska byggnader, guidade av den lokale förmågan Timur, som bor i och arbetar som licensierad guide i Khiva. Timur visade sig vara en väldigt trevlig kille, som inte främst betraktar sig som Uzbek, utan som Khorzem. Khiva ligger ju i provinsen Khorzem, som har sitt eget språk och sin egen kultur, vilket manifesterar sig i den vackra keramik och de tyger som man producerar här.

Till lunch åt vi fisk från Amu Darya, eller Oxus som är det antika namnet Uzbekistans södra flod. Jag var lite förvånad att det gick att få så fantastiskt god fisk i Uzbekistan, eftersom landet inte har någon kust alls. Svaret jag fick är att Uzbekistan är överraskningarnas land! Nu är det en stunds siesta innan nya upptäckter väntar - men jag sitter och jobbar :) Jag ser fram emot ännu en kväll under Khorzems klara stjärnhimmel, då Khiva förvandlas till ett stort sandslott vid kanten av en öken som viskar om sagor . . .